Överträning- när nedbrytningen som sker vid träning och i livet runt träningen inte möts av adekvat återhämtning. Och med adekvat återhämtning menar jag inte alltid att vara helt återhämtad mellan varenda pass för den ackumulerade nedbrytningen har ju viss effekt då nästa pass ”tar” bättre om du inte är helt utvilad. Men tids nog måste kroppen få en paus att återhämta sig ordentligt.
Det slarvas ofta bland oss elitmotionärer med detta. Inspirerade av eliten som kör avancerade träningspas men sen faktiskt vilar emellan- inte donar heltidsjobb och dagishämt o lämn med tillhörande bakterier och livspusselstress.
Ibland sker det i slarvet med att träna på rätt nivå. Vi är sugna på att träna men orkar inte riktigt med det hårda passet så det blir ett distanspass. Ska ta en lätt jogg men får lite feeling och så går det lite fortare. Mil efter mil i mellanmjölksland.
Någonstans där sliter träningen en hel del men ger inte så mycket. Lägg till stress, sömnbrist och suboptimal kost och du har en kropp som inte riktigt orkar ta till sig och återhämta sig från träningen.
Osug. Trötthet. Svårt att sova. Sötsug (mer än vanligt). Vätskeansamling. Viktuppgång- ofta runt magen. Ömhet. Återkommande förkylningar. Tecken på överträning kan vara olika.
Ibland kommer överträningssymtomen riktigt illa timat- som några veckor ut från ett lopp. Jag fick en fråga från en god vän som laddar för ett 100 miles lopp om några veckor om vad som kan göras och några av de råd jag gav henne var dessa fem bland annat. Observera att dessa tips hjälper att återhämta dig snabbare och bättre när du känner av överträning. Det botar inte överträning som gått längre utan gäller som tips när du kanske är några veckor ut från ett lopp du vill prestera på och känner av att du tränat väldigt hårt och inte riktigt återhämtar dig. Jag har anledning att återkomma med fördjupning om flera av punkterna nedan och lovar göra det!
1) Lägg dig en timma tidigare. Ja det är svårt. Men att få in en timmas till vila runt den tid som enligt ayurvedan är när kroppen börjar reparera organen- 22.00 cirka kan göra mycket. Och att vila en timma till under dygnets mörka timmar – riktigt bra. Ingen dator i sängen. Ingen telefon. ( Ska skriva mer om EMF någongång men ut med telefoner från sovrummen och använd hederlig väckarklocka). Mer vila helt enkelt. Att klämma in en tupplur på 20 minuter under dagen kan vara svårt så detta torde vara lite enklare.
2) Öka Omega 3 intaget. Minska omega 6. Testa algbaserad omega-3 kapslar så slipper du gifterna som ackumulerats i näringskedjan i feta fiskar. Ät chiafrön, valnötter och minska omega 6 intaget då det är kvoten mellan omega-3 och 6 som är viktig. De ”tävlar” i kroppen om samma konverterare och vi vill ha mer av Omega 3 som minskar inflammationen som kan vara en produkt av överträning. Viss inflammation är förstås bra- det är helt naturligt att det uppstår ”lokalt” när man tränat hårt men är du på gränsen till övertränad vill du minska den och då hjälper omega-3.
3) Ta bort alla ”junkmiles”. Många träningsprogram innehåller ”utfyllnadspass” – typ distans. De har sin roll för att bygga mängd men är du på väg mot övertränad gäller det att göra det som gör skillnaden och orka med nyckelpassen. Byt ut ett eller flera distanspass mot långsam yoga med andningsövningar. VILA runt hårda pass.
4) Rensa kosten. Dra ned på kaffet, socker gluten, stekt och friterad mat. Kaffet retar det system som redan rusar. Socker och gluten kan öka inflammationen i kroppen. Stekt och friterad mat innehåller ALE el AGE, läs mer här. In med mycket färgglada grönsaker och bär. Tima ditt protein- se till att få i dig inför efter träning och under långa pass. Smidigast i min värld är BCAAkapslar utan massa jox.
5) Kompression efter träning. Rulla benen med foamroller. Kalla duschar hjälper också återhämtningen.
Det var bara några tips. Jag får som sagt skriva mer om detta!