Buud & co slog solen runt Mont Blanc

Buud & co slog solen runt Mont Blanc


Tiden mellan soluppgång och solnedgång gav laget 15 timmar, 41 minuter och 35 sekunder på sig att hinna runt Mont Blanc i ASICS Outrun the Sun stafett.

Med start och mål i Chamonix klarade Jonas Buuds Team Ultra-Trail den 152 km långa utmaningen med 37 minuters marginal genom tuff bergsterräng i tre länder: Frankrike, Italien och Schweiz.

– Vi låg bra till när jag stack iväg efter överlämningen med Xavier Thevenard. Jag är glad att jag kunde hålla ledningen och att vi kunde slå solen trots att det var väldigt varmt och det fanns ett flertal riktigt tuffa klättringar. Den här utmaningen kommer jag bära med mig resten av livet, säger Jonas Buud.

15 timmar, 3 minuter och 37 sekunder blev resultatet – och det kan sättas i perspektiv med att många vandrare tar ungefär en vecka på sig runt samma rutt.

Temperaturen höll sig runt 27 grader och solen låg på konstant från en helt molnfri himmel. Ändå var en del av banan snötäckt längre upp i bergen.

Team Ultra-Trail bestod av fyra av världens bästa traillöpare, det andra laget som antog utmaningen, Team Enduro, bestod av sju elitidrottare med annan bakgrund än just traillöpning.

Och det var snudd på att Team Enduro också klarade sig runt Mont Blanc innan solen gick ned. Tyvärr hann de inte – de sprang i mål 33 sekunder efter solnedgången. Det pratades mycket om den katalanske löparen och naturälskaren Genis Zapaters hjälteinsats under sin sträcka då han räddade en skadad get och tappade ungefär fem minuter.

Läs mer om Outrun the sun och lagdeltagarna här!


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer