Jag har aldrig sprungit ”varvet”. Det är Sveriges största löpartävling och verkar som en helt fantastisk folkfest! Någon gång kanske det blir av men det har efterfrågats tips inför lopp och jag har skrivit om det en del tidigare men tänkte att jag gör ett speciellt inlägg nu när det här fantastiska loppet snart går av stapeln! Jag har letat lite på nätet och det skrivs på var och varannan löparblogg och community om detta. De mest aktiva trådarna på jogg.se handlar just om varvet! Länkar kommer längre ned.
Med bara tre dagar kvar så är den långsiktiga uppladdingen långt förbi. De sista hårda passen torde vara genomförda och det går inte att bättra på konditionen på tre dagar! Men! Det finns massor att göra. Jag brukar tänka på tiden fram till ett lopp som en avsmalnande tratt som mynnar ut i starten.
Där tratten börjar, kanske 3-6 månader innan ett lopp är det långpass, fart, styrka, backträning, distans, kost, sömn, återhämtning, mental träning och utrustning som spelar in.
När det är 2-3 veckor kvar så försvinner de längsta och hårdaste passen. Det blir mer fokus på de andra bitarna i kakan och lite lättare pass även om flera rutinerade löpare utan problem kan träna ganska hårt nära inpå lopp. Det beror helt på vilket lopp det är och vem du är och inget jag tänker gå in på här!
Med en vecka kvar så kanske man påbörjar en kolhydrattömning. Jag gillar det, gjorde det inför TEC och måste säga att mina energinivåer var det rakt inget fel på fram till 5 mil sen började det spåra ur men det har att göra med att jag hade ont inget annat.
Men nu är det alltså tre dagar kvar. Då har vi skalat bort allt utom lite lätt fart, kost, sömn, mental träning och utrustning. Om man känner av nerver inför loppet så gäller det att hålla saker och ting enkla. Hitta ett tanke sätt att ta till om man tycker nerverna inte peppar utan oroar. Alla laddar vi olika och när man sprungit några lopp så hittar man sina små trix. Jag tar med några generella och några jag själv testat- men de kanske inte passar så bra för dig- det vet man aldrig!Det viktigaste är att inte testa på något nytt och extremt dagarna innan i vilket fall.
Det är viktigt att sova ordentligt: Lägga sig lite tidigare. Kanske använda några minuter till att tänka en bra målbild. Såhär gör jag i starten. Såhär gör jag när det blir jobbigt. Såhär känns det när jag spurtar i mål.
Lär dig tävlingsområdet och titta på bansträckningen: Det kan vara skönt att veta var allt är, bajamajor, nummerlappsuthämtning, värdesaksinlämning i god tid innan tävlingsdagen. Då ska du fokusera på uppgiften. Det är bra att ha en uppfattning om banan också- en liten trygghet!
Ät snälla och bra saker och lite mer än vanligt av sånt som ger energi: Du kan med fördel äta lite mer kolhydrater, av snabbare och snabbare karaktär fram emot loppstarten. Inga konstigheter.
Rätt utrustning: Det är inte läge att springa in nya skor nu. Bekväma kläder som inte skaver. Veta att bekväma kläder som inte skaver, helt plötsligt kan börja göra just det när man springer lite längre än vanligt i dem. Lite vitt vaselin i ljumskar och där du själv tror kan hjälpa men täpp inte till hela huden! Kolla väderprognosen men var förberedd för alla väder. Det var ingen som anade att det skulle vara snökaos under TEC men så blev det!
Tänk positivt och realistiskt: Nu är det som det är med din form vare sig den känns bra eller inte Det du kan påverka är tankarna. Det är en fin balans mellan att vara för positiv och dra iväg i galenfart och sen få sakta ned för att man tänker att man är en superstar och att börja lugnt (speciellt på Varvet där du kommer få trängas i starten) och sen faktist gå i mål just som en stjärna! För det kan du! Positiva målbilder gör mer än man kan ana. Men även en ide om hur man ska tackla svackor som uppstår under loppet. Få löpare erfar att de springer helt utan svackor, speciellt i början av sin ”loppkarriär”. Då gäller det att ta till enkla tankar du kan relatera till som får dig att känna att ”ja just det! Det är därför jag ska kämpa vidare”. Jag har några speciella låtar som jag får känslor till som jag byter till när det blir tufft.
Ladda med vätska: Du kommer svettas oavsett hur varmt det är. Under 21 km är det bra att fylla på men du kan med fördel ha sett till att dricka ordentligt innan också. Om du äter lite extra kolhydrater och de lagras in i musklerna så tar de med sig 2,7 g vatten. Drick regelbundet under dagarna innan och se gärna till att du får i dig de mineraler som behövs: kalium, natrium och magnesium. Jag brukar ta en Resorb om dagen, väl utspädd men detta kanske som sagt inte passar alla. Bananer innehåller bra med kalium till exempel. Läs gärna Andreas inlägg på Tjejmarabloggen om vätska! Hon kan sin sak!
På plats: Ta med grejerna och ställ dig i bajamajakön: Där kan du stå och fixa med nummerlapp, äta en banan, dricka lite, titta på folk, lyssna på speakern eller bästa låten, knyta skorna och ladda. Och så får du tids nog gå på toa!
Ja det finns säkert tusen saker till att skriva men det var det jag hade i huvudet just nu. Länkar till lite mer info, tips och pepp inför varvet och börjar förstås med en av mina vänner som råkar vara fd Nya Zeeländsk landslagslöpare och regelbundet får folk att ”run happy” men även krama musten ur sig på hårda träningspass- Rubin McRae
Här läser du hans tips inför Göteborgsvarvet
Här kan du läsa fler sista-minuten tips
Här är Göteborgsvarvets egna tips inför start
Tips på kost dagen innan och loppdagen
Bra om både kost och vätska inför lopp
Lycka till och kom ihåg att ha roligt!
Don’t run for life, run for a fun life!