Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Veckans träning


20130204-073937.jpg

Krogrännet
Ja den här veckan blev det:

8 km distans, 7 km morgonjogg, 5,5 km tempo, styrka, och idag 15 km med 5 km i marafart i mitten. Eftersom jag vilade från tisdag förmiddag till lördag eftermiddag får det ändå ses som helt ok. Och sjuk blev jag inte. PHU!

En lätt utopisk marafart för en snigellöpare som mig. Men 5:20- 5:30 är det tänkt att jag ska snitta på maraton någon gång under året för att trumma in på 3:30. Och då blir de här lite längre distanspassen med marafart eller trösklar insprängda jättebra träningspass som tar en effektivt ur mellanmjölksträsket.

Idag var det två stumma ben jag hade med mig och en seg känsla i kroppen. Har dock svårt att hålla nere farten i början men försökte ligga på 5:40 fart för at värma upp lite. Det är rätt upp och ned men fick sen till att snitta 5:15 på femman i mitten och sen 5:40 sista fem kilometerna. Borsowhoppen från igår känns! Absolut inget hårt pass och var pigg och glad i resten av kroppen och knoppen när jag var framme i ”Viggan” där Ns föräldrar bor och dit mamma och N kört med Lillan medan jag sprang- så fiffigt så!

FABruari är inte vilken månad som helst. Kroppen har svarat bra på träningen och ökningen av distans senaste tiden. Inga skadekänningar och nu ska jag växla upp lite. Jag har svårt att få till dubbelpass och back to back men jag ska verkligen försöka nu. Springa mycket. Springa när jag är trött. Det är så loppet jag tränar för är och det är det jag behöver bli bra på-på mest skonsamma sätt.

Jag har verkligen ett sug efter att träna styrka också. Jag gillar hård, tung, intensiv, funktionell styrketräning med mycket ompz och vavavoomkänsla. Det behöver inte vara crossfit- precis som med kosten behöver jag inte ge träningen ett namn för att känna mig trygg med den. Tyvärr blir det då lite träning inomhus för förutom mina egna styrkepass så är det helt enkelt lättare.

På jobbet är det också fullt ös förstås. Jag är uppbokad med möten all over the place och uppskattar verkligen att jag kan jobba lite här och var ifrån.

Tjejmarathon är också något jag kommer ägna många timmar åt från och med nu. Cirka 70 hårdingar är anmälda och det finns en plats till DIG om du vill vara med på årets godaste äventyr!

Träningsplaner denna vecka:

Måndag: yoga på morgonen (årspremiär!) Kväll: backintervaller

Tisdag: Vila

Onsdag: Morgonlöpning och kvällsdistans med jobbet

Torsdag: Försök 3: styrketräning med Magnus

Fredag: Försök 3 6- timmarslöpning alt dubbelpass. 40 km + 20 km

Lördag: vila

Söndag: Engelbrektshalvan och säkert några kilometer till om det är fina spår runt Norberg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Återtågspasset och andningsövning


20130203-103111.jpg

Jag hade en mysig dag i solen med Lillan igår. Men träningssuget kröp i kroppen. Och jag mådde helt ok.

Så när syster och N fikade så stack jag ut. 5 snabba kilometer runt sjöarna med fokus på pulsen. Den skötte sig bra, sprang i tröskelfart. Sen lite styrka:

3 x 20 utfallssteg med hopp

2 x 20 Borsowhopp (de är helt magiska men KÄNNS!)

Cirkel med 3 ( 10 svingar ,15 armhävningar, 1 min dynamisk planka)

Tips: Även om du gör armhävningar på knäna- börja på tårna och kom sen ned på knä för då får du till en teknik som liknar och hjälper den då du står på tårna.

Idag kommer jag med lite hjälp av N och mamma fått till ett träningspass i strålande sol: distanspass på cirka 17 med fartökning i mitten cirka 5 kilometer. Benen börjar känna av gårdagens Borsowhopp men att träna med ben som inte är 100% är också bra träning!

Nästa vecka blir det helt galet spretig och mycket träning men det är nio (gah!) veckor kvar nu till TEC och mycket träning ska in både för skalle och ben.

Andningsövning för löpare

Några undrade över andningsövningar. Båda mina adepter har andningsövningar som del av träningen eftersom jag själv använder mig av det. Kalla det minimeditation eller visualisering men jag tror stenhårt på det för att flytta fokus och ta sig lite ”ställtid”.

Andningen är ju det mest fundamentala vi gör. jag är på inget sätt expert inom området- det finns andningskurser att gå hos duktiga lärare. Men jag har yogat länge och har en övning jag själv gillar. Andningen sköts ju automatiskt av kroppen och jag tror att det ligger något väldigt rogivande i att fokusera på det enklaste, mest självklara!

Andas ”rätt” är svårt! Många, jag själv inräknad andas högre upp i bröstkorgen utan att engagera muskler längre ned i magen. För många åker magen in snarare än ut vid inandning.

Lägg dig på rygg på golvet med en hand på magen och en under ryggen strax ovanför där svanken börjar. Andas in genom näsan med långa andetag och andas ut med samma längd. Känn att buken fylls och bröstkorgen spänns ut som en ballong. Visualisera gärna hur du vill att passet du ska genomföra ska kännas. Hur tar du dig igenom det som blir den tyngsta passagen?

Repetera andetagen tills du känner dig lugn.

Väl värda minuter!

Nu ska vi ut i solen- ha en fin söndag!

20130203-103058.jpg

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Min kostfilosofi och 2 snabba veggoluncher


Jag var vegetarian i flera år. Inte längre men fortfarande så äter jag sällan rött kött och helst inte alls gris. Har att göra med varför jag blev vegetarian från början:

Hyrde ett rum hos en dam i England- Cornwall, under en språkresa och där bjöds man på vidriga ”pork steaks” som simmade i sås som i sin tur simmade i lite diskmedel eftersom många i både England och Australien (rent anekdotbaserade erfarenheter) ofta diskar av-men inte sköljer tallrikarna.

Huva!

Sen var jag vegan ett tag i Australien och med ekologiskt närodlad mat runt hörnet i en by som osade hög medvetenhet om sunt leverne och ätande så var det lätt!

Men jag tror inte på förbud och absolutism (utom våld och droger som jag skrivit tidigare). Så varje gång jag frestas att ”hoppa på” någon ny kostlogik: till exempel Paleo som jag ändå sympatiserar med i stort så känner jag att nä! Vet du vad, jag är 33 år och vuxen nog att göra kloka matval utan att behöva stoppa in mig själv i ett fack. Jag klarar av att äta mig igenom livet, runt träning och vid sociala event där jag själv inte styr utan att behöva tala om att jag minsann är ”paleo” eller ”GI” eller ”LCHQ”. Jag behöver inte ha en matidentitet för att ha en hög medvetenhet om vad jag äter.

Har man en allergi är det förstås annorlunda.

Min dotter är 3,5 år och äter gröt till frukost. Hon gillar grönsaker och äter det mesta jag äter helt enkelt för att jag alltid gjort så tror jag. Hon har vant sig och det är helt ok att hon inte gillar allt- tex lagade morötter och broccoli men äter dem råa.

Hon får inte äta godis men gärna en bulle bakad med smör och torkad frukt och nötter. Glass förstås! Vi äter ekologiskt så gott det går och mycket fisk. Lite svårt med bönor och linser men fasters linssoppa älskar hon. Av mig får hon endast i nödfall Risifrutti och fruktyoughurt, kex och saft. Att ursäkta att ge sitt barn dålig mat för att man inte har tid. Njäej, tror inte på det.

Vi äter inget halvfabrikat förutom blodpudding och korv då och då (med hög kötthalt). Jag försöker köpa ekologiskt så mycket jag kan och välja närproducerat och i säsong även om det känns svårt runt grönsaker ibland som jag är storkonsument av. Inget margarin, magra mejeriprodukter utan tillsatser till mig, fetare till Lillan. Slänger aldrig mat utan äter rester flera dagar i veckan för att ”rensa”. Har ingen micro men micrar min lunch på jobbet.

Jag avskyr disk. Jag tycker det är roligt att laga mat. Men tycker inte om att det tar tid. Speciellt inte på helgen. Gillar snabba lösningar och igår och idag har jag gjort två sallader, till vilka jag äter en stor knäckemacka med ost eller avokado.

Den första är helt enkelt wokad rödkål med lite rödlök. Smula ned fetaost och kanske lite valnötter. Krydda med sånt du tycker om Häll upp i en skål. Vänd ned bladspenat och lite edamamebönor och jag äter oftast keso till ALLT!

Igår hade jag lite kycklingfilé kvar som jag fräste- inte vego alltså men går utan kycklingen. I med lök, broccoli, sugarsnap (som jag sällan köper då de kommer så himla långt ifrån), kikärtor och sen edamamebönor.

Till det hade jag en dressing med olivolja, äppelcidervinäger, salladskrydda och två matskedar pesto. Och keso. Älskar keso.

Lillan fick idag stekta ekologiska ägg med råris, creme fraice riven morot och tomat.

Och nu ska vi åka iväg så hon får fika semla! Ha en fin lördag!

20130202-122514.jpg
20130202-122525.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Löpningens dag


Ingmarie är förstås inblandad i det här och jag kan som vanligt inte vara med! bah! Och sen är jag att tipsa om det också!

Men imorgon lördag är det Löpningens dag Och även om du inte kan ta dig till Löplabbet Skrapan så kan du väl fira vår underbara sport med några löpsteg.

Även om jag kanske inte tränar imorgon så blir det oftast lite spring efter Lilltroll.

Nu ska jag återgå till min klassiska fredagskväll: Grönt te, naturgodis (lika onyttigt som vanligt godis oftast), popcorn, pussar och Skavlan!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Hälsan framför allt


Nej det blev inga sex mil idag. Inga sju mil heller och den bortskämda snorungen i mig är helt vansinnig. Fasen vad jag får pussla och greja för att få till tiden för de här passen. Jobba kvällar, ha gått ned i tid. Det är liksom känslan av ”nu eller aldrig” för nästa vecka hinner jag inte, och på helgerna går inte om min dotter är hos mig och jag vill inte heller lämna bort.

Nej det är mitt 80% jobb som möjliggör detta men det gick inte idag!

Jag lät mig för det första sova tills jag vaknade så klockan blev hela 07.00 innan jag gick upp. Vilopulsen var som vanligt runt 38 slag och höll sig låg när jag kollade igen efter en halvtimme- ca 48 slag.

En kaffe. 4 BCAA och ett ägg i magen.

Jag packade löparsäcken med vatten, nötter, torkad frukt BCAA och några Perpeteum Solids mest för att få slut på dem- de fastnar i tänderna!

Hade inte riktigt det där suget jag brukar ha. Kände ingen längtan. Såg inte dagen framför mig som jag brukar. Var osäker på om jag skulle springa norr eller söderut.

Stack ut i det här vidriga vinterunderlaget som blir när det varit varmt och sen kallt igen. Kikade på pulsen. Den låg på 85% av max. Fast jag joggade långsamt. Stannade. Den gick ned helt ok. Joggade igen. Den for upp. 165 i puls för mig är den puls jag har när jag kör hård intervallträning. Stannade igen. Den gick ned. Och så fort jag började jogga rusade den upp.

Då gick jag hem. Jag må ha det pussligt att få till det här nyckelpasset igen snart men med något som lurar i kroppen tränar jag inte. Hälsan framför allt. Arg som ett bi- kroppen är otroligt laddad för träning men det vore ju underligt om jag klarade mig helt från alla dagisbakterier Lillan släpar hem.

Jag är dessutom utan halsmandlar vilket gör att när något fäster på mig så är det ofta redan nere i bronkerna. Ja ni hör. Det var solklart!

Så fick lite tid över att…ja jobba! Kanske beta av lite saker som gör att jag kan ta mig mer tid nästa vecka att genomföra det här mördarpasset som för mig är lika underbart som en hel spadag. 

Lyssna på kroppen. Använd pulsen som ett verktyg. Ha en fin fredag!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in