Blogg

Välj ekologiskt för mer näring


Vetenskapsradion på P1 är bra grejer. De sammanfattar bra nyheter och så kan man leta sig vidare för att läsa mer.

Igår pratade man om att en omfattande metaanalys av studier på näringsinnehåll i ekologiskt kontra icke-ekologisk mat visar på att det faktiskt går att få högre näringsintag avseende antioxidanter men även mindre intag av giftiga tungmetaller då man väljer ekologiska grödor.

Detta går emot tidigare studier utförda 2009 och 2012 som inte visade någon skillnad. Den nyligen publicerade studien har dock varit betydligt mer omfattande än de tidigare.

Studiens resultat hävdar inte några konstaterade hälsofördelar utan talar bara om innehållet i maten. Däremot konstateras att:

Koncentrationen av antioxidanter var upp till 69% högre i ekologiskt odlade grödor.

Dessa innehöll dessutom i snitt 48% lägre nivåer av tungmetallen kadmium.

Kväve, nitrit och nitratnivåer var lägre i ekologiska grödor.

Bekämpningsmedel var, föga förvånande, fyra gånger mer sannolikt att finnas i icke-ekologiska grödor än ekologiska.

Flera anledningar att välja eko alltså.

Utbudet har ökat markant de senaste åren men det är ofta plånboken som är den trånga sektorn. Däremot finns det några varor som jag inte tycker är så speciellt mycket dyrare att välja eko:

Mjölk och flera mejeriprodukter

Morötter

Linser

Mjöl- olika sorter

Frysta grönsaker

Med mera. Fyll gärna på med tips!

Här och här kan du läsa mer om studien!


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Sommar, sol och löpning! Smarta tips inför semesterträningen
  • Känn  in farten med enkelt test
  • 11  snabba skor i stort test
  • Frida Karlssons favoritpass
  • Så rehabtränar du Löparknät
  • Dopingreglerna ALLA ska ha koll på
  • Allt om löpningen på Friidrotts-VM
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Stressa ned- öka ämnesomsättningen!


Ja ungefär så kan man sammanfatta den studie som nyligen publicerades i Biological Psychiatry Journal.

58  kvinnor deltog i undersökningen (varav 38 överlevt bröstcancer) och fick äta två olika tytper av måltider med högt fettinnehåll: en version med solrosolja och en med mättat fett varefter man mätte effekter i kroppen:

Man mätte nivåer av insulin, triglycerider, kortisol samt glukos där man såg högre nivåer av insulin och lägre fettförbränning men ingen större effekt på kortisol och glukos.

De som uppgav att de upplevt stress under dagen innan hade i snitt en 100 kalorie lägre REE- ämnesomsättning under vila vilket tolkades som risk att öka med ca 5 kilo i vikt per år.

Man såg också att de som ätit måltiden med solrosolja hade högre nivåer av glukos i blodet efter måltiden. Solrosolja har höga nivåer av omega-6 och det finns en studie på råttor där solrosolja ihop med fruktos i kosten (kontra stärkelse) får negativa effekter på insulinkänslighet här.

Den här studien visar på att stress på flera sätt har negativa effekter på ämnesomsättning. En kalori är i den tolkningen alltså inte en kalori rakt av utan får olika effekter i kroppen beroende på hur du mår. Kroppens svar på stress är ju att spara på energin. I vårt samhälle, med mat i överflöd tenderar vi att äta mer när vi blir stressade, och blir gärna sugna på socker och fett så det får ofta en dubbelt negativ effekt på de som försöker hålla vikten.

Lugna ned sig har alltså flera fördelar. Bara fördelar!

Här kan du läsa en sammanfattning av studien.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen – Verve*


Vakna.  Kliva upp.

Ta ett djupt. Ta tag i.

Bestämma sig för. Knyta skor. Sticka ut.

Säga nej. Säga ja.

Ta plats. Tala.

Stå bredvid. Lyssna.

Fråga om. Ta för sig.

Se det lilla i det stora. Det stora i det lilla.

Titta i ögonen. Stå kvar.

Hålla i. Släppa taget.

Våga bita ihop. Våga våga.

Platta till berg. Ta sig ur dalar.

Bara andas. Bara vara.

Låta sig gråta. Låta sig skratta.

Krama om extra hårt.

Höja blicken. Titta på fötterna.

Ta i hand. Ta i famn.

Ta det liv man vill leva, med sig i hjärtat.

* Verve = ungefär ” kraft, ”med schwung”, fläkt- jag tolkar det som livsglädjeLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Veckans träning- förberedande löpträning


Det har gått 11 dagar sen förlossningen. Lillspark äter konstant men har fattat det här med natten och sover längre perioder då. Jag vaknar utvilad och mår helt fantastiskt.

Kroppen har förstås genomgått något som sätter sina spår men jag behövde inte ett enda stygn och det som brukar pågå cirka 4-6 veckor efter förlossningen har i stort sett slutat.

Idag gick GAX 100 miles på Österlen. Ett lopp jag hade planerat att springa och göra fin tid på. Nu följde jag mina ultravänners kämpande och min ultrasjäl längtar efter att få kriga i regn och mörker. Var riktigt imponerad av all kämparglöd- grattis alla som var med!

Men jag har inte bråttom. Jag passar på att lägga en riktigt fin grund. Jag ska inte ”tilbaka”. Jag ska framåt. Jag ska bli ännu starkare, snabbare, hårdare och mer uthållig än jag var innan. Jag hade ju bara precis börjat!

Rent viktmässigt så har jag gått upp 13 kilo ungefär. Jag har inte brytt mig om vågen tidigare men man vägs ju under graviditeten så nu vet jag att jag rultade på mig cirka 3 kilo efter BRR och sen 10 kilo under graviditeten. Jag har ungefär 6 av de kilona kvar nu och sen ytterligare två till ”race vikt” som ju inte alls är brådis.

Rent konditionsmässigt är det förstås katastrofalt just nu. Men det är inget att göra åt.Det är som det ska vara när man inte kan och vill ta sig inomhus. Bara röra på sig så mycket det går utan att jag för den del springer. Jag kan inte simma just nu. Har ingen cykel el kan dra iväg någonstans eftersom jag ammar ungefär var 60e minut i snitt.

Styrkemässigt är jag i ganska bra form- är bra grundstark och kan röja med min 5-åring som väger cirka 22 kilo. Bålen är stark och jag ”är på den” varje dag på olika sätt.

Veckan har bestått av en timmes lätt träning av olika slag. Först promenader med vagnen och lite styrka.

I fredags och idag har jag dock stuckit ut själv (dock hållt mig högst 5 minuter från huset och tankat bebisen full först). För att träna upp löpmusklerna och träna in att röra sig utan en tyngd i magen så kör jag löpskolning: Hälkickar och indiansteg. Full aktivering av bålen och försöker börja från början med rätt rörelsemönster. Jag har haft en vänsterfot som pekat utåt och den försöker jag styra om nu från höften.

Sen kör jag ”backintervaller”: 5 gånger uppför med flås och så går jag ned. Nedför är värst för en rasslig nyförlöst kropp.

Nästa vecka kommer jag  köra kondition varannan dag och styrka varannan dag och öka på lite tyngd.

Vägen framåt är väldigt lång. Jag kommer som sagt inte anmäla mig till något lopp förrän jag känner mig stark, vill inte ha någon press. Den här resan får ta den tid det tar. Nästa år vill jag göra något riktigt #badass det är det enda jag vet just nu. I år födde jag barn. Det är ju ändå bland det mest #badass  man kan få göra.

Riktigt väldämpade Hokas på.

 


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Hanna! ursäkta sent svar! Ja i steget försöker jag tänka att jag aktiverar från höft och rumpa men när jag kommer ihåg vrider jag även foten lite rakt framåt! Sen försöker jag göra alla övningar jämnt på båda sidor nu när jag börjar från början.
Mia- ja mkt olika rön och allt beror ju på individens bakgrund, hur förlossning gått osv osv.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Rörlighet överallt -Yogobe


Jag kan verkligen rekommendera ett årsabonnemang på Yogobe!
Det är lite för bra för att vara sant- men är sant att man får yoga för några av Nordens bästa yogainstruktörer precis varsomhelst, hur och närsomhelst.
Happy hips tipsar jag tex alla mina adepter om.
Just nu på sommaren passar det ju ännu bättre- en kvart här och där var du än är med fokus på det du behöver mest just då: andningsfokus, rörlighet, lite flow eller meditation- allt finns.
Jag skaffade mitt för över två månader sen och ska villigt erkänna att jag inte loggat in mycket alls men jag yogar varje dag ändå.
Yogobe har en aktiv facebooksida också där du lätt kan få tips.
Med det sagt ska jag försöka bli bättre på yogan och främst andningen framöver. Hakar du på?

20140712-203219-73939364.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#foodsforeverydaychampions bästa laxen


Ni känner igen hashtaggen, mat som:

Inte tar tid

Är lätt

Är god

Inte genererar massa disk

Innehåller bra med näring

Den här laxen gör vi ofta. Den är liksom vardag och lite finare på samma gång.

För 4 personer ca (beror på hur hungrig man är)

4 laxfiléer

1 paket fetaost

en liten créme fraice

En kartong körsbärstomater

lite färsk el torkad basilika

peppar

färsk pottis (nu) annars quinoa bra

färsk spenat, grön paprika, morot.

Gör såhär: Sätt på ugnen på 200 grader. Borsta potatisen och sätt på spisen att koka upp.

Under tiden lägger du de 4 filéerna i en ugnsfast form. Krafsa ut creme fraicen över de fyra. Smula sen fetaosten över detta. Peppra och strö basilika. Skär tomaterna i halvor och strö över.

Skjuts in i ugnen cirka 20 minuter- beror på hur tinad laxen är- känn efter.

Skär sen paprika, morot och spenat och blanda en vinegrettdressing.

Njut!

Bra fetter från laxen, god sås från creme fraice och feta, bra näring i salladen till!

Lite annan sallad idag. Och Storskrot safeár med två plastmuffins utifall att. Men rätten passar bra för små barnmagar också!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*