Kommer Buud och världseliten i trail hinna springa ifrån solen på midsommar?

Kommer Buud och världseliten i trail hinna springa ifrån solen på midsommar?


Två lag tar sig an utmaningen att ta sig runt Mont Blanc i ett försök att ”Outrun The Sun”. Loppet startar vid soluppgången och avslutas vid solnedgången, vilket ger idrottarna exakt 15 timmar, 41 minuter och 35 sekunder på sig att ta sig runt Mont Blanc, Västeuropas högsta berg.

Med start och målgång i Chamonix tar den 162 km långa utmaningen de tävlande genom bergsterräng i tre länder: Frankrike, Italien och Schweiz.

För att lyckas måste varje lag samarbeta i en stafett med 9 600 meters mördande upp- och nedförsbacke under riktigt tuffa väderförhållanden, från brännande hetta till minusgrader, kraftig vind, regn och snö.

Även om samtliga deltagare är experter på traillöpning och uthållighet, måste de kombinera vars och ens unika förmågor och pressa sig till det yttersta för att klara av de utmaningar Europas högsta bergstopp ställer dem inför.

Loppet går genom några av Europas vackraste, men samtidigt mest utmanande bergslandskap. Några exempel är Notre dame de la Gorge i Courmayeur, med en extremt ansträngande stigning på 6 100 meter, och den schweiziska dalen Champex Lac med sina täta skogar, glaciärer och strida forsar.

Som en del av utmaningen delas idrottarna upp i två lag, Team ”Ultra-Trail” och Team ”Enduro”. Team Ultra-Trail består av fyra av världens bästa traillöpare, var och en med sin egen specialitet som passar banans förhållanden perfekt: 2013 års vinnare av Ultra-Trail du Mont-Blanc, Xavier Thevenard, japanske elitlöparen Kota Araki, världsrekordhållaren på 100 miles, svensken Jonas Buud och förre världsmästaren i traillöpning, Thomas Lorblanchet. De fyra delar upp banans krävande 162 km mellan sig, så att de löper mellan 28 och 46 km var.

Team Enduro består sju elitidrottare från olika uthållighetssporter: världsmästaren i triathlon, britten Tim Don, den österrikiske ultradistanslöparen Christian Schiester, spanske traillöparen och längdskidåkaren Genis Zapater, amerikanska traillöparen Megan Kimmel, franska löparen Sylvaine Cussot, tyske 1 500-meterslöparen Lukas Naegele och belgiske landsvägslöparen Gert Theunis. Varje lagmedlem löper mellan 17 och 29 km.

Båda lagen har samma mål: att slutföra det extremt tuffa loppet innan solen går ner på lördagen den 21 juni. Det är en tävling i traillöpning och uthållighet mellan David och Goliat – vem blir först att ”Outrun The Sun”?

Följ tävlingen på: www.asics.co.uk/outrunthesun


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

David S

Inte för att vara den som är den men världsrekordhållaren på 100 miles är Oleg Kharitonov som sprang på 11.28.03…


Birgitta Hellgren

Vilket fantastiskt gäng. Hoppas de får drägligt väder. Jag personligen håller en extra tumme för Jonas, att allt går bra och att han kommer laddad till Davos i juli.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Denisova och Glans SM vinnare 10 km

SM 10 km väg 2021 avgjordes under riktigt varma och tuffa förhållanden på F1-banan i...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet – nya inspirerande träningsprogram!

Inför 2021 års upplaga av TCS Lidingöloppet har Malin Ewerlöf och Anders Szalkai skapat helt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer
Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till 3 oktober. Den klassiska tremilen...

Läs mer
ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS Stockholm Marathon skjutas fram. Loppet...

Läs mer