Blogg

Ny vecka- Nya möjligheter


Vecka 43 är i antågande och jag vill använda söndagarna till att slå ett slag för nya goda vanor. Små förändringar, förstärkta varje dag gör stordåd! Här är tre tips på hur nästa vecka blir sådär lite bättre:

1) Byt ut en köttportion mot något vegetariskt. Du gör både hälsan, miljön och plånboken en tjänst!

2) Ge någon en komplimang varje dag. Gärna någon du har lite svårt för. Dra till med ett stort leende också. Ringar på vattnet…

3) Var ute på lunchen. Det börjar bli mörkare. Det bästa är ju förstås att träna ute men blir inte det av så se till att du tar dig tid till frisk luft i dagsljus för en bra dos vitamin D.

Min vecka 43 är ett stort leende på läpparna. Har inte så mycket på revisionsjobbet men en massa förberedande jobb inför hälsojobbet som jag ska börja efter jul. Jag har dessutom flera spännande jobbmöten, två roliga, för mig, annorlunda träningstillfällen inplanerade, en middag på stan (händer inte ofta i mitt liv) och sen en hel helg med min dotter att se fram emot.

Jag avslutade den här veckan med 3 mil underbar löpning idag på Värmländska landsbygden. Det känns att jag slarvat med långpassen även om jag inte var så trött när jag var klar.  5 löppass och ca 6,5 mil avverkade. Helt ok!

Men nästa vecka är = fart! Häng med! 

                                                                                                                                                                                          


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Bästa skorna för trail! 14 nya modeller
  • Så springer du milen! Träningsprogram för alla nivåer
  • Så börjar du springa med din hund
  • Barnsoldaten som blev en av världens bästa traillöpare
  • Så toppar du formen
  • Forskning: Därför har du en löpares DNA
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Lyckas med veckans träning


Hands up igår var jag inte sugen på träning när jag efter flera timmar i bilen, en god sen lunch och lite uppgiftsinlämnande (jag läser ”Kost för prestation” på distans) var dags för minst 9 km löpning med backe.

Det här är en ”lätt mängdvecka” med ultramått mätt. Jag bygger upp mot att orka 10 mil löpning under minst 5 veckor innan min stora utmaning i april 2013.

Oftast jagar jag inte kilometer jag jagar kvalitet. Men nu är målet att springa 60 km denna vecka och då behövde dagens pass bli ca 9-10 km för att lämna 30 km till långpass imorgon söndag. Det är det jag rimligt hinner med då. Jag har inte direkt kört några intervaller så lite mjölksyra stod på schemat.

Inte sugen alltså. Ovanligt.Men jag vet hur jag funkar. Hur de flesta av oss funkar. Vi ångrar inte ett träningspass! Näver äver! Så ut med mig. I den skymmande värmländska fredagseftermiddagen. Är en slow starter så lång uppvärmning med stegrande fart. Började med en km på 5:40 och jobbade ned mot fjärde km på 5:00 fart. Väl framme vid min 400 meter långa backe var det bara att tugga igång. Korta steg, upp med blicken. Upp upp upp. Snabbt ned. Mål att snittfarten för passet inte ska rasa. Inte se fötterna när jag springer ned- de ska snurra under kroppen.

Efter fyra vändor var Garmin uppe på 8,7 km och det var dags att jogga ned. Lite löpstyrka med min egenpåhittade övning ”Svansjön”, så benämd för den gör att man ser ut som en balettdansör. Nåja. En stor svettig sådan.

Klar. Lycklig. Lyrisk. Varm och rosig. Mer jag än innan. Hurra!

Det är lördag idag och kanske dags imorgon att börja fila på nästa veckas träningsprogram? Träning blir inte av av sig självt, de flesta av oss får kriga lite med klocka och kalender för att få till de pass vi ser framför oss att vi ska göra.

Planering och balansering. Skulle jag vilja slå ett slag för idag.

Planering därför att livet kommer emellan och allt tar längre tid än man tänkt. Så planera in träningen med stora glada bokstäver i kalender och i skallen på såväl familj, vänner som kollegor. Jag ska träna! Wop Wop!

Sen har vi balanseringen. Det är väldigt viktigt att vi inte bara harvar runt på måfå om vi nu äntligen lyckats både planera och komma iväg på träningspassen.

Vad är målet med din träning? Som exempel är min då: Uthållighet. Styrka för att klara min vardag och min löpning. Teknik för att springa bra Snabbhet. Rörlighet. Och ”utmana skallen” med vilket jag menar att göra något nytt för att använda nya muskler och tankebanor.

Dessa komponenter ska in i veckans träning. Det kan som separerad småbarnsmamma te sig utopiskt att få in allt men då får man prioritera. Vad är viktigast? Om jag bara får till ett pass- vad ska det vara då för att ändå vara på väg mot mina mål? Sen plockar jag in träning för de andra komponenterna efterhand.

Behöver man ett pass av varje? Nej man kan vara lite smart med upplägget. Kanske ett långpass, ett intervallpass med efterföljande rörlighet, ett distanspass med löpstyrka efteråt. Ett annorlunda pass-kanske boxas? Planera nu in dessa och förbered fallgroparna. Ursäkterna vet vi redan att de finns triljarders av.

Sådär. Lycka till med nästa veckas träning!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Testing- Min bokhylla


Hej!
VARMT välkomna till min blogg- nya blogg! Jag är väldigt otekniskt så ville mest säga hej, testa att det funkar och önska en riktigt trevlig helg!
Själv är jag på min lantliga tillflyktsort i Värmland. Utan dotter för första gången sen hon föddes. Planer för helgen är att : sova gott, äta gott, träna, jobba i trädgården, plugga och jobba. Fullt ös som vanligt alltså! För att lära känna mig lite bättre kan man nog få en bra uppfattning genom en titt i min bokhylla:


Ny som gammal läsare- TREVLIG HELG!
Posted using BlogPress from my iPhoneLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Snabba enkla löptekniktips


20121016-174116.jpg

Hallåballå! Jag har just sprungit hem från jobbet på ben som helst ville ha yogat imorse men barnfria jag gjorde ett freudianskt misstag och satte inte alarmet. Vaknade väl utsövd klockan åtta. Det behövdes säkert.

Men det gör inget att benen inte vill. Man kan tassa fram och det kan man göra i viker tempo som helst.

Det här blir ingen avancerad tekniklektion men du får tre enkla saker du kan testa på nästa löprunda om du vill förbättra din teknik:

1) Tummarna upp. Det är kul att springa- och du kan nästan vinkla dem lite utåt till och med. På så vis kommer armbågarna nära kroppen.

2) Dra in hakan lite. Koppla den tanken till en lyktstolpe eller en papperskorg. Varför? Jo för varje gång du ser en ppperskorg kommer du komma på att du ska dra in hakan.

3) Lyft hälarna snabbt. Har du tur följer resten av foten med och du får ett kortare rappare steg. Jag lovar dig att likt för herr Baumgarten så kommer gravitationen se till att foten landar igen så isättningen kan du strunta i men med fler steg och hällyft får du hjälp att landa sådär snyggt och proffsigt lätt.

Nu är det bara att GÖRT!

Jag kanske springer snyggt. Men inte snyggt klädd 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Se äventyret


20121016-103518.jpg

Vad ser du? Ser du höstmörker, lera, rusk, kyla. Motvilja att ta dig ut. Anledning att stanna inne.

Tillhör du de 1 miljard som svälter? Som ska spara på energin så gott det går? Kanske en av de över 30 000 hemlösa i Sverige som inte kan gå in och duscha varmt när du blivit blöt av regnet? Inte har ett torrt ombyte och en tvättmaskin att tvätta bort leran?

Eller är du bara lite bekväm?

Jag ser äventyr. Jag ser frisk härlig nyregnad luft. Vind i ansiktet. Kropp som reagerar med naturen.

Kläder som värmer. En varm dusch hemma. Torrt ombyte. Mat att återhämta sig med.

Inga ursäkter. Alla möjligheter. GÖRT!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mängdvecka


Helt plötsligt händer det. Jag har mindre ”akutjobb” på jobbet. Har däremot en hel del att plugga. Lillan är hos sin pappa 4 dagar denna vecka. Jag åker till landet i helgen. Jag har massa tid att träna. Och i min, än så länge, känslobaserade träningsplan står det mängd. Vilken tur! Det är som vanligt mycket av allt men jag tror inte berg flyttas och mållinjer korsas av att man tittar på Bonde söker Fru eller Hollywoodfruar eller vad det heter utan dygnet är till för att göra gott och ha roligt i förening. Basta!

Förra veckan skrapade jag ihop nästan 5 mil med ett tröskelpass, en morgonjogg, ett backintervallpass, ett distanspass och en progressiv långdistans. Det viktigaste av allt- 20 km utan att min ischias gick bananas. Kunde sitta normalt (nåja det är fortfarande mig vi pratar om) på ett flygplan i 3 timmar.

Den här veckan är tanken att jag börjar skärpa mig lite med kosten. Jag lovar att jag ska skriva om hur jag tänker och nej det är inte LCHF jag pratar om. Bara om att äta för både njutning och prestation och inte bara på infall som jag mest gjort de senaste månaderna. Jag testade idag och är helt förvånad över hur jämn energin har varit. Hur rackarns pigg jag varit och mest av allt- hur glad min mage är! Jag vet inte vad jag ska kalla det för. ”Energikost” kanske.

Planen för resten av veckan är:

Tisdag- yoga på Atmayjoti. In med den rutinen en gång /vecka.  Distanspass hem från jobbet. Ca 8 km.

Onsdag: morgonjogg in till jobbet.

Fredag: Backintervaller

Söndag: långpass: 30 km

Idag var det tänkt att jag skulle träna styrka. Det började blåsa och regna och jag tänkte på hur många som stannar inne på grund av sånt väder. Jag älskar det! Ut för en uppvärmningsrunda. Benen kändes så galet pigga så jag tänkte att en sväng runt Råstasjön gör väl inget. Väl där pep Garmin lite lägligt och jag tänkte att jag ökar lite. Hade mina nya Inov-8 Xtalon på som jag tycker är en rätt teknisk sko. Man får lättare ett bra steg men den är inte så stadig som adizero XT. Sulan är fantastisk- känns som den greppar marken.

Iallafall så var det bara att rulla på. Alla bekvämlighetslöpare höll ju sig inne så det var inte så mycket folk. Massa löv. Massa tryck i benen. Har ju haft några lugna veckor. Efter två pip noterade jag att det var den snabbaste 2-tusingen jag sprungit någonsin ”i en serie”- alltså att jag inte maxar men kör på en fart där jag ska göra ca 3 stycken. 4:45 / snitt. No sweat! Bara massa regn. Saktade ned och stretchade lite.

Jag skulle ju hem och lyfta kettlebell men never waste good legs och hårt pass på schemat imorgon och 20 km igår så en gyllene medelväg: 1 2-tusing till.

Swosch. Sa det väl inte med snabba löpares mått mätt men 4:40 utan att ta i för mycket i snitt på de sista två kilometerna. Att sen rulla på snabbt hemåt och ha ork att köra rygg och bål med kettlebells i hällregn ja det tar jag som ett besked att jag ligger rätt med träningen nu. Vilat bra och är redo för hårdare träning.

Vad jag laddade för det här passet med? En stor näve pistagenötter och vatten några timmar tidigare.

Övrigt kul den här veckan: Åka till landet och kratta den enorma tomten. Elda i brasan. Läsa bok. Första gången jag åker dit utan Lillan sen hon föddes och visst kommer jag sakna henne men jag ska passa på att läsa mer. Det kommer hända något superhäftigt med bloggen. Vi jobbar vidare med Tjejmarathon.Jag ska på ett otroligt spännande event inom företagshälsa på torsdag. Det är tentamensvecka i form av diskussionsfrågor på kursen jag läser. Och jag har a lot of stuff to do. Som vanligt. För att jag valt det. För det är livet.

Work hard. Play lots. Do good. Love and rest.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*