Hunden! Löparens vän eller fiende?

Hunden! Löparens vän eller fiende?


En söndagsmorgon för ett år sedan ger Marina Persson sig ut på en löprunda. Det är i mitten av april, solen lyser, Marina springer i lugnt tempo och njuter av vårvärmen. När hon bara har en kilometer kvar till hemmet strax utanför Kristianstad passerar hon ett ensligt hus. I ögonvrån hinner hon uppfatta något vitt närma sig.
– Jag insåg att det var en hund som kom mot mig i full fart och hann precis skrika ”NEJ” när jag kände att det brände till i ryggen. Jag såg inte hunden eftersom den attackerade mig i ryggen, men jag kände tyngden av den, och kraften i käkarna som slet i min rygg.

Marina Persson beskriver minuterna som följer som en kamp för livet. Hunden – en amstaff som väger mellan 30 och 40 kilo – sitter fast i hennes rygg. Marina vrålar och försöker skydda hals och huvud.
– Jag tänkte att jag måste hålla mig upprätt under tiden som kampen pågick. Efter några minuter, som Marina upplever som en skräckfilmsliknande evighet, kommer hundägaren ut och lyckas rycka bort hunden. Marina får fatt i sin mobil och ringer själv 112.
– Rösten från larmcentralen frågade om jag blödde, men jag vågade inte känna efter, minns hon.
Ambulansen kommer och polisen möter Marina på akuten eftersom det finns en misstanke om brott. De djupa såren tas snabbt om hand. Eftersom de är så smutsiga av hundens tänder spolas de ordentligt med koksalt, en procedur som upprepas många gånger under veckan som följer. Marina klarar sig, men har idag ärr på ryggen efter attacken. Hundägaren döms att hålla sin hund kopplad och att förse den med munkorg när den befinner sig utanför hemmet.

Marina äger själv en rottweiler och säger att hon har full förståelse för att andra kan uppfatta hennes hund som farlig. Själv är hon idag rädd för lösa hundar när hon springer.
– Adrenalinet rusar om jag ser en lös hund, och jag använder bara en hörlur i ena örat när jag lyssnar på musik under löppassen. Tyvärr känner jag inte längre någon glädje när jag springer i närområdet, utan kör helst en bit för att komma bort från platsen där olyckan hände.

Marinas hundhistoria är bara en av många. När Runner’s World gjorde en efterlysning för att komma i kontakt med löpare som blivit attackerade av hundar under ett löppass, fick vi in många otäcka berättelser av löpare som blivit allvarligt skadade, men också berättelser om löpare som blivit lindrigt skadade eller ”bara” rejält skrämda av aggressiva hundar. En del löpare beskrev möten med förstående hundägare, medan andra berättade hur de hamnat i bråk med ägaren till den hund som just bitit dem.

En del läsare frågade om Runner’s World verkligen skulle ge sig in i debatten om hundattacker. Andra betonade att de inte ville läsa en artikel som smutskastar hundar. Det är med andra ord en underdrift att påstå att ämnet engagerar – och just därför tar vi upp det. När ämnet är angeläget för löpare så är det angeläget för oss.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 4 2015.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:

Nr 1 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Bästa träningsplanen!
 • Allt om löpband – Smarta tips &tricks
 • Så stärker löpningen immunförsvaret
 • Prestera Mera! Träna, är ocj vila vid rätt tidpunkt
 • 6 grymma träningsmetoder
 • Vägen mot Tokyo. Charlotta Fougberg är starkare än någonsin
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 5

Linnea

Fy! Det räcker med att se en stor lös hund för att bli rädd! Spelar ingen roll om ägaren bredvid säger att den e snäll! Blir jag rädd vet ingen hur hunden reagerar mot mig ( och min rädsla). Dessutom är alltförmånga oadresserade hundar lösa. Spelar ingen roll hur lydig de brukar vara när de inte lyssnar just den gången man möter dem…


Katarina

Har till 95 % av mina löpturer med mig båda mina hundar. Det är främst för dom jag springer, annars tar jag cykeln om jag ska träna helt själv 😊


Hans

Hundägaren som genom sin hund misshandlade Marina borde väl fått nåt straff? Fängelse minst ett halvår och kraftfulla böter, åtminstone 50.000 kr.
Eller är det okej att misshandla människor genom att använda en hund?


Jonas

Som i alla riskanalyser gäller det att bedöma relevansen. Inte bara dikotomisera ja eller nej.
Okunskapen om hundar är tyvärr monumental och fobiker styr till stor del debatten. ”Fy! Det räcker med att se en stor lös hund för att bli rädd!”
Om fobin handlat om vatten, torg eller liknande, hur hade ni resonerat då?
Försök ta lite eget ansvar och skaffa kunskap istf att skjuta över det på andra.
Till 99% är det ditt eget beteende som avgör hur mötet blir.
Är man dock fast i uppfattningen JAG borde få…, JAG vill ju bara.., ANDRA måste… så kanske man möter lite hinder på vägen.
Jag är övertygad om att det finns plats för alla om man bara är intresserad av att ha det så.


Lars

Bra att ni skriver om detta. Det är skrämmande med attityder som Jonas här, som kallar det fobi och skuldbelägger offret. Resonerar du så om övergrepp mot kvinnor i hemmet också, Jonas? Fobi innebär att man t.ex. känner obehag inför en bild på något eller att se en orm i ett terrarium, alltså då det inte finns någon fara överhuvudtaget. Det vi diskuterar nu är inte fobi, utan reella risker. De hundar det gäller (alltså inte små knähundar utan sådana som potentiellt kan orsaka skada) är att jämföra med vapen och argumenten liknar många gånger dem man möter från NRA och liknande i USA: Det är en rättighet att ha hund och om folk i omgivningen passar sig så händer inget. Jag tycker det är märkligt att det inte är mer debatt om detta i massmedia.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Den ultimata sportlovssoppan!

Den ultimata sportlovssoppan!


Recept av Dietistens Val: Det här är en mustig soppa som passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret. Soppan blir krämig av mandeldryck och linser och passar hela familjen. Ta med kryddorna som du säkert har hemma om du firar sportlov på annan ort så är den lätt fixad!

Ingredienser för 4–6 portioner:
2 schalottenlökar
6 cm ingefära
1,5 tsk spiskummin
1 tsk koriander
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
2 krm kardemumma
2 krm kanel
ca 1 kg palsternacka
ca 2 dl röda linser
4–5 dl mandeldryck

Topping:
2 stora morötter
1 chilifrukt
1 dl rostad mandel
1 dl hackad koriander
0,5 tsk kummin

Att ha hemma: 2 klyftor vitlök, 3 msk grönsaksfond, salt, peppar olja, salt, peppar.

Gör så här: Skala och hacka schalottenlök, vitlök och ingefära och fräs i en kastrull med olja. Tillsätt alla kryddor och låt fräsa med två minuter. Skala och dela palsternackor och häll i kastrullen ihop med linser, fond, mandeldryck och 7 dl vatten. På med lock och låt koka ca 20 min.

Topping: Skölj morötter och riv grovt. Hacka chili och mandel. Blanda morötter, chili och mandel med koriander och kummin.

Mixa soppan slät. Späd eventuellt med lite mer mandeldryck eller vatten och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med morotssalladen på toppen – gärna med ett gott bröd till.

TIPS! Spara skalen från palsternackorna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olja och salt och rosta i ugn ca 10 minuter på 175 grader. Servera som topping till soppan.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

New Balance Fresh Foam 1080 – nu ännu bättre!

New Balance Fresh Foam 1080 – nu ännu bättre!


Under tio års tid har produktutvecklarna på New Balance successivt uppgraderat och förfinat den allsidiga, neutrala löparskon 1080. Nu presenterar man den elfte utgåvan.

Den mest markanta förändringen i New Balance Fresh Form 1080:s historia skedde förra året. Då lanserades version 10 med både en helt ny typ av ovandel och ett nytt, mer spänstigt mellansulematerial kallat Fresh Foam X. Skon fick då också en helt ny silhuett med en markant högre hälkappa, vars övre del riktas snett bakåt för att undvika tryck på hälsenan.

När nu New Balance presenterar den elfte utgåvan av 1080-modellen handlar det om en ansiktslyftning. Att sulplattformen lämnats oförändrad lär glädja alla löpare som blivit förtjusta i skons komfortabla stötdämpning. Såväl mellansulan i Fresh Foam X – med sin kvicka respons – som den mjuka, greppsäkra yttersulan är båda helt identiska med föregångarens.

Förändringarna hittar vi i ovandelen där den stickade Hypoknit-strukturen både blivit mjukare och fått bättre ventilationsegenskaper. Den höga hälkappan har också fått en mer strömlinjeformad utformning än tidigare. NB-logotyperna på sidorna av skon har också blivit större och integrerats med snörningen för att ge bättre stadga.

Version 11 av 1080 är alltså, precis som tidigare, framförallt en mycket komfortabel mängdträningssko för hårda underlag. Skons kvicka löpkänsla och relativt låga vikt gör den också användbar till snabbare tempopass.

Vikten på 1080 v11 anges till 272 gram i herr och 233 gram i dam, vilket är några gram lättare än vad föregångaren vägde. Häldroppet är oförändrat 8 millimeter – liksom det rekommenderade butikspriset på 1 900 kronor.

Värt att notera är att mellansulematerialet Fresh Foam X nu kommer på allt fler New Balance-modeller. Redan i fjol hittade vi en lite fastare variant av det på NB 880 v10, vilket även gäller för nya 880 v11. Även stabilitetsmodellen 860 v11 och trailskon Hierro v6 får detta mer energiåtergivande plastskum i mellansulorna på årets modeller. 

NB 1080 v11 hos Runners’ Store

NB 1080 v11 hos LÖPLABBET


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Havregrynsgröt Deluxe

Havregrynsgröt Deluxe


Recept av Dietistens Val: Här kommer ett tips till alla som av någon anledning inte tycker om havregrynsgröt (hur nu det nu kan vara möjligt?). Genom att mixa havregrynen till ett fint mjöl så förvandlas gröten till en len kräm som passar även den mest grötskeptiska, det har vi bevis på! Fortfarande 100 procent fullkorn och ett väldigt bra val till frukost.

För 2 portioner:
2 dl havregryn
4 dl havredryck
Kardemumma och salt

Serveringsförslag: Massor med björnbär eller blåbär. I annat fall rivet äpple med kanel eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Mixa havregryn till ett mjöl. Vispa ihop havremjölet med havredryck och 1 dl vatten i en kastrull. Pudra ner lite salt och kardemumma och låt puttra på svag värme tills gröten har en lagom len konsistens.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.

Psst! Gillade du det här? Ta då en större burk och mixa en hel liter havregryn så har du basen klar!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in