Blogg

Fjällmaratonveckan


När Fjällmaraton startades av Patrik Nordin och Vertex var det ett litet arrangemang men det har varit kul att se loppet och kringarrangemangen växa! Nu kommer det ju till ett nytt lopp i Bydalsfjällen- längre och brantare !

I år är det en hel vecka med aktiviteter som började med Öppet Fjäll 3/8 och Halvfjällmaraton.

Under den här veckan har inte bara Vålådalen utan också kringliggande byar aktiviteter. Edsåsdalen hade minifjällmaraton för barn (superroligt- 800 meter!). De har också konstutställningar och andra aktiviteter.

I Ottsjö kan man förutom allt man vanligtvis kan göra vara med på Ottsjödagen 9-10/8. Då kan man vara med och valla får, fika i bystugan, titta på konstutställning, köpa tunnbröd direkt från ugnen och mycket mer. Läs mer på Ottsjo,se. Här är det såpass vackert att man bara kan knata runt och titta. Gå ned till vattnet och kasta sten till exempel med en utsikt som du inte hittar i Vålådalen eller Edsåsdalen.

Idag ska jag och V in till Vålådalen och vara med på Lena Gavelins ”Bli en bättre löpare”. Ska bli intresssant!

Sen ska vi heja på Magda när hon tar sig an tävlingen Ottfjället upp som precis som det låter handlar om att springa upp på Ottfjället 1250 möh så fort det går. Loppet livestreamas från Vålådalen och är alltså en del av Fjällmaratonveckan. Kul!

Mässan med nummerlappsutlämning och försäljning av Dynafitgrejer och annat öppnar på torsdag.

Jag har varit här i Ottsjö den här tiden på året sen 1998 förutom då jag bodde i Australien och tycker det är kul att fler hittar till den här vackra delen av fjällen! Vi hyr nu ut vår övervåning (möblerad och utrustad) veckovis så är du intresserad av att hyra får du gärna maila mig!

För hela veckoprogrammet- se här!

20130807-104733.jpg
Ristafallet

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Själaro


Jag skulle inte springa igår men kunde inte låta bli! Det finns massa fina rundor att ta sig an och uppe på Platån när solen skiner- oslagbart! Jag och V som hyr vår övervåning med sin familj smet iväg på en 7,5 km runda uppe på just platån medan våra barn lekte ihop. Magiskt!
Jag tror vi måste kunna se minst en mil åt något håll då och då för att bli riktigt glada. Står det hus i vägen överallt får inte själen ordentligt med luft.
Jag tror lite fjälltid skulle göra många gott.

20130805-201459.jpg
20130805-201519.jpg
20130805-201527.jpg
20130805-201544.jpg
20130805-201601.jpg
20130805-201610.jpg
20130805-201618.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Återhämtning efter tuffa pass eller lopp


20130805-112541.jpg

Har man tagit i hårt så gör det ofta ont efteråt. Inga konstigheter. När man springer väldigt långt så kan det göra väldigt ont men jag försöker att förekomma så gott jag kan. Det gör jag på flera sätt och de har funkat rätt bra. Det är sällan jag har ont eller känner stelhet dagarna efter hårda pass även om jag precis efter passen kan se ut som en stelopererad anka.

1 Aminosyror före (under) och efter passet

Sk BCAA- på svenska grenade aminosyror som består av Leucine, Isoleucine och Valin som spelar en viktig roll för att minska muskelnedbrytningen genom att göra tvärtom- stimulera proteinsyntes. BCAA finns precis lika bra i mat- men det är smidigt att ta 5 kapslar direkt efter ett långt pass (jag tar dem även under om passet är längre än 2 timmar) då man kanske inte sätter i sig en komplett middag. Forskning visar att det hjälper att ta dem efteråt men inte under passet- men det gör jag ändå på långa pass.

2 Kompressionsstrumpor

Här är det svårt att hitta forskning som stödjer men jag svär vid kompression efter alla hårda pass. Jag sover alltid i kompressionsstrumpor och de gör susen för blodcirkulationen i benen som ibland kan kännas svullna efter hårda pass och lopp. Ska du flyga eller åka bil efteråt? På med dem bara!

3 Rörlighet- fokus höft

Mycket rörlighet dagen efter! Speciellt för den region där energin från varje steg du tar skjuts in- höften! På Yogobe.com – klicka in på ”Happy hips” och speciellt övningen Johanna visar efter 8- 9 minuter gillar jag! Bröstrygg bör få sitt också- det har jag tipsat om här

4 Kavla kavla

Jag använder Casall rejuvinate kaveln och den gör UNDER med mina ben. Toppen för att kavla ut det där ITB-bandet och mangla vader och lår. Det spar massa dyr massagetid för du kan rulla benen i form hemma framför teven. Här hittar du den och mailar du Stefan här så har du 20% med referens ”Formstark”

5 Fyll på med rätt saker

Man skulle kunna tro att det gör gott att ”unna” sig allsköns onyttigheter men aldrig har väl kroppen behövt bra grejer som nu! När du kommer i kontakt med det så tror jag du blir sugen på rätt grejer! Själv så drcker jag gärna nästan en liter ekologisk juice, äter en eller två påsar bladspenat, tomater, mer frukt och dricker massor med vatten. Salt gör gott också så det blir väldigt ofta oliver också. Mycket färgglada grönsaker och frukt helt enkelt!

Fem tips men ett sista- vila! Sov lite mer om det går. Lägg dig tidigare. Det är rätt logiskt va? Tränat hårt- vila lite mer!

Varsegod- spring vilt! Återhämta väl!

20130805-112532.jpg

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Ottsjö-Vålådalen tidigt en söndags morgon


20130804-163314.jpg

Klockan ringde 05.00. Varför det? Jo för dagen var full med roligheter med barnen och jag ville hinna iväg en alldeles egen sväng!

Lite kaffe, lite blåbär, 4 BCAA. Ryggan på och joggade under en rosa morgonhimmel in mot Nordbottnen på den allt annat än underhållande grusvägen- men det är enda vägen dit!

Så lite spöklikt ut där efter gårdagens lopp- ett stort sjukvårdstält och lite snitslar bara kvar.

Vek av över ån och så börjar den där brutala stigningen som slår mig i solar plexus vareviga gång. Jag bara gick uppför- hade inte kraft till annat just då.

Solen glittrade i Ottsjön som jag fick en bättre och bättre utsikt över. Tog det verkligen lugnt och kände verkligen inte att jag hade någon kraft i benen att pumpa på uppförs.

Tänkte att jag är ensam med en mils radie minst men vips så såg jag ett tält. Jag kisade mot dem som satt utanför- och de kisade mot mig. Två tjejer som jag hälsade på och det visade sig vara coola Christine som springer från Treriksröset till Grövelsjön och hennes kompis Hanna! Jag hade just läst om Kicki i tidningen så det var ju för lustigt att vi skulle ses just där- mitt ute på fjället. Hon har cirka 5 dagar kvar och såg så pigg och fräsch ut! Oh så inspirerande!

Var ju tvungen att stanna och prata lite. Så lustigt i den varma morgonsolen- uppe på 700 möh cirka!

Sen fortsatte jag och matade uppför. Gick inte fort. Var väldigt fint. Njöt som alltid av ensamheten i naturen och hur enkelt och mäktigt allt är.

Utförslöpan kändes inte alls lika smidig som när jag sprang utför på förra årets lopp. Fötterna landade inte sådär lätt som ett rinnande vatten. Kände mig klumpig och det är den där tiden i månaden men hallå- så stor skillnad? Jag chansade och hoppade av en sten ned i gegga och sjönk och föll. Hysteriskt roligt för jag var helt lerig och fick bada hela benen och armarna sen för annars hade jag nog inte fått lift tillbaka från Vålådalen.

Tryckte iallafall på ordentligt utför för att pressa benen och landade på 25 kilometer underbar tid i fjällterräng!

Fick nästan direkt lift av två tjejer- varav den ena är Madde som jag fick massage av på Högbo OCH sprang Tjejmaran! HUR liten är världen?

Nej den är stor. Oändligt stor. Men vissa vägar korsar varandra och vi ska inte veta hur.

Nästa gång ska jag skriva hur jag tänker om utrustning på såna här pass!

Nu är det grillkalas nere vid Ottsjön med alla barnen!

20130804-163424.jpg

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Ottsjö i mitt hjärta


20130803-202943.jpg

Ottsjö alltså. Det är bara så RÄTT att komma hit. Så hemma. Och den här veckan är några fina vänner här också.
Här blir det både maxpuls och vilopuls.
Lycka till alla som springer Stockholm Ultra imorgon! Jag har mitt eget lilla äventyr på G!

20130803-202933.jpg
20130803-203004.jpg
20130803-202952.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in