Erik Wickström tipsar dig inför Vasaloppet

Erik Wickström tipsar dig inför Vasaloppet


Berätta lite kort om Engelbrektsloppet och hur det kändes!
– Det var ett speciellt lopp där första tredjedelen gick mycket långsamt i en stor klunga eftersom det låg några centimeter blötsnö i spåret. Ingen ville ligga först och dra. Men på andra varvet av tre höjdes farten rejält, då det gick snabbare i spåret.

Jag tog täten och körde max i sista uppförsbacken då det var 13 km kvar, då blev vi en klunga på tre personer. Med 500 meter kvar till mål gjorde jag en långspurt som höll. Jag hade kollat innan loppet vilket spår som gick snabbast och jag valde såklart det när jag kom in först på upploppet. Har man ingen vass spurt måste man vara bra på andra saker!

Du jobbar heltid, har familj och hus och tränar betydligt mindre än dina konkurrenter. Vad är hemligheten?
– Jag har tränat mindre nu än på tio år, men har lyckats bli mer effektiv och gör rätt saker när väl träningskläderna är på. Min träning beror helt på hur mycket jag jobbar, men mängden brukar variera mellan 5 och 12 timmar per vecka.

En normal vecka tränar kör jag bara ett pass som är längre än en timme. Då kör jag 3 timmar där andra halvan går i tävlingstempo. Det har funkat för mig, jag kommer köra det upplägget även i sommar då jag springer löptävlingar.

Förutom långpasset gillar jag att köra 5 stycken 1000-metersintervaller på SkiErg (stakmaskin) med 1 minuts vila, ett pass som totalt tar 30 min. Jag gillar också att rent allmänt lägga in intervaller i många pass, till exempel 1 timmes stakning på skidor med 5 stycken 3-minutersintervaller med 1 minuts vila andra halvan av passet.

På sommaren blir det förutom rullskidor, stakmaskin och styrka även en del löpning med joggingvagnen. När min dotter ligger i vagnen blir det totalt 25 kg att släpa uppför de kuperade grusvägarna i Borås så det blir bra träning för benen.

Ditt nästa mål är Vasaloppet, där du tidigare har varit 52:a som bäst. Hur laddar du inför loppet och vad siktar du för placering?
– På söndag är det Skinnarloppet, som blir sista tävlingen inför Vasan. I övrigt gäller det att hålla sig frisk från dagisförkylningarna! Stämmer allt på Vasaloppet med bra skidor, bra start och bra form så kan jag bli topp 30. Men blir jag topp 50 är jag jättenöjd.

Dina tre bästa tips till de som göra Vasaloppet för första gången?

  • Åk mycket skidor de sista veckorna inför Vasaloppet. Det kan göra stor skillnad om man inte åkt så mycket tidigare i vinter.
  •  Se till att skidorna är bra och passar dig, det är den överlägset viktigaste delen av utrustningen.
  • Testa det du ska äta/dricka före och under loppet. Många magar klarar inte alla typer av uppladdningspreparat och sportdrycker.


Köp boken ”Längdskidåking för dig” HÄR


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet – nya inspirerande träningsprogram!

Inför 2021 års upplaga av TCS Lidingöloppet har Malin Ewerlöf och Anders Szalkai skapat helt...

Läs mer

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till...

Läs mer
ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS Stockholm Marathon skjutas fram. Loppet...

Läs mer
Svenskar i världsrekordjakt på 100 km

De svenska ultralöparna Elov Olsson, Johan Lantz och Joacim Lantz är några av de löparstjärnor som ska göra ett världsrekordförsök...

Läs mer