Ladda som eliten för Stockholm Marathon

Ladda som eliten för Stockholm Marathon


Anders Szalkai vann Stockholm Marathon 2001 och är en av Sveriges bästa maratonlöpare genom tiderna. Hans hemlighet? Smågodis.

Veckan före loppet
– Stockholm Marathon går ju på en lördag, så under tisdagens lunch och middag före loppet blir det en något mindre kolhydratrik maträtt, till exempel omelett och sallad, eventuellt med lite ris; det beror på hur jag känner mig.

– Jag gillar att tömma mig på kolhydrater men vill inte bli alltför seg och därför kan det slinka ner lite cashewnötter. Under onsdagen och torsdagen äter jag som vanligt, men med extra mellanmål. Ibland kompletterar jag också med energibars och kolhydratrik vätska de två sista dagarna före loppet. 

Middag kvällen före loppet 
– Jag brukar äta tre portioner ris med en krämig kycklinggryta. I övrigt är det en fiberfattig dag. 

Kvällsmål
– Kvällen innan loppet laddar jag med en Snickers, smågodis och en tallrik glass. Och så dricker jag vatten, ibland kolhydratdryck, beroende på hur mycket jag har ätit. 

Frukost innan starten
– På tävlingsdagens morgon äter jag två rostade, vita brödskivor med lite smör, en banan, en liten tallrik yoghurt och en kopp svart te. Jag äter gärna frukost fyra timmar innan starten.

Under loppet
– Under loppet blir det svagt blandad sportdryck, och vid några vätskestationer vatten. Utöver det äter jag två till tre energigel som jag tar tillsammans med vatten. 

Efter målgången
– Ingenting om jag sprungit bra. Jag blir ofta illamående efter målgången och brukar inte kunna äta något på några timmar. Jag försöker dricka, men det är inte säkert att magen klarar ens det. Jag mår dåligt efter nio maror av tio – om jag kutat bra.

Charlotte Karlsson vann Stockholm Marathon 2012 och är därmed regerande svensk mästarinna på distansen. I årets lopp måste hon stå bredvid och heja på – på grund av en stressfraktur – men hon har så klart full koll på hur man laddar för att tävla länge.

Veckan före loppet
– Jag ändrar inte min kost särskilt mycket innan ett lopp, äter inga extra kolhydrater. 

Middag kvällen före loppet
– Till middag äter jag en normal portion mat. Det spelar inte så stor roll vad det är, men det är viktigt att det är något som magen är van vid och som håller den lugn, till exempel pasta med köttfärssås.

Kvällsmål
– Inget.

Frukost innan starten
– Jag föredrar att äta minst tre timmar innan startskottet går. Då äter jag en något större frukost än vanligt, som består av en portion gröt eller en tallrik yoghurt med müsli, en smörgås med pålägg, ett ägg och en kopp kaffe.

Under loppet
– Jag dricker var fjärde eller femte kilometer och alternerar mellan vatten och sportdryck. Var tionde kilometer brukar jag öppna en gel, men tar inte allt innehåll. Vanligtvis har jag också med mig bitar av en energibar, som jag brukar plocka fram ur fickan och njuta av när jag får tillfälliga svackor under loppet.

Efter målgången
– Direkt efter loppet känner jag mig sällan hungrig men jag brukar försöka få i mig vätska och något att äta, exempelvis en banan, chokladdryck och vatten. Senare under dagen äter jag en ordentlig måltid som består av det som jag är sugen på!


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS...

Läs mer
Marathongruppen ställer in

På grund av det rådande läget med Coronapandemin har friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK idag tvingats ta beslutet att...

Läs mer