Blogg

#Måndagspeppen Ultrainspiration


Visste ni att snittåldern för att börja med ultra är typ 36 år? Nu kanske många av dem har sprungit kortare distanser innan men ändå. Jag är alltså en baby i sammanhanget.

Jag inspireras av andras prestationer. Mina adepter är en stor inspirationskälla. Ultravänner.

Idag inspireras jag av Gunhild Swanson som blev den äldsta kvinnan att klara gruveligt jobbiga Western States 100. 70 år gammal. Jag har 34 år dit. Här går hon i mål.

Epic.


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Marcus Hartmann

Hehe, jag var 36 förra året när jag började med ultra…Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Att lyckas misslyckas – Min första DNF


Varför ska man skriva om det här? Jo men det kanske kan vara lärorikt på något sätt. Att lyssna på kroppen. Att tvingas lyssna på kroppen mitt ute i en skog, i lera, när man inte lyssnat tidigare. Typ så.

Jag skulle alltså springa ultradistansen på Stockholm Trail igår. 46 kilometer. För CrossNature /Stark Ute som jag är instruktör i.

Det har varit lite mycket på senaste tiden. Det är ju alltid lite mycket men jag är ganska bra på att parera och hantera men det närmar sig semester och två stora saker jag oroat mig för föll på plats. Sen var det en annan sak som jag var väldigt orolig för i bara några timmar men jag kände hu kroppen gasade igång på alla stressfronter. Jag har inga marginaler där. Det bara låser sig och jag har insett att jag måste ta hjälp med det här. Inget är fel, det har bara hänt lite för mycket läskiga saker. Det är mänskligt att reagera så.

Lite mycket. Ändå ganska lugnt- jobbar halvtid, har massa tid med barnen, sover bra, äter bra, känner mig galet stark i kroppen, sprang 50 km terräng för två veckor sen och kände det knappt. Men ändå en sån där känsla av att inte tagga till. Inte se fram emot som vanligt.  Jaja tänkte jag. Snart semester, bara två barnkalas, lite jobb, springa det där loppet och så ska jag ta det lugnt sen.

Men på fredag kväll kände jag ändå att jag kanske inte borde springa. Inget specifikt. Bara att kroppen inte var med. Min rygg hade trasslat lite under veckan men inget specifikt som sagt.

Hade inte läst på om loppet ordentligt men tänkte att ”46 km terräng blir ju ett fint långpass”.

Sov uruselt på grund av tandande bebis. Var trött och seg men åt ordentligt på morgonen och tänkte att jag reder ut vart jag ska och allt annat på tunnelbanan.

Kom fram till Globenområdet i god tid. Sekretariat och allt var inne på Quality Hotel- otroligt fräscht. Vi var ju inte så många, träffade min ultrakompis Torbjörn och Anette Jonsson som kom tvåa- STARKT! Grattis! Jag frågade i sekretariatet hur många höjdmeter det var. ”1200 cirka”. Whatd¤/¤& ? Ok Hammarbybacken men vad var det andra för något?  Var det inte typ någon slinga i Nackareservatet? Hur illa kunde det vara? Upptrampade motionsspår mest? Nej?

Kollade ordentligt- ah! Stig. Mycket stig. Ja men det älskar jag, det blir toppen. Och några backar. OK. Messade hem att det nog skulle ta lite tid det här. ”Lite som Axa Fjällmarathon” sa jag.

Frågade om energi längs vägen, vilket inte framgick på hemsidan så bra. Det var bullar, choklad, saltgurka, cola, vatten och sportdryck. Fick funka. Hade inte så mkt med mig men en tom flaska jag tänkte att jag fyller på. Jag kan gå ganska ”lågt” långsamt och långsamt var ju planen.

Knatade iväg till start och fick en kram av Elin och pratade med lite löparfolk jag kände. Det blev alltmer uppenbart att det här var ett betydligt mer brutalt lopp än jag kunnat föreställa mig. Blev liksom lite fnissig- hur sämst får man vara på att förbereda sig egentligen? Ingen energi med, ingen koll, inte koll på vädret (som blev soligt och varmt- det värsta jag vet). Tänkte att jag får springa på rutin och ta det lugnt.

Starten gick och vi tassade iväg och upp på Hammarbybacken och det kändes inte alls. Utför och sen in i det som kom att vara ”helvetesslingan”. Rätt ut i skogen ba pang. Smal stig. Teknisk stig med mycket stenar och rötter. Tre varv på en brutal milslinga med lerbad, spång under vatten, gyttja, bergshällar, stenig stig, rakt-ut-i-riset-löpning och allt däremellan. Det var max 1 km av slingan där man kunde rulla på utan att passa steget. Helt galet, såg flera som bröt.

Hade ju ingen klocka och det tog ett tag innan jag insåg att skyltarna ”räknade ned” så man förstod hur långt det var kvar. Frågade vid vätskekontrollerna vad klockan var och räknade ut att jag sprang fruktansvärt långsamt. Var 10e km fanns det energi, var tredje fanns det sportdryck och vatten och underbara funktionärer. Eloge för det! Men torra bullar, banan och choklad fick jag inte ned. Fick ned sportdryck och hade en påse salt med som jag tog. Det var varmt. Det var fint men mentalt fruktansvärt tungt att veta att man hade tre varv och aldrig kunde vila. På ett ställe klättrade vi uppför en bergsknalle. Man passerade vatten. Jag funderade på att bada men hade nog inte velat gå upp igen då.

Jag insåg att jag inte skulle hinna hem till middagen och blev grinfärdig. Ett litet tecken kanske. Började lyssna på Mona Malms sommarprogram. Hon är väl kanske 80 år. Jag kände mig 20 år äldre än henne. Började dividera med mig själv om att bryta men tänkte att ”Annie bryter inte”. ”Det här blir ett bra långpass”. Tassade på men allt upp o ned och trix gjorde att ryggen började låsa sig.

Det gör inte ont i ryggen men det strålar ned runt sittben och baksida lår. Det blev värre och värre. Energi var 75e minut var för sällan och jag fick inte i mig något. Började må illa.

När jag skulle ut på tredje varvet startade 21 km löparna. De for ju fram som jehun och jag blev stående på sidan av stigen i säkert 10 minuter totalt och bara släppte fram dem. Hojtade på ett ställe där flera stycken var på väg att springa fel. Joggade lite, klev åt sidan, släppte förbi. Joggade lite.

Vid 29-30 km ungefär hade jag så ont så jag bara gick. Där fanns en vätskestation och jag sa till dem att jag bröt. De var otroligt omtänksamma och såg hur ont jag hade, ville ordna transport men jag sa att ”det här är självförvållat, jag går”. Jag mådde så illa just då. Hade varit ute flera timmar med endast den här, ursäkta, otroligt äckliga sportdrycken i kroppen. Jag dricker aldrig sportdryck annars. En annan supergullig tjej, Ingrid på 21 km, bröt också så vi gick tillsammans. Jag kan verkligen inte den här delen av storbyn, vi var ute i skogen och närmast var typ Bagarmossen?. Ingrid och jag gick iallafall i den strålande solen mot Globen och jag fick Ingrids buljong och livet återvände iallafall till min mage. Vi pratade om ditten och datten och det var riktigt skönt.

Tog tuben till Globen, hämtade min påse, köpte en brödbit juice, mineralvatten och åkte hem. Inte så trött alls. Men hade fruktansvärt ont i varje steg. Strålande smärta. Fick ett mms med bild på några av mina ultraadepter som hade sprungit Silverleden ihop idag och blev alldeles varm inombords.

Fick en mysig kväll med barnen, faster och bästman och var inte ett dugg sur över att jag bröt.

Bara orolig för min rygg. Och ändå inte nu när jag tänkt på det. Jag har inte tagit hand om den på det sätt som just den här förbaskade kotan behöver. Den behöver lugn, bra andning- hela dagen inte bara när jag gör andningsövningar. David säger att ”du har en stark atletisk kropp, när den går sönder har du varit dum mot den”. Typ så.

Resten av kroppen är hur stark som helst. Det känns som jag kan springa hur länge som helst med allt utom T12 eller L1- men precis som en kedja så är man inte starkare än sin svagaste länk. Ryggen klarar inte såhär brutal terräng. Den klarar idag att gå ned i split, spagat, hoppa jämfota, stå i brygga..allt utom att klara rotationen som krävs för ett löpsteg eller gå fort. Det är nästan svårt att förstå.

Kan varmt rekommendera loppet om du gillar rejäl traillöpning. Ta med egen energi är väl mitt tips då- lägg en väska vid varvningen. Jag hade kunnat ha med massa bra grejer i mitt snygga Flipbelt men det hade jag inte ordnat. Men det ska jag ha till en annan lång löptur. Nu ska jag lugna ned nerverna. Sen ska jag vara lugn. Och springa långt. Tack för att du läste. Lyssna på kroppen!

Lätt att se glad ut innan start!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Annie testar: Ultraspire Omega löparryggsäck


Jag älskar min Inov-8 Ultravest men den är lite liten om man ska ha med sig både vätskeblåsa och mer kläder. I sommar ska jag springa tre dagar, långt som f*n (för mig iallafall just nu) och behöver ha med en del grejer. Inte tält och sovsäck men mat, ombyte, mycket vätska och lite neccessärsaker.

Jag var alltså ute efter en ryggsäck där jag kunde få med mig lite mer packning och blev tipsad om Ultraspire av Jacob Hastrup, rutinerad ultralöpare, på Good Karma Company.

Första gången jag testade den irriterade jag mig på att det inte fanns bröstspänne. Två band över övre delen av magen bara. Men det behövs inte. Den sitter, på min ganska breda rygg helt fantastiskt. Den har en liten magnetficka för elektrolyter eller i mitt fall BCAA fram och två bra fickor, en med dragsko, en med dragkedja.

Vätskeblåsan kan man ha närmast kroppen i en separat ficka och då är det plats för andra saker i stora säcken. Jag hade önskat att den var av stretchigt material men den sväljer till och med min lilla dator.

Bra topplockficka och två ”flaskfickor” på sidorna därtill och den här ryggsäcken klarar att transportera ganska mycket grejer.

Jag kan varmt rekommendera den som ”mellanrygga”.

Här kan du läsa mer om den.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Fotrally- a long long walk for Panzi


Idag startar Fotrally! Loppet som är slut när näst siste man/kvinna stannar. Loppet som inte liknar något annat.

Start 21.00 ikväll på Gärdet och sen går man med sikte runt Mälaren tills man är tillbaka i Stockholm. Så länge man orkar.  5km/h går man och har några minuter per dygn till att uträtta toabesök och annat på en rullande vagn. Ja det liknar inget annat som sagt. Läs mer här.

”Vår” Caroline kommer att genomföra loppet till förmån för Panzi Foundation. Ju mer pengar vi swischar- desto mer motiverad att fortsätta kommer hon vara. Telefonen har hon med sig och ser våra hälsningar och pepp.

Caroline har ett enormt starkt psyke, är galet motiverad och jag ställde tre frågor till henne före start:

1) Hur känns det?

Peppad som fasen!Regn, sol, snö… Här ska f*n vandras!!! Längtar till att få ställa mig på startlinjen!

2) vad ska du äta?

Jag har precis skrivit ned supportstationerna å att jag har dem alla i min mentala bild. Planerar maten – inte klart än… Men blir som vanligt mina spenatbollar, varmrökt lax, potatis, avokado, chiarismjölk (scott yureks recept) och lite annat smått o gott. Kanske hinner koka lite köttbuljong imorgon… Tailwind åker med denna gång o lite blåbärssoppa.

3) Vad ska du ha på dig?

Skofrågan är inte optimerad men kommer att gå i de altrabåtar jag har (o möjligtvis ett par herr-ärvda Hoka)… Resten få lösa sig imorgon eller på vägen. Orkar inte med för många detaljer…

Vi önskar Caroline och alla andra löpare STORT lycka till. Om du vill följa Caroline och stötta henne- klart vi gör- alla pengar går direkt till Panzisjukhuset- så kika in här.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Feel good running


Igår blev jag så varm i hjärtat när jag tittade på Sportnytt. Jag visste ju om projektet ”Inlöparna” som min vän Christine Hägglund är inblandad i. Det var så härligt att se inslaget på tv. Tänk så många det nådde ut till!

Kika 10 minuter in i det här inslaget.

Och jag har ju flera gånger, som säkert andra har, tänkt att man borde göra något liknande här i Stockholm. Löpning kan verkligen förena och ge både glädje, gemenskap och självkänsla förutom de uppenbara hälsofördelarna det innebär.

Jag har lite idéer om detta. Jag skriver detta som en spark i baken att ta itu med det.

Någon som vet om något liknande projekt någonstans i Sverige?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*