Blogg

Vinnare av en prenumeration på Fitness Lifestyle


Vilka svar! Det var tur att jag inte skulle välja någon- bara lotta två :).

Hade lite smått hoppats på någon tokig anekdot från ett galet urartat nyårslöfte men jag verkar ha alldeles för kloka och sunda äsare för sånt stolleri!

Jag tänker rätt och slätt åter ge era svar får de var så bra.

  Eva:

Mitt nyårslöfte som jag gett och ska försöka hålla hela 2013 är:

Att varje dag sträva efter att leva efter mottot att vara den bästa versionen av MIG som jag kan och inte begränsa mina möjligheter på grund av yttre omständigheter.

Det som jag har möjlighet att påverka ska jag fokusera på, resten lägger jag så lite energi på som möjligt. Ibland lätt att glömma bort, men viktigt!

Anna M:

Jag har aldrig varit så intresserad av nyårslöften. Däremot älskar jag att bli inspirerad av starka, framgångsrika människor. Särskilt kvinnor. Du har en underbar blogg och en otroligt sund syn på livet och träning. Du inspirerar mig till förändring!! Som definitivt inte har med nyårslöften om tex viktminskning att göra. 🙂

 Karin:

Jag ser det snarare som mål än löften, för jag ser det som att ett mål är något jag vill uppnå, medan löften snarare ses som ett tvång som ger mig dåligt samvete.
Men målet för mig i år är att hitta balans mellan träning, vila och kost. Jag har inget problem att träna mycket, jag tränar snarare för mycket. Jag ska försöka hitta en nivå där jag tränar och fortsätter utvecklas men där jag också hittar tillbaka till glädjen i träningen och har tid andra intressen och återhämtning 🙂

 

 Ellinor

Varje årsskifte innebär lite av tabula rasa för oss människor och trots att jag aldrig avgett några nyårslöften, har jag däremot mål och ambitioner med det nya året. I mångt och mycket handlar det om att ta hand om mig själv, min tid och de möjligheter som ges. Jag kommer att fortsätta att träna minst 5-6 gånger i veckan, men med lite nya mål, jag kommer att fortsätta att fokusera på en sund, balanserad och i längden hållbar kosthållning, resa mer och bjuda in till mer glädje i vardagen.

Rom byggdes inte på en dag och det många gör ”fel” är att gå ut alltför hårt och med allt för höga ambitioner, vilka kanske upprätthålls under en vecka eller två. Istället bör vi fokusera och framför allt acceptera att låta förändringen ta tid. Först då kan den också bli hållbar!

Eva

Ett löfte som jag många gånger delat med andra och misslyckats med är viktnedgång, dömt att misslyckas som nyårslöfte iaf för mig. Vad jag nu istället tänker är att skapa en förändring, ha roligt och göra saker som ger mig positiv energi. Kan vara en jogg i skogen, en cykeltur i ösregn, ett crosstraining pass eller spela spel med barnen. Lev i nuet och sikta mot framtiden!

    Kerstin J

ja .. bästa löftet någonsin jag avgett var att gå ner i vikt. jag lyckades.. 45 kilo.. sämsta någonsin var att lova att aldrig mer äta onyttigt.. helt omöjligt – jag kan inte motstå mjukglass sommartid eller salt godis t.ex.. så detta nyår fick det bli greppbara löften och nu är det att forsätta hålla vikten och motionera regelbundet!

  Emily B

Bästa: bryta gamla vanor 😉 som att sova för lite eller städa för sällan
Sämsta: pressa sig själv för hårt – oftast slutar det inte bra

Nina L

Bästa löftet: Min kompis brukar varje år lova att han ska BÖRJA röka. Han misslyckas varje gång men slipper känna sig besviken, bra va?
Själv har jag ofta för roligt på nyårsafton för att lova en massa. Alldeles för många krav ändå, liksom.
Men: min plan för 2013 kan nog få vara att komma ut på fler mikroäventyr i år, allra helst med familjen. Började bra ned två dygn på Arholma, nästa helg en tur runt sjön Trekanten med guide från Naturskyddsföreningen.

 

 Jennifer

En kompis till mig skulle bara göra saker HON ville göra. Kanske självklart, men jag tyckte det var en bra påminnelse ändå. Varför låta andra styra ens liv?

 

  Åsa

Jag ska läsa fler bloggar under 2013 som verkligen inspirerar mig. En av dem är du. God fortsättning!

 

 Löparflickan

Mitt bästa och faktiskt hittills ända nyårslöfte är i år. Att jag ska spränga gränser, ha roligt och utmana mig själv!

 

 Anette

Det bästa: Fortsätta med en hälsosam livsstil,
som fått mig att må så bra under 2012!

  gullfot

Gott nytt år! 2012 var det år vi lärde känna varandra, 2013 blir det år vi träffas på riktigt 😉

Något nyårslöfte får du inte av mig, för jag tror inte på kortsiktiga mål. Kram!

 

 Jessica sundberg

Bästa nyårslöftet är att ta hand om sig själv och se till ens egna behov och förutsättningar. Sämsta är att sluta njuta av livets goda. Livet är för kort och skört och se till att leva här och nu. Livet går inte i repris.

 

  Wanja

Det bästa: jag ger inga löften, jag sätter bara mål!
Det sämsta, ja, det är väl klassikern – jag ska banta bort mig själv.
Tycker det varit ganska tyst om nyårslöften i år.

 

 Kristina Söderlund

Det bästa nyårslöftet är: Jag ska vara mig själv, jag ska kämpa mot mina egna mål och inte bry mig om vad andra tänker och tycker om mig. Jag är jag och du är du.

Så. Med det sagt. Så har jag dragit:

Jennifer och Kerstin J! Grattis! Maila mig med era adressuppgifter på adressen ansofisticated(a)gmail.com så kan ni se fram emot Fitness Lifestyle hem i brevlådan under 2013!

 

 


Nytt fullmatat nummer!

i butik 30 september – 22 oktober

  • Stor skoguide. 19 nya modeller
  • Bästa alternativträningen. 10 smarta pass som du måste testa!
  • Ny studie: Den mest effektiva intervallträningen
  • Så tränar du på att hålla rätt fart
  • Så blev Fanny fri från ätstörningen
  • Träna fötterna i tre enkla steg
  • Bo, 75 år, springer 20 mil – i veckan
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

SKITPASS! Bra pass!


Man måste ha dem!

Jättebra träningspass är inte det om inte motsatsen finns. Snabbt är inte snabbt om inte långsamt är. Lätt är inte lätt om man inte upplevt tyngden i sega ben.

Idag var det rent bedrövligt väder inne i Karlskoga där jag passade på att springa medan bilen tvättades. Runt nollan och en grå sörja som matchades av en grå himmel som levererade kallt regn.

Jag kände direkt att det inte skulle funka idag. Det kändes inte som jag fick ned syre i benen. De var stumma efter utfallen i förrgår och kroppen var låg på energi efter en lätt frukost. Tanken var att värma upp 10 minuter och sen springa på tröskelfart i 40 minuter för att sen jogga ned. Jag kom till tröskeln förvisso men stummade direkt. Fick sakta ned.

Men det gör inget! Kroppen rules! Bara att växla ned och rulla på i det tempo som funkade. Är det inte den träning man tänkt så är det en stund ute i friska luften för egen maskin och det är inte fy skam.

Hem till prinsessan och faster istället och iväg till stallet.

Imorgon tillbaka till Stockholm. På måndag börjar jag nya jobbet. Redan nu är Tjejmarathons insamling igång. Jag kommer ge 1 kr/ km jag springer fram till loppet. Är du med?

 



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Träningsvecka #1


Förra veckan var go long go slow vecka och det blev en morgonjogg, en 3 timmars skidtur. En kortdistans. Styrka. 55 km ultrapass. Mer skidor. Veckan efter det är kortvecka med högre intensitet. Den här veckan alltså.

Redan onsdag. I måndags sprang jag vilse ute hos mamma i 11 km där jag tryckte på i sub 5 fart så mycket det gick. Halkigt underlag och jag kommer inte riktigt igång förrän efter 6-7 kilometer så när jag väl började sluta undra hur folk orkar springa milen så var det dags att sluta.

Börjar hitta ett bra steg runt 4:40 fart som jag ska jobba för ska bli bekvämt uppåt milen.

Igår körde jag 10 x 400 meter på bäcksvarta isfläckiga Värmlandsvägar. Det gick upp och ned både med fart och energi men ett riktigt bra pass. Vilade ordentligt mellan för att få upp farten. Avslutade med mina egna varianter på utfallssteg och de känns idag.

Fokus är alltså på kort och snabbt. Smyger runt min mjölksyratröskel och jobbar med hög puls.

Idag var det vila. Springer sällan tre dagar i rad. En lugn promenad ute i solen med barnvagnen räckte gott.

Imorgon ska bilen in på rengöring och det tar en timme så då kör jag 60 minuter distans med 10 min uppvärmning, 40 minuter tröskel och 10 min nedjogg. Styrka på eftermiddagen.

Fredag: morgonjogg ca 8 km. Lördag: Vila. Söndag: 15 km progressiv distans på kvällen.

Så ser veckan ut. Känner mig stark och utvilad och galet laddad!

Nu sover vi va?

20130102-222117.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Min krutgröt!


20130102-125006.jpg

Hej på er!

Jag sitter på landet och tittar ut över en solig och snöfattig nejd. Lillans skidor och sparken får stå inne i förrådet den här vändan. Lite tråkigt!

Jag har blandat iordning en gröt som också kan använda som musli. Jag har proppat den med sånt som ger bra fettsyror, vitaminer och mättar gott. I största utsträckning är det ekologiska ingredienser:

Hur mycket av varje det får du bestämma själv. Dock bör vetas att linfrön innehåller sk ”blåsyra” och mer än 1-2 msk per dag ej rekommenderas. Hela linfrön främjar tarmfunktion medan krossade gör att man kan ta upp fetterna. Jag använder hela för de andra ingredienserna i gröten ger bra fetter.

Jag blandade:

Bovetegryn

Hampafrö

Chiafrö

Sesamfrö

Pumpakärnor

Hela linfrön

Psyllumfrön (”loppfrö”)

Solroskärnor

Gojibär

Kokar 2 dl cirka av detta några minuter med lite salt och vatten och äter med tinade KRAVblåbär. Mätt och belåten fram till lunch!

20130102-125011.jpg

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

#10 goda vanor- 100 dagarsutmaningen- del 1


 Annikas ide från början! Hon har inspirerats av en sån där ungdomlig tv-kanal som stenålders folk som jag som jag inte tittar på.

100 dagar till toppform. Jag reagerade på datumet. Det är 100 dagar tills jag ska springa mina första 16 mil. 100 dagar är 10 x 10 dagar om man vill bryta ned det. Året är 365 dagar. Däri ryms 3 x 300 dagar. 30 x 10 dagar. 30 goda vanor.

Jag är inget fan av nyårslöften. Inget fan av förbud. Mest för att de allt som oftast är fokus på något kortsiktigt, något man inte ska göra. Jag ska inte XXX. Om jag säger ” tänk inte på en kamel”. Kommer du då inte att tänka på ett djur med puckel?

Förbud är för riktigt hemska saker tycker jag. Våld. Droger. Lögner.

Men att fokusera på positiva vanor. Förändringar. Aktiviteter. Val. Alltid Ständig Förbättring- som mina initialer :), DET tror jag på. Det vill jag förmedla.

Vi börjar med 10 goda vanor på 100 dagar. Jag har inte exakt bestämt vilka 10 de är men vet helt solklart vad jag vill börja med:

Sömn och vila

Nu vet jag, och sällar mig själv till de som direkt svarar att ”men det är inte så lätt med småbarn”. Nej jag vet. Men man måste göra vad man kan. Det finns små knep även om man bara vill lägga sig och skrika av trötthet ibland när sömnen styckat sönder i småflis.

Vi har en cirkadisk rytm i kroppen på cirka 24 timmar som enkelt förklarat gör att vi är trötta på natten. Jag tror starkt på Ayurveda som förespråkar vila under 22-06 och jag  märker själv att det är bästa tiden att vila. Då reparerar kroppen sig bäst. Sover jag åtta timmar fast (som inatt) 01-09 så är jag inte alls lika pigg.

Det är ofta galet svårt att komma i säng tidigt. Det är alltid saker som ska göras men jag tror de flesta av oss kan erkänna att det mesta kan vänta till dagen efter. Iallafall om man ställer det mot att vara trött. Alla dagar blir bättre om man är utvilad. Så enkelt är det. Allt blir enklare. Bra sömn gör oss friskare, smartare och hjälper reglera aptiten också.

Vad gör vi då?

Vi lägger oss tidigt. 21.30 är det dags att börja packa ihop. En synergieffekt av att försöka lägga sig vid 22.00 är också att man kanske hinner läsa några sidor i den där boken man tänkt?  Skriva ned det som inte blev klart att göra så man kan släppa det. Jag skulle vilja rekommendera att inte ta med telefonen i sängen heller.

Tänk på det som en investering. Försök få till 8 timmars sömn och/eller vila. En del klarar sig på mindre men just ge sig själv (och nog inderekt sin omgivning) chansen att vila ordentligt varje dygn är första fokus och lägger grunden till att vara kickass på dagen.

Har man svårt att sova kan du läsa lite tips här. Själv så har jag ett mantra, ”sov”  helt enkelt. När jag blir väckt av Lillan och ska stuva om så bara tänker jag ”sov” om och om igen och blir väl så uttråkad så jag däckar.

Jag förbereder för allt som kan hända om Lillan vaknar- har en öronpropp klar att ha i ena örat när hon ligger och drar små plockepinnsnark bredvid. Försöker att inte ”vakna till” utan hålla mig vilande. Blir jag väckt snortidigt så hands up! jag sätter på Bolibompa och försöker halvslumra vidare så jag vilar 8 timmar.

Vi kastar oss alltså inte över en asketisk livsstil som är ohållbar. Vi börjar året starka och satsar på att bli utvilade- så om 10 dagar så tar vi en ny god vana, som vi kommer kunna införa i lugn och ro.

Önskar er en god kväll- den första på ett fantastiskt år!

 



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Vinn en prenumeration på Fitness Lifestyle 2013


GOTT NYTT ÅR..igen på er!

Jag är så taggad men idag ska jag köra lugnt tillbaks till Värmland.

Under tiden lottar jag ut 2 prenumerationer på nya Fitness Lifestyle.

Fitness Magazine har alltså blivit Fitness Lifestyle. Samma grymma team bakom, lite mer mode och lifestyle men även mer utomhusfokus! Första numret var mycket lovande-finns i butik nu!

Jag lottar ut och vill gärna ha en kommentar med det bästa och eller sämsta nyårslöfte du gett, hört om, eller försökt hålla. På fredag dras två vinnare!

Ikväll kommer jag att skriva om den första av 10 goda vanor som blir fokus under 2013. Totalt 30 goda vanor kommer att puffas för här på min blogg. Varje vana får alltså 10 dagar på sig att landa innan en ny adderas. Vad tror ni om det?

Ha en fin första dag på ett kickass 2013. 



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*