Jonas Buud tvingades bryta UTMB

Jonas Buud tvingades bryta UTMB


Med en andra plats i bagaget från UTMB 2012 och stora förhoppningar på en framgångsrik tävling även 2013 var det en laddad Jonas Buud som 16.30 i fredags, 30 augusti gav sig ut på stigarna runt Mont Blanc och 169 kilometers löpning.

Redan i inledningen av loppet anslöt Jonas till en tätgrupp som varierade på mellan 4-6 personer och trots att taktiken var att ”starta lugnt” beslutade sig Jonas för att ligga i tätgruppen. Vid passering efter 32 km löpning i Les Contamines där första servicestationen var belägen så var Jonas i mycket god kondition och tyckte att loppet gick i ett ”moderat” tempo. Efter flera tunga stigningar (upp mot Col De Bonhomme och Col de la Seigne) när mörkret inföll så anlände löparna till Italien och Courmayeur strax efter 01.00.

Till Courmayeur var distansen 77 km avklarade och fortfarande var Jonas mycket fräsch och tyckte att loppet utvecklade sig i rätt riktning. I Courmayeur var stoppet i stationen ca tre minuter med ny energi och vätska i ryggsäck samt ett pannlampsbyte inför den fortsatta nattlöpningen. Från Courmayeur inleddes nattens andra tunga etapp där Jonas skulle löpa nära sju timmar innan gryningsljuset och passering i Champex-Lac (122 km).


– Jag kände mig riktigt pigg i Courmayeur trots att jag där sprungit i nära 8.5 timmar. I stigningen efter stationen (800 höjdmeter på 5 km) började jag i slutet av denna stigning på kort tid bli riktigt seg. Försökte få i mig ytterligare näring men kunde inte bryta trenden. Fick därefter slita riktigt tungt hela vägen till Champex-Lac och där tog vi det tunga beslutet att bryta loppet.

Vid passeringen i Champex-Lac hade Jonas tappat till en 10:e placering och om han hade kunnat fortsätta hade det säkerligen funnits möjlighet att ytterligare stiga några placeringar då flera av topplöparna var riktigt slitna.

– Det är aldrig kul att inte kunna fullfölja, men så här en dag efter loppet börjar en viss besvikelse att gå över. Tyvärr var det ett riktigt beslut då jag hade gett allt. Jag kunde helt enkelt inte få tillbaka energin i kroppen och då UTMB-banan är inget man ”bara” fullföljer och jag hade 44 km kvar så förstod jag att min dag var över (efter nära 15,5 timmars löpning). Det kanske är för tidigt att analysera vad som gick snett men att springa mer än 10 timmar har jag bara gjort två gånger tidgare och flertalet av mina lopp (VM, Swiss Alpine, Comrades) är lopp på mellan 5,3-7 timmar. En ny erfarenhet!

Så här slutade topplaceringarna:


Xavier Thévenard och Rory Bosio, vinnare av årets upplaga av UTMB

Herrar:
1. Xavier Thévenard – FRA – 20:34:57
2. Miguel Angel Heras Hernandez – ESP – 20:54:08
3. Javier Dominguez Ledo – ESP – 21:17:38

Damer:
1. Rory Bosio – USA – 22:37:26
2. Nuria Picas Albets – ESP – 24:32:20
3. Emma Roca Rodriguez – ESP – 24:48:14

Mer info om loppet hittar du här!


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 6

Daniel

Trist att inte Runners World kunde göra tillägget att svenske Johan Johansson sprang in på 15:e plats med tiden 24:05:33.
En fantastisk prestation av en ”amatör”. Kom före många proffs.
Dessutom den bästa svenska tid och placering i UTMBs historia (Nej, förra året räknas inte).
Känns hyfsat oseriöst för en svensk löpartidning att inte ens nämna Johans prestation.


Andreas Norén

Grymt stort grattis till Johan Johanssons 15:e plats!


Nina Nyström

Självklart, en fantastisk prestation av Johan Johansson. Dessvärre hade inte de uppgifterna nått oss när artikeln skrevs.


Fredrik

En artikel om Johan Johansson in nästa nummer hade varit fint! 🙂


Run free

Grattis Johan Johansson! Runners fokuserar dessvärre bara på redan etablerade namn och alla andra får slita hårt för att ens bli omnämnda. Men det tar inte prestationen ifrån Johan, han är ju Gud!


Olle

Grattis Johan Johansson!
Dåligt av RW att 100% fokusera på Jonas B inte kolla upp de andra svenskarna.
Med all respekt för Jonas B så har vi faktiskt andra duktiga ultralöpare i Sverige. Tex så satts två nya svenska ”rekord” för någon vecka sedan.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer