Blogg

Nya vanor i köket och 1-2-3 grodda! #foodsforeverydaychamps


Jag har liksom många andra fastnat i att laga same old i köket varje vecka. Det ska handlas nya grejer och tänkas om och det tar jag mig inte tid till. Men nu så! Varje vecka testar jag ett nytt recept. Självklart utifrån #foodsforeverydaychamps premisser:

1) Enkelt

2) Gå fort

3) Inte skapa så mycket disk

4) Vara väldigt gott

5) Näringsrikt

Förra veckan blev det en supergod fiskgryta. Den här veckan…återkommer! Inte hunnit handla.

Så en plan är ett nytt recept varje vecka och det är inte vilka recept som helst: Jag har en sån där klipp-o-klistra kokbok där jag klistrat in recept i typ 15 år. Många är på engelska från mina år i London men funkar än. Jag ska beta av ett därifrån varvat med nya jag kommer över när jag ligger i min divan och läser heminredningstidningar och Mama..

En annan plan är att fortsätta vara klimatsmart men lära mig ännu mer om vad som är klimatsmart att äta och dela med mig av det. Det är vårt ansvar att veta och göra bra val så det vill jag gärna anamma och lära barnen. #klimaterian ftw!

Det tredje är att grodda. Det är ju så lätt, varför har jag inte gjort det innan? För jag älskar groddar! Och de är fullproppade med näring. Riktigt bra skit!

Jag började med mungbönegroddar för det var väldigt lätt. Såhär gör du.

1) Skölt mungbönorna och lägg dem i en skål med mycket vatten över natten. Det blir typ 6 ggr så mycket volym när de groddas så börja med en deciliter kanske.

2) På morgonen sköljer du dem noga i ett durkslag och plockar bort de som ser skadade ut.

3) Låt dem vara i durkslaget och sätt det över bunken. Täck med handduk och skölj dem och skaka lite 2-3 gånger per dag.

Det känns som det är viktigast att skölja dem när de börjat grodda så kanske börja en onsdag och sen kan du kanske lättare skölja tre ggr per dag när det är helg. Perfekt i sallad eller om du är som jag så äter du dem rakt av.

Jag testade att försöka grodda quinoa också. Well. Det tog fem dagar sen kom det yttepytte små skott och jag gav upp. Måste skaffa fler durkslag för att kunna ha fler groddprojekt igång. Har du testat att grodda något annat- hur gjorde du? Hur gick det? Berätta gärna!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Åh- vad smart! Ska kika efter sån. Tack för tips 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Metabol flexibilitet – tre sätt att träna lågglykogent


Ett begrepp jag hör används mer och mer nu är ”metabol flexibilitet”. Det är inget nytt i sig- det handlar om att kroppen är bra på att anpassa sig till att använda den energi vi ger den. Alltså- äter du mycket kolhydrater så produceras mer enzymer, hormoner, transportörer osv för att använda kolhydrater och äter du mer fett sker detsamma för fett.

Något många kanske vet är att en ”bieffekt” för den som tränar hårt är att äter du väldigt mycket av till exempel fett och väldigt lite kolhydrater så blir du lite sämre på att använda kolhydrater som bränsle. Och vice versa.

Att oxidera fett kräver mycket mer syre än att använda kolhydrater som bränsle. Därför använder kroppen procentuellt mer fett vid lägre intensitet- lite förenklat. När det ska gå riktigt fort behövs det såpass mycket syre så det blir för trögt att använda fett. Det går långsammare helt enkelt än om det finns kolhydrater att tillgå. (Glykogen när det är lagrat i kroppen i muskler och lever). Nu ska vi inte fastna i detaljer- det behövs inte!

Man vill förstås vara bra på båda. Att vara bra på att oxidera fett effektivt hjälper dig framförallt under uthållighetsutmaningar där intensiteten är lägre och. Men ju mer fett du kan använda även vid hård ansträngning desto mer spar du förstås kolhydraterna som är det som kan ta slut.

Så hur ha kakan och äta upp den?

För det första så är det här finlir att fokusera på. För de allra flesta handlar det om och räcker gott med att faktiskt träna. Träna för det man vill göra.

Men om man har koll på det och ändå springer en del pass, ja då kan man ju passa på att skruva dem lite för att förbättra sin förmåga att använda fett.

Har man inte gjort det tidigare så är det inte så smart och inte så trevligt att utesluta kolhydrater en dag och sen kliva upp morgonen efter på tom mage och bara springa. Det går utmärkt för många men inte för alla men vill man närma sig att springa ”lågglykogent” eller ”train low” så kan du testa lite olika varianter.

1)Eftermiddagspasset

Ät mindre kolhydrater till frukost och eller lunch och spring ett lågintensivt pass på eftermiddagen/kvällen innan middag.

Kanske äggröra och kaffe. Kanske äggröra och avokado. Omelett med lite ost. En käckebrödskiva går bra också.

Lunch utan pasta, ris, potatis och ”underjordsgrönsaker”. Inget bröd förstås.

Känn efter hur det känns i kroppen och gå på det.

2) Morgonpasset version 1

Här kanske du har ätit en middag med kolhydrater innan men inte ätit frukost. Ta en kopp kaffe för all del som hjälper släppa lös så kallade katekolaminer- adrenalin och noradrenalin som i sin tur hjälper fettoxidationen. Har du ätit bra med kolhydrater innan men inte förbrukat dem så har du förmodligen ett bra lager i musklerna, men kroppen använder gärna leverglykogen under natten så det kan vara lågt.

3) Morgonpasset version 2

Här har du ätit lite kolhydrater dagen innan, kanske inte ens fyllt på ordentligt efter ett tidigare träningspass för du vet att du inte ska träna hårt. Då är du riktigt ”kolhydratlåg”.

Några gånger i veckan passar detta utmärkt för att få ut lite mer inför de lågintensiva passen. Inför ett långpass kanske du kan testa det, men äta energi under passet då kroppen är väldigt insulinkänslig och det är smart att testa att äta som du ska göra på det lopp du tränar för.

Hur jag gör

Kanske inte passar dig men såhär gjorde jag inför mitt 100 miles lopp: Några dagar i veckan sprang jag lugna pass på lite kolhydrater. Inför långpassen laddade jag sällan med just kolhydrater men åt under passet för att vänja magen vid att ta upp energi. Det fungerade utmärkt – energin under loppet funkade hur bra som helst.

Nu när jag inte riktigt kommit igång med träningen ordentligt så bryr jag mig inte alls om hur jag äter. Ibland är jag helt tom när jag springer. Ibland har jag ätit. Men jag kommer fokusera lite mer på det, på ett enkelt odramatiskt sätt inför det här året när jag ska springa några tuffa lopp.

Frågor? Shoot! Jag skriver gärna mer i ämnet!

Foto: pwrdby.se


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Hej Emelie! Tack! Bra fråga- jag tror jag passar på att skriva om den i ett inlägg men självklart är det värt att göra. Det kan vara större risk för immunförsvaret, du kommer inte upp i den snabbaste fart du skulle kunna springa men däremot kan EFFEKTEN av passet vara jättebra så kör på men vet att du har mer att ge om du ger kroppen raketbränsle :). Lycka till!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Måndagspeppens återuppståndelse- Återhämtning från stress


Jag är inte psykolog- som ni nog vet. Lider man av allvarliga stressproblem är det inte mig man ska vända sig till. Men jag arbetar ju salutogent- alltså med det som främjar hälsa och litegrann med stresshantering på den nivån som inte är sjuklig utifrån rollen som hälsocoach. I mitt jobb arbetar jag med förebyggande strukturer och processer för att undvika onödig stress både för organisation och individ.

Många upplever mycket stress. I form av att det är för mycket att göra, ont om tid, konflikter, otydlighet, höga förväntningar (ofta från en själv) med mer.

Många vill stressa mindre men det kan vara svårt att veta i vilken ände man ska börja. Att bara sluta stressa upp sig över saker är svårt.

Vad som däremot kan vara lättare är att lägga energi på att få in mer återhämtning från stressen. För stress klarar vi av om vi bara får adekvat återhämtning. Och får vi återhämtning så kan vi lättare se nyktrare på vår stress och faktiskt kanske stressa mindre bara därför.

Vad återhämtning är det är lika unikt som du är. Att slänga sig framför Bron (eller Skam verkar det vara som gäller nu) kanske funkar för en person. För en annan att dansa zumba eller laga mat. Men låt oss säga att det är ditt jobb och alla dina åtaganden som stressar dig. Då finns det tre områden som jag lovar dig kommer hjälpa!

1. #sömnstark

Ingen är förvånad va? Är du riktigt stressad kan sömnen vara såpass störd att det inte bara handlar om att lägga sig tidigare. Du kanske måste jobba med din sömnrutin. På mitt företagsinstagramkonto skriver jag hela januari om sömn. Men under sömnen så städas ditt mentala skrivbord, stressen silas bort och du vaknar dessutom bättre rustad för att just inte stressa upp dig då hela du funkar bättre. Ta hand om sömnen alltså!

2. Enkel motion, gärna i naturen

Du har säkert läst om att träning är bra mot stress? Och det är det förstås men när det är stressigt så är det ofta som tiden till träningen får stryka på foten. Det kanske är inplanerat avancerad träning på ett gym med en högljudd instruktör och skränig musik. Kanske intervaller med blodsmak eller en wod med en stressande klocka. Det är ofta det sista du behöver när du redan börjat tömma din stresshink och känner dig sliten. Just då behöver du låta kroppen rensa sig från stressen och det gör den jättebra genom fysisk aktivitet men lätt sådan. Lägg inte stressande träning på stressad kropp. Det kan också vara svårt att ta sig tiden när det är mycket annat och då är det viktigt att det är superenkelt! Dra på dig jackan och skorna och ta dig utomhus. Sök upp den lugnaste plats du har inom rimligt avstånd och bara gå eller jogga lugnt. Annan lugn rörelse funkar förstås också bra.

3. Ta hem andningen

Du behöver ingen app för det här. Sätt dig bekvämt. Blunda. Lägg en eller två händer på magen. Andas in genom näsan och känn hur hela magen spänns ut- tänk jultomte eller Pluras kagge. Lungorna går långt ned och långt bak och när vi stressar eller vill se smalare ut andas vi gärna uppe i bröstkorgen. Bara genom några riktigt djupa andetag påverkar du hela hormonsystemet och dessutom kroppens syrabalans. I andningen möter det medvetna det omedvetna. En rörelse som vi både styr och inte styr över. Det enklaste men ofta svåra. Bara sitt eller stå och andas med slutna ögon. Pusta ut för all del. Stora djupa andetag så lungorna spänns ut åt alla de håll. En liten stund. Det gör stor skillnad, det går att göra var som helst och det är gratis.

Det här var tre tips för att hitta sätt att stötta din återhämtning från det som stressar just dig.

Ta hand om dig!

Foto: pwrdby.seLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tankar om kost- att göra medvetna val i en värld av överflöd


Övervikt och fetma ökar i Sverige för varje år. Det medför förutom ohälsa för individen stora kostnader för sjukvården och således samhället. Runt hälften av alla medborgare är överviktiga. Fler och fler blir feta.

Underbara Clara skrev ett fantastiskt inlägg nyligen om hur hon fick en rejäl dos skit när hon valde att gå ned i vikt. Vilket hon ansåg sig behöva för att må bättre. Vikt hänger inte rakt av ihop med hälsa förstås- man kan vara smal och osund, lite överviktig och hälsosammare än få. Det har inget med skönhet att göra heller vilket modevärlden verkar börja fatta som tur var. Men fler och fler lider av övervikt och fetma och det är ett problem. Precis som det är ett problem att en del stressar över detaljer i vad de äter trots att de inte har problem med vikten.

De allra flesta av oss lever med utmaningen att:

1. Det finns obegränsat med livsmedel i vår närhet, närsomhelst

2. Vi är programmerade på att gilla sött och fett- eftersom det historiskt har varit brist på mat snarare än överflöd och fick vi tillgång till det skulle vi kunna äta mycket för att lagra in.

3. Skräpmat är billigt, ofta smart och attraktivt paketerat och placerat där vi försöker köpa mat.

4. De flesta av oss har en vardag som inte naturligt leder till hög fysisk aktivitet utan snarare mycket stillavarande arbete i närhet till sånt som går att äta. Vi gör av med mindre än vad vi är sugna på att äta helt enkelt.

5. Våra kroppar är experter på att hantera svält men inte på att hantera för mycket mat. Vi har flera hormoner som hjälper till att höja blodsockret, men bara en som sänker- insulin, som får jobba hårt i dagens samhälle.

Givet detta så handlar kosten för de allra flesta om att navigera på ett hav av för mycket mat.

Men samtidigt anar jag en trend sen ett tag i sociala medier där man låtsas unna sig hela tiden. Säger sig leva utan restriktioner. Det läggs upp en evinnerlig radda på fikabröd med #balans #unna sig osv. Som att man passar på att slita fram mobilkameran så fort man äter något onyttigt för att visa att man minsann inte håller igen.

Jag tror inte jag använt de taggarna men jag ska villigt erkänna att jag har definitivt inte delat inlägg där jag berättar hur jag förstås medvetet håller igen med kosten nästan varje dag. Herregud, jag skulle rulla fram, vara seg, trött och förmodligen inte må så bra som jag gör annars. Självklart står jag emot impulser regelbundet! Om jag skulle fika varenda gång jag var sugen på det- då skulle jag fika varje dag. Men det vill jag inte både för hälsans skull men också för att undvika viktuppgång. Jag har inga förbud och följer ingen diet men jag har lite knep för att ha marginal till att fika då och då.

Jag tycker det blir lite snett och jag har hört de som beklagar sig att ”om jag skulle fika som hen eller hen skulle jag gå upp i vikt”. Som inte får ihop bilden av personer som verkar fika hela tiden men ändå är smärta. Well. Jag kan lova att flera av de här personerna precis som du och jag står emot begär ganska ofta.

Nu vill jag förtydliga att med bra kosthållning där man ”buffrar” med bra mat- såsom proteinrikt, fiberrikt och annat mättande så är det ganska lätt att få till en stabilitet där man inte går runt med sötsug. Men det är ju fika precis överallt ibland och har man som jag ett stillavarande jobb- ja då går det inte att tacka ja hela tiden för man gör inte av med energin helt enkelt.

Jag har varit på väg att tipsa om ”smala” recept och varianter men inte velat på grund av stigmatiseringen. Men, vi är många som faktiskt aktivt måste försöka göra smarta val för att inte äta mer än vi gör av med. För att kunna unna oss det onyttiga vi verkligen vill unna oss, inte det som bara slinker ned bara för att det finns överallt.

Jag tycker det är superviktigt att det är gott, att man njuter av mat, att det inte ska vara en uppoffring. Att det inte ska vara kopplat till samvete när det inte blir som man tänkt. Att det ska funka. Att man ska kunna tokfika på det man gillar allra mest. Det är slentriansockret jag är ute efter. Det onödiga fettet (jo för jag tillhör de som inte tror på att man ska välja det fettrikaste hela tiden, det är skillnad på light och light). Som mamma till två döttrar och med 10 år (tills för ungefär 8 år sen) med ett dåligt förhållande till mat i bagaget är jag otroligt mån om att bibehålla ett sunt förhållande till maten och inte göra det komplicerat.

Kost är så laddat. En miljard svälter och vi vi västvärlden har för mycket av det. Det har blivit en klassfråga. Det är politik. Det är en enorm klimatfråga och förutom att äta gott, enkelt och näringsrikt vill jag så gärna lära mig mer om att äta klimatsmart. Så på bloggen kommer jag fortsätta dela tips på både mat och fika men även väva in tips på recept för dig som vill äta lite färre kalorier men ändå äta dig mätt och på det jag lär mig om klimatsmart mat.

Hur tänker du på kost? Berätta gärna dina tankar och vad du vill läsa mer omLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Bli #sömnstark i år


Sömn alltså. Tar man hand om den tar den hand om väldigt mycket. Det är som att stå på en stabil grund med sköldar mot bacillusker, stress och eftermiddagsdipp. Mycket annat ska till – jag vet. Men ändå. Något så fundamentalt och gratis som är så kraftfullt!

Sverige är dock ett trött land. Många är trötta och många sover för lite och för dåligt. Det påverkar hur vi mår, det påverkar vår hälsa både nu och senare och det påverkar vårt humör och prestationen både på jobbet och om man tränar.

I januari tillägnar jag hela månaden till att dela tips och fakta om sömn på mitt företagsInsta´- där heter jag @formstarkhalsa . In och följ om du vill ha tips, pepp och inspiration till att ta hand om din sömn eller är intresserad av hälsa i allmänhet och hälsa på arbetsplatsen i synnerhet. Den är din motorväg till vad du än vill göra under 2017..och alla år efter det!

Sov så gott!

 

Och glöm inte att göra snöänglar!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

2016 var året då jag/ 2017 blir året då jag


Tillbakablickar är bra. Jag älskar ju reflektion och att stanna upp. Det är så lätt att bara skena vidare men hur blev förra året egentligen? Ett otroligt starkt år. Kände mig stark förra året. Och då var jag nog ännu starkare för så brukar det vara, att man inte tror på sig själv tillräckligt. Så mycket häftigt hände, men det kändes också som ett år där det ”lilla livet” tog stor plats- vardagslunken. Det gillade jag. Livet är så dramatiskt ändå.

2016 var året då jag..

Satte hälsan först

Förutom att jag hade feber för första gången på sisådär 7 år genom att hela familjen låg däckad i influensa i början på januari var jag helt frisk. Hela året. Helt skadefri också. Min rygg trasslar lite om jag inte tar hand om den och vänster höft behöver ganska mycket kärlek men den hindrar mig aldrig. Jag har sovit ordentligt, jobbat med mina tankar och min oro. Tagit perspektivtänket. Jag har ätit bra och motionerat varje dag. Inga förbud, inga måsten. Jag har nog aldrig haft bättre hälsa än det här året. Mycket enkelhet. Mycket tid i naturen. Fint.

Sprängde min uthållighetsgräns

Jag kan inte säga att det är vettigt att springa 16 mil för alla. För mig har resan mot sub 20 timmar på 100 miles varit helt fantastisk! Jag har gjort det hållbart. Naturnära. Njutningsfullt. Tassat i skogen. Gjort utflykter, äventyr. Transportlöpt. Njutit. Funderat. Och loppet var ett av de starkaste jag gjort, nog det starkaste. Så fokuserad. Höll plan, höll ut. Höll i. Det där jag är så dålig på. Jag höll i. Fick uppleva kraften i det mentala när det är på plats. Hur det känns att vara så fokuserad och bestämd på en sak att det bara går som ett tåg. Det ska jag ta med mig till andra områden i livet. Jag hade världens bästa support också. Jag gjorde det. Goddamit.

Firade kärleken lite extra

Vi gifte oss. Vi gjorde det på vårt sätt. Vi träffades i ett kaos 2011: Han räddades till livet genom en levertransplantation. Jag hade bestämt mig för att aldrig lita på någon igen, inte släppa in någon. Det struntade han i och bara klev rätt in i hjärtat på mig och kärleken bara växer. Som jag sa i mitt tal till honom- jag var på flykt från allt och kanske mest mig själv, men hos dig kom jag hem.

Vi har varit med om saker man inte ska behöva vara med om, vi lever med en oro som aldrig försvinner. Men tillsammans har vi klarat det och vårt sätt att se på världen och ta oss an den gör mig lycklig.Vet inte om jag tror på ödet men att just vi träffades just då- det är magi. Vi gifte oss på vårt sätt: jag var barfota, ringarna var av eko-guld, vi hade en gospelkör som kom in och överraskade alla gäster i kyrkan och sjöng ”I’ll be ready”, Baywatchthemet. Min vän Sara’s mamma var vår fantastiska präst. Vi hade inte bröllopstårta utan våra favoritefterrätter: kladdkaka, blåbärspaj och rulltårta (!! Nickes favorit). Våra närmsta var där. Och vi trodde vi visste hur det skulle bli men vi blev helt jäkla knockade av all kärlek vi fick. Av familj och vänner. Så mycket kärlek! En sån magisk dag.

Var en förvirrad men stolt och lycklig mamma

Det är f*n inte lätt alltså. En stor 7-åring. En bestämd 2-åring. Räcka till. Ge sig själv cred för att man gör sitt bästa. Jag fortsätter gå tidigt från jobbet, hämta tidigt. Stänga av omvärlden och bara vara med dem. Älskar att bara vara med dem i vardagen. Men får ofta dåligt samvete ändå. Att vara förälder, en bra förälder, det får man fortsätta kämpa med hela livet. Det är den coolaste resan. Jag fattar inte hur hjärtat har plats för all kärlek. Det är helt galet- jag skulle ju inte ha barn. Nu tittar jag på de där två och kan ibland inte fatta att jag får vara mamma till dem. Den där som ska fixa det där med märkta kläder, föräldramöten, guida genom livet.. det är jag! Herregud vad stort det är!

Kände stor weltsmerz

Terrordåd. Bilder och nyheter från Syrien. Att inte förstå ondska. Att känna frustration över egoism, nånannanism. Klimatskräck. Frustration. Vart är vi på väg och hur kan det fortsätta? Men landar som alltid i mitt motto att det ju bara är MITT beteende jag kan förändra. Inspireras av andra och försöka sprida vidare.

2016 var ett starkt år. Det var på hjärtat-i-halsgropen-fronten ganska lugnt för en gångs skull. Det tuffade på. Det var starkt! Jag är så tacksam så tacksam.

2017 blir ett spännande år! Det ska bli året då jag:

1) Gör nya saker med barnen

En 8-åring och en 3-åring. Olika som person. Olika intressen. Ser så fram emot att vara ute i naturen med dem men också göra mer ”stor-tjej”grejer med min stora tjej. Stötta hennes intressen, försöka lära mig mer om att hjälpa att bygga självkänsla, älska sin kropp. Utmana sig men alltid veta att man duger och kunna stanna upp och känna vad som är rätt. Jag ska fortsätta hämta tidigt för att få den där fina tiden mellan hämtning och middag. Läsa för och med. Utonjuta tillsammans.

2) Överraskar min man

Han är så omtänksam och påhittig för mig. Jag ska försöka överraska honom också. Han kommer få det lite tufft i år pga mitt karriärdrag (se längre ned) så jag vill verkligen planera in saker för bara oss. Såna där saker som han uppskattar.

3) Fortsätter försöka göra skillnad.

Gör något för innanförskap. För klimatet. Fortsätter driva Tjejmarathon och Starstruck Unlimited som är den ideella förening jag och Madde grundat. Vi har med er hjälp samlat in snart 700 000 kronor till de som verkligen behöver det. Är det inte coolt så säg?

Gör mer för hälsan i Sverige. Den vi har tillgång till att skapa själva. Genom vad vi gör och hur vi jobbar. Vi är 5 miljoner som går till jobbet varje dag. Mår vi bra där kan det få stor effekt på livet i övrigt. Och vice versa.

4)Springer brantare och fortare

Jag ska..nog..inte springa något 100 miles till just nu. Det är ganska stor skillnad att träna för säg 8 mil och 16. Jag är sugen på flerdagarslöpning, tuffa branta pass, drömmer om att springa i Skottland eller på Irland (där mitt tänkta lopp är inställt i år!!). Men mycket om att springa i Jämtlandsfjällen lite hur som haver. Man blir bra på det man gör och jag är långsam och uthållig. Det vore roligt att springa ett maraton på runt 3:30, det vore kul att springa en fjällmara så lungorna vänder sig ut o in. Det enda jag har inplanerat är Ursvik Ultra men jag ska hitta några fler utmaningar. Jag är ju inte en sån som springer massa lopp, jag vill helst vara ensam ute i naturen men några nummerlappsevent blir det nog. Jag vill så gärna åka iväg och springa i Marocko, Alperna osv osv men jag tycker inte det är ok att vara borta så mycket från familjen. Man har sina kort att spela och ska jag åka bort ska det vara något riktigt rätt.

5) Blir egen företagare på heltid

Detta ska jag skriva mer om men jag växlar fullt ut i Formstark Hälsa från och med nu i januari, heltid i februari. Hållbar hälsa för välmående och lönsamhet inom organisationer kan man säga att det kommer handla om. Med fokus på struktur och process för förbättrat resultat där hälsa är ett verktyg för både friska medarbetare men även produktivitet, varumärke och hållbar organisation. Men det kommer mer om det i ett senare inlägg. Att jobba med att främja hälsa är stort och obegränsat men jag vill befästa min så kallade USP och den resan kommer handla om allt ifrån att workshoppa med ledningsgrupper till att ta med grupper ut i naturen där man ofta hittar svaren hos sig själv.

Fortsätta podda med Boel i vår podd Health for Wealth ska jag också göra. Får så fin feedback på den, våra gäster och alla tips. VI har så kul. vi lär oss så mycket och vi har så många gäster vi vill ha med!

6) Blir student igen

Jag har en salig röra av högskolepoäng: En civilekonomsexamen men även ganska många poäng inom miljöämnen som biologi, miljöteknik, miljövetenskap, kust och marinvetenskap. Läst journalistik, litteratur, näringsfysiologi, näringslära med mer. Jag ska inte kasta mig över en magister men jag ska ta lite kurser i ledarskap och eventuellt lite psykologi. Alltid ständigt lärande är mitt motto. Jag har varit sugen på att läsa mer inom fysiologi men jag tänker att samhället behöver mer av det andra och jag läser så mycket inom kost och träning ändå som fritidsintresse.

7) Downshiftar mer

Vi bor litet. Har få saker. Vi undviker att använda bilen, flyger inte till Thailand, flög inte alls förra året nästan och nog inte i år igen. Sopsorterar allt. Äter bara lite rött kött någongång då och då. Köper second-hand, återanvänder osv osv. Är nog en hyfsat klimatsmart familj men det går alltid att göra mer. Jag ska verkligen försöka göra klimatsmarta val och ska försöka dela de saker jag hittar på min Instagram och här. Det ironiska var att jag började året med att starta upp min nya Iphone 7 som jag fick hem för länge sen men inte orkat med riktigt. Det finns en etiskt producerad telefon som heter Fairphone- den hade jag velat ha!

8) Läser mer

En timme om dagen. Bokhögen bara växer men det är en sån där vana som är svår att få till tydligen. Får sätta en timer eller något. Jag ångrar det aldrig men det blir liksom inte av. Läsa innan att sova ja men inte det här ”pluggläsandet” som jag behöver också. Men idag börjar jag!

9) Låter musiken ta plats

Det får låta hur det vill, jag blir lycklig av att sjunga och spela gitarr och nu har vi ett elpiano hemma också och jag har hittat mina gamla pianonoter. Vet hur det ska låta i huvudet- fingrarna lyder inte. Ska ta mig tid att spela både gitarr och piano och gärna med barnen som båda älskar att sjunga och den stora spelar redan piano och verkar ha ärvt mitt gehör men hoppas hon lär sig noter bättre än jag gjorde….

10) Living da lycra lifestyle

Fler promenadmöten, mer av att våga dyka upp i bekväma kläder som främjar rörelse. Be the change och allt det där. Fram för fler möten i rörelsekläder!

Jo och så ska jag sluta ha svårt med att lägga upp bilder på mig själv. Så här är bilder på mig från i år. Från speciella tillfällen!

Jag ser fram emot 2017- hoppas du också gör det. Berätta gärna vad DU ska lägga kraft och fokus på i år!

Störst av allt är ändå kärleken! Foto Sofie Lantto

Jag och Boel Stier startade podden Health for Wealth och vi forsätter! Foto: Katarina Jansson

Foto: Sofie Lantto

Blivit mer och mer sånt här. Från vår frukostworkshop på Allt för Hälsanmässan. Foto Katarina JanssonLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*