Korir & Olin segrade på Lidingöloppet

Korir & Olin segrade på Lidingöloppet


När startskottet för det 49:e Lidingöloppet small av låg regnmolnen tunga över Koltorps Gärde. Fjolårssegraren i herrklassen, Lewis Korir från Kenya, gjorde som under förra årets lopp – tog kommandot direkt och hade redan efter några hundra meters löpning en lucka till övriga löpare. Och när han passerade Kyrkviken efter drygt åtta kilometer var försprånget tjugo sekunder till William Nyarondia Morwabe. Dessa två herrar behöll sina positioner genom hela tävlingen och slutligen kunde Lewis Korir spurta in under målskynket på tiden 1.35.23, nästan fem minuter före sin landsman. Korir, som bor i Finland, var nöjd med dagens insats.

– Det var lite kyligt så kanske tiden kunde blivit bättre vid varmare väder. Men jag gjorde ett bra lopp.

Med uppsträckta armar och ett leende på läpparna korsade Vallentunas Lars Södergård mållinjen som bäste svensk. Han kammade hem en fjärdeplats med tiden 1.41.17, endast tretton sekunder från tredjeplacerade Ibrahim Mukunga (Kenya). Lars har haft en fin säsong där han bland annat krupit under 30 minuters strecket på 10 000 meter.

– Det här är nog det största jag har presterat. 29.43 på 10 000 är ju bra det också. Fast många var nog osäkra på hur jag skulle hantera att springa tre mil. Men att springa fort på 10 000 och Lidingöloppet är inte två helt olika saker. Man måste köra mycket mängd för att lyckas på bägge distanserna.

I damklassen var förra årets segrare Sandra Eriksson från Finland favorittippad. Och det såg länge ut som att hon skulle ta hem segern även i år. När hon sprang förbi målområdet vid Grönsta och begav sig ut på den avslutande milen var finländskans ledning över en minut. Efter målgång var hon inte nöjd med insatsen.

– Det kändes fördjävligt rakt igenom. Jag öppnade alldeles för fort den första femman. Sedan dog jag helt vid 27 kilometer och blev omsprungen. Men jag brydde mig inte, för målet var att vinna.

Istället heter damsegrarinnan 2013 Therese Olin tävlande för Göteborgsklubben Ullevi FK som med tre kilometer kvar av loppet sprang om Sandra Eriksson. Segrartiden skrevs till 1.57.50.

– Jag startade i mitt eget tempo för jag visste att Sandra skulle öppna hårt. Jag fick aldrig någon riktig svacka någon gång, det var väldigt härligt.

Är du förvånad att det gick såhär bra?

– Jag visste att jag kunde detta. Ingen annan hade räknat med mig. Delvis eftersom jag alltid hamnar efter på millopp. Men jag trivs med längre sträckor och att mala på. Och jag trivs i terräng. Det här är det bästa loppet jag gjort!


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Denisova och Glans SM vinnare 10 km

SM 10 km väg 2021 avgjordes under riktigt varma och tuffa förhållanden på F1-banan i...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet – nya inspirerande träningsprogram!

Inför 2021 års upplaga av TCS Lidingöloppet har Malin Ewerlöf och Anders Szalkai skapat helt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer
Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till 3 oktober. Den klassiska tremilen...

Läs mer
ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS Stockholm Marathon skjutas fram. Loppet...

Läs mer