Första intrycken av Apple Watch – ur löparens perspektiv

Första intrycken av Apple Watch – ur löparens perspektiv


Om du är ett fan av Apples produkter så har du förmodligen redan koll på Apple Watch, som lanserades i USA i april och släpps i Sverige idag den 17:e juli. Om du inte har läst på: Apple Watch är inte en klocka, utan – enkelt uttryckt – en handledsburen ”förlängning” av din Iphone. Via bluetooth (4.0) speglar Apple Watch helt enkelt en stor del av innehållet i din telefon, men den har även en del egna och intressanta nya funktioner. Vi fokuserar däremot mest på det som är intressant för oss löpare i den här första recensionen, efter våra första 24 timmar med Apple Watch. En mer utförlig recension kommer i papperstidningen i augusti.

Apple Watch finns i tre grundutföranden: Sport, Watch och Edition. Alla har samma funktioner – skillnaderna ligger i designen och materialet i boetter och armband – och de kommer i två storlekar, med 38 respektive 42 millimeters display. Priserna börjar på 4 000 kronor (Sport, 38 mm) upp till svindlande 180 000 kronor (Edition med boett i 18 karat guld). 

Oavsett vilken modell du väljer får du samma innehåll – en ”klocka” som i huvudsak är en kommunikationslänk mellan dig och din Iphone (5 eller senare versioner). Det mesta du kan se och göra med din Iphone kan du nämligen också göra, i viss mån, med Apple Watch. Du kan läsa och till viss del svara på meddelanden, svara i telefon eller lyssna på musik. Apple Watch speglar alltså din telefon så att du ser vem som ringer, låter dig läsa din kalender, mail, väderprognoser, aktier och mycket, mycket mer. Det vill säga om du har din Iphone med dig – är du för långt ifrån telefonen begränsas möjligheterna rejält. De flesta av de här funktionerna är visserligen inte något unikt för Apple Watch – flera av de stora tillverkarna av träningsklockor och aktivitetsband har modeller med liknande kommunikationsmöjligheter när de har parats via blåtand med din smarta telefon. 

Utifrån löparens perspektiv är det framför allt Apple Watch träningsfunktioner, bland annat aktivitetsmätning och den inbyggda pulsmätaren som är mest spännande, i kombination med möjligheten att använda träningsappar som Runkeeper, Endomondo, Strava med flera. 

Men redan här kan vi slå fast att Apple Watch är en mycket enkel aktivitetsmätare och träningsklocka. Den har till exempel ingen egen GPS-mottagare. Trots det kan den användas utan telefon på löprundorna. Med hjälp av den inbyggda accelerometern kan Apple Watch kalibreras under de första löppassen tillsammans med telefonen. Därefter kan telefonen lämnas hemma, och Apple Watch ska själv kunna räkna ut hur snabbt och långt du springer baserat på ditt rörelsemönster. Vill du ha en mer exakt GPS-baserad angivelse behöver du alltså ha med dig telefonen. 

Du kan även lyssna på nedladdad musik utan telefonen när du springer (via blåtand till trådlösa hörlurar), eller strömmat om du har din telefon med. Då kan du styra musikspelaren via Apple Watch, så du slipper ta upp telefonen varje gång du vill byta låt till exempel.  

Med Apple Watch träningsapp får du direkt återkoppling på hur långt du sprungit, hur fort du springer, hur många kalorier du bränt och hur lång tid du varit ute. Du kan dessutom se din puls, som mäts med ljussensorer mot handleden på samma sätt som bland annat Adidas Mi Coach Smart Run, Tomtom Runner Cardio och Garmin Forerunner 225 gör. Det är en ganska beprövad teknologi som gör att inget externt pulsband runt bröstet behövs, men den optiska mätningen kräver att klockan sitter tajt runt handleden. Tatueringar under klockan kan också störa läsningen av pulsen – om så är fallet med Apple Watch har vi däremot inte testat.

Första passet med Apple Watch jämförde vi pulsvärdena i realtid med en Suunto Ambit3 Sport med pulsband. Pulsvärdena var konsekvent likvärdiga, så Apples mätare verkar vara tillförlitlig när det gäller pulsen. Det kan vi dessvärre inte säga om distans- och fartmätningen. Trots att vi hade telefonen med oss så att Apple Watch fick GPS-data (klockan har som sagt ingen egen GPS) visade Apple Watch träningsapp nästan tio procent fel på sex kilometer löpning, jämfört med Ambit3 Sport och jämfört med tidigare mätningar av sträckan. En normal felvisning på en GPS för konsumentbruk, som de som används i träningsklockor, ligger runt en till två procent. Till Apples försvar ska sägas att det delvis beror på vilken app man använder – olika appar filtrerar GPS-datan på olika sätt. Än så länge har vi bara sprungit med Apples träningsapp, så andra appar kan ge andra (och förhoppningsvis bättre) värden. 

Men förutom felvisningen lämnar Apple Watch egna träningsapp en hel del annat att önska – om man önskar sig en hel del information alltså. Den mäter inte mycket mer än tid, distans, fart och puls samt uppskattar antalet kalorier du använder. Det går inte att se mer än två värden i taget, så det blir en hel del bläddrande fram och tillbaka. Tyvärr går det inte heller att bläddra ”hela varvet runt”, så när man kommit till sista displayen får man gå tillbaka igen. Och att svepa mellan displayerna är inte helt lätt när svetten lackar – den tryckkänsliga skärmen gör ganska ofta inte alls som vi vill. 

Inte ens i appen i telefonen kan du utläsa särskilt mycket mer data än vad du kan se på klockan. Det kan ju visserligen vara fullt tillräckligt för många löpare, men å andra sidan finns det många bättre och billigare alternativ som gör det – och mycket mer – på marknaden i form av både träningsklockor och aktivitetsband. Om du däremot istället använder en tredjeparts app som t ex Endomondo, Runkeeper eller Strava så finns det mer att hämta av Apple Watch – det vill säga om du också har med dig telefonen på passet. Hur det funkar återkommer vi till i det mer utförliga testet i tidningen. 

Men nu kanske inte löpare i synnerhet och aktivitetsloggare i allmänhet är Apple Watch främsta målgrupp. Snarare är det Iphoneanvändare och Applefrälsta konsumenter som kommer att hoppa på Apple Watch-tåget i första omgången nu när den släpps i Sverige. En hel del av dem kommer säkert att uppskatta aktivitetsloggningsfunktionerna, som inte bara påminner dig om att stå upp, röra på dig och träna dagligen – utan även belönar dig när du uppnått dina uppsatta mål. 

Så är Apple Watch något för oss löpare? Både ja och nej. Som träningsklocka eller aktivitetsmätare har den klara begränsningar – den saknar egen GPS, lagrar inte dina pass i kartformat, har knapphändigt vattenskydd (du bör inte duscha med den t ex) och skral batteritid (jämfört med de flesta andra träningsklockor och aktivitetsmätare på marknaden). 

Apple Watch batteritid är 18 timmar, så den behöver laddas dagligen. Den klarar i och för sig 6,5 timmar aktivitet, vilket bör vara tillräckligt för de flesta löpare. Använder du den tillsammans med telefonens GPS så kan du räkna med att en hel del av din telefons batterikraft tas i anspråk också. 

Men om du redan idag springer med din Iphone och använder en träningsapp som Runkeeper, Strava eller Endomondo t ex för att logga och analysera dina pass – då är Apple Watch ett intressant komplement. Du slipper ett pulsband runt bröstet (om du använder dig av pulsmätning vill säga) och du får direkt återkoppling på fart, tid, sträcka med mera – utan att behöva ta upp telefonen. Lyssnar du dessutom gärna på musik under passet så underlättar Apple Watch – du kan styra spelaren från din handled. 

Än så länge är utbudet av Apple Watch anpassade träningsappar från tredje part relativt begränsat, men några av de mest populära (som vi nämnt ovan, samt Nike+, MapMyRun m fl) finns att ladda ner till klockan och under hösten släpps fler enligt Apple. Då kommer också version två av programvaran (Watch OS2) vilket förhoppningsvis även innebär fler och bättre träningsfunktioner. 

Vårt första intryck: 
Apple Watch är varken en särskilt bra träningsklocka eller aktivitetsband – är du ute efter sådana funktioner finns det mycket bättre, mer kompetenta och billigare alternativ. Men om du springer med din Iphone, gärna lyssnar på musik under passet och använder en träningsapp för att logga din träning och dina aktiviteter – då kan Apple Watch vara ett fiffigt komplement. Vi återkommer med en mer utförlig recension i papperstidningen, då vi också testar hur Apple Watch fungerar med några av de vanligaste löpapparna på Appstore.

Snabba fakta Apple Watch Sport 42 mm

Vikt (42 mm): 30 gram (25 gram för den mindre 38 mm-modellen)
Mått: 36 x 42 x 10,5 mm
Skärm: 1,32/1,5 tum, Retina-skärm med Force Touch.
Arbetsminne: 512 MB.
Lagringsutrymme: 8 GB, varav 2 GB musik.
Batteritid: 18 timmar (6,5 timmar aktivitet).
Laddning: Trådlöst med induktionsladdare.
Vattenskydd: Vattentålig för stänk, IPX7-standard.
Pris: Från 4 000 kronor (Sport, 38 mm). Testade versionen (Sport, 42 mm) kostar 4 500 kronor.  

Med fingret byter du snabbt mellan olika appar på den tryckkänsliga displayen. 

Informationen på displayen kan anpassas i två miljoner olika varianter, och kan bland annat visa hur mycket (eller lite) du har rört dig idag. 

Med aktivitetsappen till Apple Watch i din Iphone får du en dag för dag-översikt över hur du tränat och rört dig, men informationen innehåller inte mer än ganska basala fakta. 

Apple Watch aktivitetsmätare håller koll på hur mycket du står upp under dagen (minst en minut per timme, tolv timmar per dag), hur många ”aktiva” kalorier du gör av med och hur mycket du tränat (minst 30 minuter per dag). När målen nåtts får du ”belöningar” i form av små medaljer. Målen kan både justeras av dig själv och av Apple Watch beroende på dina tidigare resultat. Slutmålet är att varje cirkel ska fyllas helt varje dag. 


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Johan

En sak som jag nu lärt mig är att endast Apples egna aktivitets/hälsa-appar har tillgång till den inbyggda pulsmätaren i Apple Watch.
Detta är en otrolig besvikelse för mig som är en gammal Runkeeper-användare. Runkeeper (eller någon annan tredje part) har alltså idag inte tillgång till att
mäta puls från klockan vilken gör att det kvarstår en tredje manick att släpa med sig om man skulle vilja mäta pulsen under sina löprundor.


Magnus

Tyvärr fungerar inte Pulsmätaren ordentligt på min klocka. Pulsen visas korrekt i början av träningen. Efter ca 15min visar den endast vilopuls. Har provat alla tips från Apple samt updaterat till nyaste programvaran. Synd eftersom då beräknas även kalorierna fel.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar