Kommer Buud och världseliten i trail hinna springa ifrån solen på midsommar?

Kommer Buud och världseliten i trail hinna springa ifrån solen på midsommar?


Två lag tar sig an utmaningen att ta sig runt Mont Blanc i ett försök att ”Outrun The Sun”. Loppet startar vid soluppgången och avslutas vid solnedgången, vilket ger idrottarna exakt 15 timmar, 41 minuter och 35 sekunder på sig att ta sig runt Mont Blanc, Västeuropas högsta berg.

Med start och målgång i Chamonix tar den 162 km långa utmaningen de tävlande genom bergsterräng i tre länder: Frankrike, Italien och Schweiz.

För att lyckas måste varje lag samarbeta i en stafett med 9 600 meters mördande upp- och nedförsbacke under riktigt tuffa väderförhållanden, från brännande hetta till minusgrader, kraftig vind, regn och snö.

Även om samtliga deltagare är experter på traillöpning och uthållighet, måste de kombinera vars och ens unika förmågor och pressa sig till det yttersta för att klara av de utmaningar Europas högsta bergstopp ställer dem inför.

Loppet går genom några av Europas vackraste, men samtidigt mest utmanande bergslandskap. Några exempel är Notre dame de la Gorge i Courmayeur, med en extremt ansträngande stigning på 6 100 meter, och den schweiziska dalen Champex Lac med sina täta skogar, glaciärer och strida forsar.

Som en del av utmaningen delas idrottarna upp i två lag, Team ”Ultra-Trail” och Team ”Enduro”. Team Ultra-Trail består av fyra av världens bästa traillöpare, var och en med sin egen specialitet som passar banans förhållanden perfekt: 2013 års vinnare av Ultra-Trail du Mont-Blanc, Xavier Thevenard, japanske elitlöparen Kota Araki, världsrekordhållaren på 100 miles, svensken Jonas Buud och förre världsmästaren i traillöpning, Thomas Lorblanchet. De fyra delar upp banans krävande 162 km mellan sig, så att de löper mellan 28 och 46 km var.

Team Enduro består sju elitidrottare från olika uthållighetssporter: världsmästaren i triathlon, britten Tim Don, den österrikiske ultradistanslöparen Christian Schiester, spanske traillöparen och längdskidåkaren Genis Zapater, amerikanska traillöparen Megan Kimmel, franska löparen Sylvaine Cussot, tyske 1 500-meterslöparen Lukas Naegele och belgiske landsvägslöparen Gert Theunis. Varje lagmedlem löper mellan 17 och 29 km.

Båda lagen har samma mål: att slutföra det extremt tuffa loppet innan solen går ner på lördagen den 21 juni. Det är en tävling i traillöpning och uthållighet mellan David och Goliat – vem blir först att ”Outrun The Sun”?

Följ tävlingen på: www.asics.co.uk/outrunthesun


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

David S

Inte för att vara den som är den men världsrekordhållaren på 100 miles är Oleg Kharitonov som sprang på 11.28.03…


Birgitta Hellgren

Vilket fantastiskt gäng. Hoppas de får drägligt väder. Jag personligen håller en extra tumme för Jonas, att allt går bra och att han kommer laddad till Davos i juli.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer