#Måndagspeppen Ha KASAM med dig

Kasam är ett begrepp som skapades av professorn Antonovsky som gjorde en rätt intressant studie på kvinnor under 70-talet.
Antonovsky menar att vi rör oss mellan två poler av antingen frisk eller sjuk och att det som ligger till grund för att vi ska vara friska är vårt KASAM- Känsla Av SAMmanhang.
Det är så ofta jag blir kontaktad i jobbet av företag som vill sälja friskvård. Och jag jobbar med friskvård. Men den delen är spetsen av något helt annat. Spetsen av en grund i KASAM.
Arbetet med KASAM ligger förstås inte helt på mitt bord men jag föreläser gärna om de bitarna när jag är ute i grupper på jobbet. För mig är den delen viktigast i en persons möjlighet att själv hantera stress. Med KASAM på plats blir hälsofrämjande motion mer attraktivt.
Hälsa på jobbet handlar om att, kanske inte varje dag och inte i varje arbetsuppgift men i det stora, känna meningsfullhet i det man gör. Man måste kunna begripa varför man gör det man gör, hur det har plats i en större helhet. Mycket vi gör är ett litet men ack så viktigt kugg i ett stort maskineri och de flesta organisationer är så effektiviserade nu så man kan oftast lita på att det man gör är viktigt på något sätt. Vi måste heller inte kunna allt, men känna en trygghet i att vi kan få tag på den information och kunskap vi behöver för att klara vårt jobb.
Man måste kunna hantera det kan gör. Orka. Och ibland kanske man inte orkar. Och då kan man vara lite snäll mot sig själv när man förstår att en viktig del av min grund för att må bra saknas. Då kanske jag inte fixar att vara motiverad.
Fortsätter en del att saknas så kommer jag inte att kunna ha hälsan kvar. Då måste jag göra något åt situationen.
KASAM kan appliceras såväl på jobbet som på övriga livet. På träningssatsningen: Motiverad mot sina mål (här kommer mitt tjat om ”varför” in igen). Begripa hur jag ska göra och hur det hänger ihop i den stora planen. Och hantera det jag föresatt mig att göra.
Att reda ut sitt KASAM för olika delar i livet tror jag är en enormt smart investering i att både bli gladare, känna lycka, motiveras och även sortera ut vad som faktiskt är viktigt. Det handlar inte bara om att alltid vara mitt i ett steg mot ett måluppfyllande utan känna tillförsikt i att man är rätt där man är just då.

Bild: Ledarna.se