Erik Wickström tipsar dig inför Vasaloppet

Erik Wickström tipsar dig inför Vasaloppet


Berätta lite kort om Engelbrektsloppet och hur det kändes!
– Det var ett speciellt lopp där första tredjedelen gick mycket långsamt i en stor klunga eftersom det låg några centimeter blötsnö i spåret. Ingen ville ligga först och dra. Men på andra varvet av tre höjdes farten rejält, då det gick snabbare i spåret.

Jag tog täten och körde max i sista uppförsbacken då det var 13 km kvar, då blev vi en klunga på tre personer. Med 500 meter kvar till mål gjorde jag en långspurt som höll. Jag hade kollat innan loppet vilket spår som gick snabbast och jag valde såklart det när jag kom in först på upploppet. Har man ingen vass spurt måste man vara bra på andra saker!

Du jobbar heltid, har familj och hus och tränar betydligt mindre än dina konkurrenter. Vad är hemligheten?
– Jag har tränat mindre nu än på tio år, men har lyckats bli mer effektiv och gör rätt saker när väl träningskläderna är på. Min träning beror helt på hur mycket jag jobbar, men mängden brukar variera mellan 5 och 12 timmar per vecka.

En normal vecka tränar kör jag bara ett pass som är längre än en timme. Då kör jag 3 timmar där andra halvan går i tävlingstempo. Det har funkat för mig, jag kommer köra det upplägget även i sommar då jag springer löptävlingar.

Förutom långpasset gillar jag att köra 5 stycken 1000-metersintervaller på SkiErg (stakmaskin) med 1 minuts vila, ett pass som totalt tar 30 min. Jag gillar också att rent allmänt lägga in intervaller i många pass, till exempel 1 timmes stakning på skidor med 5 stycken 3-minutersintervaller med 1 minuts vila andra halvan av passet.

På sommaren blir det förutom rullskidor, stakmaskin och styrka även en del löpning med joggingvagnen. När min dotter ligger i vagnen blir det totalt 25 kg att släpa uppför de kuperade grusvägarna i Borås så det blir bra träning för benen.

Ditt nästa mål är Vasaloppet, där du tidigare har varit 52:a som bäst. Hur laddar du inför loppet och vad siktar du för placering?
– På söndag är det Skinnarloppet, som blir sista tävlingen inför Vasan. I övrigt gäller det att hålla sig frisk från dagisförkylningarna! Stämmer allt på Vasaloppet med bra skidor, bra start och bra form så kan jag bli topp 30. Men blir jag topp 50 är jag jättenöjd.

Dina tre bästa tips till de som göra Vasaloppet för första gången?

  • Åk mycket skidor de sista veckorna inför Vasaloppet. Det kan göra stor skillnad om man inte åkt så mycket tidigare i vinter.
  •  Se till att skidorna är bra och passar dig, det är den överlägset viktigaste delen av utrustningen.
  • Testa det du ska äta/dricka före och under loppet. Många magar klarar inte alla typer av uppladdningspreparat och sportdrycker.


Köp boken ”Längdskidåking för dig” HÄR


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan...

Läs mer

Din guide till ett perfekt halvmaraton

Ska du springa Stockholm halvmarathon den 11 september? Då har du de bästa sista minuten-tipsen...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ordinarie Göteborgsvarvet och Höstveckan 2021 ställs in

Den fysiska versionen av Göteborgsvarvet, som skulle gått 11 september, ställs in.

Läs mer
Nu kan vi springa riktiga lopp igen!

Efter nästan ett och ett halvt års stopp kommer de stora loppen tillbaka. I augusti börjar det med tre millopp...

Läs mer
Denisova och Glans SM vinnare 10 km

SM 10 km väg 2021 avgjordes under riktigt varma och tuffa förhållanden på F1-banan i Anderstorp. Det var riktigt högklassiga...

Läs mer
Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara just sitt mål i världens...

Läs mer