Mina fina


20130809-205044.jpg
P och V

20130809-205108.jpg
Magda

20130809-205128.jpg
Coyntha

20130809-205158.jpg
Henrik, L, E och syster

20130809-205257.jpg
Och nu är Nicke här!! Ej i bild alla andra underbara vänner jag har som jag fått träffa i sommar!
Kärlek! Tacksam!
Nu.. Lite fjällöpning. 43 km över 1800 stigmeter. Inga problem!

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Fokus i horisonten


Det är lite lustigt. Jag har känt mig ”snubblig” i terrängen på senaste tiden. Steget är inte mitt vanliga ”rinnande vatten” som syns på den här videon. Samtidigt så har jag haft ont bakom ögonen de dagar jag inte haft glasögonen när jag läst smått och suttit vid datorn. Jag vet att jag har något ”astigmatiskt” men har inte reflekterat över det. Rutinen är att ha glasögonen på jobbet liksom. Men det är klart att jag har brytningsfel även när jag springer. Så jag ser jättebra på långt håll- men det blir knas när jag tittar ned. Så inte så konstigt att jag måttar fel när jag ska pricka en knixig passage. Finns inte en sportkeps att jag hinner vänja mig att springa med glasögon tills på lördag så jag får snubbla på bäst det går.

Det här synproblemet är som en metafor för hur jag tänker runt träningen nu också. Jag tittar på horisonten och styr mot det andra stora målet i år: 16 mil på sub 20 timmar 21 september.

Allt känns lite segt och det minns jag att det gjorde när jag började öka på distansen inför TEC 100 också. Det har känts lite surt men så gick jag tillbaka i skallen till när jag tränade de här långa passen och minns känslan: uthållig- men långsam. Jag sprang 6 mil på ett bräde förra söndagen och det är mer sånt inplanerat om sisådär en vecka. Benen får inte vila ut totalt nu på ganska länge men jag tar hand om dem så gott jag bara kan däremellan. Håller koll på vilopuls, sover 8 timmar. Äter ordentligt med näring och stöttar med styrka. Rullar dem med superkaveln, och jobbar med rörlighet. Jag har en långsiktig plan- som är lite sent sjösatt men det är bara att köra motorn för vad jag är värd på rätt varvtal så det inte sliter för mycket.

Jag märker att det är skvatt omöjligt att samla fokus nog att träna för så mycket mer än de här 100 miles loppen. Den träningen gör ju att man kan vara med på nästan vad som helst i löpväg men även på cykel och simning eftersom uthålligheten blir det starka kortet. Det finns liksom inget jag känner är för långt- inte ens en ironman- just nu. Så ett fjällmaraton är liksom inga problem. Men att springa ett fjällmaraton FORT just nu- det är enorma problem. Det finns inget ”kräm” i mina ben och det gör inte så mycket även om det känns lite tråkigt.

Att springa på lördag känns dock väldigt roligt! Jag längtar!

20130808-141045.jpg
Frusen, svullen enormt glad direkt efter målgång på TEC 100 miles


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Fjällmaratonveckan


När Fjällmaraton startades av Patrik Nordin och Vertex var det ett litet arrangemang men det har varit kul att se loppet och kringarrangemangen växa! Nu kommer det ju till ett nytt lopp i Bydalsfjällen- längre och brantare !

I år är det en hel vecka med aktiviteter som började med Öppet Fjäll 3/8 och Halvfjällmaraton.

Under den här veckan har inte bara Vålådalen utan också kringliggande byar aktiviteter. Edsåsdalen hade minifjällmaraton för barn (superroligt- 800 meter!). De har också konstutställningar och andra aktiviteter.

I Ottsjö kan man förutom allt man vanligtvis kan göra vara med på Ottsjödagen 9-10/8. Då kan man vara med och valla får, fika i bystugan, titta på konstutställning, köpa tunnbröd direkt från ugnen och mycket mer. Läs mer på Ottsjo,se. Här är det såpass vackert att man bara kan knata runt och titta. Gå ned till vattnet och kasta sten till exempel med en utsikt som du inte hittar i Vålådalen eller Edsåsdalen.

Idag ska jag och V in till Vålådalen och vara med på Lena Gavelins ”Bli en bättre löpare”. Ska bli intresssant!

Sen ska vi heja på Magda när hon tar sig an tävlingen Ottfjället upp som precis som det låter handlar om att springa upp på Ottfjället 1250 möh så fort det går. Loppet livestreamas från Vålådalen och är alltså en del av Fjällmaratonveckan. Kul!

Mässan med nummerlappsutlämning och försäljning av Dynafitgrejer och annat öppnar på torsdag.

Jag har varit här i Ottsjö den här tiden på året sen 1998 förutom då jag bodde i Australien och tycker det är kul att fler hittar till den här vackra delen av fjällen! Vi hyr nu ut vår övervåning (möblerad och utrustad) veckovis så är du intresserad av att hyra får du gärna maila mig!

För hela veckoprogrammet- se här!

20130807-104733.jpg
Ristafallet


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Själaro


Jag skulle inte springa igår men kunde inte låta bli! Det finns massa fina rundor att ta sig an och uppe på Platån när solen skiner- oslagbart! Jag och V som hyr vår övervåning med sin familj smet iväg på en 7,5 km runda uppe på just platån medan våra barn lekte ihop. Magiskt!
Jag tror vi måste kunna se minst en mil åt något håll då och då för att bli riktigt glada. Står det hus i vägen överallt får inte själen ordentligt med luft.
Jag tror lite fjälltid skulle göra många gott.

20130805-201459.jpg
20130805-201519.jpg
20130805-201527.jpg
20130805-201544.jpg
20130805-201601.jpg
20130805-201610.jpg
20130805-201618.jpg


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Återhämtning efter tuffa pass eller lopp


20130805-112541.jpg

Har man tagit i hårt så gör det ofta ont efteråt. Inga konstigheter. När man springer väldigt långt så kan det göra väldigt ont men jag försöker att förekomma så gott jag kan. Det gör jag på flera sätt och de har funkat rätt bra. Det är sällan jag har ont eller känner stelhet dagarna efter hårda pass även om jag precis efter passen kan se ut som en stelopererad anka.

1 Aminosyror före (under) och efter passet

Sk BCAA- på svenska grenade aminosyror som består av Leucine, Isoleucine och Valin som spelar en viktig roll för att minska muskelnedbrytningen genom att göra tvärtom- stimulera proteinsyntes. BCAA finns precis lika bra i mat- men det är smidigt att ta 5 kapslar direkt efter ett långt pass (jag tar dem även under om passet är längre än 2 timmar) då man kanske inte sätter i sig en komplett middag. Forskning visar att det hjälper att ta dem efteråt men inte under passet- men det gör jag ändå på långa pass.

2 Kompressionsstrumpor

Här är det svårt att hitta forskning som stödjer men jag svär vid kompression efter alla hårda pass. Jag sover alltid i kompressionsstrumpor och de gör susen för blodcirkulationen i benen som ibland kan kännas svullna efter hårda pass och lopp. Ska du flyga eller åka bil efteråt? På med dem bara!

3 Rörlighet- fokus höft

Mycket rörlighet dagen efter! Speciellt för den region där energin från varje steg du tar skjuts in- höften! På Yogobe.com – klicka in på ”Happy hips” och speciellt övningen Johanna visar efter 8- 9 minuter gillar jag! Bröstrygg bör få sitt också- det har jag tipsat om här

4 Kavla kavla

Jag använder Casall rejuvinate kaveln och den gör UNDER med mina ben. Toppen för att kavla ut det där ITB-bandet och mangla vader och lår. Det spar massa dyr massagetid för du kan rulla benen i form hemma framför teven. Här hittar du den och mailar du Stefan här så har du 20% med referens ”Formstark”

5 Fyll på med rätt saker

Man skulle kunna tro att det gör gott att ”unna” sig allsköns onyttigheter men aldrig har väl kroppen behövt bra grejer som nu! När du kommer i kontakt med det så tror jag du blir sugen på rätt grejer! Själv så drcker jag gärna nästan en liter ekologisk juice, äter en eller två påsar bladspenat, tomater, mer frukt och dricker massor med vatten. Salt gör gott också så det blir väldigt ofta oliver också. Mycket färgglada grönsaker och frukt helt enkelt!

Fem tips men ett sista- vila! Sov lite mer om det går. Lägg dig tidigare. Det är rätt logiskt va? Tränat hårt- vila lite mer!

Varsegod- spring vilt! Återhämta väl!

20130805-112532.jpg

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in