Korir & Olin segrade på Lidingöloppet

Korir & Olin segrade på Lidingöloppet


När startskottet för det 49:e Lidingöloppet small av låg regnmolnen tunga över Koltorps Gärde. Fjolårssegraren i herrklassen, Lewis Korir från Kenya, gjorde som under förra årets lopp – tog kommandot direkt och hade redan efter några hundra meters löpning en lucka till övriga löpare. Och när han passerade Kyrkviken efter drygt åtta kilometer var försprånget tjugo sekunder till William Nyarondia Morwabe. Dessa två herrar behöll sina positioner genom hela tävlingen och slutligen kunde Lewis Korir spurta in under målskynket på tiden 1.35.23, nästan fem minuter före sin landsman. Korir, som bor i Finland, var nöjd med dagens insats.

– Det var lite kyligt så kanske tiden kunde blivit bättre vid varmare väder. Men jag gjorde ett bra lopp.

Med uppsträckta armar och ett leende på läpparna korsade Vallentunas Lars Södergård mållinjen som bäste svensk. Han kammade hem en fjärdeplats med tiden 1.41.17, endast tretton sekunder från tredjeplacerade Ibrahim Mukunga (Kenya). Lars har haft en fin säsong där han bland annat krupit under 30 minuters strecket på 10 000 meter.

– Det här är nog det största jag har presterat. 29.43 på 10 000 är ju bra det också. Fast många var nog osäkra på hur jag skulle hantera att springa tre mil. Men att springa fort på 10 000 och Lidingöloppet är inte två helt olika saker. Man måste köra mycket mängd för att lyckas på bägge distanserna.

I damklassen var förra årets segrare Sandra Eriksson från Finland favorittippad. Och det såg länge ut som att hon skulle ta hem segern även i år. När hon sprang förbi målområdet vid Grönsta och begav sig ut på den avslutande milen var finländskans ledning över en minut. Efter målgång var hon inte nöjd med insatsen.

– Det kändes fördjävligt rakt igenom. Jag öppnade alldeles för fort den första femman. Sedan dog jag helt vid 27 kilometer och blev omsprungen. Men jag brydde mig inte, för målet var att vinna.

Istället heter damsegrarinnan 2013 Therese Olin tävlande för Göteborgsklubben Ullevi FK som med tre kilometer kvar av loppet sprang om Sandra Eriksson. Segrartiden skrevs till 1.57.50.

– Jag startade i mitt eget tempo för jag visste att Sandra skulle öppna hårt. Jag fick aldrig någon riktig svacka någon gång, det var väldigt härligt.

Är du förvånad att det gick såhär bra?

– Jag visste att jag kunde detta. Ingen annan hade räknat med mig. Delvis eftersom jag alltid hamnar efter på millopp. Men jag trivs med längre sträckor och att mala på. Och jag trivs i terräng. Det här är det bästa loppet jag gjort!


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer
Kleist och Gelfgren historiska svenska trailmästare

I söndags (19/9) avgjordes det första officiella svenska mästerskapet i traillöpning i Ljungskile – två varv på en 22,5 km...

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer
Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär...

Läs mer