Frodeno och Ryf bäst i Hawaii

Frodeno och Ryf bäst i Hawaii


Under lördagskvällen var det många som följde världseliten live på nätet när Ironman World Championship i Kona, Hawaii avgjordes. Segrarna i bägge proffsklasserna vann med god marginal, och tävlingen är som många säger en av världens tuffaste triathlon-tävlingar.

En av storfavoriterna på damsidan Miranda Carfrae (AUS), förra årets vinnare bröt tyvärr tävlingen en bit in på cyklingen efter att ha fått problem med ryggen. Leanda Cave (USA), 2012-års vinnare, var en annan stark tjej som också bröt loppet. Därmed kunde fjolårets tvåa, Ryf ta revansch och i år placera sig högst upp på prispallen, med en suverän sluttid på 08:57:57, drygt tio minuter före tvåan. Tvåa blev Rachel Joyce (GBR) på tiden 09:10:59, Liz Blatchford (AUS) tog tredje plats på tid 09:14:52.

En annan tjej att nämna med en stark insats var Camilla Pedersen (DEN) som 2013 var med om en allvarlig krasch och låg i koma i en månad. Hennes framtid då var oklar och läkarna tvivlade på att hon någonsin skulle kunna gå igen. I lördagens tävling placerade hon sig på en åttonde plats, en riktigt imponerande insats med andra ord.

Vår svenska stjärna, Åsa Lundström imponerade även hon med att vara endast två minuter från att slå sig in på topp tio listan över världens bästa långdistans-triathleter. Hon berättar på sin hemsida:

– 
Man skulle kunna tro att jag är lite besviken över att ha hamnat precis utanför topp-tio placering, att jag inte fick prispengar eller bli hyllad på scenen, men eftersom jag gjorde allt vad jag kunde och dessutom placerade mig sex placeringar högre än i fjol, så kan jag inte annat än vara nöjd. Jag fick inte till det där perfekta loppet och de små misstagen kan ha kostat mig topp tio placeringen.

På herrsidan vann Jan Frodeno sin första VM-seger i karriären på sluttiden 08:14:40. Det gör 34-åringen historisk – han är den förste triathlet att både vinna OS-guld (2008) och VM-guld. Andreas Raelert (DEU) blev tvåa på tiden 08:17:43 med en riktigt stark avslutande löpning. Tredje plats knep Timothy O’Donnell (USA) och tiden blev 08:18:50. En av favoriterna till segern, Sebastian Kienle (DEU), fjolårets vinnare var inte med och slogs om medaljerna detta år, han placerade sig på åttonde plats.

Vårat andra svenska proffs, Fredrik Croneborg gjorde även han en stark insats i en av världens tuffaste ironman-tävlingar. Han kom in på en 24:e plats med en tid strax under nio timmar: 08:58:46. Han berättar:
– Ironman World Championship är en av de tuffaste tävlingar jag någonsin genomfört och jag kämpade hela vägen, men är otroligt glad att jag fullföljde. Jag hade tyvärr en dålig simning, men kom upp ur vattnet med ett gäng starka cyklister vilket betydde full gas från första början. Jag lyckades hålla uppe farten bra, även fast det inte kändes helt optimalt, och det kostade mig mycket energi. I ungefär 10 mil körde jag på i samma tempo men efter det var jag tvungen att sakta ner och bara fokusera på att slutföra tävlingen.
Inga glada ben sprang ut på löpningen, men jag lyckades ändå ta några placeringar och korsade mållinjen på 24:e plats.
Även om tävlingen inte riktigt gick som jag hoppades på var det en värdefull erfarenhet inför framtida utmaningar. Att ta sig an tävlingar som denna gör mig bara till en ännu bättre atlet.

Läs mer om damernas tävling här.
Läs mer om herrarnas tävling här.
Se samtliga resultat från alla åldersklasser härLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Första pallplatsen för Sara Svensk

Sara Svensk tog sin första internationella pallplats på ett Ironmanevent och Daniella Ryf och Javier...

Läs mer

Så följer du Ironman World Championship

Ikväll kl 18.30 svensk tid går starten för årets Ironman World Championship på Hawaii. Så...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Kona time - alla svenskar som tävlar i Ironman World Championship

Lördag 8 oktober avgörs Ironman World Championship på Hawaii. Åsa Lundström är med i proffsklassen...

Läs mer
Patrik Nilsson krossade svenska rekordet!

Patrik Nilsson slog inte bara sitt personbästa och sitt motstånd med råge i dagens Ironman Copenhagen. Han fullkomligt krossade det...

Läs mer
Tri Over Gudhjem - triathlontävling på idylliska Bornholm

Tri Over Guhjem är en triathlontävling som arrangeras för tredje året i rad i hamnstaden Gudhjem på den danska ön...

Läs mer
Veckans triathlet: Claes Wikdahl

Med löpningen som bakgrund halkade Claes Wikdahl in på triathlon av en slump kan man säga. Eftersom att ha dragits...

Läs mer