Fjällmaraton modell XL på gång

Fjällmaraton modell XL på gång


Mannen bakom idén är Patrik Nordin, känd för sina uthållighetsarrangemang på skridskor och löpning.
– Trycket vid Fjällmaraton har varit enormt och därför väljer vi att ha en alternativ variant för de som vill ha en ännu tuffare utmaning, säger tävlingsledare Patrik Nordin.

Tävlingen i helgen är ett så kallat ”pilotlopp”, det vill säga ett test på hur intresset är. Att döma av responsen så här långt kan Nordin och co. räkna med att idén ligger rätt i tiden.
– För tio år sedan hade jag blivit idiotförklarad om jag kommit med ett sådant här förslag. Det var helt otänkbart. Men nu kommer trenden att folk vill springa på det här sättet. Många vill utmana sig själv och tävlingarna i alperna ökar hela tiden i popularitet, menar Patrik.

Pilotloppet lär bli en minst sagt svettig tävlingsform, kanske utan motstycke i svensk löpning.
– Det är ett av de tuffaste loppen du kan springa i Sverige, samtidigt som miljön och naturen gör att dagen kommer att bli sagolik för de startande. Stigningen är så stor att det på vissa partier blir för tufft att springa. Du måste gå, säger Patrik.

Starten går i Bydalen. Därefter går banan via Fjällhalsen och Västerfjället förbi Mårdsundsbodarna och ned till Bydalen igen. Där korsas vägarna och löparna fortsätter upp över Drommen och ner i skåran, därefter över Falkfångarfjället för att nå målgången i Höglekardalen. Just nu är cirka 60 löpare anmälda.
– Det är jättebra. Deltagarna kommer att vara en viktig länk i utvecklingen av loppet och får ge oss feedback på allt ifrån bansträckning och skyltning till matstationer och boende. Jag tvivlar inte ett ögonblick på att vi kan ha 300 löpare inom något år, säger Patrik Nordin.

Målet är att pilotloppet ska permanentas till nästa år och då avgöras i juli månad, en månad före det vanliga AXA Fjällmaraton.
– Vi riktar bland annat in oss på den internationella marknaden i och med detta tuffa lopp. Vi vill också visa upp vår fina och unik fjällmiljö och ge minnesrika upplevelser till både nationella och internationell deltagare, menar Camilla Antonsson i tävlingsledningen.

Uppdatering 26/8: Först i mål blev Björn Gund på tiden 05:21:51. Snabbast på damsidan var Lina El Kott Helander på 06:48:16.

Med helgens ultralopp utvecklar Vertex Fjällsportklubb satsningen på Fjällmaraton i Södra Årefjällen ytterligare.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 3

David

Internationella löpare = Stockholms-ocker-priser…på anmälan….


Patrik Nordin

David, vadan denna bittra kommentar?
Något fel med att ha ambitionen med att få till ett lopp som på sikt kan locka några intressanta namn från Sydeuropa? Vi skulle tycka det vore jättekul att få se Anders Kleist och Eirik Haugsnes möta Marco DeGasperi eller Kilian på en riktigt tuff svensk bana där inte den höga höjden inverkar på resultatet på det sätt den gör i många lopp i Alperna.
Anmälan kommer ligga en bra bit under de stora klassikerloppen, trots att en hel del investeringar på fjällederna måste göras inför premiären, och då kan vi garantera en löpupplevelse och service efter banan du aldrig upplevt tidigare.


Tina

KLart att det kostar att göera ett lopp på fjället. Inga bilvägar-allt måste bäras eller tas med helikopter, naturen är känlig och det måste man (hoppas jag verkligen!) ta hänsyn till vi banläggning. Säkerheten på fjället är ju också något helt annat än ett lopp i stan.
Snarare skulle jag säga att många lopp i städerna kostar en bra slant mer än de borde behöva. Stockholm city- okej det ÄR jäkligt dyrt att stänga av traden och ha så mycekt annat men loppen i Motala, runt vättern arranhgemanget? De är ju helt hysteriska. För att inte tala om vansbrosimmet. En timme i vattnet för 600 pix. Vasaloppet kan jag förstå. De är så oerhört väderberoende och även där är många transporter svåra. Spårningen och snöflytter kostar säkerligen lätt hysteriska pengar.
Nä det är nog dax att börja fundera på att leta upp de mindre loppen. köra lilla bymaran i Viby i örebro till exempel. under 200 spänn får man ett vackert lopp, lättöl och tunnbröd serverat ur prästens hand under loppet och inte en enda gång är det trångt(under 100 startande för det mesta) utan du kan från start hålla precis det tempo du önskar. Övernattning kostar en struntsumma, du kan parkera tio minuter innan start ca 50m meter bort.
Kanske är det dax för denna löpartidning att leta sig ut på bygderna och börja snacka lite mer om alla de fina småloppen som finns i stället för att bara göra gratisreklam för de lopp som blir fulla utan minsta annonsering?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer