Blogg

Kostråd som håller


Idag läste jag en fantastiskt bra skriven artikel om Michael Pollan i SvD. Pollan är professor i miljö- och vetenskapsjournalistik och har skrivit i New York Times under många år.

Han säger det så bra. Han säger det så klokt:

Vi producerar mer mat än vi behöver. Men vi äter fel saker.

Vi använder stora arealer för att odla mat till djur, som det inte är hållbart att vi äter så mycket av.

Vi slänger för mycket mat.

Även i flera utvecklingsländer är det i flera länder för mycket kalorier om är problemet. Mycket kalorier, lite näring.

Vi luras att tro att vi äter varierat, men det är ofta variationer av några få råvaror i olika konstellationer. Vete i olika former liksom.

Hela systemet bygger på att sälja mer vilket inte är hållbart då det bara gynnar storproducenter.

Vad ska vi göra då? Ja du och jag och alla andra kan göra massor som slutkonsumenter. Massor. Det vi köper, det produceras. Köper vi skräpmat och kastar massor av mat, och emballage för den delen. Då produceras det. Så enkelt är det på ett sätt.

Både du och jag vet vad som är bra mat. Faktiskt. Det är inte raketforskning. Inte alls.

Vi kan göra så så mycket. Vi kan tänka annorlunda, stanna upp och tänka och sen reagera annorlunda.

Vi kan ta Pollans enkla men superkloka råd:

Ät mat. Inte för mycket. Mest växter.

Läs artikeln här.


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

ja verkligen! häftigt att få uppleva det så!!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Helgens lyssningstips


Jag har varit lite dålig på att lyssna på poddar senaste tiden. Jag ligger efter i lyssningen!

Men igår lyssnade jag på Unika Människor och intervjun med Mark Allen. Mark är en fantastisk triatlet men det är hans ansats till tävling och träning som jag verkligen gillar. Coolt att han är med i en svens podd- lyssna här.

Lisa McRae kan jag också varmt rekommendera att lyssna på. Lisa är en underbar människa med det största hjärtat. Via länken ovan hittar du henne också.

Jante är jag ju inte vän med så jag tipsar igen om att lyssna på min och Boels podd. Vårt senaste avsnitt handlar om hur man rustar chefer att leda sig själva hälsosamt men sen möjliggöra för sin personal att ta hand om sin hälsa. Företaget ökade sina frisktal med 300 %. Lyssna här och ge oss gärna tips på vem du tycker vi ska intervjua.

Trevlig helg på er!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

10 saker jag ska göra i sommar


Peppen! Inför semestern alltså. Jag vet inte hur det är med er men jag blir bättre och bättre på sommarlov. För några år sen kunde jag inte låta bli att ta med mig jobb som jag tänkte att jag kunde göra i lugn och ro. Jag tog också för lång semester vilket gjorde att jag tänkte att jag ”fixar litegrann” och inte vågade stänga av helt. Sen trodde jag nog att man skulle ha avancerade planer men med barn har jag insett att det räcker ibland med att bara vara ute så hittar de på själva.

Innan barnen så drog jag mycket runt i min lilla bil och gjorde lite som jag ville. Nomaden i mig njöt. Nu kostar det dyrt att försöka få några egna dagar och självklart vill jag mest vara med barnen. Men en del av mig önskar att jag hade några dagar för mig själv någonstans. Jag stoppar den önskan åt sidan och är tacksam för totalt 6 veckors semester med min underbara familj, mina härliga intensiva barn och att vi har två ”landställen” att åka till. Lyx!

Inspirerad av Katta och Sofie så vill jag dela med mig av 10 saker jag ska försöka göra i sommar

1)      Spela gitarr och sjunga.  Eftersom jag jobbar på kvällarna annars så hinner jag inte det. Nu tänker jag hinna det. Jag saknar att sjunga och jag har tappat mycket av det jag kunde på gitarren.

2)     Äta mycket jordgubbar och färsk vitkål och inte försöka göra avancerad mat.

3)      Springa väldigt långt. Jag både vill och behöver för att klara mitt prestationsmål i höst. Kanske få springa och övernatta en natt.

4)     Läsa böcker. Också istället för att jobba. Har en del att läsa

5)     Chilla med fnattarna. Men på mitt sätt. Jag avskyr att ”leka” men älskar att gå på upptäcksfärd, läsa för dem, göra korsord, spela Kalaha med den stora och upptäcka naturen.

6)     Bada och simma. Måste nog skaffa ny våtdräkt om jag inte får låna makens. Men bada mycket. Överallt.

7)     Dela upp semestern i två delar så jag får lugna jobbnerven mitt i och sen vara ledig igen.

8)     Tälta med min stora tjej.

9)     Få en helt egen morgon där jag får springa först och sen sitta på trappen på landet i solen en tidig morgon och dricka kaffe i min blommiga kopp och lyssna på fåglarna.

10)   Cykla på min räcer. 


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Anna- kajak lät ju hur fint som helst!! wow! ha en fin sommar!
Annette- det var ju en bra läxa- smart att göra med barnen också, ska göra det!
Trevlig sommar!!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Utmaningen i att förvalta


”Jag är ingen förvaltare”. Jag har sagt det. Vänner har sagt det. Kollegor har sagt det.

Det ligger liksom i vår tid att vara kreatör, att skapa, tänka nytt, göra om. Förnya. Inte bara ta hand om och hålla igång. Fortsätta med. Bibehålla.

Det ligger definitivt, eller låg, i min natur att skapa och sen dra vidare. Lättare, på något sätt att göra så.

Förvaltning. Låter inte så spännande kanske. Men i ett tidevarv när det går fort och många känner att de inte hänger med, att det enda beständiga är förändringen. Ja då kanske vi ska ge förvaltandet lite kärlek.

När allt känns som det bara ändrar sig. Då kan rutiner, återkommande aktiviteter, teman, strukturer och systems som smörjs snarare än byts ut och görs om kanske skapa lugn. Kan nog på sina håll även skapa lite hälsa också.

Det är så lätt att lägga energi på att göra nytt, att liksom gömma sig i att det är ”omorganisering” ”betaversion” ”pilotstadie” och därför  ”kommer bli jättebra sen”. Presentera något nytt, något snyggt, något häftigt. Som inte går att bencha för det går inte att jämföra. Förstås!

Det skapas massa nytt, och det som inte passar längre ska göras av med. Blir skräp. Energi som lagts ned som går till spillo. Och är det materiella saker som ändrar utseende så kanske de ska slängas. Slöseri med resurser, på sina håll.

Att stå kvar när det stormar, inte vid något som är skräp men något som kanske faktiskt är bra i grunden men behöver lite kärlek- det kan nog vara en utmaning.

Men en utmaning man kanske ska ta. Istället för att kasta sig över något nytt, våga lita på att det finns ett stort värde i att förvalta det man en gång skapat. Trender kommer och går, kärnan består.

Att som individ också våga stå kvar och ta hand om något som har en bra grund. Jobba på ett förhållande istället för att skaffa ett nytt, jobba kvar med något man skapat, våga bli utvärderad på hur det fortlöper. Vårda sina kläder, sina saker. Inte bara rensa ut och skaffa nytt. Ta hand om det man har och se värdet i det.

Det var dagens tankar. Hoppas de mejkade sense för någon. Vad förvaltar du? Vad borde du förvalta?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

#vavavoomträning


Så av naturliga anledningar har inte fokus legat på träning senaste veckorna. Motion i massor, sprang runt 6 mil förra veckan men jag har mest sprungit och planerat bröllopet i huvudet för tid till det har jag inte direkt haft med mycket på jobbet, Tjejmarathon, Workout Åre och alla andra pajer som jag har mina fingrar i.

Men jag vavavoomtränar och det kommer det bli mer av i sommar! Ett vavavoompass är:

* enkelt

* flåsigt

* funktionellt utifrån att det stärker många muskler, balans och dig som löpare

* görs utomhus med det man hittar att använda

* går fort

I fredags hade vi en del att stå i men jag tog mig tiden att köra ett pass. Som blev riktigt bra:

2 km uppjogg med lite löpskoleövningar och SOMA som uppvärmning.

2 km fartökning.

1 km nedjogg.

Armhävningar på ojämnt underlag växlat med utfallssteg med kors bakom- tar mer på rumpan. 3 x 10 armhävningar och 3 x 20 utfallssteg.

Sen rodd i vårt utegym växlat med fällknivar. 3 x 10 på varje

Jogg hem. Klart och inte betalt till något.

För egen del så är det också hög tid att börja strukturera upp träningen inför Black River Run 100 miles i september. Det kräver en hel del och jag är lite väl i såsa-runt-mode- just nu.

Men jag har ju hela sommaren på mig! Tränar du annorlunda på sommaren?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

När ord inte räcker till


..får man ta till en bild. Det lär bli fler. Vårt bröllop är privat, men jag vill vara personlig och skrika ut till hela världen om hur UNDERBAR vår bröllopsdag var.

Hur KÄR jag är i min, nu, man Niklas.

Hur helt magiskt fantastiska vänner och familj vi har. Ni anar inte. Vi visste ju men blev ändå knockade. Tänk er att bli matad med fina ord av fantasiska människor en hel kväll. Epic stuff liksom.

Den kombon ihop med en fantastisk vacker kyrka, världens bästa coolaste präst, en gospelkör som vi överraskade med(där jag planerat arret lite vilket gjorde att jag insåg att jag saknar att både sjunga lite för mycket), Ulriksdals Slottsträdgård, en vacker försommardag, världens bästa bröllopsfotograf, ja det gjorde en dag som liksom inte går att beskriva. Det var så genuint kärleksfullt. Roligt, känslosamt, fint, maffigt!

Vi har så mycket fina bilder men här är två som fångar dagen litegrann iallafall. Den andra har fina Katten tagit.  Jag trippar vidare på kärleksvågen…..hög på kärlek!

OBS! bild tagen med min Iphone så det kommer betydligt mer avancerade bilder!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*