Högerextrema Rasmus Paludan störde Järva skolstafett

Högerextrema Rasmus Paludan störde Järva skolstafett


Den högerextrema dansk-svenska politikern Rasmus Paludan har fått tillstånd att demonstrera under Järvaveckan som startade 1 juni – samma dag som 1 500 barn från Järvaområdet skulle springa Järva skolstafett och besöka Järvaveckans område.

Rasmus Paludan har fått tillstånd att demonstrera varje dag under Järvaveckan, från den 1 till och med 5 juni. Järvaveckan, som är ett årligen återkommande evenemang som samlar politiker i nordvästra Stockholm, arrangeras vid Spånga IP – där också Järva skolstafett skulle arrangeras den 1 juni.

Arrangörerna Lidingöloppet och Rinkeby Run meddelar i ett pressmeddelande att Paludans närvaro fick många skolor att stoppa barnen från att delta i stafetten, då demonstrationerna skulle hållas i anslutning till idrottsplatsen.

Stafetten genomfördes till slut ändå som planerat eftersom säkerheten bedömdes som mycket god tack vare stor polisnärvaro – men med färre deltagare än planerat på Spånga IP. I stället valde många skolor att genomföra stafetten på sin egen skola.

– Skolstafetten är en viktig del i vår satsning på bättre motionsvanor och förbättrad hälsa bland barn och unga och det är ledsamt att se när någon försöker störa den och förstöra för barnen. Men Paludan lyckades inte stoppa oss från att arrangera skolstafetten som vi planerat. Vissa skolor hämtade nummerlappar hos oss och genomförde egna lokala skolstafetter på sina skolor. Andra barn kom till Spånga IP för att vara med som de planerat, säger Cecilia Gyldén, generalsekreterare för Lidingöloppet.

Järva skolstafett är tänkt som en kick-off för hela Järvaveckan och ska locka fler barn och unga att röra på sig.

– Vi satsar långsiktigt på att Järva Skolstafett ska fortsätta att vara ett lyckat integrationsprojekt som fokuserar på folkhälsa och rörelseglädje. Nu ser vi fram emot att få bjuda in barnen i Järvaområdet till Lidingö Skolstafett den 23 september i år och vi planerar redan nu för återkomsten på Spånga IP nästa år. Vi vill också utmana alla kommuner runt om i Sverige att ta stafettpinnen vidare och kopiera konceptet för att göra likadant på hemmaplan, säger Cecilia Gyldén, generalsekreterare för Lidingöloppet.

Fakta om Järva skolstafett
I stafetten deltar barn i åldrarna 7 till 15 år uppdelade i lag om fyra barn per lag. De är uppdelade efter låg-, mellan- och högstadiet samt i tre olika klasser; kill-, tjej- och mixedklass. Varje sträcka är cirka 1 600 meter. Start, växlingar och målgång sker på Spånga IP. Skolor från Kista, Akalla, Husby, Rinkeby, Spånga, Tensta och Hjulsta brukar vara med.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Lidingöloppet och världsrekord i Berlin

Ebba Tulu Chala såg ett tag ut att gå mot svenskt rekord i Berlin maraton...

Läs mer

Starka startfält och Sjöström i Lidingöloppet

2022 års TCS Lidingölopp mönstrar starka startfält på klassiska tremilsdistansen. På damsidan är fjolårssegraren Sylvia...

Läs mer

Formtoppa med Anders Szalkai inför Lidingöloppet

Sista veckan handlar om att bli så fysiskt och mentalt positivt laddad som möjligt inför...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Programmen mot 2022 års TCS Lidingöloppet redo

Nu är träningsprogrammen mot 2022 års upplaga av TCS Lidingöloppet redo att peppa och guida löparna. Det 22 veckor långa...

Läs mer