Ida Nilsson och Anders Kleist vann Axa Fjällmaraton

Ida Nilsson och Anders Kleist vann Axa Fjällmaraton


Ida Nilsson (Team Salomon) lyckades, trots eget tvivel, vinna Axa Fjällmaraton för andra året i rad. Dessutom förbättrade hon sitt eget banrekord med drygt 14 minuter. 

Ida Nilssons senaste tävlingsår har varit något utöver det vanliga. Hon vann Axa Fjällmaraton förra året och i våras vann hon även det prestigefyllda bergsloppet Transvulcania på Gran Canaria och missade banrekordet med några minuter.

Förra lördagen vann hon Salomon 27K under Fjällmaratonveckan och nu var det alltså dags igen. En bedrift med tanke på att hon fram till förra året bara sprungit medeldistans. 

Att favorittippade Ida Nilsson skulle vinna årets Axa Fjällmaraton igen, med den fantastiska tiden 4:01:10 var långt ifrån självklart för den nyfödda ultralöparen.

– Jag har inte känt mig i så bra form som tidigare. Jag har tränat flitigt, men inte känt mig så bra. Men idag kände jag mig fräsch och sugen på att tävla. Jag tog det lugnt i början och visste att Jennifer Asp skulle vara stark.

Östgöten Jennifer Asp sprang in på andraplats på tiden 4:05:44 och tredjeplatsen knep orienteraren Kajsa Risby från Uppsala på tiden 4:27:18. 

Även på herrsidan tog Anders Kleist (IK Akele) hem segern för andra året i rad, på nytt banrekord. Men det var en medtagen fjällöpare som tog sig i mål efter bragden. 

Med segertiden 3:31:29 klippte östgöten Anders Kleist mållinjen. Det tog en stund innan den uttröttade Kleist kunde prata med speakern. Med en ledning på 3 minuter från tvåan Petter Engdahl var det tydligt att Anders Kleist siktade mot att förbättra sin egen tid från förra året och återigen sätta nytt banrekord. Vilket han också gjorde, med nästan två och en halv minut.

Tvåan, skidlöparen och Årebon Petter Engdahl (Sportsgym SC) gick i mål på 3:35:02. 

Tredjeplatsen skrällde till på många sätt när en till synes helt oberörd Johan Arnqvist (Uppsala Multisport) sprang över mållinjen med tiden 3:39:45. Hans kommentarer om loppet direkt efter målgång drog många skratt i publiken. Inte minst för att han knappt verkade andfådd.

– Det var helt fantastiskt. Jag stannade några gånger och tittade på vyerna. Jag var här och fjällvandrade med hunden i veckan och hörde om loppet så jag anmälde mig i torsdags. Jag vill tacka för ett otroligt fint arrangemang, sa Johan Arnqvist.

För fler resultat, kolla in fjallmaraton.se.


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet – nya inspirerande träningsprogram!

Inför 2021 års upplaga av TCS Lidingöloppet har Malin Ewerlöf och Anders Szalkai skapat helt...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer

Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till...

Läs mer

ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS...

Läs mer
Svenskar i världsrekordjakt på 100 km

De svenska ultralöparna Elov Olsson, Johan Lantz och Joacim Lantz är några av de löparstjärnor som ska göra ett världsrekordförsök...

Läs mer
Göteborgsvarvet 2021 flyttar till hösten

Världens största halvmaraton, Göteborgsvarvet arrangeras den 11 september 2021. Flytten har beslutats av Göteborgs Friidrottsförbunds styrelse och görs för att...

Läs mer