Blogg

Njut för f*n!


20120511-152259.jpg

Seriöst. Så jäkla melodramatiskt behöver det inte vara!

I år har jag fått uppleva hur det är att vara på första parkett när livet tar ett abrupt och brutalt slut. Försöka återuppliva och ta emot dödsbesked. Den händelsen präglar fortfarande varje dag i mitt liv.

Det enda positiva jag tar med mig ur det är att jag försöker leva ännu mer här och nu än någonsin och inte tvekar att ifrågasätta vad som verkligen spelar roll när folk runtom ibland hänger upp sig på ytligheter.

Det finns så mycket dramatisk text som i bilden ovan men jag tycker inte det behöver vara så melodramatiskt. ( Här kommer väl tornedalingen fram i mig).

Gör det som är roligt med de du trivs med. När du jobbat en arbetsdag så är arbetet slut. Släpp det. I valet mellan att umgås med en när och kär och jobba över – umgås!
Våga satsa på din dröm. Du förlorar inte om du inte lyckas, bara om du inte vågar som Anneli så klokt skrev idag.
Bry dig inte så mycket om vad andra tycker- de är så upptagna med att undra vad andra tycker om dem så de har inte tid att ha massa åsikter om vad du gör.
Späk dig inte.Det blir jobbigt nog ändå i livet tids nog. Passa på att garva så ofta det går. Det är smittsamt och det värsta som kan hända när du tar ut glädje i förskott är att du varit glad först och besviken sen istället för bara besviken. Nu ska jag äta årets tredje liter jordgubbar i solen!
.

20120511-153826.jpg

Nytt fullmatat nummer!

i butik 30 september – 22 oktober

  • Stor skoguide. 19 nya modeller
  • Bästa alternativträningen. 10 smarta pass som du måste testa!
  • Ny studie: Den mest effektiva intervallträningen
  • Så tränar du på att hålla rätt fart
  • Så blev Fanny fri från ätstörningen
  • Träna fötterna i tre enkla steg
  • Bo, 75 år, springer 20 mil – i veckan
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Sommarknark


Jag dricker inte ros’e och knappt någon alkohol alls. Ni kommer inte se mig på någon uteservering och jag sitter i solen o äter glass väldigt sällan.

Men jag fullkomligt vräker i mig jordgubbar under sommaren och de säljs på väg till tuben hem.
Hit går mina njutningspengar och speciellt idag när det är sådär synd om mig som bara kommer upp på tvåans växel.

20120510-184140.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Spring för livet på Djurgården idag


Jag är så glad att fler och fler välgörenhetslopp poppar upp i Sverige! USA och Storbritannien är miles ahead där var och vartannat lopp genererar massor av pengar genom deltagarnas insamlingar.

Precis så funkar Tjejmarathon.

Idag går loppet Spring för livet av stapeln på Djurgården under ett initiativ av Svea Fastigheter och Unicef.
Hittills är 346 personer anmälda och 246 000 insamlat. Det framgår inte hur pengarna samlats in men gissningsvis är det anmälningsavgift och andra företag som donerat? Det motsvarar iallafall ca 700 kronor per löpare.

Om du är sugen på att springa kan du efteranmäla dig! Vädret verkar bli perfekt för det är det alltid i maj- regn som sol! :).

Jag konstaterar nöjt att lilla nya Tjejmarathon siktar stenhårt på att samla in minst 100 000 detta första år. I veckan går papper in till Skatteverket för att lägga grunden till en plattform, en ideell organisation som varje år kommer att genomföra aktiviteter som genererar medel till de som bättre behöver dem och som samtidigt sporrar de som vill utmana sig själva på samma gång- precis som Tjejmarathon.

Jag fortsätter i mitt sömniga töcken och tycker det har sin plats med lågvarv, rehab, vila och en massa adminjobb just nu för om två veckor är jag i Åre och öser! 🙂 Ha en fin torsdag!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Nystart


Allt är inte ok. Jag varvar ned och kroppen släpper på allt. Seg, trött, stel. Ljumsken krånglar och jag känner av en förkylning mitt i alltihop. Jag som aldrig är förkyld.
Var ändå tvungen att få lite frisk luft efter långa timmar framför datorn så hakade på vår nystartgrupp som hjälptränare. De joggade under Mias trygga ledning ned till Karlbergs slottspark, körde lite löpteknik och några stegringslopp.

20120509-220924.jpg

Det var precis lagom. Inget gjorde ont, inte nerven, inte revbenet och inte ljumsken. Bara när jag stretchade. Bokat in med Micke på Access Rehab imorgon för att titta närmare på det.

Känns helt ok att ta en lugn vecka. Snart växlar jag upp igen. Med full tank.
.

20120509-221739.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Bästa tipsen inför Göteborgsvarvet


Jag har aldrig sprungit ”varvet”. Det är Sveriges största löpartävling och verkar som en helt fantastisk folkfest! Någon gång kanske det blir av men det har efterfrågats tips inför lopp och jag har skrivit om det en del tidigare men tänkte att jag gör ett speciellt inlägg nu när det här fantastiska loppet snart går av stapeln! Jag har letat lite på nätet och det skrivs på var och varannan löparblogg och community om detta. De mest aktiva trådarna på jogg.se handlar just om varvet! Länkar kommer längre ned.

Med bara tre dagar kvar så  är den långsiktiga uppladdingen långt förbi. De sista hårda passen torde vara genomförda och det går inte att bättra på konditionen på tre dagar! Men! Det finns massor att göra. Jag brukar tänka på tiden fram till ett lopp som en avsmalnande tratt som mynnar ut i starten.

Där tratten börjar, kanske 3-6 månader innan ett lopp är det långpass, fart, styrka, backträning, distans, kost, sömn, återhämtning, mental träning och utrustning som spelar in.

När det är 2-3 veckor kvar så försvinner de längsta och hårdaste passen. Det blir mer fokus på de andra bitarna i kakan och lite lättare pass även om flera rutinerade löpare utan problem kan träna ganska hårt nära inpå lopp. Det beror helt på vilket lopp det är och vem du är och inget jag tänker gå in på här!

Med en vecka kvar så kanske man påbörjar en kolhydrattömning. Jag gillar det, gjorde det inför TEC och måste säga att mina energinivåer var det rakt inget fel på fram till 5 mil sen började det spåra ur men det har att göra med att jag hade ont inget annat.

Men nu är det alltså tre dagar kvar. Då har vi skalat bort allt utom lite lätt fart, kost, sömn, mental träning och utrustning. Om man känner av nerver inför loppet så gäller det att hålla saker och ting enkla. Hitta ett tanke sätt att ta till om man tycker nerverna inte peppar utan oroar. Alla laddar vi olika och när man sprungit några lopp så hittar man sina små trix. Jag tar med några generella och några jag själv testat- men de kanske inte passar så bra för dig- det vet man aldrig!Det viktigaste är att inte testa på något nytt och extremt dagarna innan i vilket fall.

Det är viktigt att sova ordentligt: Lägga sig lite tidigare. Kanske använda några minuter till att tänka en bra målbild. Såhär gör jag i starten. Såhär gör jag när det blir jobbigt. Såhär känns det när jag spurtar i mål.

Lär dig tävlingsområdet och titta på bansträckningen: Det kan vara skönt att veta var allt är, bajamajor, nummerlappsuthämtning, värdesaksinlämning i god tid innan tävlingsdagen. Då ska du fokusera på uppgiften. Det är bra att ha en uppfattning om banan också- en liten trygghet!

Ät snälla och bra saker och lite mer än vanligt av sånt som ger energi: Du kan med fördel äta lite mer kolhydrater, av snabbare och snabbare karaktär fram emot loppstarten. Inga konstigheter.

Rätt utrustning: Det är inte läge att springa in nya skor nu. Bekväma kläder som inte skaver. Veta att bekväma kläder som inte skaver, helt plötsligt kan börja göra just det när man springer lite längre än vanligt i dem. Lite vitt vaselin i ljumskar och där du själv tror kan hjälpa men täpp inte till hela huden! Kolla väderprognosen men var förberedd för alla väder. Det var ingen som anade att det skulle vara snökaos under TEC men så blev det!

Tänk positivt och realistiskt: Nu är det som det är med din form vare sig den känns bra eller inte Det du kan påverka är tankarna. Det är en fin balans mellan att vara för positiv och dra iväg i galenfart och sen få sakta ned för att man tänker att man är en superstar och att börja lugnt (speciellt på Varvet där du kommer få trängas i starten) och sen faktist gå i mål just som en stjärna! För det kan du!  Positiva målbilder gör mer än man kan ana. Men även en ide om hur man ska tackla svackor som uppstår under loppet. Få löpare erfar att de springer helt utan svackor, speciellt i början av sin ”loppkarriär”. Då gäller det att ta till enkla tankar du kan relatera till som får dig att känna att ”ja just det! Det är därför jag ska kämpa vidare”. Jag har några speciella låtar som jag får känslor till som jag byter till när det blir tufft.

Ladda med vätska: Du kommer svettas oavsett hur varmt det är. Under 21 km är det bra att fylla på men du kan med fördel ha sett till att dricka ordentligt innan också. Om du äter lite extra kolhydrater och de lagras in i musklerna så tar de med sig 2,7 g vatten. Drick regelbundet under dagarna innan och se gärna till att du får i dig de mineraler som behövs: kalium, natrium och magnesium. Jag brukar ta en Resorb om dagen, väl utspädd men detta kanske som sagt inte passar alla. Bananer innehåller bra med kalium till exempel. Läs gärna Andreas inlägg på Tjejmarabloggen om vätska! Hon kan sin sak!

På plats: Ta med grejerna och ställ dig i bajamajakön: Där kan du stå och fixa med nummerlapp, äta en banan, dricka lite, titta på folk, lyssna på speakern eller bästa låten, knyta skorna och ladda. Och så får du tids nog gå på toa!

Ja det finns säkert tusen saker till att skriva men det var det jag hade i huvudet just nu. Länkar till lite mer info, tips och pepp inför varvet och börjar förstås med en av mina vänner som råkar vara fd Nya Zeeländsk landslagslöpare och regelbundet får folk att ”run happy” men även krama musten ur sig på hårda träningspass- Rubin McRae

Här läser du hans tips inför Göteborgsvarvet

Här kan du läsa fler sista-minuten tips

Här är Göteborgsvarvets egna tips inför start

Tips på kost dagen innan och loppdagen

Bra om både kost och vätska inför lopp

 

Lycka till och kom ihåg att ha roligt!

Don’t run for life, run for a fun life!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tips till nya löpare


Det som förut var att ”ut och kuta” har blivit en komplex religionsliknande aktivitet med tekniska, mentala, psykosociala och kryptiskt verbala aspekter. Om man vill. Vågar man lita på sin instinkt och ser förbi allt lulllull så behöver det inte bli så jäkla bökigt.

Jag sitter definitivt inte på alla svar vad gäller hur man springer bäst och tränar smartast och de svaren är unika för varje löpare. Men jag har sprungit en del lopp, allt från halvmara till 80 km och jag är på väg att utvecklas som löpare och jag delar gärna med mig av det jag lärt mig. Det är många, oftast tjejer som tvivlar på sin styrka och blir tveksamma när det brötas om kilometertider och Garmin X910 hit än dit. Som Nina berättade- två karlar på tunnelbanan satt och pratade om just en Garmin. ” Jaha funkar den bra då?” undrar den ena. ”Nä men du vet det har ju varit så dåligt väder så jag har inte direkt sprungit”. Ja. Det är inte grejerna som gör löparen helt klart! Att ligga på soffan med röd näsa och rinnande ögon, med en inflammation i ljumsken och en revbensmuskel i kläm och prata om att hålla sig skadefri känns lite som att kasta sten i glashus men jag tycker jag är relativt förskonad från löprelaterade skador. Så här kommer ettinlägg om enkla tips att ta till om du vill, men kom ihåg att du är du och digkänner du bäst!

Hellre ett steg fram än två och sen tre steg tillbaks

Med det menar jag- öka försiktigt! 10% ökning i distans och intensitet är riktvärdet och visst kan man öka med 20% ibland men att belasta kroppen så som löpning gör det måste ske under gradvis tillvänjning. Ofta har man inte optimal teknik när man blir trött och då sliter man än mer för att man tappar bålen, dänger hälarna i och tappar hållningen.

Vart tredje träningspass ska vara något annat än löpning- gärna styrka!

Du måste bli stark i bålen för att kunna bibehålla en bra teknik när du börjar bli trött. Genom att väva in styrkepass regelbundet och alternativ träning (krasch där gick en sten i glashuset) så får du värdefull träning av både kondition och av styrka vilket kommer stödja din löpning och stärka de muskler som jobbar för att stötta dig när du springer.

Ta hjälp med teknik

Det kan kosta skjortan men det är en sån investering. Det poppar upp löpcoacher överallt så det är inte svårt att få tag på någon. Annars in på youtube. Titta titta titta. Öva öva öva. Jag brukar tipsa om att du ska tänka att du springer i en trappa. Oftast handlar det om att ta kortare steg, sätta i foten under kroppen och sträcka på sig. Fram med höften och kolla var armarna tar vägen. Åt sidan? Dit ska du inte! Be någon filma dig och titta. Plågsamt men bra!

Våga sakta ned eller gå

Jag vet inte HUR många gånger jag får höra- ”men jag orkar bara X kilometer”. Ja då sprang du för fort! Våga gå, springa, gå, springa. Det är time on your feet som det så bra heter på Ultraspråk som räknas när du ska bygga upp uthållighet. Det ska inte gå fort på ett långpass där målet är att bli mer uthållig, trimma fettförbränningen och trigga kroppen att bygga på sitt kapillärnät som hjälper syresättningen av musklerna.

Skaffa bra skor

Gå till en bra sportbutik. Jag går till Runners Store. Be om hjälp. Pröva. Spring i dem. Det är en jäkla massa vikt i förhållande till vad vi faktiskt väger som slammar igenom till marken när vi sätter i fötterna tusentals gånger. Skon ska sitta bra och stötta den typ av löpning du utför.

Skit i barfotatrenden- men testa springa barfota

Du kommer få ett gratis, ögonblicklicksnabbt kvitto på hur du sätter i foten. Ett bra löpsteg gör inte så ont barfota- men det här är min åsikt. Det betyder inte att jag tycker man ska springa barfota på sin vanliga löprunda. Men att ta av skorna och bli varse hur man sätter i foten- det tycker jag är väldigt viktigt! Några hundra meter räcker.

Dröm och planera om vart du ska och se var du kom ifrån
Det är så lätt att titta och läsa på alla bloggar om hur fort och långt alla springer och känna sig ganska liten och ny- jag gör det också ibland! Men du kan bara jämföra dig med din vardag och din historia. Du kan bli bäst- ditt bästa jag! Inget mer men inget mindre och det kommer vara en fantastisk resa. Den kan ta lång tid, gå bakåt, skutta framåt. Du kan lyckas formtoppa till det där loppet du tränat för. Eller så händer något som gör att det rent känslo och tidsmässigt inte går så bra. Men du har lärt dig, utvecklats och går oftast starkare ur det. En dag stämmer allt. Men det är oftast under de tunga passen och under motgångarna som insikter kommer och vi lär oss om oss själva och blir starkare.
Se alltid var du kommit ifrån. Din resa.

Det sista tipset är det viktigaste:
Ha roligt och ha perspektiv
För de flesta av oss är löpningen något som sker utöver ett jobb. Det är inget vi måste göra. Inget vår överlevnad är beroende av. Det är jättekul att utmana sig. Satsa hårt. Planera. Våga. Ta i och kämpa.
Men när det känns som man har en djup svacka, det tar emot, alla andra är bättre.
Då är det viktigt att leta upp glädjen igen. På en skogsstig eller på en lugn jogg med en vän- vad du än behöver! För vad jäkla onödigt det skulle vara om löpningen utvecklades till ett stressmoment med tillhörande ångest när det egentligen kan vara något hälsosamt, roligt, sporrande och alldeles fantastiskt enkelt. Eller vad tycker ni?

20120508-084855.jpg
Från ett lopp som gick åt pipan men lärde mig jättemycket!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*