Hälsostrategens 5 tips för hälsa på arbetet 2016


.. och flera år efter det förstås men det brukar vara nya tag och nya budgetar som gäller vid årets början och då kanske det är läge att tänka nytt.  Och fokusera på rätt saker om tidigare insatser inte fått det genomslag man tänkt!

En till anledning att tänka nytt för många företag är det eftersom Arbetsmiljöverkets ”hårdare” (bättre tycker jag) föreskrifter för organisatorisk och social arbetsmiljö träder ikraft i mars i år. De är inte så man studsar ur sin kontorsstol (om man inte har ett ståbord som man nyttjar redan förstås) som så ofta när myndigheter ska formulera saker men det finns så mycket bra att jobba fram och belysa med de här föreskrifterna i ryggen.

Chefer ska kunna förebygga och hantera ohälsosam arbetsbelastning och därtill kränkande särbehandling och det är arbetsgivarens ansvar att omse att de lär sig detl samt att det ges förutsättningar för själva arbetet.

Omskrivet mer till en positiv lönsam möjlighet så är att motarbeta den ökande psykiska ohälsan som många upplever en chans till både hälsa, produktivitet och lönsamhet.

Men det behöver fokuseras på rätt saker.

Jag har skrivit om det här förut, tex här, här och här och förvånas fortfarande över hur vissa företag anser att de satsat på hälsa när de egentligen satsat på individuella friskvårdsinsatser.

Vilket är jättebra som en del! Men om folk mår dåligt för att det är kaos på jobbet, de inte är motiverade, inte gillar omorginsationen, sin chef, har för mycket att göra och inte vet riktigt vem som gör vad- ja då räcker den fysiska hälsan en bit men långt ifrån till att täcka upp för den stressen de faktorerna innebär. Dessutom är att lägga sig i medarbetares fysiska hälsa betydligt mer förenat med integritetsproblematik än att arbeta proaktivt med organisatoriska frågor som ledarskap, medarbetarskap, värdegrund och genom det kultur.

Jag har en föreläsning som heter ”lönsamt strategiskt hälsoarbete” och den håller jag gärna om du har en grupp som är intresserad och det passar i tid.

Här är 5 take-aways från den:

1) Kartlägg era hälsoutmaningar! Är det stress? Vad för stress? Är det dålig kondis? Vad kan ni göra då- med respekt för integritet och med hänsyn till att ni säkert har ett hurtfriskt gäng som hakar på initiativ och säkert ett gäng som hukar och känner sig obekväma men behöver det som mest.

2) Mät! Vad ska bli bättre? För att inte hälsan ska vara en kostnad måste den räknas på som en investering.

3) Fokusera på era styrkor! Självklart finns det negativa faktorer men vänd på dem. Se möjligheter och formulera ansatsen positivt!

4) Förankra i ledningen. Förankra hos chefer som styr. Hälsan ska uppåt och in i mitten.

5) Utgå från verktyg ni har på plats. Ledarskapsutbildningar, värdegrund, policys, sammankomster. Skruva på det som redan finns och investera i det som behövs men gör inte om allting när ni gissningsvis har många saker som redan är friskfaktorer och kanske bara behöver sin koppling till hälsa förtydligad!

Lycka till!

Sommarnummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • SUPERFRIDA starkare än någonsin
  • Spring i sommar. Så tränar du bäst på hemmaplan
  • Testa Musses styrkepass
  • Perfekta powershakes! Bästa mellanmålet
  • 4 roliga utmaningar
  • 7 grymma ryggsäckar i stort test
Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Lyssningstips – tre riktigt bra poddavsnitt


Tre poddavsnitt jag verkligen verkligen rekommenderar att lyssna på:

1) Ben Greenfields poddavsnitt med Devin Burke om ortorexi och hälsohets. Intressant och tänkvärt. Du hittar info här och den finns på Itunes förstås.

2) Tyngre Träningssnack med Caroline Mellberg, läkare och forskare. Ett helt fantastiskt givande avsnitt för dig som stressar över olika dieter, fasta, gluten och mjölkprodukter. Enkel och konkret ”mythbusting”, sakliga kloka resonemang. Jag som lyssnat på säkert 100 podavsnitt om kost tycker det här var ett av de bättre.

3) Styrkebyrån. Min nya favorit. Det är så behagligt att lyssna på kloka Clara och Johanna. Deras nyårsavsnitt var väldigt sunt. Johannas skratt kan dessutom nog få även den suraste att dra på munnen- det är bannemig det skönaste garv jag hört! Tumme upp!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

#foodsforeverydaychamps – Mota förkylningssoppa


Den här soppan blev bara så. jäkla. bra.

Jag gjorde två varianter den här veckan och båda lika goda.

För två hungriga behöver du:

En gul lök

2 klyftor vitlök finslicade

1/2 morot också den i tunna streck

Om du vill- wakame, ett typ sjögräs som du blötlägger 10 minuter först.

Ev lite broccoli i tunna skivor

Lite chiliflakes

Peppar

Buljong- gärna eko grönsaksbuljong

Färsk koriander om du hittar det (är det slut i alla affärer? Inte i säsong? Abstinens!)

Sesamolja- har du det inte hemma går det bra ändå men uj så gott.

Ev lite kyckling ganska finhackat. Annars går kokta ägg till eller tofu i bra.

Risnudlar- 1/2-1 paket om 250 g beroende på hur hungrig du/ni är.

Gör såhär:

Svetta en hackad lök med vitlöken och chiliflakes med lite peppar i en stor panna.

Om du ska ha i kyckling kan du ha i dem nu. Stjälp i 8 dl och en buljongtärning och rör så den löses upp. Ha i ca 1 msk sesamolja och koka upp allt.

Hiva i grönsaker och nudlar (fast det står inte att man ska göra så på paketet) och låt det koka några minuter. Kolla så kyckling och nudlar är klara.

Om du blötlagt wakame så ha i dem nu.

Smaka av. Det ska brinna lite i läppen. Stjälp upp, ös på koriander. Sörpla på!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Tips för en överbelamrad kalender och skalle


Nu eller snart drar ”vårjobbterminen” igång för de flesta och vi är många som optimistiskt tänker ha både bra sömn, jobb, träning, umgängestid med barn (om man har), familj, vänner, vanliga göranden som tvätta, städa, handla, fixa de där trasiga glasögonen, printa ut och rama in lite foton (räcker upp en hand sen fem år). Själva går vi från en partner hemma med litet barn (aka handlar, dammsuger och hinner hämta och lämna det andra barnet mycket) till två arbetande (om än deltid), ett barn på skola i ena delen av kommunen och ett som ska börja dagis i en annan kommundel(och typ inte varit sjuk än så hej förisbasillusker). Därtill ganska höga ambitioner om lugn och harmoni, ett rent hem, hemlagad mat, mycket träning och hinna läsa både helgDN och Fokus innan ett nytt nummer dimper ned. Vi är glatt naiva helt enkelt. Fast jag tror faktiskt att det kommer gå bra. För jag är en master och structure and planning. Men fråga inte min fästman om han håller med. Här är några tankar om ett vardagsliv där man får saker gjort.

1 Planera in fritid

Många kreativa själar räds ett inrutat liv. Man vill vara spontan och ” ha luft i kalendern”. Det tror jag också på men jag har märkt att bara för att det är tomt på pappret eller den digitala versionen så är det inte tomt på riktigt. Snarare är det saker som bör göras som inte står där. Saker som man tror man ska komma ihåg, men i allt sammelsurum gärna glömmer och så blir de akuta och utförda som hafsverk.

När en del av livet är väldigt inrutad och det är saker som bör ske med regelbundenhet för att funka bra- tex jobb, sömn och middag. Då blir det ju lite automatiskt så att det som ska få vara spontant ändå ju hamnar mellan sånt som är inrutat.

Man behöver ju inte planera in vad det är man ska vara spontan i att göra, men att planera in ledig tid där man kan göra vad man vill är ett sätt att få till just sån värdefull tid om man tycker det är ont om det.

Finns ingen sån tid? Jodå! Det mesta går att skjuta lite på. ”Imorgon” eller ”nästa vecka” är fantastiska depåer att stoppa saker man bör göra men inte måste göra just nu.

2 Lista och prioritera

Om man skriver ned allt man vill göra så kan man med ganska enkel kalendermatematik räkna ut att det går inte. Man kommer inte hinna allt.  Så det första man får göra, vilket man verkligen har nytta av, det är att lista vad man verkligen vill lägga tiden på och/eller hur mycket tid det man har på agendan tar. Själv skulle jag, utöver allt annat jag redan gör, vilja volontärjobba varje dag, träna akrobatik, simma, plugga, baka bröd och sy kläder- och jobba och träna löpning. Det går inte. Så jag noterar de sakerna och försöker få till dem då och då istället.

Vi är många som lever med en ständig högre eller lägre nivå av stress över saker som vi ska, vill och bör göra. Och det brukar löna sig att skriva ned och planera in när de ska få ta plats. Det blir lätt annars så att man lägger tankeenergi på att stressa över det man inte hinner.

Vad vill du hinna varje dag? Vad vill du göra varje vecka? Hur ska det kännas när månaden är slut? Vad är viktigast?

Vill man sova 8 timmar (kanske inkl läsa en stund och sova 7,5), jobbar 8 timmar per dag, det tar 1 timma t o r till jobbet ja då har man 7 timmar kvar en vardag. Går inte det ihop med vad mer man vill lägga tid på kan man om man har möjligheten gå ned i tid. Det gjorde jag för 6 år sen och det är det bästa jag gjort i form av jobbeslut. Jag jobbar runt 6 timmar per dag och sen något längre någon eller några dagar och ibland bara fem timmar på jobbet och kanske en på kvällen. Min fd utbrända hjärna funkar inte bra långa perioder i sträck och jag har hittat det som funkar för mig. Men det beror förstås på vilken typ av arbete man har. Det kan vara svårt att gå ned i tid just nu men tar man ett beslut om att göra det kanske det går att ordna längre fram. Vi med barn upp till 8 år har ju rätt till det. Personligen har jag också märkt att jag nog gissningsvis får lika mycket gjort på mina kortare dagar som när jag jobbade 100(..150%…160%…). Man kanske borde kräva samma lön? :).

3 Viktigt- bråttom?

Ett annat verktyg för att strukturera upp sina ”to-dos” är Viktigt/bråttom matrisen. Sånt som är viktigt men inte bråttom har, iallafall för mig, en tendens att bli både viktigt och bråttom och det är sällan bra för kvaliteten på det görandet. Vissa saker är bråttom men inte så viktigt och missar man att göra det så kan man bara, och ska gärna, släppa att man inte gjorde det.

4 Förbered förbered förbered

Du vet när det inte blir som du tänkt. Är det på morgonen? På eftermiddagen? På kvällen? Har du tänkt träna efter middagen men det slutar alltid med att du inte orkar- förbered det. Blir det alltid kaos på morgonen? Förbered. Hinner du inte det viktigaste- prioritera om. Sker det om och om igen måste du göra något åt det. Förbereda är en bra grej.

5 Avsluta dagen bra

Skriv ned det du absolut inte får glömma att göra och släpp det sen så du kan fokusera på sömnen. Tänk på de saker du gjort, gissningsvis en hel del även om det inte kanske var exakt det du tänkt. Var tacksam för det.

Och du- imorgon kommer massor av ny tid, alldeles gratis och det baaara fortsätter så dag ut och dag in! Grattis!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Äta bör man annars


dör man? Inte direkt men efter några veckor. Ganska många i världen är hotade av svält men ginssningsvis ingen du och jag känner. Däremot så testar vi att minisvälta oss lite då och då i ett intresse av högre hälsa och lägre vikt oftast. Numer är det ju till och med helt ok att sitta i lunchrummet frivilligt nästan utan mat under 5:2 flagg.

Jag såg just en reklam för någon app där man ska räkna ut sitt dagsbehov av vitaminer och mineraler. Den var riktad till ”gemene man” som det skulle kunna heta. Och jag bara suckar. Om du inte känner av några bristsymtom, om du mår ganska bra, så inte f*n behöver du skaffa en app och börja registrera vad du äter och kanske börja stressa över att få i dig milligram hit och dit. Det här gör inget för den matstress som redan råder. Argh!!!

Kost fascinerar mig enormt och jag kommer alltid att vilja lära mig mer och dela med mig av det jag vet, tankar och funderingar. Att hjälpa andra med kost- om det så handlar om att gå ned ohälsosamma kilon, till att äta rätt runt träning och för prestation som att lättare göra hållbara goda kostval- det gillar jag. Lika viktigt tycker jag det är att försöka hjälpa människor gå fram med en mental machete i den kostdjungel som marknadskrafter skapat. (Säkert andra också, jag orkar inte analysera det vidare).

Att äta är livsviktigt. Kan vara gott, socialt, njutning och ibland bara att mata maskineriet. Lika ofta är det tyvärr förenat med ångest inte bara när det intas utan när beslut ska tas om vad, hur mycket och när man ska äta. Det här är problem man inte direkt har när man svälter på viktigt. Det är problem som blir allt vanligare och de bara ökar.

Så. Jä**a. Onödigt.

Vad man bör äta mer av – det vet de flesta. Men varför det är så svårt att få till det det är väl egentligen det som är det utmanande.

En bekant delade den här otroligt bra artikeln på Facebook idag. Det var bannemig blandet det bästa jag läst om kost på länge.

Läs! Och ät och må gott!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Sjuk och hälsosam, frisk och ohälsosam


Idag har jag ont i halsen. Jag är sällan sjuk sådär så jag måste vara hemma från jobbet. Det var faktiskt..nej jag minns inte när.  Men jag får ont i halsen ibland när jag slarvat lite. Blir förkyld helt enkelt. Oftast två gånger per år- höst och vår. Inga konstigheter. Som på nyårsafton när jag sprang 3 mil, blev kall, sprang 12 km till. Det var bara knas. Då kom det som ett brev på posten. Först feber en dag och det var första gången på väldigt länge. Försvann. Mådde bra men vilade ändå för säkerhets skull men idag har jag ont i halsen på riktigt.

Man kan vara sjuk oftare. Bli magsjuk, få influensa och bli förkyld och ha bra hälsa för det. Men jag noterar i sociala medier att det nästan är en press att vara frisk. Jämt. Jag är säkert delskyldig så kände mig nödgad att skriva detta.

Att bli lite sjuk då och då i takt med säsonger och smittor det är inga konstigheter egentligen. Att ofta vara sjuk det är en annan sak. Men bara för att du blir förkyld så betyder inte det att du inte kan vara väldigt hälsosam.

Jag tycker det är mer beteendet du lägger dig till med när du faktiskt blir sjuk som kan vara ohälsosamt eller hälsosamt.

Hälsosamt- att ta hand om sig, vila, inte anstränga sig och absolut inte träna förrän du är frisk. Inte stressa upp dig över missad träning och vad alla andra gör.

Ohälsosamt- För det första inte ta hand om dig när du är frisk, slarva med sömnen och återhämtningen trots att du känner att du behöver den. Och när förkylningskänningen är på g- träna ändå bara för att du inte vill missa. Börja en dag för tidigt när snuvan inte riktigt släppt. Ligga på gränsen.

Det tycker jag är mer ohälsosamt än att vara förkyld, ta hand om sig i soffan och passa på att schlappa lite.

Det finns andra tillfällen då träning inte lämpar sig. Är man stressad är man kanske inte sjuk som så. Alla kan vara stressade – inga konstigheter. Men lider man av stressrelaterade åkommor, är nära utbrändhet eller har varit utbränd varit så är kroppen kanske inte rustad att hantera den stress som hård träning- speciellt uthållighetsidrott som löpning- är. Det här har jag skrivit ett långt inlägg om här. Där finns också frågor man kan ställa sig om det är dags att köra hårt eller vila för att stötta hälsan, mota förkylningar och kicka rumpa en annan dag lite bättre helt enkelt.

Själv längtar jag förstås jättemycket till att springa och träna hårt men jag vilar alltid någon eller några dagar extra när hälsan gör sig påmind. Hinner göra andra saker de där timmarna jag skulle sprungit. Laga mer mat och läsa mer bok. Inte fy skam.

Ta hand om dig!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in