Emelie & Andreas segertips för fjällmaran

Emelie & Andreas segertips för fjällmaran


Du kommer själv inte att springa AXA Fjällmaraton i år, varför?

– Jag har en tävling i Colorado, USA den 19 augusti och bestämde mig för att flyga overseas redan i början av månaden för att få några dagar av träning på höghöjd.

– Tävlingen är Pikes Peak Marathon, 42 km och 2400 höjdmeter. Toppen är på 4300 meter över havet så acklimatisering behövs! Sedan tänkte jag passa på att se Grand Teton och alla begren därikring när jag ändå har flygit över!

Vilka är dina bästa råd till andra löpare som ska springa Axa Fjällmaraton?

– För min del har det hjälpt otroligt mycket att jag har varit ute och sprungit minst samma antal timmar som jag beräknat springa längre tävlingar på. Att vänja kroppen och psyket, att få de timmar när man är i rörelse att kännas naturligt. 

– Sen tror jag att en del går ut för sakta, visst ska man ha respekt  för racet men många gånger tror jag att man klarar så mycket mer än vad man tror. Sen är det motsatten – att gå ut för hårt. Men det tror jag de flesta är medvetna om!

– Utrustning- som alltid, ha det du är bekväm i! Liten ryggsäck eller midjebälte är nödvändigt då det är krav på att bära med sig några saker.

Hur ska man planera sin löpning utifrån banans utseende och terräng?

– Spring där det går att springa! Om det är för brant, så powergå istället. Kom ihåg att när Ottfjället är nått så är det bara utför. Njut av den utförslöpan!

Kommer du själva att springa i år och vilka är dina förhoppningar?

– Ja, jag kommer att springa i år! Det är ju en av säsongens höjdpunkter. Jag skulle ljuga om jag sa annat än att jag har som mål att vinna. Jag har sedan tidigare fem vinster på fem starter. Jag har som mål att ta mitt egna rekord från ifjol även om det blir svårt för jag sprang bra ifjol med bra matchning.

Vilka är dina bästa råd till andra löpare som ska springa Axa Fjällmaraton?

– Bra skor och en bra ryggsäck är mina bästa råd. Skorna ska vara att typen terrängsko med bra grepp i sulan mot underlaget, lämna asfaltsskorna hemma. Ryggsäcken måste sitta bra för att undvika skav och onödigt guppande.

– Viktigt är även att börja inta energi direkt för att hålla distansen ut. Ett maraton låter inte så farligt, men lägg därpå 1800 höjdmeter och ojämt underlag så blir det en rejäl utmaning för alla!

Hur ska man planera sin löpning utifrån banans utseende och terräng?

– Man bör ha energi kvar tills sista krävande stigningen från Nordbotten upp till Ottfjällen. Jag brukar säga att loppet börjar vid Nordbotten  

Hur gör du själv med vätska och energi under loppet?

– Jag har en förutbestämd tid jag äter på och sedan håller jag koll på klockan och äter vid dessa tillfällen. Jag bär med mig allt själv för då vet jag vad jag får i mig och att jag får i mig.

– Stationerna är bra för att tanka upp vätska på. Jag kör vatten, alternativt sportdryck i min ryggsäck beroende på värmen, sedan kör jag enbart gels/liquids. Är man ute lite längre tid kan det vara bra att ha med sig lite mer “matigt” om hungerna skulle komma.

Vad är det absolut viktigaste att komma ihåg inför AXA Fjällmarathon?

– Gå ut i din egen fart, det lönar sig i längden.

AXA Fjällmaratons hemsida


Nr 12 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Nästa säsong börjar idag
  • Träningsprogram för milen, halvmaran, maraton
  • Därför ska du träna dina fötter
  • Ett bättre sätt att springa långpass
  • Årets bästa löparskor. 12 av våra favoriter från 2021
  • Gravid? Fortsätt springa!
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ta chansen - upplev Winter Run på Skansen

Lördagen den 29 januari är Winter Run tillbaka i Stockholm igen! Du väljer mellan 5...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Nu startar träningsprogrammen mot Varvet!

Häng med och hitta träningsmotivation med Mustafa ”Musse” Mohamed, Hanna Karlsson och Anders ”Szacke” Szalkais...

Läs mer

Nystart 2022 - Winter Run

Lördagen den 29 januari är Winter Run tillbaka i Stockholm igen! Du väljer mellan 5...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Häng med på träningsprogrammen mot Varvet!

Nu är Mustafa ”Musse” Mohamed, Hanna Karlsson och Anders ”Szacke” Szalkais träningsprogram inför Göteborgsvarvet 2022...

Läs mer
EM-silver till Meraf och historiskt lagbrons till Sverige

Det blev stora framgångar för de svenska seniordamerna vid terräng-EM på Irland.

Läs mer
Fyra svenskar under EM-gränsen i Malaga

När Malaga Marathon avgjordes i söndags sprang tre kvinnliga och en manlig svensk löpare under maratonkvalgränsen till nästa års friidrotts-EM.

Läs mer
Sarah och David tvingades bryta – Linus 2:13

Det fanns stora förhoppningar om svenska framgångar i Valencia Marathon, och visst blev det några riktigt bra insatser av svenska...

Läs mer