Felspringningen i adidas Stockholm Marathon – en snackis
Under lördagens adidas Stockholm Marathon hände det som är en mardröm för en lopparrangör – tätlöparna sprang fel. Men precis som vid en liknande, om än inte lika långvarig felspringning i New York Marathon 1994, slutade det hela lyckligt. Segrare i loppet blev trots allt den för dagen bästa löparen: Felix Kirwa.
Runt 14 000 löpare var anmälda till 2022 års upplaga av adidas Stockholm Marathon, som verkligen blev den folkfest alla maratonlöpare längtat efter – det fina försommarvädret hade lockat ut storpubliken.
I herrtäten gick det riktigt fort, trots att värmen var lite tryckande för löparna. De första fem femkilometersavsnitten var oerhört snabba: 14:54-15:01-15:22-15:03-15:07 löd tiderna upp till 25 kilometer. Men när ledartrion, med Kenyas Felix Kirwa i täten, kom över till Södermalm nere på Stadsgårdsleden sprang de fel – och stor förvirring uppstod.
David Fridell, vd på Marathongruppen som arrangerar loppet – har ni fått fram exakt vad som hände och vad det var som gick fel?
– Ja, nu har vi en bra uppfattning om vad som hände. Det första felet sker långt innan man på tv-bilderna kan se flaggvakter som viftar osäkert. Banan går på Stadsgårdsleden och man ska via en gång- och cykeltunnel borta vid Londonviadukten först ta sig under leden, för att sedan springa tillbaka mot och sedan uppför Folkungagatan. Där kan inte tätbilarna köra, utan de ska ta sig ut på vägen och invänta tätlöparna när de rundat via tunneln och kommer tillbaka till Folkungagatan. Tanken är att tätmotorcyklisterna som ligger framför ledarbilen ska backa ner och lägga sig mellan löparna och tätbilarna för att guida löparna rätt genom tunneln. Men tätmotorcyklisterna kommer inte in mellan tätbilen och löparna, kanske för att bilen ligger för tight eller genom en kommunikationssmiss.
– Allt går snabbt, men flaggvakterna hinner ändå vara tydliga i sin visning. Så när löparna ser tätbilen svänga upp på Folkungagatan och följer efter den står det en vakt där som ropar att de inte ska upp där, utan först måste ner och runda vid Londonviadukten. Det här gör att löparna kommer ner på Stadsgårdsledens vägbana i stället för cykelbanan, och springer bort mot Danvikstullsbron. När löparna väl vänder tillbaka visas de inte direkt upp på Folkungagatan utan visas vidare till den cykel- och gångväg som de skulle tagit från början. Så förutom osäkerheten och tappad fart tappar de så klart tid också.
– Det är såklart enormt olyckligt det som sker, löparna var verkligen på väg mot superbra tider och banrekord. De tappar så klart både kraft och koncentration, men det var förstås bra att det trots allt blev just de felspringande löparna som ändå kom först i resultatlistan.
Vi tog ett snabbt beslut om att vi skulle dela ut banrekordbonusen på 5.000 dollar ändå, så det känns som att det blev så rättvist det kunde bli utifrån den olyckliga händelsen.
Hur ska ni förhindra att detta sker igen?
– Vi vet att det är en kritisk punkt på banan, och vi behöver uppdatera instruktionerna hur man ska agera när täten kommer till den här typen av områden. Att täcka upp ännu mer med senior kompetens, det är en lärdom vi tar med oss, säger David Fridell.

Om vi tittar på 25-30 km mellantiden syns tydligt att tätlöparna tappat mycket i fart. Från att stadigt legat ner mot 15 minuter på varje 5 km ”split”, går den 5 km sträckan på 17:42. Så även om detta är den tuffaste delen på banan kan man uppskatta tidstappet med längre löpning och inbromsningar till runt 2 minuter.
Även om banrekordet från 2019 på 2.10.10 kvarstår fick herrloppet den värdiga vinnaren i Kenyas Felix Kirwa som med 2:11:08, trots felspringning, visar att det går att springa på riktigt snabba tider i Stockholm. Någon vi förhoppningsvis kan se fram mot 2023.
LÄS mer om eliten i 2022 års adidas Stockholm Marathon här