Blogg

En stor vecka, en stor helg


Ibland kör det bara ihop sig. Jag borde vetat att den lugna vecka man behöver efter att man springer 100 miles inte kan pusslas ihop med Lidingöloppsveckan. Men – så blev det nu och det vara bara att göra det bästa av det och det har jag gjort!

Så jag behöver inga kommentarer om att ”jag ska ta det lugnt”. Det vet jag. Det gör jag. Men den här veckan blev det för lite mycket även om det höll och jag sitter här i soffan med en kopp grönt chai, lillan snosar, det är rent, städat, tvättat, nyhandlat, allt som ska göras är gjort.

Lidingöloppshelgen var lika härlig som de två tidigare åren. Det är något speciellt med det här loppet- världens största terränglopp men känns ändå så ”rustikt” och mysigt.

Vårt PwCtält var fullt mest hela tiden, en massa kollegor sprang allt från stafett till 30 kilometer. N gjorde en fantastiskt bra debut på 30 kilometer och ska ha storrevansch nästa år. Flera jag känner gjorde helt fantastiska lopp och vädret var helt perfekt!

Idag sprang Lillan sitt andra Knattelopp men med fullt fokus. Hon släppte min hand och formligen rusade runt den 1,7 kilometer långa banan. Jätteglad och jätteivrig. Väldigt roligt att se alla barn- ren rörelseglädje.

Det var jättekul att heja längs sidan under helgen- jag har faktiskt aldrig varit sugen på att springa det här loppet- min roll är att göra annat.Vill vara där men inte springa!

Det har varit en helt fantastiskt helg och jag är så motiverad inför att jobba vidare med den hälsosatsning som detta är från vår sida.

Däremot ser jag väldigt mycket fram emot en lugn mysig första oktobervecka med en långhelg på landet med lövkrattning och mycket sömn.

Det är inte ofta jag är trött på söndagar men idag är jag helt slut! Hoppas du haft en fin helg!

20130929-215237.jpg
20130929-215251.jpg
20130929-215302.jpg
20130929-215315.jpg

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
 • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
 • Världens bästa träningspass
 • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
 • Därför skyddar löpning mot depression
 • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Lidingöloppshelgen-my way


20130927-213111.jpg

PwC där jag jobbar är en av huvudsponsorerna till Lidingöloppet. Jag har varit med och jobbat med den här satsningen med några eldsjälar i 2,5 år nu och den här helgen är liksom le grand finale av det jobbet. Det är så fantastiskt att få vara ute på Lidingö och träffa en massa endorfinstinna, svettiga rosenkindade kollegor långt från korridorer och kavajer.

Ibland är jag helt vansinnig på att jobba där jag jobbar. Jo men så är det i en stor organisation. Saker tar tid. Saker är pyssliga. Saker.

Men en organisation är människor och när jag träffar dem och tar en stund att reflektera vad vi gör och vad vi kan göra- ja då blir jag enormt stolt och varm i hjärtat. Jag är jättestolt över att jobba på PwC.

Idag har jag varit ute på Lidingö och först träffat några av de som möjliggör att mina långa löpturer är så underbara: Peter på Trimtex, Johan på X-Kross, snabbt hej till Björn på Inov-8 och så Stefan på Enervit.

Sen roddade vi lite i vårt tält uppe vid målområdet- kom gärna förbi och säg hej och gör vår quiz med chans att vinna träningstimme med Running Sweden!

Efter det tog jag bilen i den snigellångsamma trafiken in mot kontoret. Min underbara adminhjälp Lena delade ut t-shirts till våra löpare och som vanligt fick min kollega Håkan rädda mig med-idag- dator och laddare när jag glömt hälften av det jag skulle hemma.

Cirka 50 av våra löpare samlades på nu, traditionsenlig efter 3 år, peppmiddag i vår restaurang. Jag har förstås bytt ut pastan mot ris! Vår löpglada nya VD pratade lite och sen pratade jag och så kom bästa Rubin från Running Sweden som varit med från starten i vår löparsatsning och sa några peppande ord.

Imorgon är jag hejarklack för alla kollegor som springer och ni hittar mig längs banan och i vårt tält.

Mest av allt hejar jag dock på min underbara pojkvän. 2011 den här helgen låg han på sjukhus- nytransplanterad. 2012- på sjukhus igen- akutopererad. I år- ready to ROCK 30 kilometer. Han har helt klart bra tider i sig men imorgon är målgång en stor jäkla seger.

Själv är jag helt urlakad just nu- ser likblek ut så bli inte förskräckta. Men nästa år ska jag inte springa 16 mil och sen jobba 6 dagar i sträck..note to self.

Sovdags!

20130927-213116.jpg
20130927-213122.jpg
20130927-213128.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Folk i Rörelse 2013- Hälsan som en maktfaktor i en föränderlig arbetsmarknad


2013 års Folk i Rörelse på Bosön hölls i bollhallen. Jag pratade lite med Tomas Hozsek (GS för Lidingöloppet) och han fick flashbacks från en massa timmar med boll i sin ungdom och jag fick minnen från gymnastikträning när jag kände lukten av en plint!

Istället för enbart stolar att sitta vid så fanns ståbord, sacosäckar och pilatesbollar. Jag hade en svart fodralklänning på mig som inte tillätt något sådant. Ska tänka på det till nästa år!

Moderator var likt förra året proffsiga Thabo Motsieloa och i publiken var folk från ”hälsonäringslivet”: HR-avdelningar, hälsoentreprenörer och andra.

När man ska prata sist av alla så sitter man ju lite på nålar! Presenterar jag bara mig själv är jag inte så nervös men när jag står därframme för Sveriges största revisionsbyrå – ja då vill jag ju inte klanta mig direkt.

Vilka som pratade kan ni se här.

Det var riktigt roande och intressant att höra Ida Hults analys av vår hälsotrend och hur den uttrycks i sociala medier. Hur sjutton ska vi få ihop att vara närvarande när vi bollar träning, föräldraskap, karriär, inreda ett hem osv? Var fantastiskt härligt att känna att jag tryckte på flera punkter som hon betonade. Hon hade citat från ungdomar som redan de kände en stress över att få ihop allting. Mycket intressant!

Filippa Renifeldt hade iallafall i ord en fantastisk plan för att arbeta med ohälsan men kanske inte bästa svaren på utanförskapet och klassklyftorna som ökar avseende ohälsa. Men jag tror på de idéer hon pratade om. Sen är prat en sak och aktion en annan men oj vad häftigt om något av det hon pratade om skulle slå!

Thomas Petersson- VD för Euro Accident som var fjolårets hälsoinspiratör (och en personlig favorit)berättade om hur de jobbar med hälsa. Hur de lyckats. Avspänt och proffsigt.

Håller också med Thomas i att företagen, iallafall de stora, inte ska komma undan med mindre kostnader för sjukfrånvaro. De ska triggas att arbeta med att minska dem.

Mai-Lis Hellénius sammanfattade tydligt forskning som pekar på risken med det ökande sittande- oavsett hur mycket vi rör oss runtomkring.

Jag berättade förstås om PwC- att vi finns i hela Sverige och nästan hela världen. Att vi är 1308 medarbetera på Stockholmskontoret där jag jobbar med hälsofrågor.

Jag kunde inte låta bli att ta fram en bild som Stefan Lundström gjort där man ser utvecklingen inom hälsoarbete från frisksport till hälsoutveckling och från kostnad till investering med förväntad avkastning.

Den illstrurar det synsätt som jag vill arbeta utifrån. Jag pratade om det jag kallar för Verksamhetsintegrerat hälsoarbete och sen om de utmaningar man står inför.

 • Att möta människor där de är. Alla är olika
 • Arbeta verksamhetsintegrerat.
 • Att skilja på motion och prestation. En trend att prestera klassikern är inte rakt av hälsosamt
 • Att skilja på att peppa och hetsa
 • Och att förändring är tufft!

Jag fick jättefin feedback och nya kontakter- tack för det! Riktigt kul!

Känner mig inspirerad att kämpa vidare!

Nu är det dags för årets mest endorfinstinna, backiga och friska helg- Lidingöloppet!

Vi ses kanske?


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

4 dagar senare- operation reparation


20130926-094824.jpg

Alltså kroppen alltså. Den! Tjoho! Det märks att jag inte tog ut mig totalt fysiskt för efter TEC tog över en vecka innan jag ville springa men nu var jag sugen redan igår. Magen har repat sig, aptiten är tillbaka och allt känns bra.

Dock är det så att det pågår massa saker i det endokrina systemet som man ska ha respekt för. Kortisolet ”står påslaget” och därmed insulin så man är en riktig fettlagringsmaskin de här dagarna. Systemet är stressat även om det inte känns och det ska man ha respekt för.

Därför är det bara mysjoggande som gäller och en sån blev det imorse. 5 lätta kilometer utan koll på tider bara att få tillbaka ett piggare steg. Inga problem!

Jag äter inte så mycket tillskott men har köpt upp mig på ett av marknadens bästa probiotica igen- Solgar! Därtill MegaVital, fortsätter äta magnesium och smörjer mina enda skavsår- som är där sportbh’n satt (!!??) med cocosolja. Fötterna ser ut som vanligt. Inte en enda blåsa. Inte ont någonstans. Igår kunde jag göra hela min vanliga stretchrutin och ihop med den enorma glädje det förstås är att att ha klarat den här galna distansen igen så ligger ett enormt revanschsug och pyser.

Den tar jag med mig in i en rätt hård träningsvinter. Men for now mysjogg alltså.

Och idag- prata på Folk i Rörelse. Mer om det sen.

20130926-094817.jpg
20130926-094834.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Black River Run- Race report jag inte vill behöva skriva om


Race report. Från det tuffaste loppet hittills. Förhoppningsvis behöver det aldrig bli såhär tufft igen. Jag var förberedd på smärta, stumma ben, lite illamående och trötthet. Men inte ett enormt illamående. Inte magsmärta. Inte må illa mer än en tredjedel av loppets distans. 10 timmars kamp mot precis alla instinkter att bryta. Inte att hela världen snurrade.

Men vi tar det från början.

Jag har mått jättebra, förberedd på fajt och helt inställd på att sikta på sub 20. Jag har det i mig, träningen har gått bra, har känt mig stark och när jag vaknade lördag morgon så kände jag mig lugn. Beslutsam.

På med icebreaker sportbh som är mjuk och go. Min Icebreaker t-shirt i tunn ylle. Trimtextightsen förstås- vad annars? De är magiska, lite kompression, sömmar på rätt ställe, bred resår. Sitter som en smäck. Smörjde fötterna med Sportslick som Mia fixat till mig. Alla naglar korta som fasen. På med kompression (GoCoco som jag också fått av Mia fast jag har egna men kändes rätt med hennes idag). Inbakad fläta. X-Kross solglasögon och en massa ombyten och förstås Trimtexjackan som står emot allt. Icebreaker underställ till natten. Vantar. Pannband. Pannlampa. Sjukvårdsväska. Osv.

Min underbara superstöttande kille Nicke hjälpte som vanligt till med allt. Jag åt lite havregrynsgröt med chiafrön. Ett ägg. Kaffe. Åt hembakt bröd, apelsin och två äggvitor i bilen. Drack vatten.

Pratade med Annika och Silvio (vinnare Fotrally i år!) och var vid gott mod. Först när vi kom fram började nervositeten komma. Och det ordentligt men jag var förberedd på den med.  Tänkte att ” ja är man inte nervös för det här så är man ju dum- jag vet hur tufft det är”. Jag har säkert skrivit det förut och sagt det flera gånger men det är som att kliva in i en läskig, underbar, förtrollad, jävligt jobbig torktumlare när starten går. Det går inte att kliva av och pausa. Du ska bara in och igenom och du kommer inte ut förrän du är klar. Jag bryter inte. Det vet jag. Det visste jag. Finns inte på kartan.

Stora kramkalaset förstås vid starten med alla fina människor som var där. Åh det är nästan det bästa! Träffade bland annat Anna från Västerås- kul! Solen sken. Jag var lite stissig som vanligt och Nicke och Annika var helt underbara. Annika gick efter mig med det schema hon efterfrågat och skrev ned saker. Mycket lustigt och hjälpsamt! Jättekul att träffa massa ultravänner och en glädje spred sig i kroppen. Den syns på bilderna, även när jag mår skit så var jag så glad. Det här är så fantastiskt! Var helt vild på att komma iväg! Ready to rock riktigt badass var jag.

Planen var att springa första 5 varven , alltså 8 mil på 9 timmar. Sen gav jag mig ungefär 2 timmar per varv för att komma in på 19.50 ungefär. Trodde jag ja.

Första varvet gick lite fort- det brukar det göra, man springer och pratar och är pigg. Jag hade ingen koll på banan men det var först 5 kilometer med mestadels skog med kanske 3 kilometer rätt trixiga passager. På 10 varv är det 3 mils trix alltså. Sen kom man ut mellan fält och sprang på lättsprunget underlag längs Svartån in mot Västerås via ett kolonilottsområdet och det var enormt vackert! Jag bara rös av lycka! Sista två kilometerna var ett skämt med 5 branta backar upp med tillhörande utförslöpor på ett motionsspår. Efter några varv gör det galet ont för de flesta. Hörde många som ”grät” här. Jag hade inga problem alls med den här passagen- gå snabbt uppför, springa utför. Starka excentriska ben och tackar mig själv för plyometriövningar!

Jag och Johnny sprang några kilometer ihop och han outade att han skulle in under 16. Och det gjorde han. En sån enorm insats- hatten av Johnny- du är legendarisk!

Varvade snabbt och tack tack tack för pepp i varvning. Det tjoades och tjimmades och det var bara att sticka ut igen. Annika och Nicke hade hur roligt som helst.  Annika skrev om det på sin blogg. De tänker tydligen bli proffssupporters- – Erbjuder allt från att leverera lögner till paketlösningar för DITT race. De var helt underbara och hann äta båda det ena och de andra, vila, grilla korv, vara nere på stan och spåra ur lite medan jag sprang. Skrattade hysteriskt åt Nickes Twitterrapportering efter loppet. Läs den!

Löpningen var inga som helst problem första två varven- alltså 3,2 mil. Åt det jag tänkt vid varvning: 1 mugg Ucan Superstarch, två Hammer gels (med elektrolyter i) med ut och liten bit av min egen muslibar som är krispig för jag vill tugga något som knakar lite. Cirka 6-7 dl vätska i timmen, 4 st BCAA. Inga problem.

Men på tredje varvet kom den första dippen. Alltså mellan 3,2- 4,8 mil. Så brukar det vara. Man behöver komma in i lullet. Svor lite i varvning. Tog musik med ut och sen kom loppets näst bästa varv. Jag bara flöt fram. När jag sprang genom allén vid kyrkogården singlade gula löv ned, solen strilade mellan träden, jag hade Sting i lurarna och allt smälte ihop. Från himmel, till sol, till jord, till liv och död och mina fötter och luften och tårarna rann. Skogssilad sol kommer jag ihåg att jag tänkte när jag sprang i skogen. Så vackert att få springa här. Sen svor jag över samma rötter några varv senare.

In i varvning och när jag hörde Annika dra igång massa tjoande så bara skrattade jag- så underbart! Vi fixade lite med min linda jag hade på högerfoten. Tog några minuter och jag var så himla fokuserad på att inte stanna till. Ut igen. 5 kilometer skog och terräng. Enormt vacker natur. En vätskekontroll vid en landsvägpassage där man stämplade för att få passertid. Sen stämpla en gång till vid cirka 12,5 där man vänder över Svartån nere på stan nästan. Efter några varv började passertiderna strula så det var svårt för supporten att veta när jag var på väg in.

Hade stenkoll på klockan. Kände mig urstark. 8 mil på 9 timmar satt som en smäck. Nu var Mia på plats med en kram och pepp och jag hade ett varv kvar innan hon skulle komma ut och dra mig runt tre varv. Däremot började jag må illa och jag visste att salt inte var ett problem. Hade fyllt på med både Resorb Sport, vanligt salt och det är kalium i gelsen. Men kroppen är förunderlig. Jag som kan äta både det ena och det andra på långpassen fann nu att det tog emot. Och här brast det väl. Jag slutade äta. Drack efter törst och det brukar landa på cirka 6-7 dl i timmen. Men kunde inte förmå mig att äta så mycket.

Ändå blev sjätte varvet,a lltså 8-9,6 mil enormt starkt. Jag passerade några grabbar och på asfaltsrakan så bara flög jag igen. Sprang i mina underbara Inov-8 Xtalon. Lätta och smidiga. Trodde jag skulle byta till Hokas tidigare men ville ha tunna skor med bra fäste för att ta mig fram bättre i terrängen.  Och jag hade inte ont någonstans- benen var helt fantastiskt fräscha.

Fick igen sån galen runners high. Det bara pirrade i hela kroppen. Hallå- jag hade sprungit 9 mil och kände mig toppenfräsch i kroppen. Ville bara hoppa och studsa men försökte styra energin framåt. Det hade varit varmt under dagen men nu blev det snabbt kallt. En stor stor måne gled upp och ljuset över fälten var magiskt. Jag minns en passage under en kraftledning mellan två fält, alldeles ensam med mina tassande fötter, den rosa himlen, känslan av en kropp som orkar vad som helst. Att vara mitt i ett äventyr. Veta att så många satt och följde mig och kände peppen ända där ute i skogen.…ja jag får gåshud nu med. Enormt starkt.  

När Mia klev på hade jag haft pannlampa redan ett varv. Passagen i skogen blev tuff med ljuset från pannlampan (inte övat på det alls- varit sommar och ljust doh!). Och nu mådde jag illa. Och det kan man ju tänka att då är det ju bara att springa ändå men så fort jag tryckte på så vällde det över mig. Det började snurra i huvudet och det knep i magen. Fasen jag får INTE få kramp tänkte jag.  Var svårt att fokusera men jag och Mia pratade om ditten och datten. Sen tassade vi på där det gick. Men det var som en våg som sköljde över mig och jag visste inte vad jag skulle göra.

Vi varvade och jag försökte ta något från matbordet. Fick i mig buljong och vi tog med tunnbröd ut. Allt jag såg fick mig att må illa. Mia var glad och peppig. Jag försökte tänka på annat än illamåendet men det fortsatte bli värre.

Kommer inte ihåg så mycket av de här varven. Vi sprang fortfarande men räknade med trött huvud ut att chansen på sub 20 försvann efter varv 7. Tappade för mycket i skogen även om vi joggade på bra på rakorna. Det snurrade framför ögonen. När jag satte mig för att kissa höll jag inte på att komma upp. Drog mig upp med hjälp av ett  träd- inte av trötthet, av att jag mådde så illa.

Det var som en inre kamp: Den rationella ville bryta. Magen sa nej. Hjärnan sa nej. Det går inte. Du kan inte. Du äter inte, du har ingen energi kvar. Hjärtat sa ja. Du ska fixa det här. Bara spring. Ena foten framför den andra. En sträcka i taget. Tassa på. Sluta larva dig. Andra har det värre. Du kommer ångra dig. Du fixar det. Kör nu. Jag minns inget av delar av varven. Minns att Mia och jag pratade men mindre och mindre. Mindes att jag stod dubbelvikt i varvningen och inte ville ha något och fick kväljningar när Nicke och Annika försökte ge mig saker. Konstig smak i munnen. Öm mage. Men pigg i kroppen i övrigt.

Men den här underliga, fantastiska övertygelsen om att jag skulle fanimej fixa detta. Det var riktigt jäkla badass tänkte jag och hur jäkla smalt allt blev. En fot framför den andra. Tassa där jag kunde. Gå fort annars. Jag passerade fortfarande folk- många hade det värre. Ont, stelt. Många hade brytit. Det fanns inte på min karta. Kanske borde ha? Nä. Inte så länge benen gick- om än lite sicksack ibland när det snurade till. Vägrade tänka timmar, mil. Tänkte bara varv.

Jag hörde flera som sa att banan var så tuff, den var så ”jävlig” och många hade enormt ont i benen och det verifierade både Mia och Nicke och när även ultralegenden Jan-Erik säger det- ja då är det så!

På något underligt sätt, eller just bara för att jag bestämt mig så fixade jag de här tre varven. Mias gula jacka och glada humör var med mig och så var det så bara ett varv kvar. Nu hade jag inte ätit något mer än några tuggor på 10 timmar ungefär och munnen smakade metall. Men det började ljusna och Nicke, min älskade underbara pojkvän skulle med på sista varvet. Stackarn! Jag var en trasa men just det här varvet var jag förberedd på.  Förra gången, på TEC, då tog jag liksom slut här. Men nu hade jag väl spart lite energi. Och att solen gick upp och bjöd på en rosa himmel hjälpte lite. Att kunna stänga av pannlampa och känna att varje steg var sista gången på de här tuffa varven- det hjälpte även om illamåendet inte avtog för fem öre.

Vi gjorde ett helt ok varv tillsammans. Nicke lade sig bara framför i joggfart och klagade bara en gång på att ”det var lite jobbigt att springa såhär långsamt” men insåg att jag inte var så mottaglig för såna klagomål just då. Vi varvade tre grabbar som jag också varvade på TEC och när de skrek ”Här kommer Ann-Sofiiiiiiii” så blev jag sådär varm i hjärtat igen- fasen så fint! Vilken pepp! Tack!

Jag kunde till och med springa utför alla backar utan att benen protesterade men när jag gick i mål så föll jag ihop i en hög och Bosse från Västerås Löparklubb stack snabbt en mikrofon i mitt trötta spyfärdiga nylle: ” Grattis- hur känns det?”.  Jag vet inte vad jag svarade men tror att jag var trevlig. Jag hoppas jag tackade för en så fint arrangerad tävling och fin bana.

Jag fortsatte må enormt dåligt, kunde inte äta och mer eloge till N och A som fick med mig in i bilen där jag däckade men sen inte så cool att de filmade mig när jag satt där och sov!!! Känsliga läsare scrolla ned: När vi stannade bilen kastade jag mig ut och spydde upp en skum mörk sörja.  Massor. Inget hade tydligen processats i magen utan bara legat där sen- kanske starten??? Såg helt galet ut. Såg inte ut som det jag ätit. Mycket skumt.  Så något knas var det med magen för jag har haft svårt att äta efteråt och efter TEC åt jag som en stor häst direkt. Nu har jag fått höra att det går magsjukor- E’s dagisfröken gick hem idag med just det också.

21 timmar och 19 minuter. 10 timmar njutning. 11 timmar ren fajt. 1a i damklassen och 7a totalt. Inte alls nöjd med tiden- benen hade massor kvar. Enormt stolt över min fajt fast nästan lite rädd för mig själv där under natten- hur fasen lyckades jag fortsätta? Det ar alltså tagit till idag för mig att orka tänka på de tuffa delarna av loppet för det var så jobbigt. Jag tror det har varit träningsvärk i den delen av hjärnan. Den var för slut för att orka tänka på det igen. Precis som en trött lårmuskel som inte håller emot när man sätter sig.

Kroppen mår helt ok efter omständigheterna- stelt men inga blåsor. Inga skador. Inga problem.

Är helt enormt tacksam för alla pepp- alltså ni anar inte! Min telefon låste sig så när jag igår kom in i den hade jag över 20 sms, över 65 notifications på Facebook och massa grejer på Twitter. Jag läste vartenda ett och hann kanske inte svara alla men alllstå från hjärtat- TACK SOM FASEN!  ALLA! Och grattis till alla som inte gav upp. Att anmäla sig är en sak. Att starta en annan. Att slutföra- det är BADASS!

Vad som hände sen- att jag ska ta revansch på TEC. Det vet ni redan. Nu vilar jag upp mig och ger magen det den behöver. Probiotika, grönsaker, vatten, mineralvatten. Massa snäll mat. Rör mig lugnt. Yogar. Småler lite för mig själv där jag småhaltar nedför trappor. Jag har min lilla hemlis. Jag är en uthållighetsmaskin. Det kanske inte syns. Men det känns. Det räcker att jag vet det.

Men nu vet du också det. Och kan jag. Så kan många fler. Tack för att du läste om min resa!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Nina gästbloggar: Rena hudvårdsprodukter


Efter mitt inlägg om vad jag använder för hud och hårvårdsprodukter fick jag snabbt klart för mig att det finns rätt stora förbättringar att göra även hemma i mitt lilla badrumsskåp. Min ordvitsiga, kloka och fina vän Nina har jättebra koll så jag bad henne skriva ett gästinlägg så vi alla kan ta del av tips och göra smarta och miljövänliga förändringar hemma. Tusen tack Nina!

Träningsvärk i Parabenen

Vi som tränar lär oss fort. träningsprogram, gå ur komfortzonen, lära om tröskelzoner och laktathalter… För att inte tala om mat. Vi läser på om ekologiskt, GI, Paleo… Så varför inte lägga lite kraft även på vad vi smetar på oss och våra barn…? Och visst skaver det lite – tanken på att miljögifter bidrar till sterilitet, tvekönade fiskar, the big C (aka helvetesjävlaskitsjukdom) och utdöda vattendrag. Bland annat. Mer pengar finns i skönhetsbranschen än i forskning om vad den s.k. cocktaileffekten gör i kroppen (många olika farliga ämnen på en gång eller under en livstid) och naturen. Multinationella företag har nappat på viljan att köpa ekologiskt, så det finns många ”false friends” (s.k. greenwashing). ”Naturligt” betyder inte alltid utan fula ämnen eller konstgjorda parfymer (nej, tyvärr, Body Shop, Lush eller Björk and Berries är inte vänner heller!).

Så lite tipsilainen: Tvål: använd helst fast. Det finns bra ekologiska och naturliga tvålar (provat Aleppo eller olivtvål!?). Flytande tvål och duschgel (och schampo) innehåller Sodium Lauryl Sulphate, som löddrar så härligt och ger den där ”squeaky clean”-känslan. Men som alltså är skit för miljön! Köp ekologiskt. Lyx: John Masters Organics; budget: Rapsodine, till exempel. Salviderm Naturligtvis finns på flera ICA (samma tillverkare som lite finare Luxsit). Få hushållet att sluta använda Head & Shoulders – förutom löddergiftet, tänk att  tvåla in sig med antisvampmedel över kroppen (som killar ofta gör) och är det verkligen mjäll ni har?  Eller – shocker! –  sluta med schampo! Googla på No Poo eller gå in på www.lockigt.se för en helt ny värld av peng- och tidsbesparing …

Smink: titta igen på ekologiska alternativ, de har verkligen ökat i kvalitet de senaste åren! En del finns på Kicks, Åhléns eller i hälsobutik (I Tokholm gillar jag Hälsa för Alla på PUB). På nätet handlar jag på hildur.se, Sundloef.se (fin butik på Linnégatan) Ecoprincess.se, ecoliving.se eller lookfantastic.com., men det finns fler sajter. Mineralsmink är rent och fint, men billigt är ofta utspätt (se innehållsförteckningen!). Några favoritmärken är Dr. Hauschka (även fina kropps- och ansiktsoljor), Nvey Eco och Jane Iredale. Idun finns på Apoteket, Une på Åhléns.

Några fler ämnen: Sodium Lauryl Sulphate: löddereffekten. Aluminium Zirconium: i deon. Etylparaben, metylparaben, polyetylene Glycol (sånt som regalskeppet Vasa har konserverats med, i din hudlotion…) Det finns visserligen inte mycket som säger att mineraloljor är farliga för huden eller kroppen, men de kommer trots allt från fossil olja, som din bensin. Ergo: du smörjer dig med en ändlig resurs. Polymethyl, Methacrylate: i läppstiftet. Andra är zinkpyrition, triclosan (bakteriedödande, t.ex. i vissa tandkrämer som Colgate: supergiftigt!), kemiska hårfärger…

Vad gäller träningskläder i konstmaterial och med konstiga ”antisvettluktsbehandlingar” i form av silverjoner etc. …Nä där får jag stoppa för då blir ni väl galna. Babysteps! (men det är jääättemiljö-ovänligt! Just sayin’)

Många av råden finns väl beskrivna i två lättlästa och faktiskt roliga böcker: ”Badskumt” och ”den Onda Badankan” av Katarina Johansson, den senare särskilt inriktad på livet med barn (ja, du måste läsa den om du har eller väntar barn.). Finns i pocket i nätbokhandeln, och de enda du behöver! Min guru på nätet är www.naturligtsnygg.se: kanske inte så tydligt om ingredienser men massor av tips för dig som vill göra en omställning och klicka-dig-vidare-möjligheter (obs varning för ha-begär!).

Och nej, jag har inte heller hittat den optimala ekologiska deodoranten. Det verkar vara en nästan omöjlig uppgift…

Men det har Annie! Här i reseförpackning!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in