Första intrycken av Apple Watch – ur löparens perspektiv

Första intrycken av Apple Watch – ur löparens perspektiv


Om du är ett fan av Apples produkter så har du förmodligen redan koll på Apple Watch, som lanserades i USA i april och släpps i Sverige idag den 17:e juli. Om du inte har läst på: Apple Watch är inte en klocka, utan – enkelt uttryckt – en handledsburen ”förlängning” av din Iphone. Via bluetooth (4.0) speglar Apple Watch helt enkelt en stor del av innehållet i din telefon, men den har även en del egna och intressanta nya funktioner. Vi fokuserar däremot mest på det som är intressant för oss löpare i den här första recensionen, efter våra första 24 timmar med Apple Watch. En mer utförlig recension kommer i papperstidningen i augusti.

Apple Watch finns i tre grundutföranden: Sport, Watch och Edition. Alla har samma funktioner – skillnaderna ligger i designen och materialet i boetter och armband – och de kommer i två storlekar, med 38 respektive 42 millimeters display. Priserna börjar på 4 000 kronor (Sport, 38 mm) upp till svindlande 180 000 kronor (Edition med boett i 18 karat guld). 

Oavsett vilken modell du väljer får du samma innehåll – en ”klocka” som i huvudsak är en kommunikationslänk mellan dig och din Iphone (5 eller senare versioner). Det mesta du kan se och göra med din Iphone kan du nämligen också göra, i viss mån, med Apple Watch. Du kan läsa och till viss del svara på meddelanden, svara i telefon eller lyssna på musik. Apple Watch speglar alltså din telefon så att du ser vem som ringer, låter dig läsa din kalender, mail, väderprognoser, aktier och mycket, mycket mer. Det vill säga om du har din Iphone med dig – är du för långt ifrån telefonen begränsas möjligheterna rejält. De flesta av de här funktionerna är visserligen inte något unikt för Apple Watch – flera av de stora tillverkarna av träningsklockor och aktivitetsband har modeller med liknande kommunikationsmöjligheter när de har parats via blåtand med din smarta telefon. 

Utifrån löparens perspektiv är det framför allt Apple Watch träningsfunktioner, bland annat aktivitetsmätning och den inbyggda pulsmätaren som är mest spännande, i kombination med möjligheten att använda träningsappar som Runkeeper, Endomondo, Strava med flera. 

Men redan här kan vi slå fast att Apple Watch är en mycket enkel aktivitetsmätare och träningsklocka. Den har till exempel ingen egen GPS-mottagare. Trots det kan den användas utan telefon på löprundorna. Med hjälp av den inbyggda accelerometern kan Apple Watch kalibreras under de första löppassen tillsammans med telefonen. Därefter kan telefonen lämnas hemma, och Apple Watch ska själv kunna räkna ut hur snabbt och långt du springer baserat på ditt rörelsemönster. Vill du ha en mer exakt GPS-baserad angivelse behöver du alltså ha med dig telefonen. 

Du kan även lyssna på nedladdad musik utan telefonen när du springer (via blåtand till trådlösa hörlurar), eller strömmat om du har din telefon med. Då kan du styra musikspelaren via Apple Watch, så du slipper ta upp telefonen varje gång du vill byta låt till exempel.  

Med Apple Watch träningsapp får du direkt återkoppling på hur långt du sprungit, hur fort du springer, hur många kalorier du bränt och hur lång tid du varit ute. Du kan dessutom se din puls, som mäts med ljussensorer mot handleden på samma sätt som bland annat Adidas Mi Coach Smart Run, Tomtom Runner Cardio och Garmin Forerunner 225 gör. Det är en ganska beprövad teknologi som gör att inget externt pulsband runt bröstet behövs, men den optiska mätningen kräver att klockan sitter tajt runt handleden. Tatueringar under klockan kan också störa läsningen av pulsen – om så är fallet med Apple Watch har vi däremot inte testat.

Första passet med Apple Watch jämförde vi pulsvärdena i realtid med en Suunto Ambit3 Sport med pulsband. Pulsvärdena var konsekvent likvärdiga, så Apples mätare verkar vara tillförlitlig när det gäller pulsen. Det kan vi dessvärre inte säga om distans- och fartmätningen. Trots att vi hade telefonen med oss så att Apple Watch fick GPS-data (klockan har som sagt ingen egen GPS) visade Apple Watch träningsapp nästan tio procent fel på sex kilometer löpning, jämfört med Ambit3 Sport och jämfört med tidigare mätningar av sträckan. En normal felvisning på en GPS för konsumentbruk, som de som används i träningsklockor, ligger runt en till två procent. Till Apples försvar ska sägas att det delvis beror på vilken app man använder – olika appar filtrerar GPS-datan på olika sätt. Än så länge har vi bara sprungit med Apples träningsapp, så andra appar kan ge andra (och förhoppningsvis bättre) värden. 

Men förutom felvisningen lämnar Apple Watch egna träningsapp en hel del annat att önska – om man önskar sig en hel del information alltså. Den mäter inte mycket mer än tid, distans, fart och puls samt uppskattar antalet kalorier du använder. Det går inte att se mer än två värden i taget, så det blir en hel del bläddrande fram och tillbaka. Tyvärr går det inte heller att bläddra ”hela varvet runt”, så när man kommit till sista displayen får man gå tillbaka igen. Och att svepa mellan displayerna är inte helt lätt när svetten lackar – den tryckkänsliga skärmen gör ganska ofta inte alls som vi vill. 

Inte ens i appen i telefonen kan du utläsa särskilt mycket mer data än vad du kan se på klockan. Det kan ju visserligen vara fullt tillräckligt för många löpare, men å andra sidan finns det många bättre och billigare alternativ som gör det – och mycket mer – på marknaden i form av både träningsklockor och aktivitetsband. Om du däremot istället använder en tredjeparts app som t ex Endomondo, Runkeeper eller Strava så finns det mer att hämta av Apple Watch – det vill säga om du också har med dig telefonen på passet. Hur det funkar återkommer vi till i det mer utförliga testet i tidningen. 

Men nu kanske inte löpare i synnerhet och aktivitetsloggare i allmänhet är Apple Watch främsta målgrupp. Snarare är det Iphoneanvändare och Applefrälsta konsumenter som kommer att hoppa på Apple Watch-tåget i första omgången nu när den släpps i Sverige. En hel del av dem kommer säkert att uppskatta aktivitetsloggningsfunktionerna, som inte bara påminner dig om att stå upp, röra på dig och träna dagligen – utan även belönar dig när du uppnått dina uppsatta mål. 

Så är Apple Watch något för oss löpare? Både ja och nej. Som träningsklocka eller aktivitetsmätare har den klara begränsningar – den saknar egen GPS, lagrar inte dina pass i kartformat, har knapphändigt vattenskydd (du bör inte duscha med den t ex) och skral batteritid (jämfört med de flesta andra träningsklockor och aktivitetsmätare på marknaden). 

Apple Watch batteritid är 18 timmar, så den behöver laddas dagligen. Den klarar i och för sig 6,5 timmar aktivitet, vilket bör vara tillräckligt för de flesta löpare. Använder du den tillsammans med telefonens GPS så kan du räkna med att en hel del av din telefons batterikraft tas i anspråk också. 

Men om du redan idag springer med din Iphone och använder en träningsapp som Runkeeper, Strava eller Endomondo t ex för att logga och analysera dina pass – då är Apple Watch ett intressant komplement. Du slipper ett pulsband runt bröstet (om du använder dig av pulsmätning vill säga) och du får direkt återkoppling på fart, tid, sträcka med mera – utan att behöva ta upp telefonen. Lyssnar du dessutom gärna på musik under passet så underlättar Apple Watch – du kan styra spelaren från din handled. 

Än så länge är utbudet av Apple Watch anpassade träningsappar från tredje part relativt begränsat, men några av de mest populära (som vi nämnt ovan, samt Nike+, MapMyRun m fl) finns att ladda ner till klockan och under hösten släpps fler enligt Apple. Då kommer också version två av programvaran (Watch OS2) vilket förhoppningsvis även innebär fler och bättre träningsfunktioner. 

Vårt första intryck: 
Apple Watch är varken en särskilt bra träningsklocka eller aktivitetsband – är du ute efter sådana funktioner finns det mycket bättre, mer kompetenta och billigare alternativ. Men om du springer med din Iphone, gärna lyssnar på musik under passet och använder en träningsapp för att logga din träning och dina aktiviteter – då kan Apple Watch vara ett fiffigt komplement. Vi återkommer med en mer utförlig recension i papperstidningen, då vi också testar hur Apple Watch fungerar med några av de vanligaste löpapparna på Appstore.

Snabba fakta Apple Watch Sport 42 mm

Vikt (42 mm): 30 gram (25 gram för den mindre 38 mm-modellen)
Mått: 36 x 42 x 10,5 mm
Skärm: 1,32/1,5 tum, Retina-skärm med Force Touch.
Arbetsminne: 512 MB.
Lagringsutrymme: 8 GB, varav 2 GB musik.
Batteritid: 18 timmar (6,5 timmar aktivitet).
Laddning: Trådlöst med induktionsladdare.
Vattenskydd: Vattentålig för stänk, IPX7-standard.
Pris: Från 4 000 kronor (Sport, 38 mm). Testade versionen (Sport, 42 mm) kostar 4 500 kronor.  

Med fingret byter du snabbt mellan olika appar på den tryckkänsliga displayen. 

Informationen på displayen kan anpassas i två miljoner olika varianter, och kan bland annat visa hur mycket (eller lite) du har rört dig idag. 

Med aktivitetsappen till Apple Watch i din Iphone får du en dag för dag-översikt över hur du tränat och rört dig, men informationen innehåller inte mer än ganska basala fakta. 

Apple Watch aktivitetsmätare håller koll på hur mycket du står upp under dagen (minst en minut per timme, tolv timmar per dag), hur många ”aktiva” kalorier du gör av med och hur mycket du tränat (minst 30 minuter per dag). När målen nåtts får du ”belöningar” i form av små medaljer. Målen kan både justeras av dig själv och av Apple Watch beroende på dina tidigare resultat. Slutmålet är att varje cirkel ska fyllas helt varje dag. 

Novembernumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Kom i form nu! Bästa tipsen för dig som vill bli snabb, stark och skadefri i vinter
 • Vi har testat 10 smarta träningsklockor
 • Run streak med RW: Spring lite varje dag och förändra ditt liv
 • Benhård träning: Övningarna som ger dig kraft i benen
 • Heta julklappstips
 • Forskning: Farväl inflammation
 • Smart mat: Stärk immunförsvaret

 

Prenumerera

Antal kommentarer: 2

Johan

En sak som jag nu lärt mig är att endast Apples egna aktivitets/hälsa-appar har tillgång till den inbyggda pulsmätaren i Apple Watch.
Detta är en otrolig besvikelse för mig som är en gammal Runkeeper-användare. Runkeeper (eller någon annan tredje part) har alltså idag inte tillgång till att
mäta puls från klockan vilken gör att det kvarstår en tredje manick att släpa med sig om man skulle vilja mäta pulsen under sina löprundor.


Magnus

Tyvärr fungerar inte Pulsmätaren ordentligt på min klocka. Pulsen visas korrekt i början av träningen. Efter ca 15min visar den endast vilopuls. Har provat alla tips från Apple samt updaterat till nyaste programvaran. Synd eftersom då beräknas även kalorierna fel.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Så får du till det optimala ljudet

Så får du till det optimala ljudet


Ett par bra hörlurar är inte den enda vägen till det optimala ljudet. Justerar du passformen på hörlurarna och ställer in ljudbilden via Jaybirds app blir upplevelsen ännu bättre. Det menar de 100 personer som testat de trådlösa hörlurarna Jaybird Vista för smartson.se.

/Betalt samarbete med Jaybird Vista/ Jaybird Vista är ett par avancerade och helt trådlösa hörlurar utvecklade för träning. De är extremt lätta, vattentäta och har mycket god batteritid. Även ljudkvaliteten är bra – och med två enkla steg kan den bli ännu bättre.

Det första steget handlar om att få till en optimal passform. Precis som ett par löparskor måste sitta skönt för att du ska kunna prestera på topp måste ett par hörlurar som ska användas under svettiga träningspass sitta perfekt. En nyckel till den optimala passformen är låg vikt. Därför har Jaybird gjort allt för att göra Vista så lätta som möjligt – utan att kompromissa med ljudkvalitet, funktioner eller batteritid. Jaybird Vista väger 4,6 gram styck utan vingar (6 gram med vingarna på). Låg vikt minskar både risken för att hörlurarna ska falla ur vid kraftig rörelse och risken för skav som tyngre hörlurar kan ge. Trots sin låga vikt har Jaybird Vista en robust konstruktion som tål stryk och står emot vatten (IPX7-klassad).

Men låg vikt är inte det enda som krävs för att få till en god passform. Därför har Jaybird en särskilt anpassad konformad design på den del av hörluren som sitter i örongången. Det gör att ytterdelen på hörluren lägger sig tätt mot örongången utan att åka djupt in i örat. Hörlurar som har en mer rundad design kan börja leta sig inåt i örongången när man börjar svettas och orsaka obehag och skav.

Materialet på den del som sitter i örongången är mjukt och designat för bästa komfort. På grund av den här konstruktionen och att högtalarelementet bara är sex millimeter så behöver du inte använda lika hög volym som ett större högtalarelement som ligger längre från örat kräver. Jaybird Vistas konstruktion och material ger alltså en bättre musik- och ljudupplevelse och skyddar örat.

Det andra steget till en bättre ljudupplevelse handlar om att ställa in ljudet i hörlurarna. Det gör du enkelt med hjälp av Jaybirds app. Genom att ladda ner den till din mobil säkerställer du också att dina hörlurar uppdateras regelbundet för bästa prestanda.

I appen kan du enkelt ställa in dina personliga preferenser genom att lyssna på ett ljudtest med sex toner. Du kan också välja någon av de förinställda ljudprofilerna. I appen kan du också själv bestämma vilka funktioner knapparna på hörlurarna ska styra, till exempel om du vill pausa musiken, byta låt eller låtlista eller svara i telefon. Du väljer funktion genom att trycka en eller två gånger på de stora knapparna på varje hörlurs sida – mycket enkelt.

När du har ställt in en optimal passform och anpassat ljudbilden efter dina preferenser återstår bara en sak – att fylla ditt träningspass med inspirerande musik.

Vill du ha hjälp att hitta bra musik att träna till?
Surfa in på Runner’s Worlds låtlistor på Spotify – framtagna specifikt för löpning!

Jaybird presenterar många spellistor för inspiration i träningen här!

HÄR HITTAR DU JAYBIRD VISTA

Passa på! Just nu 60% rabatt!

Passa på! Just nu 60% rabatt!


Få Sveriges största löpartidning hemskickad till dig 11 gånger (helår) för bara 437 kronor! Du får massa tips om löpning, kost, prylar och om hur du bäst kommer i form, allt direkt hem i brevlådan och på webben. Nyhet! Du har dessutom som prenumerant 20%* på löparskor och kläder! Bra va!

TA DEL AV ERBJUDANDET HÄR!

Ge bort en prenumeration!

Urbanista Athens – smarta sporthörlurar som tål tuff träning

Urbanista Athens – smarta sporthörlurar som tål tuff träning


Urbanistas nya, vattentäta sporthörlurar heter Athens – efter födelseorten för de moderna olympiska spelen. Vi har testat dem.

Urbanista Athens är ett par helt trådlösa sporthörlurar med en särskild twist – de är så pass vattentäta att de till och med går att simma med. IP67-klassningen innebär nämligen att de tål att sänkas ner på en meters djupt vatten, så du kan med andra ord lugnt fortsätta att lyssna på din musik i duschen efter ditt svettiga löpbandspass.

För att musiken ska komma till sin rätt även under intensiv aktivitet har man i Athens satsat på extra bra basåtergivning. Musiken låter också bra när vi testar dem, inte minst med tanke på att hörlurarna är så små och lätta.

Batteritiden är generöst tilltagen. En laddning räcker i åtta timmar och det medföljande, bärbara fodralet med inbyggt batteri håller för ytterligare tre laddningar. Sammanlagt ger det 32 timmar lyssning innan man behöver uppsöka ett eluttag. Ingen risk att man får slut på batterierna under långpassen alltså.

Passformen är riktigt bra redan i det förinställda läget på våra två testlöpare. Det medföljer också öronpluppar i andra storlekar, så att man enkelt kan anpassa hörlurarna efter sina egna preferenser.

Urbanista Athens är kompatibla med Android-, iOS- eller Windows-mobiler. Att koppla ihop hörlurarna med mobilen är enkelt och görs via Bluetooth (5.0). Det innebär också att man kan använda röststyrningsfunktionen (Siri eller Google Assistant) i telefonen via hörlurarna.

Bluetooth-kopplingen var stabil när vi testade dem, vi upplevde inga störningar varken när det gällde att ta emot samtal eller ringa upp. Att styra telefonsamtal, volym och musikfunktioner är enkelt att göra via en touch-knapp på hörlurarna.

En smart grej är att de båda hörlurarna kopplas upp var för sig mot mobilen och att båda enheterna har mikrofoner inbyggda. Tanken är att du ska kunna välja om du vill använda den ena eller båda hörlurarna, om du till exempel vill ladda den ena men fortfarande kunna prata i telefon eller lyssna på musik med den andra.

Våra testlöpare tycker att Urbanista Athens är ett par prisvärda sporthörlurar. De är både snygga och enkla att använda, har ett bra vattenskydd och generös batteritid.

FAKTA URBANISTA ATHENS
Vattenskydd: IP67 (ner till 1 meters djup)
Batteritid: 8 timmar (32 timmar med batterifodral)
Vikt: 4 gram st. (Totalt 46 gram med fodral)
Pris: 1 290 kronor

DIREKT TILL URBANISTA ATHENS

Lumonite Compass R – lätt pannlampa med suveränt ljus!

Lumonite Compass R – lätt pannlampa med suveränt ljus!


Lumonite Compass R är en kompakt pannlampa med låg vikt och hög ljus- och batteriprestanda. Vi gav oss ut i höstmörkret för att testa om den håller vad den lovar.

I förhållande till lampans prestanda är Lumonite Compass R mycket liten i formatet – den är bara en dryg decimeter lång och väger 140 gram inklusive batteri och pannband. Den känns också väldigt gediget konstruerad, med en kropp svarvad i ett stycke aluminium och en enda knapp som styr alla funktioner.

Compass R är helt vattentät och har inga lösa delar som sladdar, gångjärn eller leder som kan gå sönder. Det medföljande pannbandsfästet gör att lampan lätt kan tas loss om man i stället vill använda den som ficklampa, cykellampa eller arbetslampa. Lumonite erbjuder flera olika sådana fästen som extra tillbehör.

Att använda lampan är enkelt. Tryck en gång på knappen för att sätta på eller stänga av lampan, och håll knappen nedtryckt för att bläddra mellan de olika ljuslägena låg, medel och hög. På högläget får du en batteritid på nästan tre timmar innan ljusstyrkan börjar gå ner. Dubbelklicka på knappen så aktiveras maxläget. Då får du hela 1 200 lumen med konstant ljus i en timme innan ljusstyrkan går ner. Compass R har även ett femte ljusläge som kallas för moonlight och ger 5 lumen i 25 dygn.

Vid första testet av Lumonite Compass R packar vi upp den ur förpackningen, sätter på den utanpå mössan och ger oss direkt ut på ett distanspass i höstmörkret. Den smarta designen på fäste och huvudsele gör att den sitter mycket stabilt och bekvämt, och den användarvänliga konstruktionen gör att vi knappt ens behöver kika i den lilla instruktionsboken som medföljer – men det gör vi ändå. Där anges hur man kan ändra ljusstyrkan, och det funkar bra (även om det blir helt mörkt vid ett feltryck). Lösningen med en knapp som styr alla ljuslägen är väldigt lättmanövrerad även med handskar.

Vi springer till en början med lampan på den näst högsta ljusstyrkan, vilket räcker väldigt bra och känns behagligt. Maxläget, som man enkelt når genom två snabba knapptryck, lyser upp både i centrum av ljusriktningen och vid sidan av stigen. I det här läget känns det säkert att springa fort, trots att stigen inte är helt jämn.

Enligt tillverkaren når ljuset hela 115 meter i maxläget, men det testade vi inte. Däremot kan vi konstatera att ljuset räcker mer än väl för löpning även på svårsprunget underlag. Ljusbilden är bred och behaglig – det bästa ljus vi upplevt från en så här pass liten pannlampa. Ljuskäglan har en tydlig fokuspunkt på håll och ger bra perifert seende.

Efter en stunds distanslöpning kommer en inplanerad farthöjning. Då vill vi ofta spänna åt lampan lite hårdare runt huvudet för att den inte ska guppa allt för mycket. Men det behövs inte på Compass R tack vare den rem som sitter över huvudet och fäster i huvudselens fram- och baksida. Lampan sitter suveränt bra med remmen monterad, och det är skönt att slippa ha pannbandet hårt spänt runt huvudet. Man märker knappt att man har lampan på sig.

Batteritiden är generös även i maxläget. Men skulle man ha för lite batteri kvar så börjar lampan varna för det genom att stegvis gå ner i ljusstyrka, så att man förhoppningsvis hinner hitta hem innan lampan slocknar. Fram till dess har den ett konstant ljusflöde utan att tappa effekt.

Väl hemma måste det framhållas att Lumonite är väldigt enkel att ladda. En så kallad Snapcharger kopplas på med hjälp av en magnet till ena änden på lampan. Laddaren ansluts i sin tur till en usb-kontakt – mycket smidigt. Det är verkligen skönt att slippa rodda med att dra ut sladdar eller batterier som man ofta behöver göra på många andra pannlampor.

Du kan beställa Lumonite Compass R här. Som Runner’s World-läsare får du dessutom 15 procent rabatt just nu. Men skynda, rabatten gäller bara till och med den 11 november 2019!

FAKTA LUMONITE COMPASS R

 • Effektläge: ljusflöde / batteritid
 • Max: 1200 lm / 1 h 40 min (dubbelklicka)
 • Hög: 630 lm / 3 h 40 min
 • Med: 240 lm / 8 h 40 min
 • Låg: 80 lm / 40 h
 • Moonlight: 5 lm / 25 dygn (håll inne knappen från avstängt läge)
 • Batteri: 3500 mAh, li-ion
 • Laddare: usb med magnetfäste (snapcharger)
 • LED: Cree XHP50
 • Ljuskägla: bred, med lång räckvidd
 • Laddningstid: cirka 7 timmar
 • Vattenskydd: IPX8 (vattentät ner till 2 meters djup)
 • Vikt: 140 gram med batteri
 • Storlek: 106 x 21 x 33 mm
 • Garanti: 5 år
 • Tillbehör: huvudsele (ingår), cykelfäste, hjälmfäste med mera (ingår inte).

Kolla in vad orienteringsstjärnan Karolin Ohlsson säger om Compass R:

Nytt zound från adidas

Nytt zound från adidas


Nu lanserar adidas två nya trådlösa sporthörlurar, framtagna för att tåla tuff träning. Runner’s World har testsprungit med in-earhörluren FWD-01.

De nya sporthörlurarna från adidas är framtagna i samarbete med Zound Industries, och lanseras i två versioner: RPT-01 och FWD-01. RPT-01 är en trådlös on-earhörlur med svettsäker design, tvättbara kuddar och 40 (!) timmars batteritid. FWD-01 är en trådlös in-earhörlur med 16 timmars batteritid. Den är optimerad för träning, inte minst löpning – och vi har snabbtestat den.

Vid en första anblick känns öronsnäckorna på FWD-01 relativt stora, vilket beror på att bland annat batteri och mikrofon är integrerade i dem. I gengäld ger de 16 timmars speltid på en laddning. Storleken påverkade däremot inte känslan i öronen under löpningen. Ett flertal ”öronvingar” följer också med så att man kan anpassa öronsnäckornas passform.

De trådlösa öronsnäckorna är förbundna med ett band, på vilket fjärrkontrollerna sitter. Med en sådan lösning finns alltid en risk att bandet fastnar mot den svettiga huden under löpning. På FWD-01 är bandet textilklätt, vilket gör att man slipper det problemet. På testrundor mellan 7–10 kilometer fungerade den här lösningen mycket bra, men vi har inte testat dem i ännu svettigare miljöer – som på löpband. Knapparna som fjärrstyr funktioner som volym eller telefonsamtal är tydliga och lättmanövrerade, vilket vi gillar.

Lurarna är som sagt ganska kraftiga i konstruktionen – och kanske är det därför man får så mycket ljud för pengarna. I jämförelse med flera andra trådlösa hörlurar avsedda för löpning tyckte flera av testlöparna att det förinställda ljudet på FWD-01 är riktigt bra. Även basresponsen är riktigt tydlig. En bra funktion är att FWD-01 inte skärmar av löparen helt. Den har ett passivt ljudgenomsläpp så att löparen även hör trafik- och omgivningsljud – en viktig säkerhetsfunktion.

En smart funktion är de inbyggda magneterna i öronsnäckorna. Vill du pausa musiken och springa utan hörlurarna i öronen så fäster du helt enkelt ihop öronsnäckorna med magneterna. Sedan kan du bära lurarna runt halsen utan att tappa dem.

Fakta: adidas FWD-01 väger 27 gram och kostar 1 600 kronor.

adidas headphones är dedikerade till att ge atleter på alla nivåer den ultimata ljudupplevelsen, oavsett område. Runners’ Store är mycket glada att kunna erbjuda alla kunder dessa produkter. Läs mer på runnersstore.se eller kom in och testa produkterna i butik.

Uppkopplad löpning

Uppkopplad löpning


På Under Armours senaste löparskor lagrar en inbyggd sensor all träningsdata under rundan – så att du kan koncentrera dig på löpningen. Runner’s World har testat den unika funktionen Digitally Connected i toppmodellen Hovr Infinite.

Det är lätt att bli en uppkopplad löpare med Under Armours Hovr-skor. Instruktionerna i skokartongen till Hovr Infinite är enkla och tydliga. Inom några minuter har jag laddat ner appen MapMyRun, registrerat ett konto och kopplat upp skons inbyggda sensor Digitally Connected via Bluetooth mot mobilen och appen. Innan jag kan ge mig ut på testrundan återstår bara att göra några personliga inställningar i MapMyRun-appen.

På schemat står ett återhämtningspass på en kontrollmätt 7-kilometersrunda. Jag har inte med någon annan elektronisk utrustning än löparskorna där det lilla chipet sitter – inte ens mobilen. Därför kan jag inte göra annat än att springa helt på känsla. Det blir ett lugnt och fint pass, utan att behöva vänta på satelliter eller känna stress över kilometertider från någon gps-klocka eller mobilapp. Det enda jag behöver göra är att dra på mig skorna och börja springa – sensorn sköter all registrering helt automatiskt.

Väl hemma igen laddas all träningsdata från rundan blixtsnabbt upp mot MapMyRun-appen så fort sensorn får kontakt med min mobil. Jag kan se både distans, tid och fart – och får dessutom några löptekniska detaljer och tips kring mitt löpsteg. Synkningen är sömlös och min träningsdata är tydlig och lättöverskådligt presenterad. Det hela känns väldigt enkelt.

Förvånande nog anger sensorn dessutom nästan exakt rätt distans: 7,02 kilometer. Tiden, 36 minuter och 31 sekunder stämmer också den, vilket innebär att den angivna snittfarten på 5.11 minuter per kilometer är korrekt.

Även vid efterföljande tester anger sensorn i skon rätt löpdistans. Det gör den även på löpbandet inomhus, jämfört med det kalibrerade bandets distansangivelser. Här imponeras jag av hur mycket mer exakt skosensorn är än löparklockor som uppskattar löpbandsdistans baserat på armrörelser.

Efter premiärturen får jag veta att min steglängd låg på i snitt 236,5 centimeter med en stegfrekvens på 160 steg per minut – klart under målbilden för passet enligt appen. Jag erkänner att det inte var någon högre frekvens under rundan. Var steget för släpigt och möjligen bromsande för att passet skulle bli så återhämtande som det var tänkt?

Den personliga rekommendationen blir därför att jobba med frekvensen på nästa runda. Ett, av flera, tips är att lägga in några 2–3 minuter långa avsnitt under rundan där jag medvetet jobbar med en högre stegfrekvens. Syftet är att undvika risken för ett utsträckt, bromsande steg. Just den punkten är viktig både när det gäller att minska belastningen och därmed skaderisken och för att kunna hålla fart. I bästa fall blir rundan dessutom både lättare och snabbare.

Den första testrundan sprang jag som sagt helt utan andra elektroniska hjälpmedel än skorna. Men Digitally Connected och MapMyRun-appen har även en funktion där man kan få direkt feedback i sina hörlurar på fart och distans via sin mobil. Då använder appen mobilens gps, vilket gör att man även kan se rundan på en karta efteråt.

Det går även att anpassa flera funktioner utifrån vad löparen tycker är viktigt. ”Delay Start Timer” innebär till exempel att man hinner stoppa ner mobilen innan tidtagningen startar så man inte tappar värdefulla sekunder. Autopaus-funktionen stoppar tidtagningen om du till exempel behöver stanna för rött ljus under rundan.

Under Armour planerar att utveckla ännu fler funktioner i framtiden. Just nu ligger fokus på återkoppling och råd efter passen gällande steglängd, stegfrekvens, fart och mellantider. På sikt ska man även kunna få coaching under själva passet gällande flera parametrar i löpsteget.

Andra fina detaljer i MapMyRun är dels de träningsplaner man kan ta del av för den som har målsättningar på olika distanser, dels förslagen på hur en träningsvecka kan se ut baserat på vilka träningsdagar man vill ha.

Som medlem i MapMyRun är man också en del av en stor löparcommunity. Du kan dela dina träningspass och se vad dina vänner gör, samt följa och inspireras av tiotusentals löpare världen över. I appen finns även olika utmaningar att hänga på. För att höja motivationen belönas du på olika sätt när du klarat av dem.

Skomodellen Hovr Infinite är en av tre Hovr-modeller från Under Armour som har sensorn Let’s Connect. Infinite är framtagen för att ge maximal stötdämpning och komfort – en neutral träningssko för långa pass på hårda underlag. Det är i samarbete med kemiföretaget Dow Chemical som Under Armour har utvecklat mellansulematerialet som utgör grunden i stötdämpningskonceptet UA Hovr.

Några funktioner hos Under Armours Digitally Connected-sensor och MapMyRun:

 • Distans: löpt sträcka per pass
 • Stoppur: passets tidsåtgång
 • Snittfart: minuter per kilometer
 • Mellantider: per kilometer
 • Stegfrekvens: steg per minut
 • Steglängd: sträcka per steg per fot
 • Coachingtips: baserade på registrerad träningsdata och personliga parametrar

KOLLA IN Under Armours löparskor här

Inlägger presenteras i samarbete med Under Armour Nordics