Igår var jag inbjuden som paneldeltagare på ett event som heter Employer Branding Movers & Shakers för cheferna, ledarna, entreprenörerna och experterna med en passion för att utveckla employer branding disciplinen”.
Vad gjorde jag där? Jo hälsa, som enligt mig aldrig kan vara trendigt, är i ropet och det är förstås en viktig fråga för varumärket också. Tommie Cau presenterade mig som banbrytande i hur jag jobbar med dessa frågor vilket jag tyckte var en väldigt hög ribba men tack, jo jag hoppas jag är med ute på fronten och krigar för att lyfta frågorna framåt och uppåt!
Gästlistan bestod av ett 60- tal gäster från allt från SVT till HM till Microsoft och Boston Consulting Group för att nämna några.
Vi höll till på Googles nya kontor som var sådär som man tänker att Googles kontor ska vara- dock utan rutschkanor.
Agendan bestod först av mingel i en lokal som hette ”smörgåsbord” om jag inte missminner mig.
Martin Ericssson och Claes Eriksson från Google berättade lite om deras verksamhet innan vi bytte lokal och fick kika runt lite. Upplägget påminde lite om det jag sett hos Spotify: Massagerum, en studio komplett med plyschklädda väggar och en tidsresa i korridoren. Jag tänker lite skulle det här funka hos oss? och nja..konsultbyrå som jagar debiterbara timmar där förvisso kreativitet är bra men..njaej. Fussballspel passar nog bättre på Google!
Tommy Cau som verkar ha fingrarna i många pajer, bland annat HR event och arbetar med digitala strategier var moderator. Först på scen var Anna Dyhre (som är författare och organisationskonsult och massa annat, grym som fasen är hon på att moderera också) Svante Randlert, VD på Communications och Martin Eriksson Staffing Business Partner på Google. De diskuterade rådande utmaningar för employer brandingarbete och jag slogs av likheten med hur det är att arbeta i gränslandet mellan generation 2 och 3 hälsoarbete. Det finns mycket kvar att arbeta med där också.Ofta avsaknad på helhet och att employer branding ju är allt vi gör!
Tommie Cau gjorde sen en trendspaning i den digitala utvecklingen och jag fascineras av det här Google Glass som alltså är som en dator på dina glasögon. Jag kan se din LinkedIn profil utan att slå på datorn eller mobilen. Få information om byggnader jag passerar direkt ”i ögat” osv. Det finns appar som är kopplade till sensorer uppsatta till exempel utanför affärer och när jag passerar får jag ett sms om ett erbjudande på just den affären. Jag blir väldigt skeptisk. Nyfiken men skeptisk ur ett hälsoperspektiv eftersom liknande teknik blir allt vanligare i ”hälsans namn”.
För eftersom jag jobbar med att förespråka att känna efter inifrån blir den här ökade inputen av data utifrån som talar om si och så både ett verktyg och ett hinder.
Vi mäter och mäter och kvantifierar hälsa mer och mer. Men mår vi bättre av det? Och kommer den ökade mätningen vara något som gör att vi mår bättre? Eller mer kan varsla om att vi inte mår bra? Jag är inte helt för allt som händer.
När Tommie bjöd upp mig och Niclas Jernberg så handlade diskussionen om hur hälsa påverkar varumärket och jag hävdar ju att med generation Y som våra sk key talents så måste vi lyfta hälsofrågan till att just inte vara en fråga utan en del av strategin. Av topp 5 viktiga aspekter i arbetslivet sätter de worklife balance som en av dem och det löser sig inte med en fruktkorg, friskvårdsbidrag och en hälsovecka. Det gör det inte för någon.
Jag tog som exempel att det är väldigt lätt att göra ett case av fysisk hälsa som en employer brandingaktivitet- tex sponsra ett gäng studenter att göra klassikern. Men att kommunicera hur den psykosociala hälsan tas om hand är svårt på en arbetsmarknadsdag. Det är svårt på en hemsida. Eller så finns det jättefiffiga sätt att göra det men jag är ju inte så bra på sånt!
Niclas arbetar med att digitalisera Friskvårdschecken och även om friskvårdsbidraget i sig har kommit att bli en hygienfaktor så är arbetet med den och hur den nyttjas en viktig termometer på hur företag arbetar med hälsa! För många är det en morot att röra på sig. För andra är det en rabatt på en aktivitet de redan utövar. En del sponsrar ett gym genom att använda bidraget i januari till att skaffa ett gymkort och sen inte gå dit. Det har dock en bra potential och det ska bli intressant att se vad Niclas lyckas med. Han är enormt trevlig och lätt att ha att göra med!
Jag lyfte fram att varesig man bryr sig om humankapital eller bara kapital så är en ledningsgruppsledd hälsostrategi en lönsamhetsfråga. Det är business hela vägen och vi står och trampar mellan generation 2 (HRdrivet, friskvård kostnad tar tid) och generation 3 (ledarskapsfråga, hållbara medarbetare, företrädesvis kopplat till CSRarbete, investering, hälsostrategi och GER tid och effektivitet).
Jag försöker jobba med frågorna på det här sättet och sliter delvis mitt hår. Det är tufft att jobba igenom och mot folks förväntan om att man jobbar med friskvård och träning. Vill räkna på sjukNÄRvaro, och tänka långsiktigt. Men de flesta organisationer mår bäst både ekonomiskt, varumärkesmässigt, och kulturellt av att ha just hållbara medarbetare som ett affärsmål som genomsyrar strategier som rent operativt.
Hälsa är unikt. Det gäller att stå för en värdegrund, en kultur och en struktur i arbetet som möjliggör det för medarbetarna. Där kommer tekniken in som verktyg. Ledarskap. Medarbetarskap.
Det finns enormt mycket att jobba med på den här fronten. De som har lyckats är kanske inte heller de som tar ordet hälsa i munnen hela tiden.
Det var en mycket intressant kväll och stort tack för att jag fick vara med. Det var mitt sista framträdande innan förlossningen och jag såg på bilder från eventet att min hållning när jag satt ned var allt annat än hälsosam! Nu trappar jag ned och jobbar inga heldagar på sisådär 9 månader. Jag har worklife balance.
Jo jag har som sagt annat än träningskläder. 5 dagar i veckan oftast!