Jarle Risa och Jasmin Nunige vann Ultravasan 2016

Jarle Risa och Jasmin Nunige vann Ultravasan 2016


Herrklassen bjöd på sex olika nationaliteter bland de sex främsta. Trea blev amerikanen Patrik Reagan, fyra blev britten Steven Way, femma belgaren Wouter Decock och sexa estländaren Erala Ranno.

Det var bra fart direkt i herrklassen ut från Berga By i Sälen där starten gick klockan 05.00 på morgonen. Vid Mångsbodarna bestod täten av en grupp på åtta löpare inom 20-talet sekunder och IFK Moras Jonas Buud, favorit efter två raka segrar och en fantastisk rekordtid på 5.45.08 förra året var då med där.

Strax innan kontrollen i Risberg tvingades dock Jonas Buud att bryta loppet. Den skada Jonas ådrog sig i en hälsena för ett par veckor sedan gjorde det omöjligt för honom att fortsätta.

– Jag var mycket osäker innan start. Men till en början kändes det ändå riktigt bra. Men sen strax innan Risberg när vi skulle passera några åsar så fick jag rejält ont igen, berättade Buud.

Vid passeringen i Risberg bestod tätklungan av Patrick Reagan från USA och de två svenskarna Elov Olsson, Ockelbo SK, och Fritjof Fagerlund, Rånäs 4H. Fransmannen Arnaud Perrignon och den slutlige vinnaren Jarle Risa var runt halvminuten bakom då.

Upp mot Evertsberg avancerade Perrignon till täten, tog bergspriset och hade där ledningen med 17 sekunder före Reagan. Fagerlund och Risa var då knappa halvminuten bakom den då ledande fransmannen.

Men kanske satsade Perrignon där för hårt, för det blev en stor scenförändring fram till Oxberg där bland annat de tuffa Lundbäcksbackarna passeras.

Fritjof Fagerlund gick här mycket starkt och drog ifrån de övriga. Fagerlund hade då en ledning med 1.15 före Risa. Marginalen till Reagan och Perrignon var 3.00 respektive 3.50.

Risa, som var sexa i fjol och trea premiäråret 2014, fick sedan upp farten rejält fram till Hökberg och plockade minuten på Fagerlund och passerade bara 13 sekunder bakom. Fagerlund såg där sliten ut och började titta bakåt och kunde se norrmannen närma sig med snabba steg.

Snart hade Jarle passerat Fritjof och höll ett lätt steg och bra tempo. 

– Jag kände att jag var starkare än Fritjof på flacken och i motbackarna. Det kändes bra när han släppte, berättade Risa efter loppet med segerkransen runt halsen.

Vid vid sista kontrollen i Eldris hade han skapat sig en ledning på 2.16 före Rånäs 4H-löparen Fagerlund. I mål hade marginalen till en sliten Fagerlund växt till över fyra minuter. 

Men 40-årige Risa var inte säker på segern förrän det var cirka två kilometer kvar när han fick besked om hur stor ledning han hade. Segern värderar norrmannen högt.

– Det här är det största jag har gjort, konstaterade han.

Tvåan Fagerlund sa så här om sin hårda körning efter halva sträckan:

– Jag tog en liten chansning. Jag kom ut bra från kontrollen i Evertsberg och vet att jag springer bra utför. Så jag tänkte jag provar att rulla ifrån. Men sen höll det inte. Jag blev väldigt trött vid Hökberg.

När Jarle Risa passerade blev det en mental kamp för Fagerlund.

– Det var tungt psykiskt när man leder och hoppas vinna loppet och sen blir passerad. Jag hade det jättetufft på slutet och fick verkligen kämpa mig i mål. Jag hade problem med allt möjligt. Mina ben var fullständigt slut i flera muskelgrupper. Jag fick till och med problem med flimmer i synfältet och tunnelseende. Det var verkligen en kamp.

Den 42-årige ålänningen Fagerlund som tävlar för roslagsklubben Rånäs 4H klarade dock andraplatsen med en marginal på lite drygt två minuter till trean Patrick Reagan från USA.

Amerikanen bytte strumpor i Evertsbergs och tappade mycket tid där, men sen avslutade han starkt.

– Banan och publiken var så fantastisk och det förde mig framåt trots att det gick upp och ner fysiskt och mentalt under loppet. På slutet kände jag mig stark, berättade 29-årige Reagan som därmed var klart yngst i topptrion.

Ultravasan 90 damklassen

Fjolårssegrande schweiziskan Jasmin Nunige tog kommandot ut från start i damklassen och fick med sig amerikanskan Sarah Bard. Den svenska maraton-stjärnan Isabellah Andersson som gjorde ultradebut var till en början runt minuten bakom.

Men sedan började Isabellah att knapra in på Nunige och passerade Bard. I Evertsberg, halvvägs, var Andersson först med Nunige hack i häl. Sarah Bard var här hela fem och en halv minut bakom.

– Isabellah sprang väldigt fort in mot Evertsberg, berättade Nunige.

Här hände det mycket mellan Andersson och Nunige fram till nästa kontroll vid Oxberg. Isabellah låg före i nedförsbackarna mot Vasslan men i Lundbäcksbackarna tog det stopp och hon tappade mycket tid och vid passering Oxberg var schweiziskan i stor ledning.

När väl Isabellah nådde fram till Oxberg var det gående och tillsammans med sin man och dotter. Med tre mil kvar så bröt hon loppet och kommenterade det så här:

– Mina ben ville inte springa mer. Benen är helt slut.

– Det var dåligt planerat av mig. Jag skulle tagit det lugnt i backarna, fortsatte den svenska rekordhållaren på maraton.

– Hon sprang för fort i uppförsbackarna. Jag sa åt mig själv att hålla mig kall, berättade schweiziskan.

Därmed var Jasmin Nunige i stor ensam ledning ner mot Mora. I Oxberg var Sarah Bard tio minuter efter och i mål var marginalen 13.02. 

Rutinerade Nunige, född 1973, avslutade mycket starkt och slog sitt eget banrekord från i fjol med åtta minuter. Den nya rekordtiden lyder 6.54.32.

– Så skönt att vinna men det var tufft på slutet. Men nio mil ska väl vara tufft, avslutade Jasmin Nunige.

Ultravasan 45

IFK Moras Roman Ryapolov lyckades vad han föresatt sig i Ultravasan 45. Den ryske elitorienteraren som sedan flera år bor i Mora med sin familj vann premiärupplagan 2014 och var i fjol tvåa efter Fritjof Fagerlund. Nu blev det åter seger för Ryapolov. Han slog Fagerlunds banrekord från i fjol med nästan fyra minuter och vann på 2.41.47. Tvåa blev Örebro AIK:s Erik Anfält och trea norrmannen Tom Erik Halvorsen.

I damklassen blev det också nytt banrekord där Lisa Ring från IK Nocout vann på 3.04.18. Blott 23-åriga Lisa var sexa på SM i maraton i år. Tvåa i Ultravasan 45 blev Johanna Nilsson, Morjärv, och trea förra årets tvåa Sophia Sundberg, Väsby IK.

KOLLA IN FILMEN SOM SAMMANFATTAR DAGEN HÄR

RESULTAT
Ultravasan 90 Men

1 Jarle Risa, (NOR) M40 Undheim IL 06:11:49

2 Fritjof Fagerlund, (SWE) M40 Rånäs 4H 06:16:05

3 Patrick Reagan, (USA) M21 Compressport 06:18:12

4 Steven Way, (GBR) M40 Bournemouth AC 06:21:40

5 Wouter Decock, (BEL) M21 Performance/Saucony 06:23:23

Ultravasan 90 Ladies

1 Jasmin Nunige, (SUI) W40 Track Club Davos 06:54:32

2 Sarah Bard, (USA) W21 07:07:34 

2 Cassandra Scallon, (USA) W21 Salomon/Boulder Track 07:27:55 

4 Sofia Smedman, (SWE) W2107:47:05

5 Aud Elisabeth Stuhr, (NOR) W40 Sauda IL 07:58:57 

Ultravasan 45 Men

1 Roman Ryapolov, (RUS) M21 IFK Mora OK 02:41:47

2 Erik Anfält, (SWE) M40 Örebro AIK 02:45:25

3 Tom Erik Halvorsen, (NOR) M35 GTI-Friidrettsklubb 02:46:58

4 Joacim Lantz, (SWE) M21 Ockelbo SK 02:49:00

5 Gjermund Sörstad, (NOR) M35 IF Sturla 02:55:21

Ultravasan 45 Ladies

1 Lisa Ring, (SWE) W21 IK Nocout.se 03:04:18 

2 Johanna Nilsson, (SWE) W35 Morjärv SK 03:13:41 

3 Sophia Sundberg, (SWE) W21 Väsby IK 03:14:48 

4 Susanne Liukkonen, (SWE) W40 IF Strategen 03:30:51

5 Åsa Vallin, (SWE) W40 Ekerö Runners 03:32:30

Fler resultat på Vasaloppet.se

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Maratonvärlden ser fram mot superduellen i London

Maratonvärlden ser fram mot superduellen i London


På söndag 4 oktober går startskottet för en superduell i löparvärlden. Världens just nu främsta och hetaste manliga maratonlöpare möts i ett renodlat elitlopp i Virgin Money London Marathon. Världsrekordhållaren på sträckan, Eliud Kipchoge från Kenya, möter då bland annat Etiopiens Kenenisa Bekele som innehar världsrekordet på 10 000 meter. Även i damfältet återfinner vi världslöpare, som världsrekordhållaren i maraton (2.14.04) Brigid Kosgei från Kenya.

Årets stora maratonlopp har fått ställa in och ställa om – det gäller även London Marathon. För motionslöparna genomförs loppet virtuellt och intresset har varit rekordstort då alla 45 000 startplatserna sålde slut.
Intresset för de elitlopp som genomförs nu på söndag 4 oktober är också oerhört stort. London Marathon har lyckats samla superstarka elitfält på både dam- och herrsidan.

2020 års elitbanan i Virgin Mone London Marathon.

Löparna kommer att ta sig an en modifierad London Marathonbana, vilket innebär drygt 19 varv på en avspärrad bana runt St James’s Park med en avslutning in mot den traditionella målgången.

Störst intresse i förhandssnacket har herrarnas elitlopp rönt, där två av världens främsta löpare genom tiderna möts. Bekele, 38, och Kipchoge, 35, är de två snabbaste maratonlöparna i historien. Kipchoge är världsrekordinnehavare med 2:01:39 – Bekeles bästa tid är bara två sekunder långsammare.

Båda har gjort sina bästa resultat i Berlin Maraton. På maratonsträckan är Kipchoge klart mest meriterad, med bland annat OS-guld i Rio 2016. Han har vunnit 11 av sina 12 maratonlopp. Därtill har han gjort två av sponsorer arrangerade tidslopp, varav ett förra hösten då han sprängde drömgränsen 2 timmar på maratonsträckan. Även om den tiden inte gäller som rekord, bland annat på grund av den otillåtna support han hade från ambulerande harar med mera, förstärkte den imponerande insatsen ändå hans grepp om titeln som världens bästa maratonlöpare.

Bekele har tre segrar på nio starter på maratonsträckan, men i gengäld lyser Bekeles meriter på kortare distanser klart starkare. Tre OS-guld har det blivit och otaliga VM-guld. Etiopiern innehar dessutom fortfarande världsrekordet på 10 000 meter med sina otroliga 26.17.
Bekele och Kipchoge har mött varandra fyra gånger på maratondistansen: Chicago 2014, London 2016, Berlin 2017 och London 2018. Samtliga gånger har Kipchoge varit först över mållinjen. Men frågan är om Bekele tidigare varit i riktigt så bra form som det rapporteras om inför loppet nu i London?

Varje lopp är unikt och att allt kan hända, särskilt på en helt ny bana. Båda har med stor tillförsikt och bra självförtroende pratat om loppet, samtidigt som de har visat sig ha stor respekt för varandra och övriga elitlöpare i loppet.

Damklassen startar först (kl 08:15) och där är Kenyas Brigid Kosgei favorit. Hon satte ett nytt imponerande världsrekord i Chicago förra hösten med otroliga 2.14.04. Med det är hon drygt 3 minuter snabbare än landsmaninnan Ruth Chepngetich som gjort 2.17.08 som snabbast (Dubai 2019).

Herrarna startar 3 timmar efter damerna, kl 10.15. Frågan är vilken fart löparna vågar gå ut i – och vem som kommer att ta initiativet när farthållarna gjort sitt? Det är oavsett vilket upplagt för spännande tävlingar.

Damernas elitfält

Herrarnas elitfält

FOTO FRÅN NN Running Team där du hittar flera artiklar inför loppet.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Det lönar sig att prenumerera


Du får bland annat 20% rabatt på Runners’ Store.

Sveriges kanske bästa utbud av löputrustning. Som premium prenumerant har du hela 20 % rabatt på löputrustning förutom på elektronik där du får 10% rabatt. Som digitalprenumerant har du också 15% rabatt på löputrustning förutom på elektronik där du får 10% i rabatt. Du kan handla via vår webbshop (länk till vår butik) eller besöka någon av våra butiker på Regeringsgatan 26 i Stockholm eller Baltzarsgatan 31 i Malmö.  Obs! för att få tillgång till din rabatt på sajten behöver du vara inloggad. Rabatten kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden.

Sveriges största sökbara löparkiv!

Är du prenumerant får du också tillgång till vårt digitalaarkiv, med närmare 100 utgåvor av Runner’s World. Här hittar du även 5 års utgåvor av Vasaloppets tidning Vasalöparen. Laddar du dessutom ner vår app kan du läsa Runner’s World och Vasalöparen även i din mobil eller läsplatta.

Självklart vill jag prenumerera!

 

 

Rekordsnabbt Lidingölopp

Rekordsnabbt Lidingölopp


Samuel Russom och Charlotta Fougberg slog nya banrekord när dom tog hem segrarna i TCS Lidingöloppets elitlopp för speciellt inbjudna löpare på den kortare huvuddistansen 15 kilometer.

På herrsidan hörde Russom från IS Göta till förhandsfavoriterna men inledningsvis drog en av dom andra favoriterna, och slutlige 4:an i loppet, Napoleon Solomon från Tureberg upp farten. Solomon hade till och med en lucka ner till klungan efter några kilometer, men han fångades in och därefter var Russom den som mestadels hade initiativet i täten, även om årets svenska maratonmästare Samuel Tsegay från Hälle IF hängde på.

Samuel Russom, IS Göta/ERI, segrare i Män 15 km i TCS Lidingöloppet 2020.

På slutet in mot målgången på Grönsta Gärde var Russom snabbast och kunder springa ifrån Tsegay till en klar seger. Segertiden på 45:38 är ny rekordtid på 15 km distansen. Trea blev Jonas Leandersson från IF Göta, som gjorde en stark avslutning där han plockade placeringar efter att ha legat 9:a vid första tidskontrollen vid 5 km.

Bland damerna tog Charlotta Fougberg från Ullevi hem en ganska överlägsen seger seger före Meraf Bahta från Hälle IF.
Meraf öppnade tufft, och vid 5 km passeringen låg hon 11 sekunder före Charlotta. Men Charlotta jobbade sig i kapp och med runt 5 km kvar fick hon en liten lucka, som sedan växte till en segermarginal på 1 minut och 15 sekunder. Segertiden var precis som på herrsidan nytt banrekord på 15 km sträckan. Trea blev fjolårsvinnaren på distansen Anastasia Denisova från Sävedalen.

Årets vinnare i TCS Lidingöloppet
Herrar 15 km

1. 45:38, Samuel Russom, IS Göta/ERI
2. 45:45, Samuel Tsegay, Hälle IF
3. 46:11, Jonas Leandersson, IF Göta

Damer 15 km
1. 52:11, Charlotta Fougberg, Ullevi
2. 53:25, Meraf Bahta, Hälle IF
3. 54:43, Anastasia Denisova, Sävedalens AIK/BLR

Hultegård och Kumlin snabbast på 3-milen
Normalt sett är 30 km huvudklassen för herrar i Lidingöloppet och även på damsidan har 3 milen fått högre status de senaste åren. I år fanns dock prispengarna och den yppersta eliten på 15 km distansen, men det sprangs ändå fort i de separata elitlopp som fanns för herrar och damer även på klassiska 30 km.
På herrsidan var Linus Hultegård från Sävedalen snabbast med fina 1:43:46, 2 sekunder före tvåan Kristofer Låås från Fredrikshof
PÅ damsidan, som var det sista loppet som avgjordes under Lidingöloppets elitdag var Hanna Kumlin från Örgryte snabbast med 2:04:43, nästan precis 1 minut före Örebros Erica Lech (2:05:42).

ALLA RESULTATEN HITTAR DU HÄR

FOTO: Peter Holgersson / BILDBYRÅN


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Vem vinner Lidingöloppets elitlopp?

Vem vinner Lidingöloppets elitlopp?


TCS Lidingöloppets stora motionsklasser har fått ställa om och genomförs i år under en hel månad där löparna springer loppet ”virtuellt”. Ett starkt men begränsat elitlopp kommer dock att genomföras nu på lördag på de klassiska spåren på Lidingö. 15 km är huvudklassen på både dam och herrsidan, med riktigt många topplöpare!

TCS Lidingöloppet presenterar flera starka startfält nu på lördag 26 september och anordnar inte mindre än sex elitlopp i det klassiska TCS Lidingöloppsspåret. Först ut är juniorernas millopp, följt av 15 km för män respektive kvinnor, och sist 30 km som avslutar TCS Lidingöloppets elitdag.

”Vi har i år mycket intressanta startfält på ca 35 löpare i varje klass, med den yttersta Sverige-eliten på plats” förklarar Cecilia Gyldén. Lidingöloppsorganisationen vädjar dock till allmänheten att inte komma ut och heja på löparna. ”Det är ett ovanligt år och det är klart det känns konstigt att inte bjuda in alla till denna loppfest, men eftersom vårt polistillstånd tydligt säger att publik inte är tillåten ber vi istället alla intresserade att följa loppen via webb eller sociala medier”.

15 KM DAMER
I 15 km loppet för damer återfinns bland annat fjolårets 30 km vinnare Sylvia Medugu från Danmark. Hon satte nytt banrekord då med imponerande 1:51:57. Men kan hon vinna även på halva distansen. Helt klart kommer hon bli utmanad då årets svenska mästarinna på både 5000 och 10000 meter Meraf Bahta från Hälle IF kommer till en mycket intressant start. Rutinen har hon med EM guld på 5000 meter på meritlistan, men hur står hon sig över 15 km terräng?
Ullevies Charlotta Fougberg har också aviserat start och hon har visat bra form på sensommaren med vinst på bland annat halvmaraton SM.
Andra att se upp med är Huddinges Hanna Lindholm som gör lite av en comeback i tävlingssammanhang efter en sommar helt utan tävlingar. Fjolårets 15 km vinnare Anastasia Denisova från Sävedalen hör också till favoriterna, och därbakom finns det många andra löpare som säkert vill vara med och springa om topp-placeringarna. Flera löpstarka orienterar finns med även om några av de bästa tvingats lämna återbud.

Sylvia Medugu från Danmark vann kvinnor 30 km 2019 med tiden rekordtiden 1:51:57.
Kan Sylvia upprepa segern i år, men nu i 15 km elitklassen? Foto: PETER HOLGERSSON.

Årets damfavoriter
– Meraf Bahta från Hälle har sex svenska rekord på distanser mellan 2000 m och 10 km.
– Hanna Lindholm från Huddinge är snabbaste svenskan någonsin på TCS Lidingöloppets 30 km.
– Charlotta Fougberg från Ullevi är svensk mästare halvmaraton och har sedan tidigare EM-silver 3 000 meter hinder.
– Anastasia Denisova från Sävedalen är regerande mästare på TCS Lidingöloppets 15 km.
– Sylvia Medugu, från Kenya satte banrekordet på 30 km i fjol och har fyra raka segrar på 10-30 km.
– Sara Hagström från IFK Göteborg har sex vinster i O-ringen och EM-silver i sprintstafett.

HERRAR 15 KM
I herrarnas 15 km lopp ser det om möjligt ännu tuffare ut i toppen. Napoleon Solomon (som syns på toppbilden i artikeln) från Turebergs har totalt 8 segrar i Lidingöloppet om man räknar in hans titlar som junior på just 15 km sträckan. ”Nappe” kan onekligen terrängen och behärskar backarna, men kommer in till loppet utan att ha visat något på tävling under sommaren.
En som visat form i sommar är Hälles Samuel Tsegay, som nyligen vann SM på marathon i ett imponerande 2.14 lopp, där IS Göta´s Samuel Russom kom 2:a och. Russom kan säkert också utmana om segern i 15 km loppet. Bakom denna trio finna många andra toppnamn, och flera riktigt bra orienterare som visat fin form och som brukar hävda sig bra på Lidingöloppets banor. Tyvärr kommer dock inte svenska junior rekordhållaren och tillika årets senior SM mästare på 10000 m Emil Millán de la Oliva till start utan siktar in sig på något annat höstlopp.

Årets herrfavoriter
– Napoleon Solomon från Tureberg vann TCS Lidingöloppet 2017 och 2018 och har svenskt rekord i halvmaraton.
– Samuel Tsegay från Hälle är svensk mästare i maraton och 10 km terräng.
– Samuel Russom från IS Göta är svensk mästare i halvmaraton och SM-2:a i maraton.
– Adhanom Abraha från Eskilstuna är VM-löpare i maraton och snabbaste svensk på TCS Lidingöloppets 15 km.
– Gustav Bergman från OK Ravinen vann världscupen i orientering 2019, dubbla SM-guld i helgen.

Prispengarna i 2020 års lopp finns i 15 km loppen, och det är där den yppersta eliten finns. Men även på 30 km klasserna i dam och herr kommer flera riktigt snabba löpare till start.

LIVERESULTAT HITTAR DU HÄR

STARTIDER FÖR ELITKLASSERNA LÖRDAG 26/9:
09:00 Start juniorer, pojkar upp till 19 år
10:00 Start juniorer, flickor upp till 19 år
11.00 Start TCS Lidingöloppet 15 kilometer elit, män
12.30 Start TCS Lidingöloppet 15 kilometer elit, kvinnor 
14:00 Start TCS Lidingöloppet 30 kilometer, elit, män
16:30 Start TCS Lidingöloppet 30 kilometer, elit, kvinnor
I varje klass tävlar 35 personer.

FÖLJ ELITLOPPEN
Loppen kommer kunna följas på TCS Lidingöloppets facebook-sida, på Svenska Friidrottsförbundets webb (www.friidrott.se) och på Svenska Orienteringsförbundets hemsida (www.svenskorientering.se)


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Var med och spring världens största marathon – Virtual TCS New York City Marathon!

Var med och spring världens största marathon – Virtual TCS New York City Marathon!


Höstens största lopp är normalt alltid New York Marathon och även om det fysiska loppet i år är inställt så kommer det virtuella alternativet sannolikt bli världens största maratonlopp!

New York Marathon lockar vanligtvis årligen 50 000 löpare och en publik på drygt 2 miljoner. Att springa detta lopp är något alldeles unikt. Du springer genom New Yorks samtliga fem stadsdelar med start på Staten Island och målgång i ikoniska Central Park.

Detta år kommer vi inte att kunna uppleva loppet på plats i New York med anledning av covid-19. Arrangören NYRR (New York Road Runners) väljer därför att erbjuda en virtuell variant av loppet. Missa inte chansen att springa med tusentals andra löpare från hela världen. Välj mellan gratisalternativet ”Run for the love of Running” eller betalalternativet ”Run for the medal”.

Delta och tävla om fina priser

Bland alla som genomför det virtuella loppet och sedan lägger ut sitt målgångsbevis eller foto på detta på Instagram under hashtagg #springtimesportsclub lottar vi ut fina priser!

Tävlingsperioden är 17 oktober- 1 november och det går att anmäla sig och springa under hela denna period.

You can do it!


Anmäl dig via länkarna nedan:


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Så toppar du formen!

Så toppar du formen!


Förutsatt att du skött grundträningen bra under våren och sprungit kontinuerligt under sommaren kan du testa en liten formtoppning inför höstens kommande lopp – riktiga eller virtuella. Principen för formtoppning är ju densamma: Träna lite mindre så kommer kroppen att kännas fräsch på tävlingsdagen.

Det är allmänt vedertaget att just minska träningsmängden och träningsintensiteten två till tre veckor före ett lopp. Fast det gäller förstås att veta hur mycket och på vilket sätt man ska minska träningsmängden. Lägger man in för många vilodagar och bara kör korta, lugna distanspass kan man dels känna sig lite seg och okoordinerad i löpsteget, och dels förlora lite av sin syreupptagningsförmåga – och det är ju knappast syftet.

Jag brukar därför i stället rekommendera att man fortsätter att träna enligt sitt vanliga veckoprogram, och att man springer lite kortare distanspass och något färre antal intervaller – men i sitt vanliga tempo.

När du toppar formen inför ett lopp bör du tre veckor före loppet minska träningsmängden till 80–90 procent av din normala veckomängd.

När du toppar formen inför ett lopp bör du tre veckor före loppet minska träningsmängden till 80–90 procent av din normala veckomängd. Två veckor före loppet minskar du veckomängden till 60–70 procent och sista veckan före loppet ligger du på 50 procent av din normala veckomängd.

På distanspassen ska du alltså inte springa långsammare än normalt, däremot kortare. På intervallpassen ska du inte heller sänka tempot, men däremot köra färre intervaller.

Sista veckan inför loppet bör innehålla korta distanspass, någon eller några vilodagar samt ett till två löppass i din planerade tävlingsfart.

När du en dag eller två inför loppet kör ett lättare intervallpass för att väcka liv i musklerna kommer du förmodligen uppleva att benen känns fräscha och att ditt löpsteg är högt och fint. Se då till att inte springa fortare än normalt för att kroppen känns så pigg. Den känslan och energin ska du använda i loppet.

Sista veckan inför t ex Lidingöloppet (30 km) eller ett maraton (anpassa upplägget efter den veckodag du ska springa ditt lopp):

Sö: Vila.
Må:
Distans 10 km.
Ti: Vila.
On: 2 x 2 000 m i maratonfart med 3 minuter joggvila + 3 x 500 m i din 10-kilometersfart med 2 minuter joggvila.
To: Distans 6 km, lätt och avslappnat + stretching.
Fr: Distans 5 km, lätt och avslappnat + 4 x 30 sekunders stegringslopp i din halvmaratonfart.
Lö: Tävlingsdags.

Sista veckan inför ett 10-kilometerslopp:
Sö: Vila.
: Distans 10 km.
Ti: Vila.
On: 1 x 800 m i din 10-kilometersfart. Vila 1 min. 1 x 300 m i din 5-kilometersfart. Vila 2 min. Upprepa tre gånger.
To: Distans 5 km, lätt och avslappnat + stretching.
Fr: Distans 4 km, lätt och avslappnat + 5 x 100 m stegringslopp i din 5-kilometersfart.
Lö: Tävling 10 km.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in