Blogg

Spretigt och roligt på Allt för Hälsan


Fortsätter på temat ”spretigt” idag. Årets tema för Allt för Hälsan var Mod. Intressant tänkte jag innan jag for dit.

Väl där hade jag glömt det och blev inte påmind förrän jag såg en vägg där det stod ”MOD- våga klottra”. Det var det enda jag såg som påminde om det.

Mässan har fem huvudområden som den är indelad efter:  Träning & Motion, Kropp & Själ, Kost & Energi, Behandling & Relax samt Naturlig Skönhet.

Anlednding till min distraktion var alla de montrar jag passerade. Klientelet såhär den första dagen, en svenssonarbetsdag var, för att generalisera väldigt hårt, glada damgäng. Roligaste kommentaren jag hörde var en herre som fått fatt i ett proteinpulver och frågade ”Jaha kan jag strö med det här som socker?”. Underbart.

Lika förvirrad var jag själv när jag irrade mig in i ståndet (förlåt! kunde inte låta bli!) där man sålde sexleksaker.

Däremot hittade godisgrisen Annie snabbt rätt på hälsomässigt malplacerade montern med chokladpraliner för 5 kr styck. Se bara:

Måste vara under kategorin kost och energi va?

Efter den var det ingen ide att ställa upp på chakrafoto för det hade nog bara varit kolafärgat av all choklad. Hick. Rap.

Här fanns allt från Spartan Kettlebells till naturlig epilering. Pippiklänning för vuxna till träningskläder från Sverigelanserade Lorna Jane som är ett stort australiensiskt träningsklädmärke. Rätt dyra (en sportbh med ilägg för 499 kr) och för ”kvinnor” är det då rakt inte. Flickor på väg på disco kanske. Annan diskussion- vidare!

Man kunde ge blod, få thaimassage, tävla om hälsoresor, köpa hälsoböcker, köpa Paulunpåsar, köpa LCHFmat, köpa soppor som var istället för mat. Se två damer i neon laga pulversoppor som de hade mat i- typ spiksoppa fast dyrare. Man kunde smaka kaka bakad utan socker och det gjorde jag men smakade inte soppan´på pulver fast med mat i. Pulver fast det var mat i. Förstår ni? Nej inte jag heller.

Självklart var det minst fyra ställen som sålde sånt som hade aloe vera i och självklart fanns det två stånd med naturgodis. Cocosvattnet flödade och överallt satt folk eller låg i massagestolar som knådade ryggen, nacken, fötterna. Inga djur förutom fiskar som åt fötter. De måste bli mätta på en hel helgs ätande på alla besökare.

Man kunde få gratis behandningar (kö) eller betalbehandlingar ( ingen kö och ca 150 kr för 15 min massage) Det låg folk i rör med ljus i och det gjordes andra behandlingar som jag är rädd att försöka förklara. IPL. Laser. Anti cellulite. Genanalyser.

”Snippgympa.se” hade också en monter där de även hade samlat allt som var kvinnoproblemsrelaterat. De serverade även lingondricka vars ironi jag förstår först ..nu…haha.

Och så självklart i ett hörn. Enträgna Fredrik Zillén med sin Spring Snabbare workshop. Ta med joggingskorna och testa vetja!

Ja massor att titta på, fråga om, testa prova! Fanns även ögonlaserklinik, hörselhjälp, kiropraktorer, Axelssons osv osv.

Självklart hälsade jag på hos Fitness Mag och gav Mats en kram.

Men det jag mest kan rekommendera, som jag tycker är mest värde för den lilla entreavgiften om 140 kr- det är yogan! Det är olika yoga och mindfulnessklasser om 30 minuter hela dagarna! Alla är med introfokus vilket gör att du kan pröva på oavsett nivå. Jag hade äran att få yoga ashtanga för Pernilla Cristvall igen. Efteråt kom en amerikansk yogalärare fram och gav mig en av de två fina komplimanger jag fått idag.

Innan det hade jag prövat på Acroyoga. Trodde det var akrobatik ”för sig själv” och blev tveksam när det visade sig att man skulle klättra på varandra men det var jättekul. Jag är lite obekväm med beröring (halv tornedaling vettu) men- ja titta här. Det gick ju bra!

Inget jag tror jag kommer fortsätta med men jag älskar ju att stå på händer och utmana kroppen både med vighet och balans- gammal gymnast som jag är.

Ja det finns något för alla! Spretigt!

Jag skulle rekommendera dig som tjej att ta på leggings, joggingskor. En träningstopp och en tunika över så kan du dra av den och skorna och yoga. Gå direkt till Axelssons monter i mitten typ och få en av deras smarta påsar att plocka saker i. Har du ett specifikt intresse- kolla upp det direkt.

Shoppa julklappar på Kreativ Insikt och testa grejerna hos Spartan Kettlebell. Ge dig själv 30 minuter löpteknik hos Fredrik och gå sen och sätt dig i en skön massagestol och titta på folk! :)Och självklart- hälsa på hos Fitness Magazine!

Hoppas ni får en fin dag ni som ska dit! Och hoppas ni som inte ska dit fick en ansofistikerad rundtur genom att läsa detta.

Sov så gott!


Nytt fullmatat nummer!

i butik 30 september – 22 oktober

  • Stor skoguide. 19 nya modeller
  • Bästa alternativträningen. 10 smarta pass som du måste testa!
  • Ny studie: Den mest effektiva intervallträningen
  • Så tränar du på att hålla rätt fart
  • Så blev Fanny fri från ätstörningen
  • Träna fötterna i tre enkla steg
  • Bo, 75 år, springer 20 mil – i veckan
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mot drömjobbet!


Igår landade några bitar i ett viktigt pussel för mig. Jag har varit orolig, tvivlat och rädd att det inte skulle gå men det gick! Jag fick tjänsten jag själv skapat och sökt. Den har växt fram efter att jag på deltid jobbat med friskvård på Sveriges största revisionsbyrå.
Det har också växt fram ur ert behov. Av att göra något åt min ohållbara jobbsituation.
Jag är en karriärist. En typ A. En som alltid vill vara sitt bästa. En som kraschat i väggen två gånger.
Jag älskar att jobba som revisor. Jag är duktig. Såklart. Det ligger i min natur. Det är både bra och dåligt. Gör inget halvdant. Jag har 10 års erfarenhet av ekonomi med mig och är bra på att möta kunder och älskar att yrket faktiskt handlar om att coacha företag och organisationer till förbättrad intern kontroll och redovisning. Älskar!
Kommer sakna mina kunder enormt och hösten har varit ert långt farväl till både kunder och team jag jobbat i men det fanns inte en chans att fortsätta.
Fortsätta försöka vara världens bästa revisor- alternativet finns ju inte eller hur? Samtidigt driva friskvårdsfrågor, allt från att organisera föreläsningar till att stå framför över 100 personer och prata om vad vi gör, till att ansvara för ett funktionärer och aktiviteter under Lidingöloppet.
Och ni som hängt med vet att min fritid inte direkt saknar sysselsättning den heller- under den här tiden så arrangerade jag och Madde världens första ultralopp för välgörenhet.
Och samtidigt har jag allt mer känt att min roll är mer att jobba bredare med hälsa. Använda mitt driv, min bakgrund och erfarenhet för att stötta vår organisation på ett mer konstruktivt sätt med att vara en arbetsgivare som tar ansvar för hälsofrågor. Som jobbar preventivt med stress. Ser över vad vi gör och hur vi gör det. Ligger i framkant- där vi ska vara!
Jag förstår att alla runtom mig är evigt trötta på att jag säger att ” det blir bättre sen”.
Men det blir bättre sen. Från och med januari gör jag ett jobb. Ett enormt utmanande, just nu svårbeskrivet jobb om man går till hur en vanlig arbetsdag kommer se ut.
Igår drog jag en presentation jag knåpat på för 3 blivande chefer och hade svettringar likt CD-skivor under armarna. Men det gick bra! När man pratar om något man brinner för så kan det liksom inte bli fel.
Idag känns det så mycket bättre. Ett lugn. Ett helt galet späckat schema förstås efter som jag fortfarande är revisor men det lyser en stor jäkla sol därute utanför tunneln och jag både ser och känner den.
Lärdomen här är : Tro på dig själv! Gör du det gör andra det också.
Våga! Du har inget att förlora! Får du ett nej-så behöver du aldrig undra tänk om…
Det ska vara roligt att jobba! Kanske inte varje dag, men du gör både dig själv och samhället en tjänst om du gör något du trivs med!
Man kan skapa egna jobb! Jo för du kanske ser ett behov som ingen annan har tid att se. Något du skulle vilja göra. Då gäller det att sälja in hur de kommer de med beslutsrätt till gagn. ” Jag vill detta för att X Y Z kommer bli bättre.”
Var tydlig med dina budskap Tre budskap är en gyllene regel.
Ställ krav! Motivera dina krav. ”För att jag ska jobba bra behöver jag X Y Z och i gengäld får ni en glad medarbetare”.
Och kom ihåg. Du är bra och du är värd att ha det bra på jobbet! Du är viktig! Och du har potential att bli ditt bästa om du tar dig tid att känna efter vad hjärtat slår hårdast för. Alla kan inte vara läkare och rädda liv. Men alla kan ta sig tid att se var mitt jobb är kuggen i det stora maskineriet.
Tack alla som peppat! Häng med framöver! Spännande tider!

20121107-094012.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Gå och bada Katrin


Du! Du du du som för att du vill ha uppmärksamhet går till ett personangrepp som saknar motstycke i min bloggläsarhistoria.
Gå till ett badhus. Det gör jag ibland och herrejäklars vad befriande det är att se kroppar i alla de former.
Att se att mina taxörontuttar har sällskap av andra varianter från de där fejkade melonhårda man snart kommer se i HM-reklamen innan jul.
Att se att det är fler än jag som har apelsinhud där solen inte alltid lyser.
Att se att utan smink- är vi alla vackra, på ett bart avskalat sätt.
Inte bara du med det elaka inlägget men kanske alla skulle må bra av att gå runt naken i omklädningsrum och gemensamma duschar i ett badhus.
Ba GÖRT! Se hur olika vi är. Hur lika ändå. Älskart! Heja Sats, heja Josephine. Heja alla som rör på sig av glädje.
Jag och mina taxörontuttar och apelsinhud skuttar glatt vidare och hoppas sprida rörelseglädje både gräns och storlekslöst!

20121106-170708.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Styrka för dig med 1000-bitars pussel


 

Ni vet käppar i hjulet? Vet ni vad man gör med dem?

Man trycker till lite på trampan så de knäcks. Sen stampar man sönder dem så de blir perfekt småflis som man eldar i maskineriet med. Eldar motorn som tar dig framåt dit du ska.

Jag fick en jäkla massa käppar i hjulet idag. Den här veckan fram till torsdag är ett kronologiskt skämt med för mycket av allt. Jag hade en lista på 5 punkter som skulle betas av på lunchen. Och jag pusslar så fint med mina minuter. Tog mig hela långa vägen ut till kunden på Gärdet och hinner precis fördela jobbet med resten av teamet då dagis ringer och säger att Lillan måste hämtas pga prickar. Bara att vända om. Bara att riva upp pusslet och börja om. När det gäller henne så blir jag inte stressad. De viktigaste bitarna de lägger vi först.

När världens bästa mormor sen kom på eftermiddagen för att passa samma Lilla för jag skulle på utvecklingssamtal på dagis så bytte jag om till träningskläder. Joggade dit- det är 500 meter och efteråt lånade jag 30 minuter till mig själv. För att lägga en viktig pusselbil i mitt livspussel. Att bli starkare.

Jag joggade…nåja sprang faktiskt runt en av sjöarna. Sen hem till lekplatsen. Styrka för oss som ogillar det och inte har tid!

Kör alltid superset för att bara stå och pysa det är bara öd med tid.

3 x 10 armhävningar växlat med ”kissande hunden” (finns det inget coolt Crossfituttryck för detta?)

3 x 15 svingar med 16 kg kettlebell  växlat med rodd på ett ben med 8 kg kettlebell

3 x 1 minut dynamisk planka: 30 sek rörelse framåt/bakåt, 30 sek sidled. I vilan gör du ryggresningar.

(Här hade man kunnat lägga till utfallsgång med axelpress med kettlebell men jag har ju så förbaskad träningsvärk sen i lördags när jag gick utfall från affären)

Sen 10 minuter stretch och rehabövning för mina knasiga fötter.

Så. Det var regnigt och kallt och jag har en hel dags jobb att ta igen. Men man kan alltid få till lite tid för att ta ett om än litet kliv mot sitt mål.

Imorgon ska jag sälja in min egenkomponerade tjänst till 4 chefer. Innan dess ska jag sova 7 timmar, ta Skrotmos till doktorn och göra allt med ett jävligt brett leende på läpparna.

Det finns inte mer än 24 timmar per dygn. Det finns inget dåligt väder. Det finns massa kläder. Det finns triljarder med ursäkter.

Men:

 

 If not now, then when?

 

Så. Let’s go! GÖRT!

Jag och Annelie på Arvika Triathlon. Annelies första. Mitt andra och jag hade simmat EN gång på ett år. Var trea ur vattnet.Vi rockade! Varför? För vi bara GÖRT!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Fettsmart i mjölkdisken


Några av er kanske har läst boken ”Äkta Vara” som på ett brutalt sätt beskriver många av de processer som föranleder att vissa produkter, jag kallar dem inte mat,hamnar i matvaruaffären.

När väl produkten står där i mataffärren så döljer den väldigt effektivt vad egentligen det är den innehåller och hur den blev till.
De flesta lightpeodukter till exempel behöver något som gör att de håller ihop bättre. Då tillsätter man modifierad majsstärkelse. Såhär beskriver Mats-Eric Nilsson den processen:

Ta till exempel modifierad majsstärkelse, som finns i tusentals innehållsförteckningar. Så här gör man den, enligt den vanligaste tillverkningsmetoden:
Vanlig majsstärkelse blandas i en jättelik reaktortank med propylenoxid – som är en petroleumprodukt framställd av naturgas, klor och lut eller saltsyra – tillsammans med fosforoxiklorid, en vätska som är så lättflyktig och reaktionsbenägen att den måste hanteras med största försiktighet. Denna kemikalie, som även används vid tillverkning av bekämpningsmedel, reagerar våldsamt i kontakt med vatten och bildar saltsyra och fosforsyra samtidigt som stärkelsemolekylerna i majsen förändras och kloreras. Om den modifierade stärkelsen dessutom ska blekas, vilket kan behövas om den ska nyttjas som ljus fyllning i vissa livsmedel, behandlas den nu med exempelvis svavelsyra.

Så. Det vill du väl inte äta? Nej inte jag heller och samtidigt vill jag inte alltid få mitt mättade fett från mjölkfett. Hellre då från tex cocosolja. Som jag skrivit, jag vill att fettet i min mat främst ska komma från fisk och vegetabilier.

Det här handlar alltså inte om att rakt av minska det mättade fettet i mjölkprodukter eller att säga att det skulle vara så farligt. Senast i Svenskan idag så kan vi läsa den här artikeln om både fusk och mytbildning om det mättade fettet farlighet. Sånt här är grabbarna på Träningslära duktiga att ta fram forskningsresultat på. Läs här

Men oavsett. Man kanske inte vill äta feta mejeriprodukter? Som jag- kanske man avskyr smaken av grädde och inte vill få i sig allt sitt mättade fett härifrån: Hur ska man välja då? Här är en liten guide till vad i mjölkdisken du tryggt kan välja och vad du ska välja bort om du som jag vill minska fettet härifrån.

Mjölk ekologisk förstås! Inga tillsatser i de magra varianterna.

Ost Samma här. De riktigt magra ostarna behöver inte några tillsatser men man måste läsa på innehållsförteckningen ändå.

(Jag älskar västan 10%, Vässtgöta Kloster 10% och Kolibri har en mager camembert som faktiskt är helt ok!)

Creme Fraice Här är det bara fullfettsvarianten som gäller. Finns dessutom ekologisk. De magrare varianterna har tillsatser. Är det något att röra ut såser med du är ute efter så välj matlagningsgrädde 15% som inte innehåller något annat än högpastöriserad grädde.

Keso. Ja varför man nu skulle vilja äta 0,5% fett istället för 4% men gör inte det. I den magra är modifierad stärkelse nog nummer två på ingredienslistan om jag inte missminner mig.

Kesella. Ingen fara att äta den magra. Det är bara kvarg. Finns inte ekologisk vad jag sett.

Youghurt. Jag har ätit Mild Lättyoughurt sen jag var liten. Älskar den! Det är inga tillsatser och både fil och youghurt går att framställa utan tillsatser. Men! Flera youghurtar som tex ”Yoggi” har massa konstigheter i dem. Läs här tex. Vill du äta youghurt med hallon och inte potatisstärkelse, smakämnen och annat jox är mitt förslag att du köper ekologisk youghurt och blandar i hallon. Så enkelt!

Smör kontra margarin. Ja det här tror jag inte vi behöver ta upp ens. Men vill du se ett exempel på farsen margarintillverkning så ta en titt på länken!

Sammanfattningsvis finns det alltså all anlednding att ta sig några minuter när man handlar för att läsa och välja rätt i mjölkdisken. Magert kan vara bra vid tillfällen men inte på bekostnad av konstiga tillsatser.

Hoppas du hittade något ”mat”nyttigt! :). Och kanske har något att tillägga som jag missat?

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Väldigt viktiga kilometer


20121104-220708.jpg

När jag vaknade imorse så var jag utsövd. Pigg. Glad. Tills jag kollade i spegeln då. Hej Rudolf. Men har nu insett att jag tryckte pannan mot naprapatbänken och har fått ett blåmärke på näsbenet. Så enkelt. Så komiskt. Inte så snyggt.

Jag har ”vilat en extra dag” som man ska göra när man har halsont. Så nu var jag inne på dag två när jag inte känt något. Däremot, som jag skrev igår, känner jag mig tung och plufsig.

Men idag..något hade hänt! Tung och plufsig men rapp liksom! Jag jobbar som bäst direkt när jag vaknar så satte mig vid datorn direkt när klockan ringde (ja fast det var söndag, jag når inte mina mål om jag sover bort lediga dagar) och jobbade intensivt. Petade i mig två ägg, en kaffe en kiwi.

Sen stack jag ut. På jakt. Efter en känsla. Inte kilometer. Inte tid. Bara tills känslan kom. Den kommer inte på asfalt. Den kommer inte med sällskap. Den kommer i naturen när jag är själv.

Jag är så enormt tacksam att jag har min lilla leriga oas mitt här i Fjollträsk- Ursvik. Rotiga stigar.Massa backar och satyg att jobba i. Flack runda om man vill.

Idag var det bara en lugn jogg då alltså jag var ute efter. För jag hade ju inte tränat och jag hade ju inte ätit och jag hade ju varit trött och..vänta nu!

Vad är det jag alltid säger när jag pushar deltagare på spinnpassen- låt kroppen säga stopp först! Inte skallen!


Jag var ju inte trött. Inte hungrig och matt. Inte sjuk nu. Så varför lägga en negativ tankeslinga på repeat för att dra ned farten? Vart tar såna tankar mig?

Nej jag sprang på känsla och då gick det minsann undan. Valde lätta 5an. Trodde jag tralala. Det rullade på och jag tyckte att jag skulle kunna springa hela dagen. Farten var min vanliga terrängfart men den farten har jag bara klarat av när jag har ätit ordentligt innan. Efter ett tag tänkte jag att nu borde jag vara på väg tillbaka men nej. Det här var en ny dragning på 7,5. Det är 2,5 km till Ursvik och så 7,5 där och så 2,5 hem. Så 12,5 i bra fart där 5 km är kuperade. Det tycker jag är ett bra pass med tanke på allt.

Men känslan då? Hittade jag den? För mig är det nämligen skitsamma om det går fort om jag inte har känslan. Löparmojot ni vet. Det måste man hitta om det ska vara någon mening med det hela.

Jo den hittade jag. Och den brukar jag ha som en diamant i fickan med mig genom resten av livet. Men den har ju varit spårlöst borta här en vecka.

Men jo. Och när jag kom hem och inte rasade ihop i en hög som jag gjort resten av veckan när jag gått utanför dörren och kommit hem- ja då kom det lite tårar också.

NU. Är jag på väg upp igen. Nu är jag mitt äckligt jobbigt positiva jag igen.

Den här veckans träning kan vi lägga till handlingarna med stämpeln ”glöm”. Nästa vecka är min dotter mer hos mig. Jag har en stor revision, en avrapportering, en till granskning, gemensamma löpträningarna på jobbet drar igång, jag ska på Allt för hälsan och jag ska göra en massa fantastiska saker.

Men den bästa nyheten får ni nu. 2013 års coolaste, GODaste, häftigaste lopp. För boyz and girls. Till de som verkligen behöver vår hjälp. Tjejmarathon 2013 har utsett sin insamlingsmottagare. Läs mer här

Nu mina vänner är det dags för en god natts sömn. Innan karusellen drar igång igen.

Sov så gott!

20121104-220730.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*