Picklemania och tankar om mat i jul
Hallå! Om ni vill känna er Ernstiga eller husliga eller pyssliga eller fixa en sista-minutenjulklapp eller bara som jag är en sucker för vinäger så har jag tips till er!
Jag har pickat tre burkar än så länge men det blir fler: Morot, röd lök och rödbetor.
Hur. Lätt. Som. Helst.
Fram med en ren glasburk.
Häll en del vitvinsvinäger till tre delar vatten i en kastrull. Häll i en nypa socker (det har jag glömt två gånger av tre, gick bra men kanske inte håller lika länge vad vet jag, spelar ingen roll man äter upp snart ändå). I med kryddorna (ger exempel nedan). Koka upp.
Låt svalna. Häll detta över tunt skivade/hyvlade grönsaker som du har lagt i glasburken. Låt fantasin flöda men herreminje vad gott det var med röd lök! Morot också. Tänker att gulbetor skulle vara fint också.
Mina morötter kryddade jag med: Pepparkorn, lagerblad och korianderfrön
Mina rödbetor kryddade jag med: Chiliflakes och ingefära (det rök ur öronen!)
Min rödlök blev det bara: Flingsalt, lagerblad och pepparkorn.
Jag ska testa vidare. Det är så gott. Jag älskar vinäger. Gillar inte sill. Ska äta picklade grönsaker istället. Gött!
Sen tänker jag på det här med julgottis. Hur tokigt det kan bli. Jag räcker villigt upp handen på att det blir för mycket sött de här dagarna kring jul. Och jag ger mig själv inte dåligt samvete för det, jag äter i godan ro av det godaste. Det blir win-win och sen är man less på det söta och återgår till sin vanliga kost. Loose loose är ju att inte kunna stå emot och sen dessutom må dåligt över det. Det Jag försöker inte laga massa alternativa julgottis och hävda att det skulle vara vare sig näringsrikt eller nyttigt. Socker är socker är socker om man hårddraget och bara för att du byter vitt socker mot lönnsirap eller mjöl mot malda nötter så är det fortfarande väldigt mycket mer energi än vad vi oftast behöver och inte så värst nyttigt ändå. Sila mygg och svälja kameler…
Det är gott. Det är helt underbart gott och tänk så galet det är att vi upplever mindre välmående runt jul när vi egentligen borde njuta som mest.
Det är bara några dagar. Välj dina synder. Njut av dem. Ge bort det du inte vill äta för det är svårt att motstå det när det finns hemma. Det är inte där fajten lättast tas. Utsätt dig inte för att ha sött omkring dig hela tiden. Det är inte snällt.
Det kommer ett nyår då vi alla som en skänk från ovan får börja om, om vi behöver det. Och jag ska dela med mig av ett av mina favoritgottisrecept men det kommer på Instagram för det är där jag håller hus enkom under julledigheten.
Jag tar helt julledigt tror jag. Men på Instagram delar jag tips, trix och fina bilder från varm vinter i Värmland. Haka på där!
Jag hoppas att ni ska få en riktigt fin julhelg. Tid för samvaro. Tid för #utonjut. Tid att reflektera och fundera och lyssna på magen och hjärtat.
2017 blir jag egen företagare. Det ska jag berätta mer om efter nyår. Må så gott!
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in