Nu eller snart drar ”vårjobbterminen” igång för de flesta och vi är många som optimistiskt tänker ha både bra sömn, jobb, träning, umgängestid med barn (om man har), familj, vänner, vanliga göranden som tvätta, städa, handla, fixa de där trasiga glasögonen, printa ut och rama in lite foton (räcker upp en hand sen fem år). Själva går vi från en partner hemma med litet barn (aka handlar, dammsuger och hinner hämta och lämna det andra barnet mycket) till två arbetande (om än deltid), ett barn på skola i ena delen av kommunen och ett som ska börja dagis i en annan kommundel(och typ inte varit sjuk än så hej förisbasillusker). Därtill ganska höga ambitioner om lugn och harmoni, ett rent hem, hemlagad mat, mycket träning och hinna läsa både helgDN och Fokus innan ett nytt nummer dimper ned. Vi är glatt naiva helt enkelt. Fast jag tror faktiskt att det kommer gå bra. För jag är en master och structure and planning. Men fråga inte min fästman om han håller med. Här är några tankar om ett vardagsliv där man får saker gjort.
1 Planera in fritid
Många kreativa själar räds ett inrutat liv. Man vill vara spontan och ” ha luft i kalendern”. Det tror jag också på men jag har märkt att bara för att det är tomt på pappret eller den digitala versionen så är det inte tomt på riktigt. Snarare är det saker som bör göras som inte står där. Saker som man tror man ska komma ihåg, men i allt sammelsurum gärna glömmer och så blir de akuta och utförda som hafsverk.
När en del av livet är väldigt inrutad och det är saker som bör ske med regelbundenhet för att funka bra- tex jobb, sömn och middag. Då blir det ju lite automatiskt så att det som ska få vara spontant ändå ju hamnar mellan sånt som är inrutat.
Man behöver ju inte planera in vad det är man ska vara spontan i att göra, men att planera in ledig tid där man kan göra vad man vill är ett sätt att få till just sån värdefull tid om man tycker det är ont om det.
Finns ingen sån tid? Jodå! Det mesta går att skjuta lite på. ”Imorgon” eller ”nästa vecka” är fantastiska depåer att stoppa saker man bör göra men inte måste göra just nu.
2 Lista och prioritera
Om man skriver ned allt man vill göra så kan man med ganska enkel kalendermatematik räkna ut att det går inte. Man kommer inte hinna allt. Så det första man får göra, vilket man verkligen har nytta av, det är att lista vad man verkligen vill lägga tiden på och/eller hur mycket tid det man har på agendan tar. Själv skulle jag, utöver allt annat jag redan gör, vilja volontärjobba varje dag, träna akrobatik, simma, plugga, baka bröd och sy kläder- och jobba och träna löpning. Det går inte. Så jag noterar de sakerna och försöker få till dem då och då istället.
Vi är många som lever med en ständig högre eller lägre nivå av stress över saker som vi ska, vill och bör göra. Och det brukar löna sig att skriva ned och planera in när de ska få ta plats. Det blir lätt annars så att man lägger tankeenergi på att stressa över det man inte hinner.
Vad vill du hinna varje dag? Vad vill du göra varje vecka? Hur ska det kännas när månaden är slut? Vad är viktigast?
Vill man sova 8 timmar (kanske inkl läsa en stund och sova 7,5), jobbar 8 timmar per dag, det tar 1 timma t o r till jobbet ja då har man 7 timmar kvar en vardag. Går inte det ihop med vad mer man vill lägga tid på kan man om man har möjligheten gå ned i tid. Det gjorde jag för 6 år sen och det är det bästa jag gjort i form av jobbeslut. Jag jobbar runt 6 timmar per dag och sen något längre någon eller några dagar och ibland bara fem timmar på jobbet och kanske en på kvällen. Min fd utbrända hjärna funkar inte bra långa perioder i sträck och jag har hittat det som funkar för mig. Men det beror förstås på vilken typ av arbete man har. Det kan vara svårt att gå ned i tid just nu men tar man ett beslut om att göra det kanske det går att ordna längre fram. Vi med barn upp till 8 år har ju rätt till det. Personligen har jag också märkt att jag nog gissningsvis får lika mycket gjort på mina kortare dagar som när jag jobbade 100(..150%…160%…). Man kanske borde kräva samma lön? :).
3 Viktigt- bråttom?
Ett annat verktyg för att strukturera upp sina ”to-dos” är Viktigt/bråttom matrisen. Sånt som är viktigt men inte bråttom har, iallafall för mig, en tendens att bli både viktigt och bråttom och det är sällan bra för kvaliteten på det görandet. Vissa saker är bråttom men inte så viktigt och missar man att göra det så kan man bara, och ska gärna, släppa att man inte gjorde det.
4 Förbered förbered förbered
Du vet när det inte blir som du tänkt. Är det på morgonen? På eftermiddagen? På kvällen? Har du tänkt träna efter middagen men det slutar alltid med att du inte orkar- förbered det. Blir det alltid kaos på morgonen? Förbered. Hinner du inte det viktigaste- prioritera om. Sker det om och om igen måste du göra något åt det. Förbereda är en bra grej.
5 Avsluta dagen bra
Skriv ned det du absolut inte får glömma att göra och släpp det sen så du kan fokusera på sömnen. Tänk på de saker du gjort, gissningsvis en hel del även om det inte kanske var exakt det du tänkt. Var tacksam för det.
Och du- imorgon kommer massor av ny tid, alldeles gratis och det baaara fortsätter så dag ut och dag in! Grattis!
Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .