Låt barnen testa swimrun

Låt barnen testa swimrun


I Ångaloppet familj kan barnen tävla i lag om två, antingen med en kompis eller med en förälder eller annan vuxen. Det finns två banor att välja på, en kortare på 1,5 km och en längre på 3,3 km.

Banan som är 1,5 km springer lagen i vatten som är långgrunt, vilket gör att även den som inte är simkunnig kan vara med. Total är det två vattenhinder på ca 70 m vardera i denna bana.
Sträckor totalt: 1,3 km löpning och 200 m simning

Banan som är 3,3 km finns tre simstäckor på ca 100 m vardera. För att delta måste man vara simkunnig och ha tagit simborgarmärket. Kravet är alltså att barnet kan simma minst 200 m i ett sträck utan att stanna för att vila.
Sträckor totalt: 3 km löpning och 300 m simning.

Mer om swimrunfesten Ångaloppet familj och anmälan

Adam och Alma om Ångaloppet familj

Adam och Alma som är 11 och 9 år och var med förra året i Ångaloppet familj och i år ställer de upp igen. Bägge två gillar att pyssla med lite olika sporter, just nu är favoritsporterna basket och fotboll. Men intresset för både triathlon och swimrun har väckts hos de båda syskonen. Och i år ställer familjen upp med sex stycken släktlag, vilka samtliga barn tävlar med en vuxen. Här berättar de lite mer om vad som var roligast med tävlingen och vilka utmaningar de stötte på.

Hej Adam och Alma! Ni deltog i förra årets Ångaloppet familj. Hur var det?
– Det var jättekul! Och jobbigt! Lite nervöst innan, när vi inte visste hur det skulle funka att simma med träningsskorna på. Blöta skor blir ju ganska tunga, men om man har en dolme mellan benen när man simmar går det rätt bra. Då måste man bara vänja sig vid att inte använda benen när man simmar. Vi övade lite innan loppet, så det gick bra.
Någon gång glömde jag (Adam) att sätta på mig simglasögonen innan vi hoppade i vattnet också, det blev lite stökigt, men gick rätt snabbt att fixa till, säger Adam och Alma.

Vad var roligast och vad var jobbigast?
– Det var kul att förbereda och testa utrustningen med strumpor, skor, flytsaker och allt. Och det var jätteroligt att se människors miner på badplatsen när vi tränade och hoppade i och började simma med skorna på oss.

Det jobbigaste var nog vattenlöpningen. Och det svåraste att ta sig upp från vattnet när klipporna var blöta och hala. Och ibland när man var trött var det lite svårt att veta vart vi skulle, då var det skönt att vi tävlade med varsin vuxen som hade lite mer koll.

Har ni några mål med årets tävling?
– Sedan förra året har vi båda slutat att simtävla. Så i år blir nog simningen lite tuffare för oss. Men vi ska träna lite extra på det under sommaren och målet är att det ska gå minst lika bra som förra året.

Har ni några kompisar som ska delta?
– Nej, inte som vi vet om, bara släkt.

Har ni provat triathlon eller swimrun förut?
– Ja, Adam har gjort två Lidingö Triathlon tidigare och Alma har gjort en. Och så blir det andra gången vi testar på swimrun med Ångaloppet i augusti, avslutar de.

Hur tränar ni föräldrar med barnen inför tävlingen under året?
– Barnen gör flera olika sporter och får mycket träning på det sättet. Från april brukar de följa med oss ut och springa och intervallträna utomhus. De gillar att avsluta med några minuter vid utomhusgymmet, säger Pernilla, Adams och Almas mamma.

Vad tycker barnen är roligast, mest spännande och utmanande?
– Våra barn gillar att tävla. Men de blir ganska lätt uttråkade också, framförallt om det är enformigt. I triathlon är det utmanande att prestera i grenarna och i att byta kläder och utrustning. I swimrun är det spännande att ha all utrustning med sig genom hela tävlingen och samtidigt simma och springa. På så sätt blir det omväxlande och det händer lite mer och är fler moment som alla är lika viktiga för resultatet.

Både Lidingö Triathlon och Ångaloppet är dessutom jättebra arrangerade av riktiga eldsjälar i superfina omgivningar.

Du Pernilla och din syster ska tävla i Ångaloppet i år. Vad är tankarna kring det?
– Hela familjen var på plats förra året och antingen tävlade eller hejade på. Det var en härlig dag och vi är en stark hejarklack. Men så bestämde vi oss alltså för att vara med och tävla i år. Och jag vet inte om vi fattar vad vi har gett oss in på. Det kommer helt säkert att vara jättenervöst. Men förhoppningsvis mest kul. Vi ser det som ett bra sätt att umgås och att träna, både vi två, men även vuxna och barn tillsammans, avslutar Pernilla.

Alma och hennes moster i förra årets Ångaloppet familj.

Adam och hans morbror i förra årets Ångaloppet familj.

Fotograf: Nadja Odenhage.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Wretlings bästa Ironman tips

Hon är extremidrottaren som började träna vid 38 års ålder och sedan dess – inom...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Therese Alshammar mot nya utmaningar

Therese Alshammar, en av världens bästa simmare genom alla tider, har kommit ut ur garderoben...

Läs mer

Första Ironman på full distans i Italien lockar många svenskar

I helgen är det dags för Ironman Emilia-Romagna i Italien. Det är första gången Italien...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Första pallplatsen för Sara Svensk

Sara Svensk tog sin första internationella pallplats på ett Ironmanevent och Daniella Ryf och Javier...

Läs mer
Gabriel Björlin ungt utropstecken i Ironman Kalmar

I helgen gick Kalmar Ironman, höjdpunkten för många i triathlonsverige. 15 svenskar fixade genom sin insats en startplats till Kona...

Läs mer
IRONMAN Kalmar 2017 slutsålt

Nu är en av nästa års största triathlonfester - IRONMAN Kalmar - slutsålt. Man räknar med fler kvinnliga och utländska...

Läs mer
Banrekord när ÖtillÖ avgjordes

När 2016-års Swimrun World Championship avgjordes under måndagen var det utmärkta förhållanden och otroligt nog banrekord i alla tre klasserna.

Läs mer