Hunden! Löparens vän eller fiende?

Hunden! Löparens vän eller fiende?


En söndagsmorgon för ett år sedan ger Marina Persson sig ut på en löprunda. Det är i mitten av april, solen lyser, Marina springer i lugnt tempo och njuter av vårvärmen. När hon bara har en kilometer kvar till hemmet strax utanför Kristianstad passerar hon ett ensligt hus. I ögonvrån hinner hon uppfatta något vitt närma sig.
– Jag insåg att det var en hund som kom mot mig i full fart och hann precis skrika ”NEJ” när jag kände att det brände till i ryggen. Jag såg inte hunden eftersom den attackerade mig i ryggen, men jag kände tyngden av den, och kraften i käkarna som slet i min rygg.

Marina Persson beskriver minuterna som följer som en kamp för livet. Hunden – en amstaff som väger mellan 30 och 40 kilo – sitter fast i hennes rygg. Marina vrålar och försöker skydda hals och huvud.
– Jag tänkte att jag måste hålla mig upprätt under tiden som kampen pågick. Efter några minuter, som Marina upplever som en skräckfilmsliknande evighet, kommer hundägaren ut och lyckas rycka bort hunden. Marina får fatt i sin mobil och ringer själv 112.
– Rösten från larmcentralen frågade om jag blödde, men jag vågade inte känna efter, minns hon.
Ambulansen kommer och polisen möter Marina på akuten eftersom det finns en misstanke om brott. De djupa såren tas snabbt om hand. Eftersom de är så smutsiga av hundens tänder spolas de ordentligt med koksalt, en procedur som upprepas många gånger under veckan som följer. Marina klarar sig, men har idag ärr på ryggen efter attacken. Hundägaren döms att hålla sin hund kopplad och att förse den med munkorg när den befinner sig utanför hemmet.

Marina äger själv en rottweiler och säger att hon har full förståelse för att andra kan uppfatta hennes hund som farlig. Själv är hon idag rädd för lösa hundar när hon springer.
– Adrenalinet rusar om jag ser en lös hund, och jag använder bara en hörlur i ena örat när jag lyssnar på musik under löppassen. Tyvärr känner jag inte längre någon glädje när jag springer i närområdet, utan kör helst en bit för att komma bort från platsen där olyckan hände.

Marinas hundhistoria är bara en av många. När Runner’s World gjorde en efterlysning för att komma i kontakt med löpare som blivit attackerade av hundar under ett löppass, fick vi in många otäcka berättelser av löpare som blivit allvarligt skadade, men också berättelser om löpare som blivit lindrigt skadade eller ”bara” rejält skrämda av aggressiva hundar. En del löpare beskrev möten med förstående hundägare, medan andra berättade hur de hamnat i bråk med ägaren till den hund som just bitit dem.

En del läsare frågade om Runner’s World verkligen skulle ge sig in i debatten om hundattacker. Andra betonade att de inte ville läsa en artikel som smutskastar hundar. Det är med andra ord en underdrift att påstå att ämnet engagerar – och just därför tar vi upp det. När ämnet är angeläget för löpare så är det angeläget för oss.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 4 2015.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 5

Linnea

Fy! Det räcker med att se en stor lös hund för att bli rädd! Spelar ingen roll om ägaren bredvid säger att den e snäll! Blir jag rädd vet ingen hur hunden reagerar mot mig ( och min rädsla). Dessutom är alltförmånga oadresserade hundar lösa. Spelar ingen roll hur lydig de brukar vara när de inte lyssnar just den gången man möter dem…


Katarina

Har till 95 % av mina löpturer med mig båda mina hundar. Det är främst för dom jag springer, annars tar jag cykeln om jag ska träna helt själv 😊


Hans

Hundägaren som genom sin hund misshandlade Marina borde väl fått nåt straff? Fängelse minst ett halvår och kraftfulla böter, åtminstone 50.000 kr.
Eller är det okej att misshandla människor genom att använda en hund?


Jonas

Som i alla riskanalyser gäller det att bedöma relevansen. Inte bara dikotomisera ja eller nej.
Okunskapen om hundar är tyvärr monumental och fobiker styr till stor del debatten. ”Fy! Det räcker med att se en stor lös hund för att bli rädd!”
Om fobin handlat om vatten, torg eller liknande, hur hade ni resonerat då?
Försök ta lite eget ansvar och skaffa kunskap istf att skjuta över det på andra.
Till 99% är det ditt eget beteende som avgör hur mötet blir.
Är man dock fast i uppfattningen JAG borde få…, JAG vill ju bara.., ANDRA måste… så kanske man möter lite hinder på vägen.
Jag är övertygad om att det finns plats för alla om man bara är intresserad av att ha det så.


Lars

Bra att ni skriver om detta. Det är skrämmande med attityder som Jonas här, som kallar det fobi och skuldbelägger offret. Resonerar du så om övergrepp mot kvinnor i hemmet också, Jonas? Fobi innebär att man t.ex. känner obehag inför en bild på något eller att se en orm i ett terrarium, alltså då det inte finns någon fara överhuvudtaget. Det vi diskuterar nu är inte fobi, utan reella risker. De hundar det gäller (alltså inte små knähundar utan sådana som potentiellt kan orsaka skada) är att jämföra med vapen och argumenten liknar många gånger dem man möter från NRA och liknande i USA: Det är en rättighet att ha hund och om folk i omgivningen passar sig så händer inget. Jag tycker det är märkligt att det inte är mer debatt om detta i massmedia.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Aron vann igen – och aktuellt från ultravärlden

Aron Andersson vann återigen Wings for Life när han hann längst av 184 000 startande....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer
Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent fullkorn!

Läs mer
Havregrynsgröt Deluxe

Recept av Dietistens Val: En supergod havregrynsgröt som passar alla – vi lovar!

Läs mer
Chiafrutti

Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit...

Läs mer