Veckans triathlet: Claes Wikdahl

Veckans triathlet: Claes Wikdahl


Namn: Claes Wikdahl
Ålder: 39 (H40 2016)
Längd: 177 cm
Vikt: 67 kg
Klubb: Väsby SS Triathlon
Hemsida/ blogg: http://claeswikdahl.com

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag har sprungit mer eller mindre hela livet, men i perioder. Aldrig någon större satsning utan bara för motionens skull. Började springa regelbundet för nio år sedan men hade mycket problem med skador och sjukdomar. Började cykla för fem år sedan när jag fick en stressfraktur i ena foten och gick något år senare en crawlkurs. 2012 gjorde jag min första triathlonsprint i Tjörn.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Det verkade som en rejäl utmaning men bevisligen inte omöjlig, ens för en åldrande småbarnspappa. Fascinerades över dem som genomförde en Ironman och tänkte att det där ska jag banne mig göra nån dag. Att man ”behöver” ha häftiga cyklar och en massa andra prylar är ju också kul! Skadorna från löpningen gjorde väl att jag halkade in lite tidigare än jag först tänkte. Hade egentligen inte tiden då jag har en tendens att gå in för en sak i taget 110%…

Vilken distans satsar du på?
– Ironman.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Typiskt just nu är två simpass med intervaller och teknik, två cykelpass med styrke- och kadensjobb samt fyra löppass där två är korta direkt efter cykel, ett är intervaller och ett är långpass. Utöver detta kör jag några styrkeövningar jag vet att jag behöver för att hålla mig skadefri. 

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag kör med coach för första gången i år. Valde Clas Björling och det funkar grymt bra! Tidigare har jag haft problem med progression och periodisering i mitt upplägg. Det är ju jättesvårt när man styr sin egen träning och inte har så stor praktisk erfarenhet. Nu har jag ytterst kompetent hjälp och en tydlig tanke över hela säsongen såväl som med varje enskilt pass. Det gäller ju att trigga kroppen på olika sätt ända fram till huvudmålen för att man ska fortsätta utvecklas och toppa vid rätt tidpunkt.

Vilka är dina svagheter?
– Simningen, som för så många andra som lärt sig i vuxen ålder. Jag har ändå blivit väldigt trygg i vattnet och har inga problem att göra mitt bästa i sim-momentet på tävlingar. Men fort går det inte… Finns mycket teknik att jobba på här.

Vilka är dina styrkor?
– Löpningen är min starka gren. Har ju hållit på med det längst och så har jag väl bra förutsättningar för det. En annan styrka jag har är pacing, det vill säga att jag ofta hittar rätt ansträngning och kan hålla den loppet ut. Har aldrig ”bonkat” på tävling. Än. En annan viktig egenskap är att ha koll på alla detaljer och lämna så lite som möjligt till slumpen. Väder och vind går inte att styra över men mycket annat.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– 2015 simmade jag 108 timmar, cyklade 192 timmar och sprang 101 timmar. Så fördelningen brukar ungefär se ut så.
Vad är ditt stora mål i år?
– Min A-tävling är Ironman Kalmar även 2016. Målet är att kvala till Hawaii. Jag ska ha kapaciteten för det men det är ju mycket som ska klaffa också. Det är ett långsiktigt mål och jag är beredd att ge det fler chanser.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  1. Gå med i en klubb som kör gemensamma träningspass.
  2. Tävla mycket. Kör korta distanser och få erfarenhet.
  3. Häng på triathlonforum.se 😉

Var tycker du det är bäst att träna?
– Har åkt till Playitas en vecka de två senaste åren och det är svårslaget!

Hur många punkor innan du bryter?
– Bryter då jag inte längre kan göra något för att laga, det vill säga om jag har slut på slang eller luft. Det har hänt en gång. Sen kan man ju alltid slåss om bästa löptid!

Värsta och bästa simning:
– Kalmar förra året var väl inte jätterolig… I Västerås har det också blåst ordentligt de senaste åren. Mantrat att köra på då är ”Just keep swimming.”.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– 8-10 timmar.

Våtdräkt:
– Orca 3.8.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Argon 18 E-118 Next Di2 från Cykloteket.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Saucony Mirage.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– Ironman Kalmar 2015 9:51, Vansbro Triathlon 4:33, några medaljer i Svenska Cupen.

Målsättning:
– Jag är en tävlingsmänniska. Jag vill prestera. Just nu är målet att kvala till Hawaii. Ett ännu mer långsiktigt mål är att hålla på med triathlon så länge jag kan röra mig framåt. Att efter jag ”presterat klart” köra en eller två tävlingar per år, på nya ställen runtom i världen låter som ett bra liv!

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Bokrecension: Running with destiny

Den före detta elitlöparen Toby Tansers fängslande liv har blivit bok: Running with destiny.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Anders Hansen: Den motvillige löparen

Vi träffar succéförfattaren Anders Hansen och pratar om framgången, hans egen löpning och huruvida vi...

Läs mer

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Bakom varje framgångsrik man finns en kvinna

Det är nog ingen som missat Patriks Nilssons fantastiska resa när han tidigare i år...

Läs mer
Ta chansen att träffa Patrik Nilsson!

På tisdagkväll 18 oktober har du chans att möta Patrik Nilsson och höra hans berättelse om vägen till att bli...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer
Patrik Nilsson krossade svenska rekordet!

Patrik Nilsson slog inte bara sitt personbästa och sitt motstånd med råge i dagens Ironman Copenhagen. Han fullkomligt krossade det...

Läs mer