Claes Åkeson möter Åke "Biten" Svanå

Claes Åkeson möter Åke "Biten" Svanå


Året var 1991. Det var en småkylig försommar i Stockholm. Jag stod vid krönet av Västerbron med ett par Converse på fötterna och en antenn på ryggen för Radio Stockholms räkning. Jag minns att jag huttrade en smula. Plötsligt såg jag Åke ”Biten” Eriksson (nu Svanå) komma solo uppför denna klassiska bro, på andra varvet. Han såg tunn ut, han såg stark ut. Han såg bara stenklar ut. Och just där och då, i slutskedet av Stockholm Marathon 1991, föddes min fascination för hård löpning på allvar.

Ung, dum, naiv och full av impulser, sprang jag upp jämsides med Biten med mikrofonen i högsta hugg. Någonstans kom tanken att jag skulle göra en segerintervju mitt i loppet. Det hade ingen gjort tidigare.

Drygt 20 år senare ringer jag Biten för att fråga om jag kan intervjua honom. Jag frågar om han kommer ihåg mig från Västerbron 1991.
– Haha, ja, för fan, det är klart att jag gör. Du frågade: ”Hur går det Åke?”, och jag svarade: ”Trött”. Jag minns att jag blev förvånad och att jag ville bli av med dig. Jag kände att jag var tvungen att svara något, annars hade du fortsatt springa med mig ända ut på Norr Mälarstrand. Det är ett jäkla kul minne, säger Åke och garvar.
Kommer du ihåg om det kändes som en segerintervju?
– Ja, det gjorde det faktiskt. Jag var ganska säker på att kamma hem vinsten. Vi pratar vidare på telefon en stund, varpå vi bestämmer möte i hans hemort Halmstad.
– Du kan slagga hos mig, det är lugnt. Lirar du golf förresten? frågar Biten med en ganska annorlunda dialekt; ett slags stockholmska med inslag av halländska.

Några dagar därpå träffas vi på Holms GK strax utanför Halmstad. Och för att göra en lång historia kort när det gäller själva golfspelet, så fullkomligt krossade Biten mig, samtidigt som han bjöd på oförglömliga citat i stil med: ”Jag tror inte ett dugg på stretching. Det är som med en gummisnodd; drar man för mycket i den så förlorar den sin elasticitet”.

Vi skrattar mycket när vi går längs fairway på Holms GK. Biten svingar klubban framgångsrikt, som den grymma tävlingsmänniska han fortfarande är. Rätt som det är börjar han berätta hur allt började.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 9 2014.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Anders Hansen: Den motvillige löparen

Vi träffar succéförfattaren Anders Hansen och pratar om framgången, hans egen löpning och huruvida vi...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Lisa Nordén jagar formen

Sveriges och en av världens främsta triathleter, Lisa Nordén, tränar just nu på höghöjdsläger i...

Läs mer

Bakom varje framgångsrik man finns en kvinna

Det är nog ingen som missat Patriks Nilssons fantastiska resa när han tidigare i år...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ta chansen att träffa Patrik Nilsson!

På tisdagkväll 18 oktober har du chans att möta Patrik Nilsson och höra hans berättelse...

Läs mer
Magnus Jonsson om hemligheter och triathlon

Magnus Jonsson är vår triathlonbloggare som skriver på engelska. Vi tog ett närmare snack med honom där vi bland annat...

Läs mer
Veckans triathlet: Fredrik Bäckson

Efter att ha seglat större delen av sitt liv och länge elitsatsat på sporten valde Fredrik Bäckson att för ungefär...

Läs mer
Veckans triathlet: Desiree Blomberg

Desiree Blombergs styrka är pannbenet. När hon väl satt sin fot på startlinjen vägrar hon att ge upp. Hennes favoritdistanser...

Läs mer