Blogg

Löpning, Alter G, Hypervolt, skador – lite av varje helt enkelt.


Då har vi lite annorlunda veckor framför oss, i alla fall i Stockholm. I stort sett all idrott är inställd och vi som jobbar på Riksidrottsförbundet har som många andra reseförbud. Jag är inte van med att vara hemma flera veckor i sträck men man hinner med ganska mycket när man inte spenderar flera timmar på tåg.

Elitidrottarna är vana med att tvätta händer, vara i karantän vid sjukdom och social distansering. Nu får resten av världen känna av lite idrottsrädsla när någon hostar. Självklart är detta mycket allvarligare än missade tävlingar! Vi får försöka vända detta till något positivt och göra saker som vi  vanligtvis inte hinner.

På Bosön har vi (RF) fått ett nytt labb så under dessa veckor när landslagen inte kommer till oss lägger vi extra krut på att få ordning på nya rutiner. Så vi kan hjälpa eliten på ett ännu bättre sätt.

Elitidrottare som tränar i vårt klimatrum på Bosön ca 30 grader varmt och 75% luftfuktighet.

Jag har fått en del frågor om min häl som har varit en stress under 5–6 år nu, en följetång helt enkelt. Snabb recap; massa rehab, antagligen stressreaktion, slemsäcksoperation 2016, kortison, massa rehab, Haglunds (hyvla ner hälbenet) + slemsäcksoperation nov. 2018.

Foten några veckor efter operation (alltså över ett år sen, den är snyggare nu).

Första året efter den senaste operationen var väldigt fram och tillbaka. Det kändes ganska bra och återhämtningen gick ok fram till sommaren 2019 då sprang jag upp till 5–6 km men sen fick jag ett bakslag och var tvungen att sluta springa. Ganska precis ett år efter op. började jag få en helt annan känsla i foten och den började kännas starkare.

Nu i mars springer jag ca 3 ggr/v, ett intervallpass i veckan (t. ex. 10*1000 m, 1 min vila/ igår körde jag 4*2km, 500m löpvila) på AlterG och 6–10 km distans ute på mjukt underlag. Foten känns bra efter Alter G men kan kännas lite när jag springer ute. Jag är fortfarande väldigt försiktig och ”lyssnar” på foten.

Alter G kör jag på Access Rehab nära Odenplan.

Jag har även köpt en Hypervolt massagepistol som jag använder ofta (min högerfot är min absolut dyraste kroppsdel). Jag kan rekommendera den, även några av mina kompisar i USA som springer mycket har använt den länge och är nöjda. Jag går även fortfarande till IMK Bosön för sjukgymnastik ungefär en gång i månaden.

Nu blir det många Teams möten under dagen, skönt att allt fungerar så bra digitalt!

Hoppas alla får en bra onsdag!

Hypervolt


RW jubileumsspecial ute i butik nu!

 • Historisk tidslinje. Runner’s World 40 år 1982-2022.
      Dessutom:
 • Nystart! Kicka igång din vinterträning. Fem enkla steg
 • Kan du springa i ett dygn? Från galenskap till det nya normala
 • Varning! Det här tipset kan ge sämre löpteknik
 • Test! Vattentäta löparjackor
 • Så slipper du knäont på långpassen
 • Penny Parnevik springer för den mentala hälsan

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Hjälp ditt immunförsvar – Coronavirus, förkylning, influensa och kräksjuka.
Blogg

Hjälp ditt immunförsvar – Coronavirus, förkylning, influensa och kräksjuka.


Nu är det många som är rädda, osäkerhet är alltid stressigt. Det nya Coronaviruset skapar befogad oro i världen. Alla vill ha ett ja eller nej svar men det går inte att få. Hur ska man förhålla sig? Ska man avboka sin resa? Bör man stanna hemma? Vad är symptomerna? Hur farligt är det egentligen? Så många frågor och mycket oro.

Jag kan inte ge er råd om hur man ska hantera Coronaviruset, däremot tycket jag det är klokt att följa Folkhälsomyndigheten och UD:s råd.

Jag kan däremot ge lite tips om hur man kan hjälpa och stärka immunförsvaret:

 • C-vitamin hjälper innan sjukdomssymptom, ladda med citrusfrukter, kiwi, paprika eller andra C-vitaminrika produkter. Jag rekommenderar alltid frukt och grönt som innehåller vitaminer framför kosttillskott.
 • Prioritera sömn! Sov lite extra, sömn hjälper det mesta.
 • Du är extra infektionskänslig 6 timmar efter ett tufft träningspass eller tävling. Ät något direkt efter träning/tävling samt försök att undvika sjuka människor.
 • Att äta kolhydrater under ett längre och/eller tuffare pass hjälper immunförsvaret.
 • Slarva inte med dina måltider.
 • Ät minst 500 gram frukt och grönt om dagen.
 • Tvätta händerna med tvål regelbundet.
 • Ta med handsprit och använd.
 • Drick/ät inte från andras tallrik/glas/flaskor.
 • Håll avstånd till sjuka människor.
 • Se till att du får frisk luft.´
 • Känner du dig hängig/sliten, ta en extra vilodag samt gå och lägg dig tidigt.

Var inte rädd, var smart och gör ditt bästa att ta hand om dig själv. Så hoppas vi att du klarar dig från bakterier och virus!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Högt och lågt inom idrotten.
Blogg

Högt och lågt inom idrotten.


Vilken härlig idrottsvecka vi har haft; äntligen en VM medalj för Hanna Öberg i skidskytte och ingen har väl missat Armand Duplantis fantastiska världsrekord x 2.

Jag är också grymt imponerad av Musses svenska rekord på maraton 2.10.03 och han klarade OS kvaltiden. Musse är snart 41 år (1 mars får vi gratta honom) vilket visar att maraton kostar massa träningstimmar och erfarenhet. Så dubbelt grattis till Musse!

En annan idrottare som hade en fantastik helg var Andreas Almgren som sprang på 7.48.34 svenskt inomhus rekord på 3000 m. Gå in och titta på hans Instagram när han inser att det är svenskt rekord – lycka! Ett sånt ögonblick som gör det värt det! Efter skadetrassel så är det ett sånt härligt kvitto för en idrottare att kunna vara på topp igen. Även Thobias Montler tangerade personbästa med 8.22 i längd.

Nyckeln till framgång:

Idrott kostar massa tid, svett, tårar, blod, skador och prioriteringar. De här gänget har gjort många bra och nödvändiga val under det senaste året/åren för att få dessa resultat. Stort grattis och mycket respekt till er och alla andra som gör jobbet.

Så till det mindre positiva – det finns inga bra genvägar.

Det som tyvärr är oerhört tråkigt inom idrotten är de senaste tidens dopingfall som tagit mycket mediatid och funderingar. Oavsett vilken idrott det gäller så hör det inte till idrotten och vi hoppas på att det inte kommer att hända igen. Det är alltid idrottarens ansvar om vad hen stoppar i sig. Man ska inte vara rädd men smart. Var noga med din rapportering om du är idrottare på den nivån och var noga med att göra informerade, välutbildade val.

Lite användbara länkar:

Röd – gröna listan (man kan se om mediciner etc. är godkända, den visar dock ej kontamineringar).

http://www.antidoping.se/rodgronalistan/index.asp

Misstagsdopning sker ofta med kosttillskott, behöver du verkligen kosttillskottet? Är det värt risken? Vill du veta mer? Rekommenderar jag att läsa denna artikel av Antidopings chef Christine Helle

https://www.rf.se/Arbetsrum/SvenskAntidoping/Nyheter/Studieomkosttillskott

Vill du utöka dina kunskaper i detta område gör utbildningen Ren Vinnare:

https://www.rf.se/Arbetsrum/SvenskAntidoping/utbildningfakta/Utbildning/RenvinnareLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

The Game Changer; Hur presterar man bäst? Veg. eller blandkost?
Blogg

The Game Changer; Hur presterar man bäst? Veg. eller blandkost?


Jag har haft ett långt break från bloggandet, men nu är jag tillbaka så här mitt i vintern eller vad det är vi har. Jag hörde precis på nyheterna att helgens regn trasslar till det för Vasaloppsarrangörerna. Snöbristen har nog även minskat träningen för många Vasaloppsdeltagare, däremot så har de flesta haft bra löpunderlag hela vintern. Ingen is eller svårigheter att hitta bra löpvägar och inte heller någon kyla som man måste anpassa sig till. Jag ser till och med löpare i shorts – i februari (!). Jag tror att vi kommer få massa snö till påsk när alla börjar hoppas på vår, men förhoppningsvis har jag fel. Jag är en sommarperson men jag förstår alla som saknar härliga vinterdagar och aktiviteter.

(Den här bilden är eventuellt åt fel håll  om du tittar på en dator, på telefonen borde den vara rätt… detta är ett problem jag har i detta bloggverktyg, vissa bilder hamnar åt fel håll och jag kan inte justera, jag ska prata med någon om detta ;/).

Höstens stora snackis har varit Netflix dokumentären ”The Game Changers”, en dokumentär som pratar om prestation och vegansk kost. Jag tror att många har förstått att det kanske inte är så enkelt. Låter något för bra för att vara sant…så är det oftast för bra för att vara sant.

Som många vet är mat/kosthållning varken svart eller vitt och det finns mycket grå zoner och ”det beror på situationer”.

Lite att tänka på:

 • Man kan prestera på vegansk kost.
 • Man kan prestera på vegetarisk kost.
 • Man kan prestera på en blandkost som innehåller animalier.

(Ingen av dessa är bättre eller sämre för prestationen om man har kunskap!)

 • Alla bör äta frukt och grönt.
 • Alla bör äta kolhydrater.
 • All bör äta något proteinrikt vid varje måltid.
 • Alla bör äta vegetariskt ibland och de flesta bör minska sitt köttintag.
 • Det är svårare att äta vegansk mat, men inte omöjligt.
 • Det krävs mer kunskap om man byter kosthållning från blandkost till vegetariskt/veganskt.
 • Alla bör tänka på miljö och klimat oavsett om det gäller matval eller annat.

Vad som absolut kommer att hjälpa din prestation är om du börjar tänka till och gör bra matval; skapa rutiner, planera måltider, handla hem bra val. Det behöver inte vara krångligt.

Försök göra bra val så ofta som möjligt både för dig, miljön och klimatet!

Polenta med kikärtsröra (ovan)

Pad Thai med räkor (nedan)

Lax med potatis och palsternacksmos + grönkålssallad med mandel och granatäpple.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Hösttecken – Lidingöloppet.
Blogg

Hösttecken – Lidingöloppet.


Ett säkert hösttecken är att Lidingöloppet närmar sig med stormsteg. Jag hoppas att alla löpare är taggade för ett härligt lopp och en fantastisk löpmiljö. Jag jobbar ofta från Bosön som ligger på Lidingö och är Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum. Just nu bygger vi om på Bosön så om några månader kommer vi ha ett helt nytt labb med klimatkammare och mycket annat som kommer hjälpa våra elitidrottare att nå sina mål. Redan nu är Framgångshallen (friidrottsbana och gym) öppen så man kan komma och träna.

Bosön är den absolut finaste arbetsplats man kan ha och jag älskar att jobba där; fantastisk miljö, bästa träningsmöjligheterna och underbara kollegor. Eliten som jag blygsamt kallar dem/oss, vår avdelning på RF heter Elitidrottsstöd. Den uppmärksamme läsaren ser att vi har ELIT i vårt avdelningsnamn, vilket är helt i sin ordning enligt mig. Nu tror jag det egentligen syftar på att vi jobbar med landslagsidrottare men vi tolkar namnet lite annorlunda…

Senaste veckorna har jag inte varit så mycket på Bosön utan spenderat min tid med den riktiga eliten. Några dagar i Torsby med utvecklingslandslaget i längsskidor samt varit i Uppsala med innebandylandslaget, jag har även jobbat mycket med tennis. Längdgänget har träningsläger en vecka i månaden och innebandy damerna laddar inför VM i december. Tennisspelarna är nog de idrottare som reser mest, även i ung ålder vilket ställer extra krav på dem att klara sig själva.

Så vad bör man tänka på inför Lidingöloppet.

 • Sov ordentligt och hoppa inte över måltider.
 • Ät något C-vitaminrikt varje dag fram till loppet,  c-vitamin kan förhindra sjukdom innan symptom.
 • Kontrollera ditt kiss så det är genomskinligt/lätt ljusgult dagarna innan start (detta tyder på vätskebalans).
 • Ät inget som ger eftersmak i munnen (typ rå lök) dagen innan loppet.
 • Kom i tid så du inte missar starten, det brukar vara köer.
 • Åk kommunalt så du slipper parkera.
 • Ta med något att äta innan start om du kommer tidigt.
 • Prova inget nytt dagen innan och race day.
 • Håll rätt fart från början, det är lätt att börja för snabbt när man är taggad.
 • Fyll på med energi/vätska under loppet.
 • Minska fiberintaget (inte kolhydratsintaget utan fibermängden) dagarna innan loppet, detta kan ge en ”lättare” känsla i kroppen.
 • Springer du 30 km är det bra att lägga till kolhydratrika mellis/kvällsmål dagarna innan loppet.
 • Håll lite koll på var du sätter fötterna, vissa partier är ojämna (vilket de flesta förhoppningsvis räknar med på ett terränglopp).
 • Njut av loppet!

LYCKA TILL !


Jämtlandstriangeln och fotuppdatering.
Blogg

Jämtlandstriangeln och fotuppdatering.


Förra helgen vandrade jag Jämtlandstriangeln med mitt tjejgäng. Vi vandrade mellan fjällstugorna och åt middag på deras restaurang (alltså inget frystorkat eller stormkök). Vi är inte hardcore på det viset. Fjällstugorna är fina och maten god. Vi hade även frukostbuffé och vi köpte lunchpaket vilket man plockade från frukosten. Vi åkte hem med nattåget, vilket också fungerar bra.

Jag kan verkligen rekommendera detta, det är även perfekt att springa mellan stugorna. Vi såg en hel del löpare, trailskor är att rekommendera. Det är inte svår terräng men det är mycket spång.

Vi gick Storulvån – Blåhammar (12,58 km) 4.14 tim. (1 längre stopp)

Blåhammar – Sylarna (19,43 km) 5.45 tim. (2 längre stopp)

Sylarna – Storulvån (16,96 km) 5.12 tim. (2 längre stopp)

Det blev även en del ta av och på kläder stopp, fotostopp etc. man kan lätt göra dessa sträckor mycket fortare om det är målet. Vårt mål var att umgås, samtidigt som vi gör något aktivt.

(Mina km stämmer inte riktigt med hemsidans anvisningar men det här är exakta Garmin distanser, vilket löpare ofta uppskattar).

Bastufönstret från Blåhammars fjällstation.

Bästa gänget!

 

Ett tips för dessa resor är att ha med en adapter (heter det så?) så man kan ladda flera grejer samtidigt (klocka/telefon/powerbank etc.). Visst, vi är ute och njuter av naturen men det är stressigt när Garmin kommer ner på 7% och man har flera kilometrar kvar.

Boka även boende tidigt eftersom det blir fullt snabbt under högsäsong … vandring är ju trendigt just nu. Vi är helt rätt i tiden med våra vandringsresor, vilket känns bra. Som jag skrivit förut så är vandring mycket trendigare än en vanlig promenad. Skillnaden mellan dessa är lite oklar men som stockholmare så tror jag att man vandrar när man har vandringsbyxor, vandrarkängor, vandringsryggsäck och termos. Promenad är alla andra gånger man går.

Jag vandrade 5 dagar,  jag hade jobb i Vålådalen dagarna innan våran planerade 3 dagars resa. Min största oro var som vanligt min häl. Den är numera inte nyopererad längre, det är snart 10 månader sedan jag opererade den (Haglunds och bursit) men den är inte helt bra.

Vandringen gick förvånansvärt bra, jag åt Naproxen några av kvällarna när jag kände att den var irriterad. Jag äter endast smärtstillande när det är absolut nödvändigt. Efter första dagens provvandring, innan gänget kom, använde jag även stavar som avlastning.

Min alltid lika snygga syster Johanna som höll stilen även på fjällen. Macka i ena handen, läppglans i den andra samt Gucci glasögon:). Min syster har även tyllkjol och spets på hockeyträningen (när hon är på isen är hon tack och lov klädd i träningskläder). Hon har även spetslinne vid flytt, så alltid snygg men inte alltid rätt klädd för tillfället. Här har hon däremot praktiska vandringskläder.

Jag blev väldigt sugen på att springa Jämtlandstriangeln men eftersom foten inte klarar löpning så är det väldigt långt fram i tiden. Så till fotuppdateringen, rehaben gick ganska bra och jag kunde springa 5 km i slutet av maj, sedan fick jag ett återfall och hälen började göra ont igen.  Jag var även svullen på insidan av hälen normalt har jag bara problem mitt på hälen och utsidan, efter en träff med min läkare Lotta Willberg så fick jag antiinflammatoriskt och var tvungen att backa med träningen. Hon sa att det är vanligt att man får någon form av ”set back”.

Jag slutade springa och just nu kan jag göra det mesta förutom att springa. Jag gör min rehab på Idrottsmedicinska kliniken på Bosön eftersom jag anser att de är absolut bäst på idrottsskador. Just nu går jag hos Britta eftersom Frida som jag vanligtvis går till har fått barn. Britta anser att min fot är för svag för löpning och jag kan inte annat än att hålla med eftersom jag märker att jag inte briljerar på vissa övningar. Så med andra ord; bara att ha TÅLAMOD!

Lotta säger att man inte vet om operationen varit lyckad förrän ett år efter. Jag litar på henne, så 6 november 2019 räknar jag med att kunna springa igen. Läkare ”älskar” när man vill ha exakta datum på när en skada ska vara läkt, har ni också observerat det?

Hoppas alla får en härlig helg! Jag ska till en kompis landställe och njuta av sista sommardagarna. På måndag ska jag till Torsby med utvecklingslandslaget i längdskidor och slutet av veckan tillbringar jag i Uppsala med innebandylandslaget (dam och U19 dam).

Trevlig helg!