Blogg

Njutbarhet


20130111-172234.jpg

Livet skickar så mycket händelser ens väg. Och så ska man jobba. Göra karriär. Man får för sig att man ska prestera i massa saker. Saker man inte måste. Saker som ibland bara borde få vara lite jäkla lajbans! Men det är ibland svårt att ta ett break från det här presterandet. Ta avsteg från ”mot-mål-jobbande”.
Jag har svårt att låta mig bara njuta. Jag vill prestera. Lära mig. Bli bättre.
Men här är jag bara för att njuta. Och det är inte svårt alls. Hela området är som en lekstuga i snöäventyr
Så jag njöt verkligen av Skate Clinic’en idag. Det var ett perfekt upplägg där vi fick testa på alla växlar. Åsa och jag var mycket konfunderade över 2:an och 4:an och var tvungen att ut igen innan lunch och testa.
God stor lunch och sen på’t igen fast alpint. Jag jobbade ju mest när jag bodde i Åre så åkte inte så mycket och lärde mig inte alpint förrän jag var 22 år och nu var det visst 6 år sen jag åkte. Excuses excuses! men det visade sig vara pjäxorna som satte stopp. Det gjorde så ont så jag fick åka och byta. Då fick jag istället inte ned vänsterfoten när väl pjäxan var på skidan. OTYG! Tur att snälla duktiga Sara var med! Hon kunde ge mig lite tips också.

20130111-171611.jpg

20130111-171623.jpg
Men jag gav tappt pga pjäxorna och hämtade ut klassiska längdskidor. De var grymt vallade och sen stack vi ut ett gäng med bl.a. reseledare Sofia. Nu var jag i mitt rätta element. Hurra för 30 mil finfina spår. Det var -20 grader men efter ett vantbyte ( mycket fokus på vantar idag) så fick jag till en underbar runda och bara längtar till att åka imorgon igen.
Lager på lager, utrymme för luft och ylle är för övrigt mina bästa tips på att klä sig för kallgrader. Nu en välförtjänt dusch va?

20130111-172220.jpg
20130111-172229.jpg


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Bästa skorna för trail! 14 nya modeller
  • Så springer du milen! Träningsprogram för alla nivåer
  • Så börjar du springa med din hund
  • Barnsoldaten som blev en av världens bästa traillöpare
  • Så toppar du formen
  • Forskning: Därför har du en löpares DNA
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

God vana #2/10


Hej på er!

Från passagerarsätet på en fräsig BMW någonstans på E4:an på väg mot Ramundberget.

Lite recap- istället för att kasta oss in i en asketisk livsstil med förbud och kålrötter så tar vi 10 goda vanor under 100 dagar, en var tionde dag. Första vanan var att börja lägga sig tidigare- här läser du om det.

Många av oss har vid det här laget börjat jobba igen efter vinterledigheten. Många av oss har stillasittande jobb, andra inte.

Rör du på dig mycket i jobbet- Grattis! Det är nämligen betydligt mycket hälsosammare än hur vi kontorsråttor eller ”datamänniskor” lever våra arbetsliv. Läkartidningen presenterade för några år sen den här artikeln som rapporterar att stillasittande oavsett övrig fysisk aktivitet ökar risken för ohälsa.

Vi har alltså mycket att tjäna på att ta små pauser från sittandet för att göra pulshöjande övningar under dagen. Jag skulle också vilja slå ett slag för att röra sig lite mer till och från jobbet- om du inte redan går, cyklar eller springer.

Därtill- några månader om året så är det för många av oss mörkt när man går till och från jobbet. Att komma ut på lunchen kan vara det enda dagsljus man får. För lite för att ge effekt på D-vitaminet i kroppen kanske, men kan verkligen hjälpa humöret.

Så god vana #2 blir att lägga till 30 minuters promenad i dagsljus, samt att varje timme du är på jobbet göra 2 minuter av pulshöjande aktivitet. 25 jumping jacks /höga knän/armhävningar/mountainclimbers etc. Om du som jag sitter i kontorslandskap och kanske känner dig lite obekväm så kliv upp och gå ett varv! Sträck ut bröstkorgen, höftböjarna, rulla axlarna tio varv bakåt och tio varv framåt. 2 minuters aktivitet helt enkelt.

Jag är rätt dålig själv på att röra mig just på lunchen. Men det gör sån skillnad för orken på eftermiddagen har jag märkt.

Så nu lägger vi oss tidigt och bryter upp stillasittandet. Nästa vecka tar vi oss an maten!

Lycka till!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Löpteknikanalys


Idag tog jag mig till Andreas PT– han som ser ut som en hockeybuse men kan lika mycket som en gråhårig professor!

Jag hade med mina älskade inov-8 Xtalon och fick springa i dem för att vi skulle se hur jag rör mig. Såg KALAS ut tyckte jag!

Nähä. Eller jo. Men jag gör något tokigt med vänster fot och jag har ju ingen smärta men vänster baksida och utsida vad är alltid så trött. Nu såg jag i slowmotion varför. Jag gör en liten ”utåtsväng” med foten innan jag sätter i den och vänster jobbar inte riiiktigt som den ska.

Andreas gör sina magiska tester och vips så hittade vi orörlighet i vänster höft. Så donade han lite med det, och sen bröt han loss min bröstrygg..ahhh andas!

Fått med mig enkla övningar att göra innan löppassen och lite då och då.

På jobbet är det både läskigt, spännande och fantastiskt roligt. Jag kämpar som så många med tvivel på mig själv samtidigt som jag har en stark känsla i mage och hjärta hur jag ska göra.

Men det går det väldigt bra faktiskt- fått mer gjort än jag trodde så att igen sätta frånvaro på mailen för att helt dekadent dra iväg till Ramundberget för en helg med skejtskidor, alpint, klassiskt och förstås lite löpning känns helt rätt. Underbart gäng och fantastiskt upplägg.

Nu ska jag bara få ned allt i väskan..

Senare idag kommer God vana nummer 2 av 10 goda vanor tills april. För ni lägger er väl redan tidigt? Bra tänkte väl!

Vad tycker ni om den här bilden då? Tagen vid den strand där jag bodde i Aus. Såhär såg det ut ibland ute i surfet- dock surfade jag inte på såna här små ”tandpetare” till brädor utan var mer longboard tjej. Det är duktiga Sean O’shea som tagit bilden.

20130110-082040.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt instruerande under våren


Jag utbildade mig första gången till gruppträningsinstruktör 1999. I England. Cirkelträning, Boxercise, Spinning och Aerobics. Mycket har hänt sen dess och jag tycker fortfarande dynamiken i att leda en grupp är bland det roligaste som finns. Innan jag flyttade till Stockholm instruerade jag på Gold’s Gym i Östersund, sen vickade jag på World Class i Sundbyberg men jag kan ju inte köra pass varje vecka- jag surprise! hinner inte!

Så till och från de senaste två åren har jag vickat på Fitness Club och det passar så bra! Det är ett rätt stort spretigt gym med både byggare med gymvälling och det här nya Milonsystemet.

Jag kommer att vicka spinning+core under våren samt leda en löpklass en söndag i mars. Jag hinner inte så mycket mer men det här håller instruktörshjärtat lite nöjt iallafall.

Gåshud får jag när jag har hela klassen samlad, det är precis innan sista pulstoppen och musiken är preciiiis under uppbyggnad. Något techno/tranceigt. När jag ser att någon tar i lite mer än de tänkt. DET är det som gör att jag älskar att leda spinning.

Lika roligt är det att sätta ihop passen. Twitter är fantastiskt- har fått tag på en av grabbarna i Sande& Acler som kommer att klippa ihop de låtar jag vill ha- bland annat Roundabout från den här sidan. Lyssna på den så vet ni hur det låter på mina spinnpass!

Förutom att vicka där så kommer jag att instruera på Workout Åre förstås! Det är tredje året i rad nu. Ödmjukt tacksam bland alla stjärninstruktörer. Schemat släpps 26 jan- häng på låset. Nike kanske är störst. Men Workout Åre är bäst. Går inte att beskriva om ni inte varit där men KOM för sjutton om ni kan!

Sen älskar jag att löpcoacha och jag har lovat mig själv att stanna vid 3 adepter och sen köra workshops. Jag är uppbokad på en jättekul workshop redan och har två tuffa brudar att coacha fram mot två roliga mål. En av dem, underbara Maria har ni här. Hon har en enorm energi och fin tanke med sin träning!

Hur jag hinner? Det har jag berättat förut men det är 8 timmar tvärvila och 16 timmar ös. Till det träning, vänner, mat, meditation och perspektiv för att inse att jag har det så sjuhelsikkes jäkla bra och den insikten ger mig energi. Är det lite motigt så lyssnar jag gärna på den här Tar mig tillbaka till en rufsig dammig livespelning på en äng i Byron Bay, Australien för många år sen. HippieAnnie finns där fortfarande. Jag har skor på mig och borstat ut tovorna men hjärtat slår för barfotaliv.

Det här är Frannie- min bil. En Hyundai Excel som jag körde mina surfbrädor i. Målat själv- ja såklart! 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Ein gästbloggar om hur hon blev ultralöpare!


Jag och Elin har faktiskt inte träffats men det känns som det bara är en tidsfråga. Hon har ”dykt upp” på Twitter och jag har inspirerats av hennes resa och inspireras av hennes driv och motivation. Så jag bad henne skriva ett blogginlägg för att berätta hur det kom sig att hon, på kort tid faktiskt, blev både löpare och ultralöpare! jag tycker hennes driv är helt fantastiskt, hon har sprungit fler lopp det här året än jag gjort på flera år sammantaget! Läs och inspireras du med!

 Jag är Elin, en tjej som 2008 hade löpträning som projektarbete, skulle se hur mycket konditionen kunde förbättras på 12 veckor. Första testet klarade jag 1,1 km och i det avslutade klarade jag 7,7 km och sen var jag fast! Sprang mitt första lopp 2009, Midnattsloppet. Efter det bestämde jag mig för att satsa stort då jag sprungit ca 23 km en gång så anmälde jag mig till Stockholm maraton 2011.Anmälde mig med mål att träna för att ta mig runt. På ca 7 mån gick jag från en joggare till att klara av mitt första maraton på 05:55:02.

 2012 skulle bli året då jag testade gränserna och gjorde saker jag i början av året inte riktigt trodde var möjliga.

Året började med bland annat Premiärmilen, SpringCcross, Kungsholmen Runt och Medåkersloppet. Alla för att förbereda mig inför min andra och tredje mara som till en början var huvudmålen.

I april fick jag dock nys om Sörmland Ultra och anmäler mig. Kände redan efter mitt första marathon att jag ville springa längre, så detta skulle bli ett perfekt lopp att testa längre distanser. Dessutom var det perfekt att ha ett mål på hösten också så man håller motivationen uppe hela sommaren. Sen flöt allt på och Stockholm marathon närmade sig med stormsteg!

  Till slut var det dags för stockholm marathon. Det enda som var oroväckande var vädret, men klädde mig så bra jag kunde och ställde mig på startlinjen. Jag ställer mig alltid på startlinjen och försöker om det inte så att jag skulle bryta benet eller vara dunderförkyld såklart. Kände mig väl förberedd, men det går inte som jag vill. Vädret gör att jag blir nedkyld efter ca 14 km, börjar gå i rask takt men blir inte bättre. Bryter inte vid Stadion utan fortsätter framåt då jag kan gå. Är arg, trött, sur och funderar på om jag hade kunnat ha bättre kläder. Tillslut ger kroppen upp, höger knäet börjar göra ont och haltar till vätskestationen vid 20 km. Där bryter jag mitt första lopp någonsin, det var tungt men kände att det inte skulle gå.

Var otroligt jobbigt att bryta och var jobbigt i några veckor efteråt. Visste att jag gjorde rätt i att bryta och det kommer fler lopp, men det var fortfarande otroligt tungt mentalt.

  Inser att jag ställde mig faktiskt på startlinjen och försökte, när många bröt redan genom att inte starta. 

Jubileumsmaran den 14 juli blev en ren kamp, var som att jobba mot en seg vägg hela tiden. Men framåt skulle jag och få revansch för den hemska Stockholms maran. Möter ansikten jag känner igen och hejar så glatt det går. Går tungt till vändingen där jag får en kick när familjen står och hejar på mig. Sen går jag in i en dvala och bara ska framåt, joggar fram tills Silverdal, där jag inser att det är bättre att gå så jag verkligen orkar runt. Är lite sur men fortsätter gå i rask takt och det känns lite bättre. Klarar repen och fortsätter framåt. Går förbi en buss där folk har brytit, men det fanns inte i min värld. Bara fortsätter gå tills det är ca en kilometer kvar till mål och då börjar det regna. Då släpper det tunga och jag kan göra en spurt in i mål, folk blir förvånade och även jag själv. Spurtar in i mål med Greyhund av swedish house mafia i öronen. Kommer in på stadion och väljer den kortare distansen. Kommer in på straxt under 6h och är riktigt nöjd för jag kom i mål!

 Efter Jubileumsmaran blir det vila och känner mig snabbt piggare, vilket nog beror på att jag gick ca en mil på slutet. Efter 14 dagars vila skriver någon om en strava Challenge i samband med speedgoat 50. Man ska springa 50 km på 3 dagar, jag sätter ett drömmål och tänkte försöka ta det på två dagar.

  Går upp kl 5 den 27/7 för att hinna med ett långpass innan jobbet som börjar i Skärholmen kl 13. Jag får ihop 27 km och dagen efter tänkte jag springa på morgonen, men var för trött så jobbar och på kvällen ger jag mig ut på Jurvafältet för att genomföra de sista 23 kilometerna. Det går inte fort, men klarar det! Med ca 5 min tillgodo så klarade jag att springa 50 km på två dagar. Något jag inte trodde jag skulle göra i våras, en helt underbar känsla! 

  Nästa äventyr var helt oplanerat. Anmälde mig först till Black River Run 20 miles (32 km) den 18 augusti för att få ett bra långpass innan Sörmland Ultra. Får sedan erbjudande att springa midnattsloppet gratis via jobbet. Räknar, kollar och inser att det faktiskt går att springa båda loppen samma dag så bestämmer mig snabbt för att ta chansen.

Dagen kommer och innan Black River Run har jag inte kunnat träna ordentligt då jag varit hängig men ändå hållit igång och tränat lugnt.

Starten går och det flyter på bra första varvet, det går snabbare än jag trodde. Dock gjorde jag ett rookie misstag och fick vänta tills pappa & co var på plats då de fick med sig min keps och solen sken. Blir ett stopp på 30 min och fortsätter sedan. Det går lite segt men fortsätter framåt och blir nog mina långsammaste 32 km, men jag genomför det och det känns bra i kroppen så bestämmer mig för att springa midnattsloppet också.

  Åker hem med tåget från Västerås, får inte mycket sömn men proppar i mig energi då jag brukar ha svårt med det efter långa lopp.

Möter upp Susanne inne i stan och peppar varandra innan Är hyfsat övertrött, sockerhög men det känns bra. Ställer mig i startgruppen och väntar på starten. När vi ska gå fram mot starten spelar de bumbibjörnarna och blir glad så en tår kommer. Starten går och springer runt och har så kul! Ler från öra till öra av bara tanken på att jag redan har ett lopp i kroppen och njuter. När jag kommer i mål är jag så lycklig men trött, glädjetårarna kommer och blir så stolt över mig själv.

 

Vilar ordentligt efteråt och kommer igång med träningen. Laddar inför Stockholm halvmaraton som inte går som jag tänkte, men med tunga ben tog jag mig ändå i mål på nytt års bästa så är nöjd. Sen blir det vila i två veckor för att benen ska få en chans inför Sörmland ultra som närmade sig med stormsteg. Efter det blev jag oturligt förkyld i en vecka, så träningen precis innan SUM var inte klockren men hade kött på benen från tidigare lopp under året.

 

Dagen D kommer och jag är nervös, men möter upp vänner och är där i god tid så känner mig redo. Starten går och rullar i gång i lugnt tempo. Trodde jag skulle få springa sist, men de hade en löpare som agerade kvast som blev super trevligt sällskap. Det går segt och känner av avsaknaden av träning innan men fortsätter framåt. På sina ställen går jag, men försöker springa så fort det känns bra. Springer förbi fin natur och kommer snart halvvägs och tänker: ”nu är det bara mindre och mindre kilometer kvar”. Kommer snart till en asfaltsväg som är en raksträcka, det går riktigt tungt men fortsätter framåt även om jag inte kan springa hela vägen. Vid nästa vätskestation möter jag glada löpare och har nu don’t you worry child med swedish house mafia på repeat. Den får mig att fokusera och fortsätta trots att det går emot. Tänker på reptiden som skulle vara vid Tyresta by 16:00. Kämpar och inser att jag har 5 min på min sida, andas ut och fortsätter. Nu kommer ett skogsparti som är lite tyngre och väljer att gå vilket lönade sig då jag orkade bättre på slutet. Kommer snart till vätskestationen vid 42 km och där fanns det coca cola. Tror aldrig cola har smakat så himmelskt som då! Får påfyllning i min blåsa på ryggsäcken och fortsätter snart. Springer förbi marathon distansen och nu blir det längd rekord för varje meter jag tar. Det går tungt, men fortsätter jogga och ta mig framåt. Kommer till 45 km skylten och får en minnesbild tagen. Inser att jag inte klarar maxtiden, men får ändå springa klart. Springer hela sträckan i motionspåret förutom backarna då jag går uppför. Har Greyhound på repeat och ska bara framåt. Tillslut möts jag av några med pannlampor och får höra att det inte är långt kvar. Tar mig uppför den sista backen och spurtar sen i mål, vilket för mig var helt otroligt! När jag kommer över mållinjen kommer glädjetårarna som jag känt av redan innan då jag förstod att jag skulle klara det! Förstår knappt själv vad jag faktiskt gjort.

Sen att jag genomförde Hässelbyloppet dagen efter är en helt annan galen grej! 😉

 2012 blev så mycket mer än jag trodde från början, jag överträffade mig själv så många gånger om. Insåg att gränser är till för att flyttas och att man klarar ALLTID mer än vad man tror!

Inför nästa år, 2013 tänkte jag springa ett lopp i månaden. Men finns så många roliga lopp så just nu är grovplanen uppe i +20 stycken. Med huvudmålen som är Prinsess halvmara på Disney World i Orlando USA, sub 5h på stockholm marathon, Lapland Ultra 100 km, Axa Fjällmarathon och sedan Black River run 50 miles.

Ska bli ett spännande år som jag tänker göra allt för att det ska bli just MITT år.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*