Hässelbyloppet firar 100 år med starkt startfält

Hässelbyloppet firar 100 år med starkt startfält


Loppet har växt en del sedan 1915 – då var det 22 löpare som startade, varav 14 kom i mål. Hesselby Loppet, som det hette då, var ett 14 kilometer långt landsvägslopp som gick från Hässelby till Spånga och tillbaka. Premiärsegrare blev V. Karlsson från Tranebergs IF. Redan då stod framgångsrika löpare på startlinjen – en av deltagarna var Edvin Wide – Sveriges genom tiderna främste löpare, med inte mindre än fem OS-medaljer i bagaget under 20-talets Olympiska spel.

UPPFÖR OCH NERFÖR
Under 1920-talet bytte Hesselby Loppet skepnad och avgjordes då som en stafettlöpning, men på 40-talet lades loppet ner, för att på 60-talet återigen få liv och sedan i flera år vara en av landets viktigaste landsvägsstafetter. Bland dem som deltog flera gånger fanns Anders Gärderud.

Men från toppåret 1980 började intresset avta för stafetter. De rena motionärerna drog sig mot längre distanser, inte minst tack vare tillkomsten av Stockholm Marathon 1979 och Tjejmilen 1984, två lopp som Hässelby SK startade tillsammans med Spårvägens FK.

Hässelbystafetten drog sin sista suck 1988 och samma år gick Hässelbyloppet för första gången på en bana som delvis var densamma. Det började definitivt inte med klang, jubel och höga ambitioner. Tvärtom räknades deltagarna i hundratal.

Runt millennieskiftet tog utvecklingen fart och i år står 7115 löpare på startlinjen. Hässelbyloppet har under åren fortsatt samla svenska topplöpare. Sara Wedlund, Åke ”Biten” Eriksson, Erik Sjöqvist, Said Regragui, Marie Söderström-Lundberg, Mustafa Mohamed, Meraf Bahta har alla noterat goda tider på den snabba 10 km-banan genom Hässelby, Grimsta, Råcksta och Vällingby i nordvästra Stockholm.

ÅRETS LOPP
Favorit i årets Jubileumslopp är Abraham Adhanom från Eskilstuna FF som överlägset vann herrklassen i Hässelbyloppet i fjol. Sedan dess har den 28-årige eritreanen vunnit nästan allt; 4 km och 12 km vid terräng-SM förra hösten, SM 10 km och SM i halvmaraton i våras samt 5000 meter och 10000 meter vid friidrotts-SM i somras. Adhanom utmanas främst av två andra löpare från Eritrea som också är bosatta i Sverige; Dawud Nassir, Eskilstuna FF och Haben Idris, Hässelby SK. Vi ser även Runner’s World’s krönikör och bloggare Lars Södergård, Spårvägens FK bland toppnamnen.

De mest meriterade löparna i damklassen är arrangörsklubben Hässelby SK:s VM-löpare Charlotte Karlsson och Louise Wiker samt rutinerade Anna Rahm från Huddinge och Lisa McRae, Hässelby SK.

Läs mer om loppet och gör direktanmälan till söndagens jubileumslopp här!


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet – nya inspirerande träningsprogram!

Inför 2021 års upplaga av TCS Lidingöloppet har Malin Ewerlöf och Anders Szalkai skapat helt...

Läs mer

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till...

Läs mer
ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS Stockholm Marathon skjutas fram. Loppet...

Läs mer
Svenskar i världsrekordjakt på 100 km

De svenska ultralöparna Elov Olsson, Johan Lantz och Joacim Lantz är några av de löparstjärnor som ska göra ett världsrekordförsök...

Läs mer