Jonas Buud och Vasaloppet ultrasatsar

Jonas Buud och Vasaloppet ultrasatsar


Om Gustav Vasa bara visste vad hans skidfärd mellan Sälen och Mora på 1500-talet, då han flydde från Norge, skulle leda till femhundra år senare. Då skulle han nog ha svimmat av blotta tanken. Att Vasaloppets vintervecka skulle locka nära 68 000 deltagare och att sommarveckan i augusti nu inte bara erbjuder Cykelvasan och Vasastafetten med sammanlagt 25 000 deltagare – utan från och med i år också Ultravasan – skulle nog ha legat helt utanför den gamle kungens begreppsvärld.

Det senaste tillskottet i Vasaloppsfamiljen är 90 kilometer långt och löper mellan den sedvanliga sträckan Sälen och Mora. Det kommer även att anordnas en kortare variant på 45 kilometer, med ungefär samma bansträckning som vinterveckans Halvvasa.

Med dessa lopp vill Vasaloppet dels fånga upp de skidåkare som gjort sin Vasa och vill utmana sig ett steg till, och alla de maratonlöpare i landet som söker nya utmaningar utanför asfalten. Det säger Johan Eriksson, Vasaloppets sportchef.
– Det här är tuffa lopp på varierad terräng – 90-loppet kommer att bli det största ultratrailloppet i Skandinavien, säger han.

Men Vasalopps-arrangörerna vill också säkra upp inför eventuella klimatförändringar, som skulle kunna innebära svårigheter att ordna skidlopp i framtiden. Då finns åtminstone sommarveckan till hands.
– Dessutom är det ju inte en självklarhet att dagens utbredda skidintresse kommer att hålla i sig i framtiden, det är viktigt att bredda sig och ha flera ben att stå på, säger Johan Eriksson.

Och när Sveriges mesta ultrastjärna, Jonas Buud och hans vän och coach Peter Fredricson, båda uppvuxna i Mora, lade fram idén om att tillsammans med Vasaloppet ordna ett ultralopp, då kunde Vasaloppet helt enkelt inte tacka nej.
– Vi hade funderat på att starta upp ett ultralopp under en längre tid, eftersom ultralöpning, det vill säga distanser längre än maraton, inte längre bara är stort nere i Europa, utan kommer allt mer här i Sverige också. Med Peter och Jonas spetskompetens blev det hela plötsligt genomförbart.

Med sina många kontakter runt om i Europa, har detta radarpar lyckats locka hit ett startfält av världsklass. Så starkt att Jonas Buud kommer att behöva ligga i ordentligt under loppet, som han självklart ska springa, för att kunna kamma hem segern:
– På 90 kilometers-distansen kommer några av världens bästa ultralöpare att delta. Det kommer att bli tufft, men förstås jätteroligt med så hårt motstånd, säger han.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 6 2014.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer