Isabellah kan bli historisk under maran

Isabellah kan bli historisk under maran


– Det skulle vara underbart att ha varit en av dem som har vunnit mest, kommenterar Isabellah som tog sitt 22:a guld för tio dagar sen, då hon vann SM i halvmaraton på Göteborgsvarvet.

Hon kom därmed ikapp Ruth Svedberg, som erövrade sina mästerskap för GKIK i en brokig samling grenar, allt från trekamp till slungboll mellan 1929 och 1949. Bäst alla kategorier är Eric Lemming med 25 SM-titlar vid 1900-talets början.

Isabellah är nöjd med träningen, som har fungerat bra sedan i början på maj, innan dess hade hon ett längre stopp efter att ha dragit ut två visdomständer. Framför allt trivs hon med att vara tillbaka på svensk mark.

– Jag längtar till maran. Det är skönt att vara hemma. När jag är i Kenya är det bara för träningens skull. Om jag kunde välja skulle jag vilja vara i Sverige hela tiden. Här är jag hemma, jag känner trygghet, menar Isabellah, som planerar at stanna en längre tid i sommar.

– Folk har accepterat mig som jag är, var jag än är i Sverige. Det kanske inte är klokt, men för mig är det så!

Skulle Isabellah vara första kvinna över mållinjen i Stadion på lördag blir hon även den första att vinna Stockholm Marathon vid fem tillfällen. Men det finns en konkurrent som faktiskt har en ännu mer glänsande karriär, Salina Kosgei.

Den 36-åriga kenyanskan har vunnit några av världens största maror, i Boston (2009), Paris (2004) och Prag (2005), slutat tvåa i Berlin (2006) varifrån hennes personliga rekord 2.23.22 härstammar. Det är 19 sekunder snabbare än Isabellah Anderssons svenska rekord. Kosgei har även vid två tillfällen varit bland de fem första i New York.

Konkurrenternas meriter bleknar i jämförelse, men se upp med 16 år yngre etiopiskan Halima Hassen Beriso, som erövrat medalj i hinderlöpning på Ungdoms-VM 2009 och sedan med framgång växlat över till maraton.

Hassen vann sitt första lopp i spanska Zaragoza innan hon ens fyllt 18 år och har sedan radat upp pallplatser i Hamburg, Kosice (Europas äldsta mara), Venedig och Hannover (på det personliga rekordet 2.30.26). Den nu 20-åriga etiopiskan vann ett maratonlopp i italienska Trieste så sent som i början på maj.


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Alexander Malmström

Antar att ni menar inom löpning? Anna Lindberg har väl vunnit över 70 sm-guld om jag inte missminner mig?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS...

Läs mer
Marathongruppen ställer in

På grund av det rådande läget med Coronapandemin har friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK idag tvingats ta beslutet att...

Läs mer