Blogg

Veckans #Innehållsförteckningsutredning – Falukorven- långt från Falun


Det här känns som att slakta en helig ko för alla barnfamiljer så är du känslig- läs inte vidare :).

Jag avskyr falukorv, (men älskar små kryddiga korvar) så den här har aldrig kommit över tröskeln hos oss ändå. I veckan kom ju Livsmedelsverkets råd om att äta max 500 gram kött och bara lite charkuterier. Säga vad man villl om Livsmedelsverket men det här rådet ska vi ta fasta på. Både för vår hälsa och för del globala miljön. Vill du äta trendigt, som stenåldersmänniskor, så är det också läge att dra ned på köttet och speciellt kött från kor och gris. Viltkött var mer deras stil.

Jag glömde fota i affären men hittade Mathems innehållsförteckning på Scans falukorv. Det finns de med högre kötthalt men det är oftast ingen garanti på att tillsatser är borta.

Här är innehållsförteckningen:

Innehållsförteckning
Svenskt gris- och nötkött (58%), vatten, fett från gris, potatismjöl, salt, lök, kryddor, kryddextrakter (cayenne, muskot), antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250, rökarom.

Ok Svenskt gris och nötkött. Det känner vi igen och vatten och potatismjöl också. Inte ekologiskt så grisarna och korna får foder som inte är lika strikt reglerat som KRAVgrisar och kor får. Fett från gris är väl billigt fyllnadsmedel gissar jag. Lök och kryddor- gott!

Antioxidationsmedel E300- heter egentligen askorbinsyra och är förmodligen syntetiskt framställt. Är alltså C-vitamin. Det hade låtit trevligare.

Men det är alltså E250 som är stora boven här. Här och i all chark och i stort sett alla korvar. E250 är Natriumnitrit ger köttet sin rosa färg och skyddar mot en farlig bakterie som kan växa i kött. Gott så men i sig är nitrit inte allts bra att få i sig. (Inte att förväxla med nitrat som finns naturligt i grönsaker, speciellt rödbetor till exempel).

Nitrit kan man läsa om hos Äkta Vara. Det har visat sig vara cancerframkallande i vissa djurförsök och det är också cancer som Livsmedelsverket varnar för.

Det absolut knasigaste jag läst på deras sida är svar på frågan om man ska vara orolig om barnen äter mycket korv?

Svar:

Nej, man behöver inte vara orolig eftersom det här är effekter som kommer på sikt. Det är vad man äter under lång tid som spelar roll.

Herregud. Säger jag bara. Herregud. Så mata på barnen med korv och kom sen ihåg att påminna dem att sluta äta det senare?

Blir det falukorv här, stekt annan korv där, lite köttbullar där och påläggsskinka/korv där så blir det mycket nitrit för de där små kropparna att processa.

Oavsett vad forskningen säger om nitrit hittills- och det är nog inte så många i livsmedelsbranschen som vill att det ska hittas mer otyg med det.

Så vad äta istället? Lax! För det enkla med falukorven var väl att slänga in den i ugnen eller i stekpannan och detsamma kan du göra med laxen. Stek varsamt och ugnsbaka med lite fetaost. Kidsen gillar det kanske straight med ketchup- men det är tio gånger bättre än med falukorv.

Det är alltså inte lösningen här att äta en korv med högre kötthalt, nitritet är där ändå och vatten och potatis som det ofta drygas ut med är ju inte så farligt. Ska du ändå äta korv så ät det med c-vitaminrika livsmedel till vilket kan motverka effekten lite. (Jag ska försöka hitta källa på detta, hört det hos Ben Greenfield förstås).

Lever jag som jag lär? Ganska bra! Unnar mig lammkorv med hög kötthalt var eller varannan vecka men bara lite. Det är sjukt gott med korv. Jag vet.


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

carina- tack! vassego!
Anton- absolut, jag brukar ju skriva mest gröna recept och tips här men jag tror det är att spänna bågen lite hårt att tipsa en falukorvsätande barnfamilj att gå rakt på endast vego istället. Lax kan man laga lika lätt som korv och en dag i veckan är det bra mat. Omega-3 är riktigt bra för hjärnans utveckling och lax är en bra källa om man väljer en bra sort. Olika grader i helvetet- lax definitivt bättre än korv och ett steg på rätt väg tycker jag!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

20 saker i min kundvagn


Tänkte tipsa om 10 saker att ha hemma för #foodsforeverydaychampion matlagning. EKO- så långt det går förstås!

1) Lök och vitlök

2) Krossade tomater

3) Kokosmjölk

4) Avokado

5) Chiafrön

6) Kikärter

7) Gurkmeja

8) Frysta bär

9) Kokosolja

10)  Valnötter

11) Mandlar

12) Bovete

13) Kardemumma och kanel

14) Havremjölk

15) Citroner

16) Bladspenat

17) Morötter

18) Kallpressad olivolja

19) Äppelcidervinäger

20) Korianderfrön

En massa mer förstås men detta har jag alltid hemma!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Lite lustigt med lite allvar


Hos Ben Greenfield klickade jag mig vidare till en sex minuters underhållande fil på TED.com.

Ganska lustig men take home – inte sitta med benen i kors och killar ska inte värma upp just den regionen.

Kika här för ett gott skratt.



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#foods4everydaychampions Annies fibriga focaccia


Det här blev gott! Dock är det så tycker jag att så fort man tar bort vetemjöl så blir det inte det här fluffiga, ”stringiga” i degen utan mer..smuligt! Men lite bättre mjöl helt klart.

Det spårade lite men jag tror det var såhär jag gjorde. Det är bara att lösa med lite mer mjöl el vätska om det inte blir bra. Det ska bli geggigt- man löser det genom att droppa olivolja på spateln för att smeta ut det i ugnsformen.

Sätt ugnen på 200 grader.

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

2 dl rågsikt

1,5 dl rågflingor

4 tsk linfrö

1/2 dl kokosflingor

1/2 dl psyllumhusk

Rör runt detta. Tillsätt

1 tsk bakpulver, 1 tsk salt, 1 tsk timjan

Lös med 4 dl vatten och två ägg. Ska bli en kladdig smet. Blir det för löst: ha i mer valfritt mjöl, blir det för hårt, ha i lite vatten.

Bred ut med en spatel med olivolja på i en ugnsform med bakplåtspapper.

Strö över mer örtkryddor och flingsalt.

In i ugnen i 20 minuter eller tills det fått färg! GOTT och fibrigt!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Löpare- träna som en surfare!


I mitt förra liv var jag både surfare och löpare. Den träningen jag fick var fantastiskt! 

Att balansera på en surfbräda, ligga och paddla med ryggen lyft och överhuvudtaget vara i vatten ger enormt mycket. Att stärka upp bålenså den blir stark som en svajig palm (brukar jag tänka snarare än en rigid gran). 

Jag har hittat lite surfinspirerade träningspass på nätet. Laird Hamilton, världens bästa big-wavesurfare är tex känd för att kunna hoppa upp på en pilatesboll. 

Jag hittade den här https://m.youtube.com/watch?v=d2YNuNxXbsk filmen till att börja med.

Testa försiktigt! Och have fun!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Stanna upp. Var tacksam. Agera!


Idag damp det ned en katalog för ett stort varuhus med jultema. Jag säger blankt nej till reklam men det här var adresserat och slank igenom.

Jag bläddrade lite och de spelar starkt och smart paketerat an på att ”vi ger dig en stressfri jul” men med det underliggande budskapet att det förstås löser sig genom att köpa massa saker.

Köpa julklappar. Köpa saker så man kan baka i. N bakade lussebullar häromdagen. Det var Arlas recept. Men utan kvarg. Som ju annars är en produkt som alla vet att det blir saftigare om man använder. Men här var det mycket mer smör istället. Som förstås kostar mer…smart om än subtilt drag.  Ed de ska tydligen bli saftigare men de blev liksom mest bleka….

Jag känner också suget. När jag går förbi skyltfönster. Suget att gå och handla massa fina saker för att skapa julstämning. Jag kan lätt också luras att tro att det är något man köper. Precis som man tror man kan köpa en trendig och fin inredningsstil genom att överkonsumera äggskalsvita saker med ”carpe diem”style budskap på. Vi är så lurade.

Och julkommersen och den tillhörande perfektionsstressen den är som en hal rutschbana som vi alla har ena foten på. Eller nja- inte alla. Kanske en sisådär 4 % av världens befolkning har tid att fundera över sånt här. De flesta är för fattiga. Många kämpar för överlevnad medan vi har lite småångest över för många knäck på julminglet. Att vi inte hann till gymet den här veckan. Att vi ska skapa den perfekta julen för barnen och hinna än hit än dit under de lediga dagarna. Vi ger lite samvetsgrannt en krona åt hon med hucklet som tigger utanför mataffären. Så. Nu har jag gjort mitt.

Nej. Du vill förmodligen också annorlunda. Du vill göra något på riktigt. Du vill egentligen inte sitta där i drivor av papper från julklappar och släpa ut åbäkigt emballage den 25e på morgonen (miljöidioti i sig det här med allt papper och emballage) med en lite tom känsla.

Men den här rutschkanan är oljad av en miljardindustri. Så tro inte att det kommer av sig självt. Våra fantastiska ideella organisationer gör sitt. De kämpar verkligen. Och många ger till dem och det är fantastiskt. Mer sånt. Jag och N fick ”ingenting i present på vår fest förra helgen. Bästa presenten om någon inte behöver något och redan har allt.

Du. Jag. Måste stanna upp. Jag försöker göra det varje dag. Det handlar inte om att jag inte köper något till min 5-åring som knepat ihop en egen önskelista. Men det handlar om att jag försöker vara medveten. Fundera på om det är jag som vill ha detta. Regeln är- uppstår ”behovet” medan jag är ute i affären så gills det inte. Har jag märkt hemma att jag behöver något så funderar jag på om jag verkligen behöver det? När ska det användas? Känner jag att jag saknar det så köper jag det gärna second hand- speciellt barnkläder/grejer som ju konsumeras och växes ur/ifrån.

Mer specifikt inför julen så kan man välja ut sina favoriter på julbordet- kanske en var, och så lagar man det. Från scratch. Om julklappar- komma överens om att sätta en slant till en organisation man brinner för. Självklart ge barne men hur mycket behöver de? Kan de också få något riktigt fint men vara med på upplevelsen att vi gav något till de som inte har något alls. De finns rent geografiskt så nära oss dessutom.

Jag brinner förstås för många men UNHCRs film gick rätt in i hjärtat.

Det är inte så att folket i Syrien får det bättre rakt av under julen för att vi inte vräker i oss och överkonsumerar. Men i någon sorts universell balans känns det fel. Altruistiskt känns det fel. Att överkonsumera och stressa över något som de flesta bara kan drömma om att få uppleva.

Ge dig själv 6 viktiga minuter. Och känn efter vad du tycker är viktigt och vad du kan göra idag. Se lite mer. Ge lite mer. Belysa. Informera våra barn om hur bra de har det, utan skuldbeläggande- utan berätta om möjligheter att förändra och göra gott genom att engagera sig där man är med det man har. Att uppskatta, jag tror det skapar ringar på vattnet. ”Man ska vara tacksam” säger min stora E. Precis så. Känna tacksamhet. Och sen agera.


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Ja det är så jag tänker på gud också Ingmarie :). Så ibland får man äta hen- både i spenat och lammkorv :). Det var fint!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*