Blogg

Vinn hälsovinsten


Idag tjattrade jag på telefon med en härlig kille i mitt hälsonätverk- Tommie Cau. Utan att give away för mycket eftersom han briefade mig inför ett event nästa vecka så sprang jag hem från jobbet med en pusselbit till i en ansats till att prata och skriva om hälsa och som kommer få ta plats i föreläsningar jag håller framöver.

Förra veckan blev på pappret en väldigt bra motionsvecka. Pga en läskig händelse och en vardag som var upponer så sprang jag inte måndagen. Den veckan var liksom hjärtat delvis på ett annat ställe och hela hjärtat behövs för att träna hårt. Metaforiskt. På tisdagen rände jag i skogen i 50 minuter. Bara sprang med tårar och regn och lera. Fantastiskt! På onsdagen tog jag mig till gymet och tog hand om min rygg. På torsdagen sprang jag en sväng på Bergslagsleden i ”rek”syfte. På fredagen var jag en snabbis på gymet igen för bål och axlar.

På lördagen  var allt bättre så då stack jag ut tidigt och tassade runt i Ursvik i kanske två timmar ungefär. På söndagen sprang jag lite snabbare i 90 minuter.

Utifrån mina träningsmål sett var det inte optimalt. Utifrån mitt liv och mina prioriteringar sett var det en helt fantastisk motions och hälsovecka. Jag rensade skallen, tog hand om ryggen, fick frisk luft, vara för mig själv, gråta och snora lite och tankade massa naturenergi som är det bästa jag vet. Jag orkade.

Och åter till vårt samtal idag. Vi pratade om att det inte går att tävla i hälsa. Men för alla som är typ-Amänniskor och tycker livet bir lite tråkigt när det inte är prestation i fokus. Men inte mår bra av att försöka vinna the ratrace, träna mest, springa längst, ha finast hemma, äta mest bovetemuffins, alltid ha chia i blöt och dricka så gröna smoothies så Hulken blir avundsjuk. Får ångest när de inte har full koll och levererar sitt bästa.

Tänk om de kunde tävla i att vara i hälsa/prestationsbalans med sig själva? Hänger ni med på att jag skojar lite nu men tänk på det:

Kunna ha en löparklocka men strunta i den i bland. Bara springa för att det är härligt.

Planera att träna på morgonen men snooza då och då för att det är så skönt. Utan att dagen är ”förstörd”.

Bestämma att man ska äta glutenfritt men känna doften av nybakt surdegsbröd och ba NOMNOM med smält smör och ost utan att få ångest och placebomagknip.

Äta helt utan att benämna sin kost med en titel.

Ställa upp i ett lopp och inse att man inte kommer springa så snabbt som man tänkt och genomföra det utan att behöva hävda i alla sociala medier att jag joggade bara. Liksom bara njuta och låta folk tycka vad de vill.

Köpa bra träningskläder men inte få panik om alla är i tvätten utan dra ut i mysbyxor, tubsockor och en gammal t-shirt.

Se att folk tränar, är viga, står på huvudet, på en arm, flyger uppför rep utan att tolka det som att man själv inte kan. Tänka att man kan annat.

Inte undra vad som ska bjudas på en middag för att man inte vill äta en viss sak utan se fram emot sällskapet och tänka att ”det blir gott”.

Balansen. Ösa när man öser och klara av att chilla när det ska chillas.

Jag har inte lyckats med detta historiskt och den där jobbiga (men ibland ganska effektiva) typ-A Anne drar mig i håret ibland men jag ignorerar henne så mycket bättre nuförtiden. Ordet balans kan låta så tråkigt. Där händer ju inget. Men det kan vara fett nice att vara i det för att ladda får att katapultera iväg framåt och uppåt vid ett senare tillfälle.

Vad tycker ni?

Foto: Katarina Jansson


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Frida Michold

Åh, riktigt bra text! Det här borde alla läsa. Placebomagknip är det nog många som lider av nu för tiden..


Ann-Sofie Forsmark

Tack fina ni!
Frida- ja, sen har ju många ont i magen men det är kanske inte alltid gluten som är orsaken :).Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#Måndagspeppen – Glöm inte varför


Vissa saker ska bara göras. Plocka ur diskmaskinen tycker inte jag att jag behöver hitta djupare mening i även om jag gör det nästan varje dag. Det är bara att göra, och tänka på annat samtidigt.

Men vissa saker, speciellt de som tar emot, de förtjänar faktiskt lite tanketid. För att när vi tänker på varför vi gör saker så kan det leda till att vi a) gör dem med större glädje. Eller b) kanske väljer bort att göra dem.

Som att springa till exempel. Kanske inte alltid är kul, men skulle nästan kunna vara det. Om man tänkte på varför man gjorde det. För de flesta mår bra efteråt. Och de vet de men står då ut med att det tar emot medan de gör det. Jag vägrar ha det så. Livet är för kort.

Och den senaste tiden, ju mer jag har tänkt på varför jag springer desto mer njuder jag av det. Det går kanske inte lika fort. Det blir definitivt lika mycket löpning. Om inte mer. Jag är otroligt motiverad att ta mig ut. Det tar aldrig emot.  Jag har mitt varför väldigt klart:

Jag njuter av att vara ute i naturen för egen kraft.

Det ger mig energi.

Jag sover bra.

Jag känner mig stark.

Jag rensar tankarna.


Tröskeln är liksom borta.

Det finns mycket annat att tänka ”varför gör jag detta” runt som är betydligt viktigare att det blir av än en löprunda. Saker man måste göra men kanske inte har lust med eller känner ångest inför. Att tänka lite längre runt dem, tänka varför kan göra dem lite lättare!

Gört!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt favoritpass


Runners World  kommer köra en serie med tips på löppass på hemsidan. Lilla jag som stollar runt i skogen fick börja!

Mitt favoritpass hittar du här. Och det har blivit massor av det. Idag skulle jag till exempel ha sprungit ganska hårt tänkte jag. Meeeeen jag sprang kors-o-tvärs i skogen istället.

Det blir mycket hälsa, glädje, endorfiner av min löpning just nu. En del träning också men inte direkt så målinriktat som jag hade tänkt. Annat viktigare, bra prioriterat. Nöjd!

Tummen upp för ohämmat ostylade selfies i Ursvik!


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

C- tack! Vad fint av dig. Jag menade inte att förminska min eller någon annans insats- jag tycker det är en fantastisk prestation att låta sig själv ”bara springa runt” men tänkte i jämförelse med de jag gissar kommer tipsa om pass så ser det kanske mest ut som jag lallar i skogen- vilket jag älskar, är stolt över och kommer fortsätta göra både långt och kort.
så TACK! Bra poäng!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Ånnaboda- Storstenshöjden – vilken pärla!


Vill bara understryka att det här inlägget inte är sponsrat på något sätt men jag älskar att lyfta fram saker jag gillar. Speciellt om det handlar om företeelser som kanske lätt går folk förbi.

Jag vet inte hur känd Storstenshöjden i Ånnaboda är men jag har aldrig varit där även om jag vet att man åker skidor i Ånnaboda och de hade skid-SM förra året.

Nu skulle jag dit och föreläsa för ett härligt gäng och på grund av omständigheter i familjen så åkte jag bara över dagen och tog tåget för att hinna jobba på vägen tid och hem.

Det var inte så att jag knockades av en vidunderlig utsikt eller storslagen arkitektur när jag anlände men ett otroligt mysigt område; lug o ro och personal som känns genuint trevlig och verkar trivas på jobbet- det märks! Och det uppskattar jag.

Och vidunderlig utsikt finns väldigt nära, några hundra meter från receptionen ligger en utsiktsplats med fantastiskt utsikt över Närkeslätten.

Anläggningen består av en huvudbyggad med konferensrum, det finns stugor, en liten camping och hotellrum i låga byggnader som ser ut som stora stugor.

Men det bästa är alla stigar och fina leder att vandra, springa och cykla på! 20 mil uppmarkerade MTB-spår och anläggningen ligger precis på Bergslagsleden.

Mountainbike kan man hyra- enklare eller Bianchi med karbonram och för endast 950 kr får man middag, övernattning, frukost och tillgång till bastu och kartor.

Den lilla sjön har en jättefin badplats och en 2,5 km asfalterad slinga runt så man kan köra både rullstol och ”stadsbarnvagn”. Det finns massor att göra för barn och har man lurat iväg dem kan man bada i en rullande badtunna.

Jag bytte om i helt nyrenoverade omklädningsrum som blev klara till SM och tog en sväng på Bergslagsleden när jag var där. God lunch fick jag också.

Jag blev helt kär i stället!

Helt enkelt- för oss som vill ha det mysigt i vacker natur  och värdesätter kvalitet och bra service men inte bryr oss om flådigheter så är Storstenshöjden verkligen ett tips!

Det ligger 2 mil utanför Örebro så väldigt smidigt att ta sig dit. I’ll be back!

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#fredagsgottis – glutenfritt smuligt ultrakäk eller gofika


Jag hade som tur var med mig riktigt gott fika när jag var ute i skogen hela lördagen.

Min faster hade bakat Pitekaka. Herregud så god den är!

Smulig. Men god! Och den är glutenfri så passar fler än vanliga kakor. Jag kommer defintivt att baka den.

Här är receptet på riktigt. Jag kommer nog skruva det lite sen och då får jag skriva om det igen. Och här är det glutenfria receptet som jag skulle länkat till!

 Susanne Jonsson

Bild: Från Gokväll


Antal kommentarer: 1

Ann-Sofie Forsmark

M- tack för heads up! Länkade till rätt kaka nu 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Föreläsning i Stockholm: Kost för prestation


Flera har efterfrågat mer om ämnet ovan. Vad äta? När? Varför?

På Stoclhkolm Outdoor kommer jag föreläsa lördag och söndag om detta! Det är samma program båda dagarna så bara att välja vilken dag som passar dig bäst. Dessutom kan du träna rörlighet och balans för löpare och cyklister med mig då.

Och det är bra två små delar av ett fantastiskt upplägg du kan ta del av om du anmäler dig till Workout Åre Stockholm!

Läs mer här!

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*