Blogg

#Veckans träning- förberedande löpträning


Det har gått 11 dagar sen förlossningen. Lillspark äter konstant men har fattat det här med natten och sover längre perioder då. Jag vaknar utvilad och mår helt fantastiskt.

Kroppen har förstås genomgått något som sätter sina spår men jag behövde inte ett enda stygn och det som brukar pågå cirka 4-6 veckor efter förlossningen har i stort sett slutat.

Idag gick GAX 100 miles på Österlen. Ett lopp jag hade planerat att springa och göra fin tid på. Nu följde jag mina ultravänners kämpande och min ultrasjäl längtar efter att få kriga i regn och mörker. Var riktigt imponerad av all kämparglöd- grattis alla som var med!

Men jag har inte bråttom. Jag passar på att lägga en riktigt fin grund. Jag ska inte ”tilbaka”. Jag ska framåt. Jag ska bli ännu starkare, snabbare, hårdare och mer uthållig än jag var innan. Jag hade ju bara precis börjat!

Rent viktmässigt så har jag gått upp 13 kilo ungefär. Jag har inte brytt mig om vågen tidigare men man vägs ju under graviditeten så nu vet jag att jag rultade på mig cirka 3 kilo efter BRR och sen 10 kilo under graviditeten. Jag har ungefär 6 av de kilona kvar nu och sen ytterligare två till ”race vikt” som ju inte alls är brådis.

Rent konditionsmässigt är det förstås katastrofalt just nu. Men det är inget att göra åt.Det är som det ska vara när man inte kan och vill ta sig inomhus. Bara röra på sig så mycket det går utan att jag för den del springer. Jag kan inte simma just nu. Har ingen cykel el kan dra iväg någonstans eftersom jag ammar ungefär var 60e minut i snitt.

Styrkemässigt är jag i ganska bra form- är bra grundstark och kan röja med min 5-åring som väger cirka 22 kilo. Bålen är stark och jag ”är på den” varje dag på olika sätt.

Veckan har bestått av en timmes lätt träning av olika slag. Först promenader med vagnen och lite styrka.

I fredags och idag har jag dock stuckit ut själv (dock hållt mig högst 5 minuter från huset och tankat bebisen full först). För att träna upp löpmusklerna och träna in att röra sig utan en tyngd i magen så kör jag löpskolning: Hälkickar och indiansteg. Full aktivering av bålen och försöker börja från början med rätt rörelsemönster. Jag har haft en vänsterfot som pekat utåt och den försöker jag styra om nu från höften.

Sen kör jag ”backintervaller”: 5 gånger uppför med flås och så går jag ned. Nedför är värst för en rasslig nyförlöst kropp.

Nästa vecka kommer jag  köra kondition varannan dag och styrka varannan dag och öka på lite tyngd.

Vägen framåt är väldigt lång. Jag kommer som sagt inte anmäla mig till något lopp förrän jag känner mig stark, vill inte ha någon press. Den här resan får ta den tid det tar. Nästa år vill jag göra något riktigt #badass det är det enda jag vet just nu. I år födde jag barn. Det är ju ändå bland det mest #badass  man kan få göra.

Riktigt väldämpade Hokas på.

 


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test av trailskor – 12 nya modeller!
  • Bästa passen! Tre enkla nyckelpass
  • Slipp smärta i hälsenan
  • 21 smarta knep för alla löpare
  • Därför motverkar löpning demens
  • Så tränar du i rätt fart
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Hanna! ursäkta sent svar! Ja i steget försöker jag tänka att jag aktiverar från höft och rumpa men när jag kommer ihåg vrider jag även foten lite rakt framåt! Sen försöker jag göra alla övningar jämnt på båda sidor nu när jag börjar från början.
Mia- ja mkt olika rön och allt beror ju på individens bakgrund, hur förlossning gått osv osv.



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Rörlighet överallt -Yogobe


Jag kan verkligen rekommendera ett årsabonnemang på Yogobe!
Det är lite för bra för att vara sant- men är sant att man får yoga för några av Nordens bästa yogainstruktörer precis varsomhelst, hur och närsomhelst.
Happy hips tipsar jag tex alla mina adepter om.
Just nu på sommaren passar det ju ännu bättre- en kvart här och där var du än är med fokus på det du behöver mest just då: andningsfokus, rörlighet, lite flow eller meditation- allt finns.
Jag skaffade mitt för över två månader sen och ska villigt erkänna att jag inte loggat in mycket alls men jag yogar varje dag ändå.
Yogobe har en aktiv facebooksida också där du lätt kan få tips.
Med det sagt ska jag försöka bli bättre på yogan och främst andningen framöver. Hakar du på?

20140712-203219-73939364.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#foodsforeverydaychampions bästa laxen


Ni känner igen hashtaggen, mat som:

Inte tar tid

Är lätt

Är god

Inte genererar massa disk

Innehåller bra med näring

Den här laxen gör vi ofta. Den är liksom vardag och lite finare på samma gång.

För 4 personer ca (beror på hur hungrig man är)

4 laxfiléer

1 paket fetaost

en liten créme fraice

En kartong körsbärstomater

lite färsk el torkad basilika

peppar

färsk pottis (nu) annars quinoa bra

färsk spenat, grön paprika, morot.

Gör såhär: Sätt på ugnen på 200 grader. Borsta potatisen och sätt på spisen att koka upp.

Under tiden lägger du de 4 filéerna i en ugnsfast form. Krafsa ut creme fraicen över de fyra. Smula sen fetaosten över detta. Peppra och strö basilika. Skär tomaterna i halvor och strö över.

Skjuts in i ugnen cirka 20 minuter- beror på hur tinad laxen är- känn efter.

Skär sen paprika, morot och spenat och blanda en vinegrettdressing.

Njut!

Bra fetter från laxen, god sås från creme fraice och feta, bra näring i salladen till!

Lite annan sallad idag. Och Storskrot safeár med två plastmuffins utifall att. Men rätten passar bra för små barnmagar också!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Kost: Ät kolin- för bättre minne och rappare muskler


Kolin är ett essentiellt näringsämne som vi delvis kan skapa själva i kroppen men främst behöver få ifrån kosten. När jag läser på om det så framkommer det att det är viktigt för en massa processer av intresse för ”vanlig hälsa” men även för oss som tränar löpning.

Det är en sk precursor till signalsubstansen acetylkolin som är inblandad i musklers sammandragningar. Viktigt för dig som vill bli snabbare, mer explosiv men vissa studier har visat att kolin även kan öka uthålligheten.

Intag av kolin innan träning kan hjälpa dig öka ditt fokus och även musklernas möjlighet att kontrahera (dra ihop sig).

Därtill är kolin enormt viktigt för leverfunktion. Kolin behövs för att skapa en del av det very low density lipoprotein som levererar fett från levern. Har man brist på kolin kan sk ”fatty liver” uppstå men även skador på muskler. Se studie här.

Värt att notera är att kvinnor som fortfarande är fertila har lite större resistens till mot kolinunderskott då östrogen hjälper kroppen att skapa kolin.

Kolin har också i studier på råttor visat sig förbättra uppmärksamheten samt långtidsminnet.

Min kostguru Ben Greenfield rekommenderar att man tar 250-500 mg kolin cirka en timme innan träning för att förbättra prestationen då det direkt går till hjärnan och förbättrar fokus.

Vill man se till att få det från kosten är det valnötter, fisk, ägg, lever, och atlanttorsk som gäller. Ganska lätt att se till med andra ord!

 



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

5 tips för nyblivna hälsomedvetna mammor


Åmajgadd! Jag som är lite rädd för mammamaffian. Och så kalla ett inlägg så! Men – jag gillar jiu att dela med mig tips om saker jag kommer på.

Det här är ju en löparblogg. Men jag springer inte just nu och då blir det lite andra inlägg också. Att ta hand om mina två barn det bästa jag kan och därtill ta #badass hand om mig själv- det brinner jag för av hela mitt hjärta.

Har tänkt på några saker den senaste veckan- för ja, idag är lillspark, som förstås fått ett jättefint namn nu, en vecka! Rutiner kan man ju bara glömma- det är galet varmt och hon måste få amma så fort hon vill för hon behöver mer vätska. Jag är en mjölkfabrik dygnet runt och det är så det är. Är ENORMT tacksam att jag är på landet omgiven av min familj med flera famnar att ta hjälp av. Jag har sån enorm respekt för ensamstående föräldrar så det finns inte. How do you do it?

Iallafall. Fem tips.

1 Tänk på hållningen när du kör barnvagnen!

Det blir ju mycket barnvagnspromenader och det är ju ypperlig träning! Men lätt att slarva med hållningen och hamna i att liksom knuffa vagnen framför sig med böjd överkropp. Kom nära handtaget med magen så du kan vara upprätt- justera styret efter det. Aktivera bålen och tänk liksom att du föser vagnen med kroppen framför dig. Kommer göra stor skillnad med tanke på alla dessa steg bakom vagnen du kommer ta.

2 Älska ryggen

Man sitter otaliga timmar framåtlutad och ammar eller ger flaska. Jag känner av det enormt bara efter en vecka. För att kompensera ligger jag på min foam roller men det går förstås lika bra att rulla ihop en tjock handduk, lägga sig på rygg med den under bröstryggen och flytta dig själv upp och ned efter 1-2 minuter.

Skaffa ett billigt gummiband. Fäst runt ett träd eller stolpe. Ta tag i varje ände. Aktivera bålen och knip ihop skulderbladen och dra bakåt. Stärk upp de muskler helt enkelt som blir förlängda när du sitter och ammar

3 Gamla trasor

Eller gamla t-shirts. Det går åt så himla mycket textil för kräk, mjölk, bajs osv. Jag gillar inte att tvätta med mjukmedel- varför tvätta in smuts i kläderna liksom, men gamla urtvättade t-shirts funkar perfekt i barnvagn, över barnvagn, i säng, runt bebis osv. Lilla S sover på landet för övrigt i en gammal tvättkorg med lite handdukar och annat. Har ställt den på två stora kuddar och kan lätt vicka på den så det vaggar. Fiffigt och kostar inte en spänn.

4 Vad smörjer du in dig och bebisen med?

Använder du våtservetter? Har du läst vad de innehåller? Jag gillar att de är mjuka men vägrar använda dem på deras hud. Istället tar jag en skål med vatten, ev några droppar bebisolja och sen doppar jag och kramar ur dem innan de används. Läs innehållsförteckningen. Testa vad de kan ta bort- de är nasty starka. Inget som hör hemma på bebishud tycker jag. Samma gäler dig. Inga starka parfymer. Inga starka krämer. Jag använder Urtekram eller Bert’s Bees till mig och bebis. Väldigt snålt. Annars har du ju om du har mjölk mirakelmedlet- bröstmjölk. Funkar på typ allt.

5 Öka cirkulationen

Allt detta sittande och ammande. Magen som ska dras ihop och den överblivna huden. Vad göra? Torrborsta baksida lår och rumpa 1-2 gånger per dag. Använd en snäll olja på magen, antingen bebisens olja eller tex Berts bee’s olja. Massera medsols så ökar du blodcirkulationen där och hjälper huden. Funkar även på bristningar även om jag inte tror de försvinner men att stimulera blodflödet funkar alltid.

Och sen en sak till. Ut med mobiltelefonen från där bebisen sover. Det kommer säkert komma mer forskning i framtiden på hur tokigt det är med denna strålning nära oss dag ut och dag in. Lägg den på laddning i ett annat rum. Enkelt.

OK imorgon ska jag skriva om Koline istället som är ett tillskott jag läser på om nu. Sen blir det tips på plyometriövningar.
Dagens träningspass: 60 minuter kuperad barnvagnspromenad. Har mina gamla Hokas på som är väldigt dämpade. Aktiverar bålen, går nära vagnen och lyssnar förstås på Endurance Planet med ett öra.


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Madde: KÄRLEK 🙂



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tips på styrka mellan hängmattan och stranden


blåbär och smultron som Storskrot plockat. Under- trallen vi slipat idag. Också träning!

På sommaren vill man kanske låta löpningen ta tid men kanske inte lika gärna ta sig till ett gym.

För oss löpare anser jag att styrkan lätt går att lösa utomhus. Det finns flera program som menar att hela kroppen tränas med bara kroppsvikt men jag tycker ofta att ryggen får för lite fokus då. Du ska gärna dra i något med motstånd för att aktivera ryggen riktigt ordentligt.

Styrkan är viktig. Och slarvas lätt med. Men ute barfota på gräsmattan kan man få till ett riktigt bra pass!

På landet har vi en hemmagjord TRX, gummiband, vattenkannor och ett fantastiskt järnspett så jag tränar lätt styrka för hela kroppen. Här är ett program du kan köra som går fort och smidigt.

Det som behövs är något tungt att lyfta!

Genom att köra sk superset så spar du tid och håller pulsen uppe. VIktigt dock att vila bålen emellan som ska vara aktiverad med de stabiliserande musklerna- bäckenbotten och transversus och inte bara raka och sneda bålmusklerna.

Gå in på dintraning.se och där hittar du hur övningarna ser ut! Börja med 2 x 15 repetitioner och känns det bra kan du köra 3 set.

Set 1:

Armhävningar

växlat med

Anatomiska utfall

Set 2:

Rodd enarms där du står lutad framåt med rak rygg och stöd på ena benet framför det andra. Ro upp och res dig sen till rak rygg.

växlat med

benböj med pinne hållen över huvudet- bröstryggen rak- ofta svårt för många med lite rörlighet där

Set 3:

höga latsdrag med gummiband

växlat med

pressar med vikt över huvudet

Set 4:

Ryggresningar med raka armar som du drar in och kniper ihop skulderbladen

växlat med

woodchopper med tyngden (se ”med viktplatta” på dintraning.se

Har du aktiverat bålen rätt under passet så har du fått bra bålträning men vill du kan du avsluta med dynamiska plankor- gärna på en fot åt gången med sidorörelser, rotation (en arm kommer upp) och ev knäindrag.

Ha så kul på gräsmattan!

 



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*