Första intrycken av Apple Watch – ur löparens perspektiv

Första intrycken av Apple Watch – ur löparens perspektiv


Om du är ett fan av Apples produkter så har du förmodligen redan koll på Apple Watch, som lanserades i USA i april och släpps i Sverige idag den 17:e juli. Om du inte har läst på: Apple Watch är inte en klocka, utan – enkelt uttryckt – en handledsburen ”förlängning” av din Iphone. Via bluetooth (4.0) speglar Apple Watch helt enkelt en stor del av innehållet i din telefon, men den har även en del egna och intressanta nya funktioner. Vi fokuserar däremot mest på det som är intressant för oss löpare i den här första recensionen, efter våra första 24 timmar med Apple Watch. En mer utförlig recension kommer i papperstidningen i augusti.

Apple Watch finns i tre grundutföranden: Sport, Watch och Edition. Alla har samma funktioner – skillnaderna ligger i designen och materialet i boetter och armband – och de kommer i två storlekar, med 38 respektive 42 millimeters display. Priserna börjar på 4 000 kronor (Sport, 38 mm) upp till svindlande 180 000 kronor (Edition med boett i 18 karat guld). 

Oavsett vilken modell du väljer får du samma innehåll – en ”klocka” som i huvudsak är en kommunikationslänk mellan dig och din Iphone (5 eller senare versioner). Det mesta du kan se och göra med din Iphone kan du nämligen också göra, i viss mån, med Apple Watch. Du kan läsa och till viss del svara på meddelanden, svara i telefon eller lyssna på musik. Apple Watch speglar alltså din telefon så att du ser vem som ringer, låter dig läsa din kalender, mail, väderprognoser, aktier och mycket, mycket mer. Det vill säga om du har din Iphone med dig – är du för långt ifrån telefonen begränsas möjligheterna rejält. De flesta av de här funktionerna är visserligen inte något unikt för Apple Watch – flera av de stora tillverkarna av träningsklockor och aktivitetsband har modeller med liknande kommunikationsmöjligheter när de har parats via blåtand med din smarta telefon. 

Utifrån löparens perspektiv är det framför allt Apple Watch träningsfunktioner, bland annat aktivitetsmätning och den inbyggda pulsmätaren som är mest spännande, i kombination med möjligheten att använda träningsappar som Runkeeper, Endomondo, Strava med flera. 

Men redan här kan vi slå fast att Apple Watch är en mycket enkel aktivitetsmätare och träningsklocka. Den har till exempel ingen egen GPS-mottagare. Trots det kan den användas utan telefon på löprundorna. Med hjälp av den inbyggda accelerometern kan Apple Watch kalibreras under de första löppassen tillsammans med telefonen. Därefter kan telefonen lämnas hemma, och Apple Watch ska själv kunna räkna ut hur snabbt och långt du springer baserat på ditt rörelsemönster. Vill du ha en mer exakt GPS-baserad angivelse behöver du alltså ha med dig telefonen. 

Du kan även lyssna på nedladdad musik utan telefonen när du springer (via blåtand till trådlösa hörlurar), eller strömmat om du har din telefon med. Då kan du styra musikspelaren via Apple Watch, så du slipper ta upp telefonen varje gång du vill byta låt till exempel.  

Med Apple Watch träningsapp får du direkt återkoppling på hur långt du sprungit, hur fort du springer, hur många kalorier du bränt och hur lång tid du varit ute. Du kan dessutom se din puls, som mäts med ljussensorer mot handleden på samma sätt som bland annat Adidas Mi Coach Smart Run, Tomtom Runner Cardio och Garmin Forerunner 225 gör. Det är en ganska beprövad teknologi som gör att inget externt pulsband runt bröstet behövs, men den optiska mätningen kräver att klockan sitter tajt runt handleden. Tatueringar under klockan kan också störa läsningen av pulsen – om så är fallet med Apple Watch har vi däremot inte testat.

Första passet med Apple Watch jämförde vi pulsvärdena i realtid med en Suunto Ambit3 Sport med pulsband. Pulsvärdena var konsekvent likvärdiga, så Apples mätare verkar vara tillförlitlig när det gäller pulsen. Det kan vi dessvärre inte säga om distans- och fartmätningen. Trots att vi hade telefonen med oss så att Apple Watch fick GPS-data (klockan har som sagt ingen egen GPS) visade Apple Watch träningsapp nästan tio procent fel på sex kilometer löpning, jämfört med Ambit3 Sport och jämfört med tidigare mätningar av sträckan. En normal felvisning på en GPS för konsumentbruk, som de som används i träningsklockor, ligger runt en till två procent. Till Apples försvar ska sägas att det delvis beror på vilken app man använder – olika appar filtrerar GPS-datan på olika sätt. Än så länge har vi bara sprungit med Apples träningsapp, så andra appar kan ge andra (och förhoppningsvis bättre) värden. 

Men förutom felvisningen lämnar Apple Watch egna träningsapp en hel del annat att önska – om man önskar sig en hel del information alltså. Den mäter inte mycket mer än tid, distans, fart och puls samt uppskattar antalet kalorier du använder. Det går inte att se mer än två värden i taget, så det blir en hel del bläddrande fram och tillbaka. Tyvärr går det inte heller att bläddra ”hela varvet runt”, så när man kommit till sista displayen får man gå tillbaka igen. Och att svepa mellan displayerna är inte helt lätt när svetten lackar – den tryckkänsliga skärmen gör ganska ofta inte alls som vi vill. 

Inte ens i appen i telefonen kan du utläsa särskilt mycket mer data än vad du kan se på klockan. Det kan ju visserligen vara fullt tillräckligt för många löpare, men å andra sidan finns det många bättre och billigare alternativ som gör det – och mycket mer – på marknaden i form av både träningsklockor och aktivitetsband. Om du däremot istället använder en tredjeparts app som t ex Endomondo, Runkeeper eller Strava så finns det mer att hämta av Apple Watch – det vill säga om du också har med dig telefonen på passet. Hur det funkar återkommer vi till i det mer utförliga testet i tidningen. 

Men nu kanske inte löpare i synnerhet och aktivitetsloggare i allmänhet är Apple Watch främsta målgrupp. Snarare är det Iphoneanvändare och Applefrälsta konsumenter som kommer att hoppa på Apple Watch-tåget i första omgången nu när den släpps i Sverige. En hel del av dem kommer säkert att uppskatta aktivitetsloggningsfunktionerna, som inte bara påminner dig om att stå upp, röra på dig och träna dagligen – utan även belönar dig när du uppnått dina uppsatta mål. 

Så är Apple Watch något för oss löpare? Både ja och nej. Som träningsklocka eller aktivitetsmätare har den klara begränsningar – den saknar egen GPS, lagrar inte dina pass i kartformat, har knapphändigt vattenskydd (du bör inte duscha med den t ex) och skral batteritid (jämfört med de flesta andra träningsklockor och aktivitetsmätare på marknaden). 

Apple Watch batteritid är 18 timmar, så den behöver laddas dagligen. Den klarar i och för sig 6,5 timmar aktivitet, vilket bör vara tillräckligt för de flesta löpare. Använder du den tillsammans med telefonens GPS så kan du räkna med att en hel del av din telefons batterikraft tas i anspråk också. 

Men om du redan idag springer med din Iphone och använder en träningsapp som Runkeeper, Strava eller Endomondo t ex för att logga och analysera dina pass – då är Apple Watch ett intressant komplement. Du slipper ett pulsband runt bröstet (om du använder dig av pulsmätning vill säga) och du får direkt återkoppling på fart, tid, sträcka med mera – utan att behöva ta upp telefonen. Lyssnar du dessutom gärna på musik under passet så underlättar Apple Watch – du kan styra spelaren från din handled. 

Än så länge är utbudet av Apple Watch anpassade träningsappar från tredje part relativt begränsat, men några av de mest populära (som vi nämnt ovan, samt Nike+, MapMyRun m fl) finns att ladda ner till klockan och under hösten släpps fler enligt Apple. Då kommer också version två av programvaran (Watch OS2) vilket förhoppningsvis även innebär fler och bättre träningsfunktioner. 

Vårt första intryck: 
Apple Watch är varken en särskilt bra träningsklocka eller aktivitetsband – är du ute efter sådana funktioner finns det mycket bättre, mer kompetenta och billigare alternativ. Men om du springer med din Iphone, gärna lyssnar på musik under passet och använder en träningsapp för att logga din träning och dina aktiviteter – då kan Apple Watch vara ett fiffigt komplement. Vi återkommer med en mer utförlig recension i papperstidningen, då vi också testar hur Apple Watch fungerar med några av de vanligaste löpapparna på Appstore.

Snabba fakta Apple Watch Sport 42 mm

Vikt (42 mm): 30 gram (25 gram för den mindre 38 mm-modellen)
Mått: 36 x 42 x 10,5 mm
Skärm: 1,32/1,5 tum, Retina-skärm med Force Touch.
Arbetsminne: 512 MB.
Lagringsutrymme: 8 GB, varav 2 GB musik.
Batteritid: 18 timmar (6,5 timmar aktivitet).
Laddning: Trådlöst med induktionsladdare.
Vattenskydd: Vattentålig för stänk, IPX7-standard.
Pris: Från 4 000 kronor (Sport, 38 mm). Testade versionen (Sport, 42 mm) kostar 4 500 kronor.  

Med fingret byter du snabbt mellan olika appar på den tryckkänsliga displayen. 

Informationen på displayen kan anpassas i två miljoner olika varianter, och kan bland annat visa hur mycket (eller lite) du har rört dig idag. 

Med aktivitetsappen till Apple Watch i din Iphone får du en dag för dag-översikt över hur du tränat och rört dig, men informationen innehåller inte mer än ganska basala fakta. 

Apple Watch aktivitetsmätare håller koll på hur mycket du står upp under dagen (minst en minut per timme, tolv timmar per dag), hur många ”aktiva” kalorier du gör av med och hur mycket du tränat (minst 30 minuter per dag). När målen nåtts får du ”belöningar” i form av små medaljer. Målen kan både justeras av dig själv och av Apple Watch beroende på dina tidigare resultat. Slutmålet är att varje cirkel ska fyllas helt varje dag. 

Sommarnummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • SUPERFRIDA starkare än någonsin
 • Spring i sommar. Så tränar du bäst på hemmaplan
 • Testa Musses styrkepass
 • Perfekta powershakes! Bästa mellanmålet
 • 4 roliga utmaningar
 • 7 grymma ryggsäckar i stort test
Bli plusmedlem nu
Antal kommentarer: 2

Johan

En sak som jag nu lärt mig är att endast Apples egna aktivitets/hälsa-appar har tillgång till den inbyggda pulsmätaren i Apple Watch.
Detta är en otrolig besvikelse för mig som är en gammal Runkeeper-användare. Runkeeper (eller någon annan tredje part) har alltså idag inte tillgång till att
mäta puls från klockan vilken gör att det kvarstår en tredje manick att släpa med sig om man skulle vilja mäta pulsen under sina löprundor.


Magnus

Tyvärr fungerar inte Pulsmätaren ordentligt på min klocka. Pulsen visas korrekt i början av träningen. Efter ca 15min visar den endast vilopuls. Har provat alla tips från Apple samt updaterat till nyaste programvaran. Synd eftersom då beräknas även kalorierna fel.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

BEHIND THE SOUNDS – jakten på det perfekta ljudet

BEHIND THE SOUNDS – jakten på det perfekta ljudet


När adidas ville utveckla de bästa hörlurarna för löpning gick de till svenska Zound Industries. Vi har besökt dem mitt i centrala Stockholm för att ta reda på vad som krävs för att ett par hörlurar ska sitta – och låta – perfekt under löpning.

För svenska konsumenter är förmodligen Zound Industries varumärken Marshall och Urbanears välkända – högtalare och hörlurar som kombinerar hightech med livsstilsdesign av hög klass. När adidas hörde av sig och ville ha hjälp att utveckla marknadens bästa hörlurar för träning och löpning borde därför startsträckan ha varit kort för utvecklingsteamet på Zound Industries i Stockholm.

– Visst kunde vi ta med oss viktiga erfarenheter från dessa varumärken in i utvecklingsprocessen. Dessutom sitter hela teamet, inklusive akustik- och elektronikavdelning tillsammans här i Stockholm, vilket är en styrka när man ska utveckla nya produkter, berättar Anders Olsson som är produktchef för adidas-projektet på Zound Industries.

Anders Olsson

Men även om ingenjörerna och designteamet på Zound har lång erfarenhet av att arbeta med ljud och att utveckla hörlurar fick man börja från grunden med adidas, eftersom det handlade om ett helt nytt segment. 

– Ja, vi kan ju hörlurar. Men adidas har många styrkor inom sitt varumärke som varit värdefulla i utvecklingsprocessen. De ligger långt fram när det gäller material och lösningar anpassat för sport, säger Ella Rennéus, som är kreativ chef för adidas sortiment på Zound Industries.

Initialt la de därför mycket tid på att både förstå varumärket adidas men även målgruppen för hörlurarna de skulle utveckla: löparna.
– Även där fick vi mycket hjälp av adidas, inte minst genom deras löparcommunity adidas Runners. Det var en perfekt löpargrupp att jobba med då de både har koll på varumärket och på löpning. Redan på skiss-stadiet tog vi hjälp av dem gällande designen, så att den verkligen skulle kännas rätt. Sedan har de hårdtestat prototyper när de löptränat och gett oss återkoppling kring problem och utmaningar som behövde lösas för att få till den optimala hörluren för löpträning, berättar Ella vidare. 

Ella Rennéus

Efter ett och ett halvt års produktutveckling var sporthörlurarna redo att lanseras i två versioner: adidas RPT-01 och FWD-01. RPT-01 är en trådlös on-earhörlur med svettsäker design, tvättbara kuddar och 40 timmars batteritid. Den funkar bra att springa med, men är i första hand tänkt som en hörlur för allsidig träning. FWD-01 är en trådlös in-earhörlur med 16 timmars batteritid, och är framtagen för löpning i första hand.

– Löparnas feedback var att det är otroligt viktigt att luren sitter bra i örat. Att den inte ska riskera att trilla ur, samtidigt som den ska vara bekväm. Därför valde vi att flytta ut all elektronik från örat även på FWD-01, vilket gör att den även passar små öron, säger Ella.
Sedan vill löpare självklart ha riktigt bra ljud, samtidigt som man vill kunna höra omgivningen för att kunna springa säkert i trafiken. Att hörlurarna ska släppa in ljud utifrån kräver mycket av hårdvaran för att inte ljudet från luren ska försämras.

– Ljudet ska kännas stort och omslutande, ge ett driv i träningen, och där tycker jag verkligen vi lyckats bra.

Ljudet kunde vi inte kompromissa med för det ligger lite i vårt DNA att ha ljudet i fokus. Men det krävdes många tester för att hitta en nivå som även släpper in tillräckligt med omgivningsljud.

Utöver bra ljud och en optimal passform önskade sig testlöparna enkla och tydliga knappar att styra lurarnas funktioner med.
– Därför har lurarna en ganska klassisk fjärrkontroll, men vi jobbade mycket med exakt var den skulle sitta och i vilka vinklar löparen enklast styr lurarna. Det får inte vara krångligt, och man vill minimera risken för feltryckningar, säger Anders.

Så varför valde en sportjätte som adidas att jobba med ett svenskt företag som Zound Industries?
– Sverige ligger vi långt fram när det gäller mode och design, och musik är en av våra största exportprodukter. Så med kreativa människor som DJ:s, entreprenörer, ingenjörer och designers på samma ställe kanske det inte är så konstigt att vi är bra på till exempel hörlurar i Sverige, avslutar Henrik Ohlstenius, som är marknadschef för Zound Industries i Sverige.

TILL HEADPHONES BY ADIDAS

HAPPY JANKELL: ”Jag springer alltid med hörlurar!”

Hur ofta springer du med hörlurar?
– Jag springer alltid med lurar och pendlar mellan att lyssna på musik och poddar. Är det kämpigt i spåret brukar jag köra podd varannan kilometer och musik varannan kilometer för att distrahera hjärnan.

Vilken musik föredrar du att springa till?
– Musiken som jag lyssnar på när jag tränar är helt annorlunda mot den jag lyssnar på annars. När jag springer lyssnar jag bara på pophittar och schlager – ju fler tonartshöjningar desto bättre! Men när jag springer på löpband är jag ibland rädd att ljudet ska läcka … ingen får höra vad jag lyssnar på, jag skäms verkligen för mina löplåtlistor. Då gäller det att ha bra hörlurar.

När hjälper musiken dig mest i träningen?
– Jag älskar att springa intervaller, men hade jag gjort det utan musik hade jag förmodligen hatat det. Musiken hjälper mycket. Jag lyssnar på texterna och lever mig in i vad artisterna sjunger. När jag springer längre kanske jag bara lyssnar på tre låtar däremot … i stället kör jag dem på repeat många gånger!

Vad är viktigt när det gäller hörlurarna?
– För mig är det viktigaste att de inte är i vägen. Helst ska det kännas som om ljudet kommer inifrån mitt eget huvud. Jag är jättenöjd med mina adidas-lurar. De sitter bra så jag slipper vara orolig över att de ska glida ur örat – och ljudet är jättebra!

Kolla in filmen ”Behind the Sounds”

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Passa på! Just nu 50% rabatt!

Passa på! Just nu 50% rabatt!


Just nu! Halva priset på prenumeration, endast 49,50 kronor per tidning! Ordinarie pris 99 kronor.

Få Sveriges största löpartidning hemskickad till dig 10 gånger för bara 495 kronor! Du får massa tips om löpning, kost, prylar och om hur du bäst kommer i form, allt direkt hem i brevlådan och i din läsplatta. Nyhet! Du har dessutom som prenumerant 20%* på löparskor och kläder! Bra va!

Erbjudandet gäller endast nytäckning av prenumeration och boende i Sverige.

TA DEL AV ERBJUDANDET HÄR!

OÖVERTRÄFFAD FRIHET – Vista Planetary Green

OÖVERTRÄFFAD FRIHET – Vista Planetary Green


I betalt samarbete presenterar Jaybird nya Limited edition Vista Planetary Green. En färg framtagen för att hylla planeten vi älskar, platserna vi utforskar och äventyraren inom oss.

Jaybird Vista är de enda true wireless hörlurarna som möter U.S. military MIL-STD 810G standard och IPX7 gradering för att klara de allra tuffaste väderförhållanden.

De banbrytande Vista-hörlurarna kombinerar verkligt trådlös teknik med en tålig #EARTHPROOF-konstruktion för premiumljud som du kan ta med dig överallt. Vista är de lättaste, mest kompakta och mest avancerade hörlurar Jaybird någonsin har gjort och har branschledande batteritid. Vista tänjer gränserna för din aktiva ljudupplevelse.

Precis som du är Jaybird Vista #EARTHPROOF” 

LÄS MER OM JAYBIRD VISTA I TIDIGARE RECENSION

DIREKT TILL VISTA EARTHPROOF HOS JAYBIRD

FAKTA

 • 16 timmars batteritid med laddningsfodral
 • 32 timmars oavbruten fristående användning av öronsnäckorna
 • Vatten- och svettsäkra enligt IPX7
 • Sportpassform
 • Kapselkonstruktionen skyddar mot väder och vind
 • Trådlös JBS1-teknik
 • Premiumljud med anpassad EQ
 • Musik och samtal

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Ny studie: Musiken som gör att träningen blir mer effektiv och mindre jobbig

Ny studie: Musiken som gör att träningen blir mer effektiv och mindre jobbig


En ny studie, publicerad i Frontiers in Psychology, visar att musik med ett högt tempo både kan göra att uthållighetsträning känns lättare och att träningseffekten blir större.

Forskarna bakom studien såg att försökspersoner som lyssnade på musik med ett högt tempo upplevde ansträngningsnivån som lägre, trots att de hade högre puls, än när de inte lyssnade på något alls. Effekten var tydligast vid lågintensiv uthållighetsträning (gång på löpband).

Tidigare studier av hur musik påverkar prestationsförmågan har visat att musiklyssnande både kan avleda trötthetstankar och öka träningsfokuset. Men hur musiken påverkar utövaren och på vilket sätt olika typer av musik påverkar träningseffekten har inte undersökts tidigare.

Studien genomfördes på en grupp kvinnor som antingen gick på löpband (lågintensivt) eller gjorde benpress i en maskin (högintensivt). Försökspersonerna gjorde övningarna till popmusik i olika tempon eller i tystnad. Forskarna mätte pulsen och bad testpersonerna att värdera graden av ansträngning under de olika övningarna och när de lyssnade på musik i olika tempon.

När de lyssnade på musik med ett högt tempo så hade deltagarna högst puls, samtidigt som de skattade ansträngningen som lägst.

– Vi såg att när de lyssnade på musik med ett högt tempo så hade deltagarna högst puls samtidigt som de skattade ansträngningen som lägst, jämfört med när de inte lyssnade på någonting alls, säger forskningsledaren Luca P. Ardigò, professor på Veronas universitet i Italien.

Läs också: Fem bästa trådlösa hörlurarna för löpning just nu

Han menar att eftersom musiken gjorde att upplevelsen av ansträngningen var lägre så blev träningseffekten högre.

– Effekten var som störst bland de som utförde den lågintensiva träningen på löpbandet. Det kan tolkas som att den som ägnar sig åt uthållighetsträning i form av gång eller löpning kan få en bättre träningseffekt om man samtidigt lyssnar på musik med ett högt tempo.

Han hoppas att fler och större studier kan följa upp resultaten från den här relativt lilla studien, för att utröna hur olika nyanser i musik kan bidra till att förbättra fysisk aktivitet.

– Det vore intressant att titta på hur olika genrer, melodier och texter påverkar både uthållighet och prestationen vid högintensivt aktiviteter, avslutar Luca P. Ardigò.  

Vill du testa teorin i praktiken? Koppla in hörlurarna och ladda ner RW-läsarnas topplista med låtar att springa till!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Vinn återhämtning med Flowgun

Vinn återhämtning med Flowgun


I betalt samarbete med Flowlife har vi testat Flowgun. En smidig massagepistol som på ett enkelt men kraftfullt sätt jobbar med att lösa upp spänningar och muskel stelheter. Här hittar du vår test, och klickar du in på vår Instagram har du nu dessutom chans att tävla om en Flowgun.

När man tränar hårt eller utsätts för ensidig belastning uppstår det ofta muskulära spänningar och man kan känna punkter där muskeln dragit ihop sig. Risken finns att spänningarna och stelheten påverkar både träningen och allmänna välmående negativt. Då kan en Flowgun vara ett alternativ som hjälper användaren att stimulera musklerna och lösgöra spänningar.

Flowgun kommer från svenska Flowlife och just massagepistolen är en av deras mest populära massagehjälpmedel. Ett hjälpmedel som både elit och motionärer som testat lovordar dess effekter.

Runner´s World har också haft chansen att testa just Flowgun och vi kan konstatera att det blivit en favorit, både för de hårdtränande och till de som efter en dags skrivbordsjobb behövt mjuka upp stela axlar och nackar.

Flowgun är en batteridriven ”massagepistol”, där batteriet fulladdat ger upp till 6 timmars behandling. Massagepistolen stimulerar muskelpartierna med att stöta/vibrera på den kroppsdel man håller redskapets ”arm” mot, och genom de fyra medföljande munstycken kan man själv anpassa behandlingen till kroppens olika delar. Även styrkan på vibrationerna eller stötarna kan man själv ställa in så man får den känsla och styrka man vill ha på behandlingen.

Testpersonerna på Runner´s World tycker att man direkt kunnat känna en effekt av ”egenbehandlingen” och vi konstaterar att Flowgun jobbar relativt tyst (ljudnivå på 30-50dB) trots den som vi upplever kraftfulla effekten. Genom att Flowgun är relativt liten går den enkelt att ta med sig vilket så klart är positivt om man vill ta med sig massagen på resan eller till träningen.

Vi har fått ett exemplar av Flowgun som vi nu tävlar ut på vår instagramsida @runnersworldswe. Vill du vara med och tävla, motiverar du i kommentatorsfältet på Flowgun bilden varför just du eller någon kompis behöver lite extra hjälp med återhämtningen.

Här hittar du in till Flowgun hos Flowlife

Flowlife är ett svenskt företag specialiserat på massage- och återhämtningsprodukter. Beställer du en produkt från Flowlife ingår fri frakt och fri retur. Du har dessutom 30 dagar på dig att prova produkten hemma. Är du inte nöjd kan du lämna tillbaka den. Flowlife har 5 av 5 i betyg av kunder på både Google och Trustpilot.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Så får du till det optimala ljudet

Så får du till det optimala ljudet


Ett par bra hörlurar är inte den enda vägen till det optimala ljudet. Justerar du passformen på hörlurarna och ställer in ljudbilden via Jaybirds app blir upplevelsen ännu bättre. Det menar de 100 personer som testat de trådlösa hörlurarna Jaybird Vista för smartson.se.

/Betalt samarbete med Jaybird Vista/ Jaybird Vista är ett par avancerade och helt trådlösa hörlurar utvecklade för träning. De är extremt lätta, vattentäta och har mycket god batteritid. Även ljudkvaliteten är bra – och med två enkla steg kan den bli ännu bättre.

Det första steget handlar om att få till en optimal passform. Precis som ett par löparskor måste sitta skönt för att du ska kunna prestera på topp måste ett par hörlurar som ska användas under svettiga träningspass sitta perfekt. En nyckel till den optimala passformen är låg vikt. Därför har Jaybird gjort allt för att göra Vista så lätta som möjligt – utan att kompromissa med ljudkvalitet, funktioner eller batteritid. Jaybird Vista väger 4,6 gram styck utan vingar (6 gram med vingarna på). Låg vikt minskar både risken för att hörlurarna ska falla ur vid kraftig rörelse och risken för skav som tyngre hörlurar kan ge. Trots sin låga vikt har Jaybird Vista en robust konstruktion som tål stryk och står emot vatten (IPX7-klassad).

Men låg vikt är inte det enda som krävs för att få till en god passform. Därför har Jaybird en särskilt anpassad konformad design på den del av hörluren som sitter i örongången. Det gör att ytterdelen på hörluren lägger sig tätt mot örongången utan att åka djupt in i örat. Hörlurar som har en mer rundad design kan börja leta sig inåt i örongången när man börjar svettas och orsaka obehag och skav.

Materialet på den del som sitter i örongången är mjukt och designat för bästa komfort. På grund av den här konstruktionen och att högtalarelementet bara är sex millimeter så behöver du inte använda lika hög volym som ett större högtalarelement som ligger längre från örat kräver. Jaybird Vistas konstruktion och material ger alltså en bättre musik- och ljudupplevelse och skyddar örat.

Det andra steget till en bättre ljudupplevelse handlar om att ställa in ljudet i hörlurarna. Det gör du enkelt med hjälp av Jaybirds app. Genom att ladda ner den till din mobil säkerställer du också att dina hörlurar uppdateras regelbundet för bästa prestanda.

I appen kan du enkelt ställa in dina personliga preferenser genom att lyssna på ett ljudtest med sex toner. Du kan också välja någon av de förinställda ljudprofilerna. I appen kan du också själv bestämma vilka funktioner knapparna på hörlurarna ska styra, till exempel om du vill pausa musiken, byta låt eller låtlista eller svara i telefon. Du väljer funktion genom att trycka en eller två gånger på de stora knapparna på varje hörlurs sida – mycket enkelt.

När du har ställt in en optimal passform och anpassat ljudbilden efter dina preferenser återstår bara en sak – att fylla ditt träningspass med inspirerande musik.

Vill du ha hjälp att hitta bra musik att träna till?
Surfa in på Runner’s Worlds låtlistor på Spotify – framtagna specifikt för löpning!

Jaybird presenterar många spellistor för inspiration i träningen här!

HÄR HITTAR DU JAYBIRD VISTA


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in