Buud tvåa i Comrades Matrathon 2013

Buud tvåa i Comrades Matrathon 2013


2011 gjorde Moras Jonas Buud debut i detta ”fantastiska lopp” som alla inbitna ultralöpare drömmer om att genomföra med en imponerande 4:e plats. Fjolåret innebar en mindre smickrande 65:e plats efter en tuff dag, mycket beroende på att Jonas då hade sprungit VM i Italien (Milano) bara 5 veckor innan Comrades.

Misstaget skulle inte göras om i år och hela vintern och våren har Jonas till 100 procent fokuserat på loppet i Sydafrika. Ett framgångsrecept som skulle visa sig lyckosamt då det slutligen gav Jonas en fantastisk andra plats i ett startfält på nära 19.000 löpare.

När löparna stod på startlinjen för årets Comrades Marathon utanför statshuset i Durban 05.30 var det en revanschsugen Buud som väntade på att få genomföra de tuffa 86,6 km från Kusten (Durban) upp till Pietermaritzburg (total höjdstigning 1.630 m).

Trots revanschlusten rycktes inte Jonas med i den första rusningen, som faktiskt håller i sig fram till ”Halfway-mark”, 43,3 km där flertalet av de duktiga marathonlöparna (under 2.10) börjar tröttna. I loppets inledning låg Jonas på en ungefärlig 50:e plats för att vid 52,3 km avancerat till en 20:e plats i fältet.

Vid 50 km började många löpare få det rejält besvärligt i den allt mer tryckande värmen på cirka 30 grader och en kraftig motvind gjorde inte loppet lättare. Perfekt för Buud som inte har hög fart som sitt signum utan löper på styrka och överlägsen uthållighet gentemot sina konkurrenter.

Vid passering i Campertown 21 km från mål hade Jonas avancerat till en 9:e plats för att ytterligare plocka två placeringar till vid passering ”15 to go”. Vid elva kilometer kvar vid sista vätskekontrollen passade Jonas på att ta sig fram till en femte plats.

– Eftersom målsättningen innan loppet var ”topp 10” hade jag en liten svacka då jag väl kom upp till ”topp 10” och blev lite ”bekväm” ett tag. När jag såg att löparna framför mig började ta slut fick jag ny kraft och tro på att detta kunde bli något riktigt, riktigt bra.

– Efter sista vätskestationen 11 km före mål kommer en riktigt tuff backe kallad ”Polly shorts” och den är inte som namnet antyder kort. Där plockade jag några löpare till, bland annat fjolårssegraren Luwick Mamabolo och hade ”straight lane” som andre löpare in i mål.

– En helt fantastisk känsla att få springa in på den fullsatta Cricketarenan i Pietermaritzburg och känna publikens uppskattning!

– Åt klubbkamraten i Nedbank Running Club, Claude Moshiwya fanns det inget att göra något åt, han var helt enkelt för stark och jag unnar verkligen Claude den här framgången.

Berätta, hur värderar du den här prestationen i jämförelse med alla de andra sista åren?

– Det här slår allt! Absolut det bästa jag presterat i karriären och det känns helt underbart just nu!


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 8

Kjell-Erik Ståhl

Fantastisk prestation. Grattis Jonas!


Martin Larsson

Grattis Jonas! Det är otroligt imponerande!


Remy

Ett stort grattis Jonas till din enastående prestation!!!


Åsa W

Grattis Jonas!
Efter din föreläsning i Monte Gordo, har jag förstått att detta betydde mycket för dig, att du sedan hamnar tvåa är imponerande!


Stefan

Grattis Jonas!
Sjukt imponerande


Nicle

Stort Grattis. Imponerande! Sjukt inspirerande


Peter

Stort grattis Jonas! Du är en förebild för oss andra långlöpare i Sverige och har verkligen hjälpt till att sätta ”ultra” på kartan.


Michael Johansson

Stort Grattis. Imponerande!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Anders Hansen: Den motvillige löparen

Vi träffar succéförfattaren Anders Hansen och pratar om framgången, hans egen löpning och huruvida vi...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Lisa Nordén jagar formen

Sveriges och en av världens främsta triathleter, Lisa Nordén, tränar just nu på höghöjdsläger i...

Läs mer

Bakom varje framgångsrik man finns en kvinna

Det är nog ingen som missat Patriks Nilssons fantastiska resa när han tidigare i år...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ta chansen att träffa Patrik Nilsson!

På tisdagkväll 18 oktober har du chans att möta Patrik Nilsson och höra hans berättelse...

Läs mer
Magnus Jonsson om hemligheter och triathlon

Magnus Jonsson är vår triathlonbloggare som skriver på engelska. Vi tog ett närmare snack med honom där vi bland annat...

Läs mer
Veckans triathlet: Fredrik Bäckson

Efter att ha seglat större delen av sitt liv och länge elitsatsat på sporten valde Fredrik Bäckson att för ungefär...

Läs mer
Veckans triathlet: Desiree Blomberg

Desiree Blombergs styrka är pannbenet. När hon väl satt sin fot på startlinjen vägrar hon att ge upp. Hennes favoritdistanser...

Läs mer