Deckardrottningen: Morden dyker upp i löpspåret

Deckardrottningen: Morden dyker upp i löpspåret


Hon springer längs vattnet i Bromma utanför Stockholm. Det börjar skymma och hon är ensam på stigen, som omgärdas av höga tallar. Hon känner hur obehaget börjar krypa inom henne, undrar om det kan dyka upp någon hotfull person, någon som kommer att jaga henne och…

De läskiga tankarna tar över och fantasierna skenar iväg åt alla möjliga håll. Känslan av att bli jagad av en mördare vävs plötsligt samman med det hon håller på med just nu: löptränar. Plötsligt spelas ett deckarscenario upp framför näthinnan på Sofie Sarenbrant. Med en lite annorlunda, minst sagt kreativ, inramning. Handlingen inleds vid startskottet på Stockholm Marathon, då en löpare snart rasar ihop. Historien pågår sedan fram till målgång, med ett ytterligare mord vid Rålambshovsparken, förstås med historiska tillbakablickar.

I den här stunden är manuset till deckarsuccén Andra andningen född – som sedan kommer att ges ut i samband med terrordådet under Boston Marathon. Ett sammanträffande som Sofie själv tycker känns nästan lite ruggigt.

Förutom att löpningen gör Sofie piggare och starkare är det alltså ett viktigt verktyg för henne som deckarförfattare. För att maximera det kreativa idéflödet springer hon samma runda på sex kilometer varje gång hon ger sig ut, vilket brukar bli tre gånger i veckan. Hon gillar när hon kan vägen utantill och känner varenda kurva.
– När allt går på rutin och jag kan ta ut mig till max tills jag får blodsmak i munnen – först då släpps alla blockeringar och idéerna kommer. Det är fascinerande hur de kommer till mig som en blixt från en klar himmel. Då löser jag plötsligt deckarintriger som jag har gått och klurat på tidigare och nya karaktärer formas.

Vid tillfällen då Sofie har idétorka och det känns som hon måste värka fram text, tänker hon: ”Jag går ut och springer istället”. 
– Då blir jag inte bara mer kreativ, löpningen gör också att jag verkställer idéerna. Jag sätter mig verkligen ned och skriver ned dem efteråt.

SOFIE SARENBRANT
Yrke: Deckarförfattare. Aktuell med boken Avdelning 73, som utspelar sig i stall- och sjukhusmiljö, uppföljare till Visning pågår och Andra Andningen. Den senare utspelar sig under Stockholm Marathon. 
Ålder: 37 år. 
Familj: Make och två döttrar i åldrarna tio och åtta. 
Löptränar: Tre gånger i veckan, sex kilometer åt gången, ibland tio kilometer.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Bokrecension: Running with destiny

Den före detta elitlöparen Toby Tansers fängslande liv har blivit bok: Running with destiny.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Anders Hansen: Den motvillige löparen

Vi träffar succéförfattaren Anders Hansen och pratar om framgången, hans egen löpning och huruvida vi...

Läs mer

Bakom varje framgångsrik man finns en kvinna

Det är nog ingen som missat Patriks Nilssons fantastiska resa när han tidigare i år...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ta chansen att träffa Patrik Nilsson!

På tisdagkväll 18 oktober har du chans att möta Patrik Nilsson och höra hans berättelse...

Läs mer
Magnus Jonsson om hemligheter och triathlon

Magnus Jonsson är vår triathlonbloggare som skriver på engelska. Vi tog ett närmare snack med honom där vi bland annat...

Läs mer
Veckans triathlet: Fredrik Bäckson

Efter att ha seglat större delen av sitt liv och länge elitsatsat på sporten valde Fredrik Bäckson att för ungefär...

Läs mer
Veckans triathlet: Desiree Blomberg

Desiree Blombergs styrka är pannbenet. När hon väl satt sin fot på startlinjen vägrar hon att ge upp. Hennes favoritdistanser...

Läs mer