Blogg

#Veckans träning och veckans styrkepass


Nu är bebis mer än 3 månader och jag tar lite avstamp för ett nytt kapitel i träningen. Jag var ”nybörjarultra” innan hon kom och stärkt av det jag lärt mig och motiverad av framtida mål har träningen en annan ansats nu. Jag ska bli mitt bästa jag. Det bästa jag kan bli. Det kommer ta tid. År. Jag kan inte jämföra mig med de som inte har små barn hemma och har tränat i flera år och medan jag varit gravid och nu ammande  utan jag fokuserar bara på min resa. Från där jag är. Till dit jag ska.

Det handlar inte bara om ultra- jag är sugen på swimruns och kanske blir det en Ironman men främst är det distanser på upp till 100 miles som jag ska knäcka.

Jag har inte en klar träningsplan varje vecka- men jag är snabb på att ta de möjligheter jag kan skapa.

Några lågglykogena morgonpass där jag följer hur pulsen beter sig. Jag är uppe i att jogga 30 minuter nu i snigelfart.

Ett pass där jag ställer vagnen och tassar snabbt uppför en kort backe någa gånger för att få lite flås och löpstyrka.

Rörlighet tränar jag lite varje dag. Oftast med lillspark som smajlande supporter med på mattan. Hur mysigt som helst!

Och så styrkepasset som lite otippat seglat upp som ett av mina favoritpass. En dag i veckan försöker jag ta mig dit. Utöver det tränar jag bäckenbotten och bålen men känner mig väldigt stark där med bra kontroll. Lite aktivering hela dagarna.

På gymet är det fort in och ut som gäller. För mig är styrketräningen skadeförebyggande och löpstöttande. Dessutom för att kroppen ska orka med vardagen på ett bra sätt- bebis väger över 7 kilo nu och det är mycket bära då ryggen ska vara uthållig.

I lördags körde jag följande: //= övningen jag växlade med

Armhävningar på bosuboll (instabilt som attan)// front squats med 20 kg-stången

Bred rodd i maskin // Utfallssteg med 10 kg viktplatta

Enarmsrodd med 15 kg hantel // Skridskosteg med 15 kgplatta

Ryggresningar // 5 frivändningar och sen 10 pressar med 20 kgstången

Woodchopper där jag lyfter benen växelvis samtidigt

Jag kände inte av detta pass så mycket och det kändes ganska lätt under tiden- förutom armhävningarna. Så jag ska öka på lite vikt men är försiktig med att belasta bäckenet ”rakt över” fortfarande så det blir högre repetitioner och lägre vikt.


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

5 bra grejer på mina löprundor


Alltså jogging/gåggingrundor. Som ibland får avbrytas då bebisen vill ha mamma. Oftast går det hur bra som helst. Nöjdare bebis får man leta efter. Förutom på kvällen.

Nog om det.

Jag är inte så mycket för massa saker. Men bra saker gillar jag. Sånt som gör löpningen lättare och smidigare och det varierar vad de sakerna är. När jag tassar ut tidig morgon har jag på och med mig följande saker:

Pulsklocka med GPS

Jag har fått hem en TomTom multisportklocka. Jag har lite svårt för instruktionsmanualer så det tog lite tid innan jag fick igång den men till min glädje är den väldigt lätt att använda. Snygg också! Jag har haft en Garmin 410 innan och den har man ju inte direkt som en klocka men den här passar bra till det med. Pulsmätaren som sitter i klockan kanske inte funkar så bra när det är kallt- den måste ju ligga mot huden under eventuella långtröjor. Men annars är det en bra allroundklocka. Testade att ställa den på intervaller idag och det var väldigt lätt. Jag vet inget om batteritiden men den laddas ju lätt med USBkabel i datornHittills får den 8/10 vavavoom.
Men som vanligt vill jag slå ett slag för att strunta i tekniken och springa på känsla. Det är fortfarande det jag gör men gillar att följa min puls och det kan jag göra smidigt nu utan pulsband runt bröstkorgen som jag inte gillar. 

Feta löparskor

Jga älskar mina Hoka Conquest! Visst de ser helt bananas ut men oh så sköna de är och snälla mot min 3-mån-efter-födsel-kropp. Funkar bra på mina grus/asfaltsrundor det blir nu men ut i vass terräng får bara Inov8 hänga med. Men för långa asfaltspass kan jag varmt rekommendera Hokas. Conquestserien är inte lika ”klumpig” som andra Hokas uppfattar jag.

Flipbelt- som bra höftstöd

En bonus med fiffiga flipbelt är att jag kan tipsa om att det klämmer åt höfterna bra. Det är riktigt skönt om du är eller varit gravid. Ger lite extra stöd åt höfterna även om det förstås inte är utformat för det och inte ska ersätta ett ergonomiskt bälte. Men jag gillar känslan av mitt. Drar ned det lite lägre och så klämmer det åt. Annars är bältet väldigt fiffigt för att ha med sig telefon, toapapper, en flaska vatten, nycklar..u name it!  Och jo- man kan ju ha det i fickorna men det sitter bra utan att rassla i bältet.

En bra podcast – i ett öra

Det är inte så roligt att lyssna på stadsljud så nu passar jag på att lyssna på podcasts så fort jag är ute. Antingen lyssnar jag på Endurance Planet eller på Ben Greenfield Fitness. Lär mig massa nytt som oftast leder mig in på vetenskapliga artiklar för att läsa vidare och en del hamnar här i bloggen. Ibland riktigt nördigt.

Kramande underställ och sköna kläder

Jag bryr mig inte så mycket om hur jag ser ut mina tidiga morgnar men att klä på sig sköna träningskläder som man sen inte märker av för de gör sitt jobb. Det gillar jag. Just nu springer jag i tights, strumpor, sportbh och underställströja från Falke. Ni hittar en del av utbudet på Runners Store. Det är såpass varmt ännu så jag tar bara en funktionst-shirt över och sen ett pannband.

De här morgonpassen är min egna stund varje dag. De gör hela dagen bättre. Att tassa fram genom höstlöv i frisk hög luft- det gör gott för hjärta och själ!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen Skit i vad andra gör- blomma ut!


Men på ett bra sätt. Bry dig om andra. Intressera dig. Fråga. Lär. Inspireras.

Men do your thing. Vet att mer än att bry sig om vad du gör, tränar, har för mål, väljer för mat, kläder, postar på Instagram så bryr sig människor mest om hur de själva uppfattas än hur andra gör det.

Gå till dig själv och känn efter.

Och som vanligt: Jämför dig inte med någon annan. Alla har sin helt unika resa till träningslokalen, ut i löpspåret, i bikinin eller baddräkten. Att det går bra eller dåligt just då, känns bu eller bä går inte att värdera utifrån någon annans prestation. Det går inte att jämföra sig. Du är du. Du är unik. Ditt bagage är unikt och det är det du har att utgå ifrån idag.

Mindre energi på att undra över hur andra uppfattar dig. Mindre energi på att stressas över vad andra gör. Vad de tränar.

Mer energi på att bli ditt bästa jag. Från där du är idag. Till dit du vill.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Vinnarna av startplats till Sandsjöbacka Trail


Vilket intresse! Vad roligt! Det kom så många mail med bra motiveringar så jag lottade.Och jag fick lotta ut en plats till- snällt va?

Till er som inte vann: Det finns platser kvar på alla lopp. In och anmäl er fort!

Så. Stort grattis till:

Johanna Osbeck till 34 kilometer och

Magnus Plantin till 26 km reflexbana

Linda Anstrin – inte bestämt sig än

Ser fram emot att se er där! Mail kommer med kod för anmälan.

Grattis igen! Och ni andra- hoppas ni får en plats och vi ses där!

Själv kommer jag tassa 36 km reflexbana om kroppen är redo. Ser verkligen fram emot det.


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Magnus- Din mail studsar! maila mig igen! tack/ AnnieLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tre smoothies för stor och liten


I fredags morse ville alla ha smoothies.

Till N gjorde jag:

Havremjölk

Hampaprotein

Spenat

Päron

Persilja

Riktigt grön och god tydligen.

Till stora lilla tjejen gjorde jag en frukostsmoothie:

Havregryn uppblött i vatten en stund (1 dl)

1 dl havremjölk

1 banan

lite kokos

Den skulle man ju kunna lägga till chiafrön och kanske lite jordnötssmör också.

Till mig blev det min ”vanliga”:

1 päron

en näve spenat

1 näve persilja

Citronvatten

Vetegräspulver

Det är gott och syrligt att ha i lingon också men min gröna är min friska favorit just nu.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#fredagsgottis- Baka tillsammans


Jag vill slå ett slag för att låta fredagsgodiset både bli mer socialt, godare och bättre. Inte direkt nyttigare, eller jo det blir det ju också när man bakar med rena råvaror.

Jag vägrar köpa lösgodis till E. Vägrar. Hela grejen känns fel. Snabbt plocka ihop artificiellt färgade kreationer av glukos och tillsatser för att sen imundigas kanske framför tv:n eller på vägen hem eller än värre på sitt rum. Asocialt, onyttigt och inte alls bra. Tänker jag.

Jag tänker att fredagsgottis ska vi göra tillsammans. Tid tillsammans är ju något man vill ha mer av så det blir winwin på det. Dessutom lär hon sig hur man gör, förstår hur saker blir till. Och vi vet vad vi äter. Vilket ju är mitt motto.

Ibland försöker jag undvika gluten och minska sockret och jadijada men idag ska vi baka, nästan, som receptet säger. Lite mindre socker. Dinkelmjöl istället för vetemjöl och smör istället för margarin om det står det.

Det kommer bli jättekladdigt och äter vi inte upp smeten så kommer det bli några goda muffins att äta tillsammans, i och för sig framför teven (a-amigo-a – a -amigo någon?).

Ha en fin fredag!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

Monica- precis som Annika säger- det går finfint!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*