Charlotte och Anders – redo att utmana 2.40-gränsen i New York

Charlotte och Anders – redo att utmana 2.40-gränsen i New York


Utmanarna är uppdelade i tre team där utmaningen förutom att klara av New York Marathon består i att slå sitt personliga tidsmål som alla utmanarna fått efter tester på Löplabbet. Utöver Team Södergren består utmanarna av Team Myllymäki, där coach Magnus Bergman ska få stjärnkocken Tommy Myllymäki så mycket som möjligt under tidsmålet 3.10, och Team Sarenbrant där coach Anders Szalkai ska få deckardrottningen Sofie Sarenbrant under 3.55 på den utmanande banan.

För Anders Södergren har träningen störts en del av en cykelvurpa tidigt på sommaren och sedan några störande förkylningar. Men nu ser han med tillförsikt fram mot loppet. Senast han och Charlotte tränade tillsammans var direkt efter en förkylning, och i kombination med först ett tremilslångpass följt av 400-metersintervaller dagen efter gjorde att han blev risig igen. Anders startade helt enkelt upp för tidigt efter sjukdom, ett misstag många löpare har gjort.

Fick upp farten med supertusingar

Men tio dagars vila gjorde susen och med två veckor kvar till loppet körde han ett riktigt bra långpass över 30 km. Första halvan sprang han i 4.30-fart, men eftersom snittet till slut hamnade på 4.00 min/km (3 mil på 2 timmar) innebar det att Anders på sista 15 km höll 3.30 min/km vilket får anses som riktigt vasst och ett bra formbesked. Sen blev det en lugn dag, och efter det fart och kondition i ett intervallpass på friidrottsbanan. 4 stycken set med 4×400 meter, där tempot låg på 3.20 min/km tempo, och vilan hölls kort med 100 meters jogg mellan intervallerna och 400 meters jogg mellan seten. För att speeda upp ett snäpp till avslutades passet med 2 stycken supertusingar. En supertusing består av intervalllängderna 100+200+300-400 meter, vilket ger sammanlagt 1 km, det vill säga en supertusing. Trots olika intervallängder ska man sträva efter en jämn fart, och den sammanlagda tiden på alla intervallerna ger supertusingtiden – här blev det precis 3 minuter för Anders.

Nu gäller det bara att Anders ska hålla sig frisk fram till loppet, och han meddelar att det ska bli riktigt skoj även om han utifrån avsaknad av meriter som löpare startar från motionsledet ute på Staten Island.

Seedad i damelitledet

I starten får Anders också klara sig utan sin coach Charlotte Karlsson, trots att båda har samma tuffa tidsmål, eftersom Charlotte utifrån tidigare meriter är seedad i det mycket prestigefyllda damelitledet. Elittjejerna startar 30 minuter innan herreliten och första motionsstarten. Det är med spänning Charlotte ser fram mot loppet, och träningen har gått riktigt bra. I september stämde Charlotte av statusen med Köpenhamn Halvmarathon och trots att målbilden för dagen var runt 1.17 blev sluttiden 1.15.55. Sedan dess har träningen flutit på bra, och det har handlat om riktigt tuff träning. Senaste intervallpasset körde Charlotte på löpband och då blev det 10×1000 meter med 45 sekunder vila i 3.20-3.30-tempo. Passet gav ett bra formbesked. Sista långa långpasset blev med runt två veckor kvar till loppet och bestod precis som för adepten av 30 km, varav den avslutande delen i planerat tävlingstempo. Det sista hårda passet kör Charlotte nu, med 11 dagar kvar till loppet, och därefter handlar det om en ”kort långdistans” med drygt en vecka kvar. Sedan gäller det att hålla i gång kroppen med distanspass och något lätt fartpass.

Vill du också springa TCS New York Marathon? Följ med oss nästa år!I varje nummer av Runner´s World, med start i nummer 7 2017, har ni som läst tidningen kunnat följa utmanarnas träning. Vill du kolla in hur det går kommer vi ett fylligt reportage i Runner´s World nummer 11 och i våra sociala medier som Facebook och Instagram. Så följ oss gärna där!

Tidigare artiklar på webben om utmaningen:

Tuffa tester för utmanarna

Vässa formen med ett kul banpass

Kolla även in We Run New York-sidan

RW på Facebook

RW på Instagram


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer
Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt lopp.

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer