Din röst om långdistans-SM 2012

Din röst om långdistans-SM 2012


Pål Török, initiativtagare till enkäten, skriver så här i det inledande ordet till enkäten:

”Svenska Triathlonförbundet ska inom några dagar fatta beslut om vilken arrangör som ska få SM på långdistans 2012. Förbundet överväger att inte låta Kalmar arrangera SM nästa år, trots att alla verkar nöjda med tävlingen och det inte arrangeras någon annan på lång distans i Sverige.

Anledningen är att Kalmar Triathlon nästa år eventuellt (men inte säkert) blir uppgraderad till officiell Ironmantävling, med kvalplatser till Hawaii. Det skulle i så fall innebära att förbundet får mindre att säga till om runt själva tävlingen (regler kan skilja marginellt, målportalen ser inte ut som förbundet vill osv).

En stor del av den svenska triathloneliten på långdistans har engagerat sig starkt för att Kalmar ska få behålla sin SM-status oavsett om tävlingen dessutom får officiell Ironmanstatus (IM) eller inte. De tycker att det är självklart att långdistans-SM ska avgöras under nästa års i sådana fall absolut största händelse i TriathlonSverige. Oavsett hur målportalen ser ut eller om man kör med internationella Ironmanregler eller inte.

Det ökade intresset för sporten och SM-tävlingarna, som en Ironmanstatus för Kalmar Triathlon skulle leda till, är bara bra, går elitens resonemang. Dessutom kommer SM att avgöras med de bästa på plats ifall Kalmar får behålla SM (oavsett om tävlingen blir IM eller inte).

Om SM däremot skulle flyttas till en mindre tävling utan aktuell kunskap om att arrangera långdistanstävlingar och locka många deltagare – samtidigt som Kalmar går samma säsong med många fler deltagare – är risken överhängande att startfältet i SM blir svagt och SM-titeln urvattnad.

Oavsett vad du tycker i frågan är det bra om du berättar det, så att förbundets beslut tas utifrån ett så bra beslutsunderlag som möjligt. Det är de aktivas åsikt som bör väga tyngst. Så gör din röst hörd. Du kan ringa eller maila förbundet. Eller prata med ordföranden i din klubb och be henne/honom att framföra dina åsikter.

Eller så kan du helt enkelt läsa igenom denna information och sedan svara på frågan, för att på ett enkelt och snabbt sätt ge ditt bidrag till TriathlonSveriges röst – som underlag inför förbundets beslut.

(Ett problem är också att man antagligen inte kommer att veta om Kalmar Tri blir uppgraderat till Ironmanstatus eller inte när beslutet tas om vart långdistans-SM ska gå. Ingen verkar vilja att Kalmar ska bli av med sin SM-status ifall det inte blir en tävling i den internationella Ironmanserien. Men så kan det alltså bli ändå.)

Om du orkar och hinner, så läs gärna mer nedan innan du svarar. Men oavsett hur mycket mer du hinner läsa, är det viktigt att du hjälper förbundet att få ett bättre beslutsunderlag.

Efter att du svarat ser du aktuell sammanställning av svaren. Du kan bara svara en gång.

Det är det som är grundfrågan är Ironmanstatusen ett hot mot SM eller en möjlighet för triathlon att växa ännu mer i Sverige?”Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tre snabba millopp i sommar!

Oavsett om du ska springa ditt första lopp eller jagar ett nytt personbästa (det gör...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Gabriel Björlin ungt utropstecken i Ironman Kalmar

I helgen gick Kalmar Ironman, höjdpunkten för många i triathlonsverige. 15 svenskar fixade genom sin...

Läs mer

Herrproffs tävlar i IRONMAN Kalmar 2017

Man fortsätter att separera proffsen även i nästa års IRONMAN Kalmar och Köpenhamn. 2017 tävlar...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så följer du Ironman World Championship

Ikväll kl 18.30 svensk tid går starten för årets Ironman World Championship på Hawaii. Så...

Läs mer
Kona time - alla svenskar som tävlar i Ironman World Championship

Lördag 8 oktober avgörs Ironman World Championship på Hawaii. Åsa Lundström är med i proffsklassen och har goda chanser att...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer
Imorgon är det dags för Ironman Kalmar!

Imorgon, lördag 20 augusti klockan 06:45 går starten för Ironman Kalmar. Deltagarna ska ta sig igenom 3860 meters simning, 18...

Läs mer