Emelie Forsberg tillbaka efter knäskadan – nu siktar hon mot toppen i Ultratrail-VM

Emelie Forsberg tillbaka efter knäskadan – nu siktar hon mot toppen i Ultratrail-VM


Emelie Forsberg har varit i topp i de flesta bergs- och skyrunningloppen fram till 2015 och många är vi som förundrats över hennes kvicka fötter uppför och nerför bergen – och tänkt att herregud, att hon inte faller eller stukar sig? Inte då. Däremot lyckades hon snöpligt nog ådra sig en rejäl knäskada i vintras, då korsbandet slets av under ett skidpass.

Efter en säsong med mycket rehab och alternativträning tackade hon i början av sommaren ändå ja till att vara en del Sveriges trupp under Ultratrail-VM och alltså för första gången är en del av friidrottslandslaget. 

Du har kämpat mot en knäskada sedan en skidolycka i vintras. Hur har det gått att komma tillbaka på löpfronten? Hur känns formen – och knät – nu?
– Det har gått väldigt bra! Min läkare och mina fysikterapeuter är väldigt nöjda och säger att det gått väldigt snabbt. Det har kännas bra hela tiden, jag har inte pressa mitt knä, utan bara lyssnat på vad jag kan göra den dagen.

Vad har varit huvudfokus i din rehab?
– Att bli helt återställd 🙂 Och prio två var ju såklart att springa så snabbt som möjligt igen.  Jag har kört väldigt lite rehab och få övningar, men fokus har legat på att bygga upp fram- och baksida lår igen. Men jag kunde faktiskt jogga ganska tidigt, vilket gjort att rehaben har halkat efter lite, men det har gått bra ändå. Nu inför skidsäsongen kommer jag att köra lite tyngre. 

Du har yogat en hel del det senaste året också? Hur har det påverkat dig som löpare?
– Jag tror yoga är bra på många sätt, men att man blir en bättre löpare av det är svårt att säga. Det är personligt, jag tror man kan bli en bättre löpare av det, men det är ju inte nån quick fix liksom. Man måste ju ändå springa. Det är ett bra sätt att varva ner och lära känna kroppen och jobba på svagheter.

Vad har du saknat mest under din skadeperiod?
– Att var ute i bergen och röra mig lätt och snabbt.

Vad drömmer du om 2017?
– Att vara mer i nuet! Rent löpmässigt har jag inte planerat nästa sommar riktigt än 🙂 Men det kommer nog bli kortare sträckor än vanligt tror jag.

Vad vet/tror du om motståndet i loppet? 
– Caroline Chaverot och Nathalie Muclair från Frankrike kommer bli svårslagna. Azera Garcia från Spanien också!

Mer om Ultratrail-VM

Det är en liten men vass trupp som representerar Sveriges, då tyvärr både Ida Nilsson, Mimmi Kotka och Jonas Buud tvingats lämna återbud. Men landslagsledare Peter Fredricson tror att både Emelie Forsberg och Fritjof Fagerlund kan skrälla. 

Banan på 85 km är lagd i Braga i norra Portugal och 180 män och 130 kvinnor från 40 nationer står på startlinjen tidigt på lördag morgon. Stigning är på totalt 5 000 höjdmeter där man är uppe på 1 500 meter som högst. Enligt Peter Fredricson är det en ”allroundbana” som är mer löpbetonad än de extrema skyrunningbanorna i Alperna men som också innehåller mer tekniska partier och branta stigningar uppför och utför. 
      
 – Det är verkligen kul att vi nu äntligen har med Emelie i den svenska truppen. Internationellt är hon ju en världsstjärna på de ännu mer tuffa banorna. Det här blir en ny situation för Emelie med alla de bästa löparna samlade i en tävling samtidigt som hon har en skadebakgrund som gör det lite svårbedömt, säger Peter Fredricson. 

– Målsättningen jag har satt är att Emelie kan vara topp-5 med möjlighet till medalj en bra dag. För Fritjof är en placering runt 15-20 en väldigt bra prestation. 

Fritjof Fagerlund kom i våras på 14:e plats i Comrades Ultra Marathon 89 km i Sydafrika och var i somras tvåa i Ultravasan 90 km.

Starten går på lördag morgon kl 05.00 med beräknad målgång kl 14.00. Läs mer på sajten för ultratrail-VM.


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet – nya inspirerande träningsprogram!

Inför 2021 års upplaga av TCS Lidingöloppet har Malin Ewerlöf och Anders Szalkai skapat helt...

Läs mer

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till...

Läs mer
ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS Stockholm Marathon skjutas fram. Loppet...

Läs mer
Svenskar i världsrekordjakt på 100 km

De svenska ultralöparna Elov Olsson, Johan Lantz och Joacim Lantz är några av de löparstjärnor som ska göra ett världsrekordförsök...

Läs mer